CIB Google Pay

CIB Google Pay

Újabb hazai inkubátor segíti a fintech startupokat

írta | 2017.03.29. | Fintech startupok, Magyar fintech startupok, Összes hír

BnL Start fintech inkubátor

GIRO Fizetési kérelem

Március elején indultak és pár héten belül várhatóan megvalósul az első befektetésük. A világon a befektetők eddig jellemzően a lakossági fintech megoldásokat karolták fel, pedig vannak más lehetőségek is. A legújabb hazai inkubátor, a BnL Start elsősorban a üzleti megoldásokat szállító fintech megoldásokra fókuszál.

 

 

Ezt kínálja a BnL Start a fintech startupoknak

Közel 600 millió forint befektetendő tőkével indult el a BnL Start, ami a következő 3 évben 8-10 startup piacra lépését segíti majd. Az alapítók nevéhez több sikersztori is fűzödik; az egyik cégeküt a Yahoo! vásárolta fel, egy másikat a világpiacon meghatározó pénzügyi megoldásszállító, a Misys vette mega piaci találgatások szerint – közel 20 milliárd forintért. A kiválasztásra kerülő startupokba max 72 millió forintot fektetnek be. De ami ennél is fontosabb, tapasztalataikat és nemzetközi kapcsolatrendszerüket is biztosítják a sikerhez.

BnL fintech inkubátor

Ma az egyik legnagyobb kihívás az induló fintech cégek számára az ötletük piacosítása, az üzleti megoldásuk értékesítése pl. pénzintézetek számára. A bankok egyelőre nem tudnak különbséget tenni a hagyományos banki megoldásokat beszállítók és a B2B szegmenst megcélzó fintech startupok között. A fintech startupokat könnyen „bedarálhatja” a banki beszerzési procedúra (és kultúra), ami a nap végén egy fájdalmas és végtelen testreszabási fejlesztésbe fulladhat. A BnL Start egyrészt ennek az elkerülésében, másrészt a hosszú banki sales ciklusra való felkészülésben is segít.

„A hátterünk ehhez megvan, az alapítók több mint 20 éves tapasztalatukkal – és kapcsolatrendszerükkel – tudják segíteni a bankok, biztosítók, egyéb pénzintézeti szereplők és a fintech cégek eredményes egymásra találását és megállapodását.” – emelte ki Bálint Viktor, az egyik alapító.

 

Így kerülhetsz be fintech megoldásoddal az inkubátorba

Minden jelentkező átesik egy előkészítő fázison, az ún. „Preparatory Mentoring Programon”. Ennek keretében segítséget kapnak az ötletek kidolgozásához, a kiválasztáshoz szükséges pályázati anyag összeállításához. A pályázatokról kéthavonta döntenek. A kiválasztottak ezután kerülnek be az inkubátorba.

Számítanak olyan pályázókra is, akik már rendelkeznek 5-10 évves tapasztalattal, jól ismerik a megcélzott pénzügyi szegmenst, de eddig nem mertek belevágni az ötletük megvalósításába.

„Nagyon sok jó ötlet van a bankosok fejében is, de eddig nem mertek kiugrani az ismeretlenbe. A BnL inkubátor „védőhálót” biztosít ahhoz, hogy az ötletük megvalósítására koncentrálhassanak 6-12 hónapon keresztül.” – hangsúlyozta Viktor.

A kiválasztott csapatokkal szigorúan az üzlet- és termékfejlesztésre koncentrálnak már az induló pillanattól. A cél, hogy minél előbb kiderüljön, van-e fizetőképes kereslet az ötletre, és a program végére már a piacon is validált prototípusok készüljenek el. Ha a prototípus teljesíti a piaci igényeket, és a piaci terjeszkedéshez további tőkére lesz szükség, akkor az alapítók az erre a célra alapított tőkebefektetési társaságokun (BnL Growth Partners) keresztül biztosítják azt.

 

Fokozódik a verseny

Idén januárban indult el az MKB Bank fintech inkubátora, a Fintechlab, majd február végén az NN Biztosító nevéhez fűződő Sparklab. Utóbbi inkubációs szolgáltatásokat biztosít, de tőkebefektetést nem. A BnL Start a harmadik hazai inkubátor, amely várja a fintech és az insurtech megoldásokat. A fintechre fókuszáló inkubátorok sora még nem zárult, a következő hónapokban újabb banki inkubátorok és fintech programok megjelenésére lehet számítani.

A BnL Start hamarosan elindítja a nyílt workshopjait, ahol az érdeklődők további betekintést kaphatnak a programba. Emellett április 11-én a FinTechShow-n is bemutatkoznak.

 

Tavaly ősszel tettük fel először a kérdést a Fintechzone-on, „Most érdemes fintech startupot indítani?”. Az akkori válaszunkat most megerősítjük: Szerintünk most érdemes fintech céget indítani Magyarországon.”

Itt követhetsz minket:

BUPA

BUPA
LEMÁK GÁBOR

LEMÁK GÁBOR

A Szabadidő Központban (a KÖZGÁZ-on) végzett, a Duna bal partján. Kimaradt a bölcsi és a multikulti szocializáció az életéből, így lettek eretnek gondolatai. Néha kiengedik a zártosztályról, de már egyre ritkábban. A gumiszobából pattantak ki a FinTechZone, a FinTech Akadémia, a FinTech Verseny, a HUNFINTECH25 és a FinTechShow ötletek, amiket sajnos továbbiak is követnek majd. #fintechterapia #gumiszoba

GOOGLE PAY A CIB BANKNÁL

CIB Bank, Google Pay
Fizessen egyszerűen és biztonságosan a Google Pay használatával!

WEBINÁRIUM: FIZETÉSI KÉRELEM

GIRO, Fizetési Kérelem, webinárium
2021. december 14-én a GIRO Zrt. és a FinTechZone közös webináriumán górcső alá vesszük a fizetési kérelem terjedését segítő új eszközöket.

BUPA: PÉNZÜGYI ASSZISZTENS

BUPA
Ismerd meg vállalkozásod teljes értékű pénzügyi asszisztensét, a BUPA-t.

KIBERBIZTONSÁG

clico paloalto networks it-biztonsag
A FinTechShow résztvevőinek díjmentes fenyegetettségi felmérést ajánlott fel a Palo Alto Networks.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI TÉRKÉP

“elektronikus fizetesi terkep
Betekintést adunk az elektronikus fizetési piac átalakulásába, az új fizetési megoldások világába.

HUNFINTECH 20/20

“HUNFINTECH FINTECH BOOK
A Magyar FinTech Book: A 20 legígéretesebb magyar fintech.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!

Azonnali Fizetési Megoldások

“simplepay azonnali fizetési kiadvanyok
Új lehetőségek az elektronikus fizetésben. Azonnali fizetési megoldások kereskedőknek, bankoknak, technikai aggregátoroknak.