BankTechShow

A következő években el fogunk jutni a közel 100%-ig automatizált könyvelésig

Szerző: | 2022. 09. 09. | Digitális pénzügyek, Fintech szolgáltatások, Összes hír

Hogyan írja át a technológia a pénzügyi szektor működését? Ki, milyen technológia megjelenésére számít a következő években? Körinterjú keretében feltérképezzük a hazai bankok, fintech cégek várakozásait. Beszélgető partnerünk a tavalyi FinTechShow győztes Acounto társalapítója és növekedésért felelős vezetője, Brachmann Ferenc. A legújabb technológiákkal, fintech megoldásokkal, szabályozói intézkedésekkel és az ügyféligények változásával részletesen is foglalkozunk 2022. október 12-én a FinTechShow-n.

BIO: Brachmann Ferenc

Brachmann Ferenc doktori abszolutórium birtokosa az Óbudai Egyetem Alkalmazott Informatika Doktori programjában. Pályáját informatikai felsőoktatással, valamint ICT-témájú Kutatás-Fejlesztési szakértői tevékenységekkel kezdte, majd 2009-ben megalapította az Információmenedzsment Innovációs Klasztert. Figyelme 2020-ban fordult a könyvelési piac felé, azóta az Acounto társ-alapítója és növekedésért felelős vezetője.

1. Az elmúlt 12 hónapban milyen eredményeket értetek el?

Brachmann Ferenc: Több, mint ezer új ügyfelünk lett, mely szám az utóbbi hetekben még dinamikusabban növekszik, most elsősorban a KATA törvény változásai okozta igényeket igyekszünk kiszolgálni automatizált átalányadó könyvelési szolgáltatásunkkal. Az ügyfél beköti a NAV Online Számla rendszerét, számlázóját és bankját és ezen adatok alapján valós-időben kalkuláljuk számára a fizetendő adókat és járulékokat. Természetesen benyújtjuk az ügyfél adóbevallásait is.

Mindezt nem lehetne megvalósítani open banking fejlesztéseink nélkül. A Nordigen nyílt bankolási megoldásával a legtöbb magyarországi bankot be lehet kötni az Acountoba.

Újabb nyílt bankolásra épülő szolgáltatás indult el Magyarországon. Automatizálhatjuk a banki számlaadatok bekötését a…

Közzétette: Fintechzone – 2022. július 21., csütörtök

2. Melyik eredményre vagy a legbüszkébb és miért?

Brachmann Ferenc: Hogy bírjuk a növekedést ☺. A KATA törvény körül kialakult helyzet nagyon embert – és céget – próbáló időszak. Nagy bizonytalanság mellett, megfeszített tempóban dolgoznak kollégáink, mert mindannyian érezzük ennek a helyzetnek a felelősségét.

Többszázezer ember megélhetése kérdőjeleződött meg egy nyár leforgása alatt, de ezeknek az embereknek továbbra is dolgozniuk kell. A csapatunkra nagyon pozitívan hatott ez a felelősség, öröm látni a hozzáállást és a pozitivitást, ami nélkül nagyon nehéz startupot építeni.

3. A következő 1-2 évre milyen célokat tűztetek ki magatok elé?

Brachmann Ferenc: Aktívan dolgozunk a nemzetközi terjeszkedésen, ahogy a nyílt bankolás után a digitális számlázás is egyre inkább terjed az EU-ban, úgy egyre több piacra szeretnénk elvinni a kényelmes könyvelés világát.

Mindezek mellett a könyvelési munka egyre nagyobb arányát tervezzük automatizálni. Gépi tanulási modelljeink már most is futnak rendszereinken, egyelőre az ügyfelek által nem érzékelhető módon, d

a következő években el fogunk jutni a nagyon nagy mértékben automatizált könyvelésig.

4. Melyik az a 3 technológia szerinted, amelyeknek a következő 5 évben meghatározó szerepe lesz a termék-/szolgáltatásfejlesztésben, amely technológiá(k)ra egyre több megoldás fog épülni és/vagy az üzleti életben a megkülönböztetés, a versenyképesség meghatározó elemévé válhat(nak)?

Brachmann Ferenc: A nyílt bankolás meg fog töltődni tartalommal. Ezen a téren rengeteg fogyasztói és B2B szolgáltatás indítható, már most is többen próbálkoznak ilyen szolgáltatások nyújtásával.

Európában is mindenhol mindennapivá válik a mobilfizetés, szerintem ez szinte minden platformba be fog épülni a következő években.

A crypto pedig szépen lassan magához tér a következő években, egyre nagyobb szabályozói felügyelet mellett.

5. Ennek/ezeknek a technológiáknak a hasznosulását a pénzügyi szolgáltatók/szolgáltatások mely területein látod, illetve a nap végén a végfelhasználók mit érzékelhetnek majd az adott technológia hasznosulásából?

Brachmann Ferenc: Új forrás/hitel lehetőségekben és megnövekedett kényelemben. Ez a versenyhelyzet komoly kihívást fog jelenteni a bankok számára, akik így egyre nagyobb digitalizációs kényszerbe kerülnek.

6. Milyen kihívások, akadályok korlátozhatják, lassíthatják az általad említett technológiák és/vagy az azokra épülő megoldások hasznosulását a pénzügyi szektorban?

Brachmann Ferenc: A gazdasági recesszió, ami a következő években elkerülhetetlennek tűnik, minden bizonnyal nehezíteni fogja a valós értéket nem, vagy nem gyorsan teremtő technológiák, startupok életben maradását, hisz a pénz hirtelen drágává válik. Azonban ezen időszak előtérbe hozhatja azon technológiákat, melyek valódi üzleti értéket teremtenek, így egyfajta tisztítótűzként is értelmezhetjük a következő éveket.

7. A következő 1-2 évben a digitális transzformáció mely területeken lesz erőteljesebb, meghatározóbb a bankoknál, pénzügyi szolgáltatóknál véleményed szerint?

Brachmann Ferenc: Mindenhol máshol. A fintech mindenhova és mindenkihez el fog érni.

8. Melyik az a 1-2 fintech megoldás a világban, amely az elmúlt időszakban megragadta a figyelmedet? Mi volt az, ami miatt felfigyeltél az adott fintech megoldásra?

Brachmann Ferenc: Mivel folyamatosan figyelem a legújabbakat, néha úgy érzem, hogy már semmi nem üti meg az ingerküszöböm, de

egy személyes történettel tudok válaszolni: sikerült rávennünk egy közeli idős családtagot, hogy a csekkeket már QR kóddal fizesse be, ne menjen a postára ☺

FinTechshow 2021

Az automatizált könyvelés világát hozza el az idei évi FinTechShow győztes | 2021.10.11.

Az idei évi fintech seregszemlén a szakmai zsűri az automatizált könyvelés világát elhozó megoldást választotta 2021. legígéretesebb megoldásának.

Címlapfotón balra Németh Monika, a FinTechShow háziasszonya, a FinTech Group társalapítója, jobbra a FinTechShow győztes csapat, az Acounto. Fotó forrása: FinTechShow | FinTech Group
BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Németh Monika

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!