2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2017.03.29.

Újabb hazai inkubátor segíti a fintech startupokat

Szerző:

Kategóriák:

Március elején indultak és pár héten belül várhatóan megvalósul az első befektetésük. A világon a befektetők eddig jellemzően a lakossági fintech megoldásokat karolták fel, pedig vannak más lehetőségek is. A legújabb hazai inkubátor, a BnL Start elsősorban a üzleti megoldásokat szállító fintech megoldásokra fókuszál.

 

 

Ezt kínálja a BnL Start a fintech startupoknak

Közel 600 millió forint befektetendő tőkével indult el a BnL Start, ami a következő 3 évben 8-10 startup piacra lépését segíti majd. Az alapítók nevéhez több sikersztori is fűzödik; az egyik cégeküt a Yahoo! vásárolta fel, egy másikat a világpiacon meghatározó pénzügyi megoldásszállító, a Misys vette mega piaci találgatások szerint – közel 20 milliárd forintért. A kiválasztásra kerülő startupokba max 72 millió forintot fektetnek be. De ami ennél is fontosabb, tapasztalataikat és nemzetközi kapcsolatrendszerüket is biztosítják a sikerhez.

BnL fintech inkubátor

Ma az egyik legnagyobb kihívás az induló fintech cégek számára az ötletük piacosítása, az üzleti megoldásuk értékesítése pl. pénzintézetek számára. A bankok egyelőre nem tudnak különbséget tenni a hagyományos banki megoldásokat beszállítók és a B2B szegmenst megcélzó fintech startupok között. A fintech startupokat könnyen „bedarálhatja” a banki beszerzési procedúra (és kultúra), ami a nap végén egy fájdalmas és végtelen testreszabási fejlesztésbe fulladhat. A BnL Start egyrészt ennek az elkerülésében, másrészt a hosszú banki sales ciklusra való felkészülésben is segít.

„A hátterünk ehhez megvan, az alapítók több mint 20 éves tapasztalatukkal – és kapcsolatrendszerükkel – tudják segíteni a bankok, biztosítók, egyéb pénzintézeti szereplők és a fintech cégek eredményes egymásra találását és megállapodását.” – emelte ki Bálint Viktor, az egyik alapító.

 

Így kerülhetsz be fintech megoldásoddal az inkubátorba

Minden jelentkező átesik egy előkészítő fázison, az ún. „Preparatory Mentoring Programon”. Ennek keretében segítséget kapnak az ötletek kidolgozásához, a kiválasztáshoz szükséges pályázati anyag összeállításához. A pályázatokról kéthavonta döntenek. A kiválasztottak ezután kerülnek be az inkubátorba.

Számítanak olyan pályázókra is, akik már rendelkeznek 5-10 évves tapasztalattal, jól ismerik a megcélzott pénzügyi szegmenst, de eddig nem mertek belevágni az ötletük megvalósításába.

„Nagyon sok jó ötlet van a bankosok fejében is, de eddig nem mertek kiugrani az ismeretlenbe. A BnL inkubátor „védőhálót” biztosít ahhoz, hogy az ötletük megvalósítására koncentrálhassanak 6-12 hónapon keresztül.” – hangsúlyozta Viktor.

A kiválasztott csapatokkal szigorúan az üzlet- és termékfejlesztésre koncentrálnak már az induló pillanattól. A cél, hogy minél előbb kiderüljön, van-e fizetőképes kereslet az ötletre, és a program végére már a piacon is validált prototípusok készüljenek el. Ha a prototípus teljesíti a piaci igényeket, és a piaci terjeszkedéshez további tőkére lesz szükség, akkor az alapítók az erre a célra alapított tőkebefektetési társaságokun (BnL Growth Partners) keresztül biztosítják azt.

 

Fokozódik a verseny

Idén januárban indult el az MKB Bank fintech inkubátora, a Fintechlab, majd február végén az NN Biztosító nevéhez fűződő Sparklab. Utóbbi inkubációs szolgáltatásokat biztosít, de tőkebefektetést nem. A BnL Start a harmadik hazai inkubátor, amely várja a fintech és az insurtech megoldásokat. A fintechre fókuszáló inkubátorok sora még nem zárult, a következő hónapokban újabb banki inkubátorok és fintech programok megjelenésére lehet számítani.

A BnL Start hamarosan elindítja a nyílt workshopjait, ahol az érdeklődők további betekintést kaphatnak a programba. Emellett április 11-én a FinTechShow-n is bemutatkoznak.

 

Tavaly ősszel tettük fel először a kérdést a Fintechzone-on, „Most érdemes fintech startupot indítani?”. Az akkori válaszunkat most megerősítjük: Szerintünk most érdemes fintech céget indítani Magyarországon.”

Címkék:
blank
blank