2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2022.09.09.

A következő években el fogunk jutni a közel 100%-ig automatizált könyvelésig

Szerző:

Kategóriák:

Hogyan írja át a technológia a pénzügyi szektor működését? Ki, milyen technológia megjelenésére számít a következő években? Körinterjú keretében feltérképezzük a hazai bankok, fintech cégek várakozásait. Beszélgető partnerünk a tavalyi FinTechShow győztes Acounto társalapítója és növekedésért felelős vezetője, Brachmann Ferenc. A legújabb technológiákkal, fintech megoldásokkal, szabályozói intézkedésekkel és az ügyféligények változásával részletesen is foglalkozunk 2022. október 12-én a FinTechShow-n.

BIO: Brachmann Ferenc

Brachmann Ferenc doktori abszolutórium birtokosa az Óbudai Egyetem Alkalmazott Informatika Doktori programjában. Pályáját informatikai felsőoktatással, valamint ICT-témájú Kutatás-Fejlesztési szakértői tevékenységekkel kezdte, majd 2009-ben megalapította az Információmenedzsment Innovációs Klasztert. Figyelme 2020-ban fordult a könyvelési piac felé, azóta az Acounto társ-alapítója és növekedésért felelős vezetője.

1. Az elmúlt 12 hónapban milyen eredményeket értetek el?

Brachmann Ferenc: Több, mint ezer új ügyfelünk lett, mely szám az utóbbi hetekben még dinamikusabban növekszik, most elsősorban a KATA törvény változásai okozta igényeket igyekszünk kiszolgálni automatizált átalányadó könyvelési szolgáltatásunkkal. Az ügyfél beköti a NAV Online Számla rendszerét, számlázóját és bankját és ezen adatok alapján valós-időben kalkuláljuk számára a fizetendő adókat és járulékokat. Természetesen benyújtjuk az ügyfél adóbevallásait is.

Mindezt nem lehetne megvalósítani open banking fejlesztéseink nélkül. A Nordigen nyílt bankolási megoldásával a legtöbb magyarországi bankot be lehet kötni az Acountoba.

Újabb nyílt bankolásra épülő szolgáltatás indult el Magyarországon. Automatizálhatjuk a banki számlaadatok bekötését a…

Közzétette: Fintechzone – 2022. július 21., csütörtök

2. Melyik eredményre vagy a legbüszkébb és miért?

Brachmann Ferenc: Hogy bírjuk a növekedést ☺. A KATA törvény körül kialakult helyzet nagyon embert – és céget – próbáló időszak. Nagy bizonytalanság mellett, megfeszített tempóban dolgoznak kollégáink, mert mindannyian érezzük ennek a helyzetnek a felelősségét.

Többszázezer ember megélhetése kérdőjeleződött meg egy nyár leforgása alatt, de ezeknek az embereknek továbbra is dolgozniuk kell. A csapatunkra nagyon pozitívan hatott ez a felelősség, öröm látni a hozzáállást és a pozitivitást, ami nélkül nagyon nehéz startupot építeni.

3. A következő 1-2 évre milyen célokat tűztetek ki magatok elé?

Brachmann Ferenc: Aktívan dolgozunk a nemzetközi terjeszkedésen, ahogy a nyílt bankolás után a digitális számlázás is egyre inkább terjed az EU-ban, úgy egyre több piacra szeretnénk elvinni a kényelmes könyvelés világát.

Mindezek mellett a könyvelési munka egyre nagyobb arányát tervezzük automatizálni. Gépi tanulási modelljeink már most is futnak rendszereinken, egyelőre az ügyfelek által nem érzékelhető módon, d

a következő években el fogunk jutni a nagyon nagy mértékben automatizált könyvelésig.

4. Melyik az a 3 technológia szerinted, amelyeknek a következő 5 évben meghatározó szerepe lesz a termék-/szolgáltatásfejlesztésben, amely technológiá(k)ra egyre több megoldás fog épülni és/vagy az üzleti életben a megkülönböztetés, a versenyképesség meghatározó elemévé válhat(nak)?

Brachmann Ferenc: A nyílt bankolás meg fog töltődni tartalommal. Ezen a téren rengeteg fogyasztói és B2B szolgáltatás indítható, már most is többen próbálkoznak ilyen szolgáltatások nyújtásával.

Európában is mindenhol mindennapivá válik a mobilfizetés, szerintem ez szinte minden platformba be fog épülni a következő években.

A crypto pedig szépen lassan magához tér a következő években, egyre nagyobb szabályozói felügyelet mellett.

5. Ennek/ezeknek a technológiáknak a hasznosulását a pénzügyi szolgáltatók/szolgáltatások mely területein látod, illetve a nap végén a végfelhasználók mit érzékelhetnek majd az adott technológia hasznosulásából?

Brachmann Ferenc: Új forrás/hitel lehetőségekben és megnövekedett kényelemben. Ez a versenyhelyzet komoly kihívást fog jelenteni a bankok számára, akik így egyre nagyobb digitalizációs kényszerbe kerülnek.

6. Milyen kihívások, akadályok korlátozhatják, lassíthatják az általad említett technológiák és/vagy az azokra épülő megoldások hasznosulását a pénzügyi szektorban?

Brachmann Ferenc: A gazdasági recesszió, ami a következő években elkerülhetetlennek tűnik, minden bizonnyal nehezíteni fogja a valós értéket nem, vagy nem gyorsan teremtő technológiák, startupok életben maradását, hisz a pénz hirtelen drágává válik. Azonban ezen időszak előtérbe hozhatja azon technológiákat, melyek valódi üzleti értéket teremtenek, így egyfajta tisztítótűzként is értelmezhetjük a következő éveket.

7. A következő 1-2 évben a digitális transzformáció mely területeken lesz erőteljesebb, meghatározóbb a bankoknál, pénzügyi szolgáltatóknál véleményed szerint?

Brachmann Ferenc: Mindenhol máshol. A fintech mindenhova és mindenkihez el fog érni.

8. Melyik az a 1-2 fintech megoldás a világban, amely az elmúlt időszakban megragadta a figyelmedet? Mi volt az, ami miatt felfigyeltél az adott fintech megoldásra?

Brachmann Ferenc: Mivel folyamatosan figyelem a legújabbakat, néha úgy érzem, hogy már semmi nem üti meg az ingerküszöböm, de

egy személyes történettel tudok válaszolni: sikerült rávennünk egy közeli idős családtagot, hogy a csekkeket már QR kóddal fizesse be, ne menjen a postára ☺

FinTechshow 2021

Az automatizált könyvelés világát hozza el az idei évi FinTechShow győztes | 2021.10.11.

Az idei évi fintech seregszemlén a szakmai zsűri az automatizált könyvelés világát elhozó megoldást választotta 2021. legígéretesebb megoldásának.

Címlapfotón balra Németh Monika, a FinTechShow háziasszonya, a FinTech Group társalapítója, jobbra a FinTechShow győztes csapat, az Acounto. Fotó forrása: FinTechShow | FinTech Group
Címkék: