Új mobilfizetési és ügyfél-azonosítási megoldás jöhet. Ezeket is tervezi a GIRO 2025-ig

Szerző: | 2020. 12. 14. | Azonnali fizetés, Összes hír

BankTechShow | A jövő digitális bankja

Egységes banki ügyfél-azonosítás, központi mobilfizetési alkalmazás, a pénzforgalmi adatvagyon hasznosítása és a nemzetközi azonnali fizetési rendszerhez való csatlakozás is szerepel a GIRO Zrt. 2021-2025-ös időszakot átölelő stratégiájában. A napokban publikált stratégiából szemezgettünk.

Egységes banki ügyfélazonosítás

A teljes bankszektor számára egységes ügyfél-azonosítást biztosítana a GIRO annak érdekében, hogy az egyszerű, alacsonyabb pénzmosási kockázatot jelentő ügyletek azonnal, további lépések elvégzése nélkül végrehajthatók legyenek.

A szolgáltatás a felhasználóknak publikusan elérhető mobilalkalmazás lenne és ezzel azonosíthatnák magukat pl. az online számlanyitás során.

Az egységes ügyfél-azonosítási szolgáltatás igénybevétele a bankok esetében hatékonyabb és gazdaságosabb megoldást jelenthet, mintha saját maguk számára kellene kifejleszteni. Különösen igaz lehet ez kisebb, vagy a digitalizációban még hátrébb járó bankok esetében. A szolgáltatás új távlatokat nyithat meg a közigazgatás, vagy akár a piaci alapon szerveződő ökoszisztémák számára.

Azonnali fizetésre épülő központi mobilfizetési alkalmazás

A GIRO azonnali fizetésre épülő mobilfizetési szolgáltatása minden bank számára elérhető, a mobilbanki alkalmazásba beintegrálható lesz. A szolgáltatás két mobilalkalmazásból fog állni a tervek szerint:

  1. A fogyasztói alkalmazásban az induláskor a fizetési műveletek – pénzküldés, pénzkérés, QR-kód beolvasás – indítása és a tranzakció sikerességéről a visszaigazolás lesznek elérhetők. Az alkalmazás úgy kerül kialakításra, hogy a bankok mobilbanki alkalmazásaiba integrálható legyen.
  2. A kereskedők, vállalkozások részére kialakításra kerülő alkalmazást a fizikai üzletekben történő használatra tervezi a GIRO. A kereskedők az alkalmazás segítségével a vásárlás adatait tartalmazó QR-kódot generálhatják le, illetve kapják meg a visszaigazolást az átutalás megérkezéséről.

Az alkalmazások iOS és Android környezetben egyaránt futnak majd.

Az adatvagyon hasznosítási lehetőségeinek feltárása

A GIRO tevékenységéből és központi helyzetéből adódóan nagy mennyiségű valós idejű adatot ér el, kezel és dolgoz fel. Ezen adatok felhasználhatósága szempontjából különösen fontos a Nemzeti Adatvagyon Ügynökség keretei között készülő adatvagyon stratégia és szabályozási,- valamint közigazgatási keretrendszer is.

A GIRO elsőként az átutalásokhoz kapcsolódó visszaélések megelőzését támogató szolgáltatást vizsgálja meg. A szolgáltatás a teljes bankszektor számára hasznos szolgáltatás lehet, közvetve pedig az azonnali fizetés iránti bizalom növekedését eredményezheti.

Kapcsolódó cikk:

Csatlakozás a páneurópai azonnali fizetési rendszerhez

A hazai azonnali fizetési rendszer jelenleg belföldi forgalomban működik és magyar forintban történő tranzakciókat támogatja. A magyar vállalkozások nemzetközi pénzforgalmát tenné gyorsabbá és – a szabályozó szándéka szerint – olcsóbbá is, ha az azonnali fizetés határon átnyúló tranzakcióknál is megvalósulhatna.

Európában egyre több bank, vagy klíringház csatlakozik a nemzetközi azonnali euró átutalásokat bonyolító páneurópai elszámoló rendszerhez, a TIPS-hez. A GIRO technikai csatlakozása a TIPS-hez megteremtené a magyar bankok számára az azonnali euró utalások lehetőségét.

A következő időszakban a GIRO megvizsgálja a hazai banki igényeket, a csatlakozási feltételeket és annak beruházási- és költségvonzatát.

A GIRO 2021-2025-ös időszakot átölelő stratégiája letölthető innen.

Címlapfotó: pexels.com

BankTechShow | A jövő digitális bankja
BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
“A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

blank

Németh Monika

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru

KÖVETKEZŐ ESEMÉNY

PAYTECHSHOW 5.0

KEDVEZMÉNYES JEGYÁR:
02.29-IG

FinTechShow-7.0

Terítéken a legújabb elektronikus fizetési trendek, megoldások, iránymutatások

2024. április 16.

Budapest Kongresszusi Központ

TOVÁBBI ESEMÉNYEINK

FINTECHSHOW 8.0: Minden, ami fintech | 2024.10.15.

BANKTECHSHOW 2.0: Megoldások a jövő digitális bankjához | 2024.11.26.