2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024.06.11.

Új neobanki stratégia a láthatáron! Minek ide EU-s banki engedély, ha egyszerűbben is lehet pénzt csinálni?

Szerző:

Kategóriák:

Az Egyesült Királyságban működő neobank, a Starling Bank, nem tervezi újra igényelni az Európai Uniós banki engedélyt. Ehelyett a vállalat a nemzetközi terjeszkedést a szoftverüzletágán keresztül kívánja megvalósítani – közölte az új vezérigazgató, Raman Bhatia a CNBC-nek adott interjúban. Nemcsak a Starling Bank, de a teljes neobanki szektor is keresi a jó stratégiát a profitábilis működéshez az EU-ban. 

Röviden:

  • A Starling Bank nem hagyományos banki licencelési utakon, hanem szoftvere értékesítésével próbál meg nemzetközi szinten terjeszkedni, ami új megközelítést jelent a banki szektorban.
  • Ez a váltás lehetővé teszi a neobank számára, hogy elkerüljék az egyes piacok szabályozási kihívásait és tőkekövetelményeit, miközben növelik jelenlétüket a nemzetközi piacon.
  • Az Engine szoftver megoldásuk lehetővé teszi más pénzügyi szolgáltatók számára digitális megoldások gyors fejlesztését.
  • A fintech és banki partnerségek növekvő trendje azt mutatja, hogy a pénzügyi szektor egyre inkább a technológiai együttműködésre épít.
  • A hagyományos bankok jövedelmezősége még mindig jobb, mint a neobankoké.

EU banki engedély helyett nemzetközi terjeszkedés szoftverekkel

A Starling Bank, amely hagyományos banki szolgáltatásokat is kínál ügyfeleinek az Egyesült Királyságban, úgy próbált terjeszkedni, hogy banki engedélyt kért Írországban, hogy így léphessen be az EU bankpiacára. A vállalat 2022-ben visszavonta ezt a kérelmet.

Bhatia elmondta, hogy a Starling az újbóli kérelem helyett inkább az Engine, a Banking-as-a-Service (BaaS) szoftverkínálatának banki ügyfeleknek történő értékesítésével próbál majd új területekre nyomulni. Az Engine egy „bank a dobozban” megoldás, amely a digitális ügyfélazonosítástól, -átvilágítástól kezdve a kártyakibocsátásig számos funkciót kínál, ezzel segítve a pénzügyi szolgáltatókat a digitális transzformációban és a gyors fejlesztésében.

„Nagyon optimista vagyok ezzel a megközelítéssel kapcsolatban. A nemzetközi terjeszkedéshez azt használjuk fel, ami a Starling Bank legjobbja: a technológiáját. Inkább a technológiánk terjesztésére fókuszálunk az EU-ban, mint az egyes piacok sajátos szabályozási rendszereinek, tőkekövetelményeinek való megfelelésre, a bizalom- és márkaépítésre, amelyek üzleti kimenetel továbbra is kétséges és nem bizonyított”

– mondta Bhatia.

Bhatia idén márciusban vette át a Starling Bank vezérigazgatói posztját, miután az alapító, Anne Boden tavaly májusban bejelentette lemondását. Boden a CNBC-nek adott nyilatkozatában már korábban jelezte, hogy

a cég terjeszkedési stratégiája a szoftverüzletágra épül.

Bhatia most megerősítette ezt az irányvonalat, és kijelentette, hogy az Engine stratégiára kíván fókuszálni és piaci részesedést szerezni a banki szoftverek területén.

A fintech szektorban jelentős piaci igény mutatkozik az ilyen típusú megoldások iránt. A PYMNTS Intelligence jelentése szerint a bankok és hitelszövetkezetek 65%-a kötött legalább egy fintech partnerséget az elmúlt három évben, és 76%-uk szükségesnek tartja ezeket a partnerségeket az ügyfélelvárások teljesítéséhez. A jelentés azt is kimutatta, hogy a bankok 95%-a a digitális termékkínálat javítására összpontosítva használja ezeket a partnerségeket.

Még mindig jobban teljesítenek a hagyományos bankok, mint a neobankok az EU-ban

Továbbra is jelentős eltérés tapasztalható az EU-ban a neobankok és a hagyományos bankok jövedelmezősége, tőkearányos megtérülése (RoE) között.

A 2022-es adatok alapján az európai neobankok ROE mutatója jellemzően alacsonyabb volt a hagyományos bankokénál, és sok esetben még negatív értéket is mutatott. Ezek az alacsony vagy negatív értékek arra utalnak, hogy

a neobankok továbbra is kihívásokkal küzdenek a fenntartható jövedelmezőség elérésében, különösen mivel sokan még mindig a növekedésre és a piaci részesedés megszerzésére összpontosítanak

– ​mutatott rá a Flagship Advisory.

Ezzel szemben a hagyományos bankok átlagos ROE mutatója 2022-ben az EU-ban 7,2% volt. Ez az érték a pandémia előtti szintre való visszatérést jelzi, és jelentős javulást mutat a 2020-as 0,5%-os ROE-hez képest, amelyet a COVID-19 válság okozott. Az Európai Bankhatóság (EBA) jelentése szerint a hagyományos bankok erősödő ROE értékei többek között a javuló kamatkörnyezetnek és a stabilabb működési környezetnek köszönhetők​.

Az elmúlt évek eredményei alapján az látható, a hagyományos bankok pénzügyi teljesítménye még mindig jobb, mint a neobankoké, amelyek továbbra is keresik hatékony stratégiákat a jövedelmezőség elérésére és fenntartására.

[PYMTNS] | Címlapfotó: stock.adobe.com | Licenc: FinTech Group

Címkék:
blank