Új mobilfizetési és ügyfél-azonosítási megoldás jöhet. Ezeket is tervezi a GIRO 2025-ig

Szerző: | 2020. 12. 14. | Azonnali fizetés, Összes hír

PayTechShow 4.0

Egységes banki ügyfél-azonosítás, központi mobilfizetési alkalmazás, a pénzforgalmi adatvagyon hasznosítása és a nemzetközi azonnali fizetési rendszerhez való csatlakozás is szerepel a GIRO Zrt. 2021-2025-ös időszakot átölelő stratégiájában. A napokban publikált stratégiából szemezgettünk.

Egységes banki ügyfélazonosítás

A teljes bankszektor számára egységes ügyfél-azonosítást biztosítana a GIRO annak érdekében, hogy az egyszerű, alacsonyabb pénzmosási kockázatot jelentő ügyletek azonnal, további lépések elvégzése nélkül végrehajthatók legyenek.

A szolgáltatás a felhasználóknak publikusan elérhető mobilalkalmazás lenne és ezzel azonosíthatnák magukat pl. az online számlanyitás során.

Az egységes ügyfél-azonosítási szolgáltatás igénybevétele a bankok esetében hatékonyabb és gazdaságosabb megoldást jelenthet, mintha saját maguk számára kellene kifejleszteni. Különösen igaz lehet ez kisebb, vagy a digitalizációban még hátrébb járó bankok esetében. A szolgáltatás új távlatokat nyithat meg a közigazgatás, vagy akár a piaci alapon szerveződő ökoszisztémák számára.

Azonnali fizetésre épülő központi mobilfizetési alkalmazás

A GIRO azonnali fizetésre épülő mobilfizetési szolgáltatása minden bank számára elérhető, a mobilbanki alkalmazásba beintegrálható lesz. A szolgáltatás két mobilalkalmazásból fog állni a tervek szerint:

  1. A fogyasztói alkalmazásban az induláskor a fizetési műveletek – pénzküldés, pénzkérés, QR-kód beolvasás – indítása és a tranzakció sikerességéről a visszaigazolás lesznek elérhetők. Az alkalmazás úgy kerül kialakításra, hogy a bankok mobilbanki alkalmazásaiba integrálható legyen.
  2. A kereskedők, vállalkozások részére kialakításra kerülő alkalmazást a fizikai üzletekben történő használatra tervezi a GIRO. A kereskedők az alkalmazás segítségével a vásárlás adatait tartalmazó QR-kódot generálhatják le, illetve kapják meg a visszaigazolást az átutalás megérkezéséről.

Az alkalmazások iOS és Android környezetben egyaránt futnak majd.

Az adatvagyon hasznosítási lehetőségeinek feltárása

A GIRO tevékenységéből és központi helyzetéből adódóan nagy mennyiségű valós idejű adatot ér el, kezel és dolgoz fel. Ezen adatok felhasználhatósága szempontjából különösen fontos a Nemzeti Adatvagyon Ügynökség keretei között készülő adatvagyon stratégia és szabályozási,- valamint közigazgatási keretrendszer is.

A GIRO elsőként az átutalásokhoz kapcsolódó visszaélések megelőzését támogató szolgáltatást vizsgálja meg. A szolgáltatás a teljes bankszektor számára hasznos szolgáltatás lehet, közvetve pedig az azonnali fizetés iránti bizalom növekedését eredményezheti.

Kapcsolódó cikk:

Csatlakozás a páneurópai azonnali fizetési rendszerhez

A hazai azonnali fizetési rendszer jelenleg belföldi forgalomban működik és magyar forintban történő tranzakciókat támogatja. A magyar vállalkozások nemzetközi pénzforgalmát tenné gyorsabbá és – a szabályozó szándéka szerint – olcsóbbá is, ha az azonnali fizetés határon átnyúló tranzakcióknál is megvalósulhatna.

Európában egyre több bank, vagy klíringház csatlakozik a nemzetközi azonnali euró átutalásokat bonyolító páneurópai elszámoló rendszerhez, a TIPS-hez. A GIRO technikai csatlakozása a TIPS-hez megteremtené a magyar bankok számára az azonnali euró utalások lehetőségét.

A következő időszakban a GIRO megvizsgálja a hazai banki igényeket, a csatlakozási feltételeket és annak beruházási- és költségvonzatát.

A GIRO 2021-2025-ös időszakot átölelő stratégiája letölthető innen.

Címlapfotó: pexels.com

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH
PayTechShow 4.0

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Németh Monika

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru

PAYTECHSHOW 2023

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
2023-ban is jön a PayTechShow, ahol bemutatjuk az aktuális elektronikus fizetési trendeket, a legújabb paytech megoldásokat és a szabályozói iránymutatásokat.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!