2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2023.05.08.

Azonnali fizetés: 25-30%-os forgalomnövekedést is hozhat az AFR2.0

Szerző:

Kategóriák:

2024. február 1-től minden hazai mobilbanki alkalmazás képes lesz a QR-kódos fizetésre, fizetési kérelem fogadására. A GIRO-nál kidolgozás alatt van egy speciális visszatérítési rendszer is, amivel a fizető oldali bankok érdekeltségét teremtenék meg. Az azonnali fizetési ökoszisztéma új lehetőségeiről is beszélt dr. Selmeczi-Kovács Zsolt, a GIRO Zrt. vezérigazgatója a PayTechShow-n.

Idén tavasszal ünnepelte harmadik születésnapját az azonnali fizetési rendszer (AFR) Magyarországon. Bár a forgalom növekedési üteme impresszív, a rendszerre építhető fizetési megoldások tekintetében a piac még messze nem használja ki a lehetőségeket.

Bőven van még tere a fejlődésnek

A tranzakciók átlagos értéke (168 308 forint) jelentősen meghaladja a kártyás fizetések átlagos összegét, ami azt mutatja, hogy kis összegű fizetésekre még nem használják ezt a fizetési formát a felhasználók. 

A másodlagos számlaazonosítók száma és használata messze elmarad a várakozásoktól.

Ennek egyik fő oka, hogy nem épültek széles körben releváns szolgáltatások az azonnali fizetési infrastruktúrára.

Jelenleg a tranzakciók 97%-át 2 másodpercen belül feldolgozza a GIRO rendszere, amely magas ügyfélélmény mellett lehetővé teszi az azonnali fizetési megoldások alkalmazását fizikai környezetben, például a kasszánál is.

„Az azonnali fizetési rendszer a kezdetektől magas biztonsággal, non-stop üzemel, és biztos alapot nyújt arra, hogy magasabb szintre lépjünk, új szolgáltatásokat, üzleti modelleket építsünk rá„

– mondta el dr. Selmeczi-Kovács Zsolt.

Mi a következő szint az azonnali fizetésben? Mit tesz a GIRO a fizetési ökoszisztéma fejlődéséért?

A GIROFix már ma is élő szolgáltatás, mely a számlák beszedését segíti tömeges fizetési kérelem kiküldésével a számlafizetők bankjához. Jövő év februárját követően a szabályozásnak köszönhetően ez a fizetési mód skálázható módon, széleskörben használhatóvá válik.

Az online térben történő fizetési kérelmek küldését pedig a hamarosan bevezetésre kerülő GIROFix+ szolgáltatás segíti majd.

Ez év február elsejétől a magánszemélyek közötti QR-kóddal, vagy fizetési kérelemmel indított azonnali átutalás esetén a bankok nem számolhatnak fel átutalási díjat, így – tekintve, hogy tranzakciós illetéket sem kell fizetni – ezen tranzakciók teljesen ingyenesek.

A fogyasztói érdekeltség megteremtése mellett fontos, hogy a piaci szereplők üzleti modelljei fenntarthatóak legyenek, így a fizető oldali bankok érdekeltségének megteremtése céljával a GIRO-nál kidolgozás alatt áll egy speciális visszatérítési rendszer.

Szeptembertől az azonnali átutalás maximális összege 20 millió forintra emelkedik, így akár egy autó árát is ingyenesen utalhatjuk át az eladónak – akár banki költségek nélkül.

„Az igazi lendületet 2024. február hozhatja el. 2024-től éves 25-30 %-os forgalomemelkedést sem tartunk elképzelhetetlennek”

– mondta dr. Selmeczi Kovács Zsolt.

PayTechShow 2023 - Selmeczi-Kovacs Zsolt

Fotón: dr. Selmeczi-Kovács Zsolt, a GIRO Zrt. vezérigazgatója a PayTechShow-n. (Készítette: Kovács Dávid, Instagram)

2024. február 1-től kötelező a bankok számára a fizetési kérelem fogadása. Ugyanígy kötelező lesz a mobilbanki alkalmazásokban a QR-kód, NFC és deeplinkes fizetés lehetőségének megteremtése egy egységes, kötelezően alkalmazandó szabvány alapján. Ez az egységes szabvány biztosítja majd az átjárhatóságot.

 A QR-kódos fizetési módot előállító szolgáltatónak tehát nem kell figyelnie ezentúl, hogy a QR-kódot használó ügyfél, vagy kereskedő melyik banknak az ügyfele.

A szabvány alapján a GIRO a QR-kódba beépít egy biztonsági elemet, amelynek eredményeként tovább csökken a visszaélés valószínűsége. 

“A fizetési mód felhasználhatóságát nagyban segíti majd, hogy kötelező lesz visszajelzést adni a tranzakció eredményéről azon a ponton, ahol a QR-kód keletkezett, akár azon a bolti pénztárgépen, kasszán, ahol a vevő fizetett “

– mutatott rá a GIRO vezérigazgatója.

Ezeknek az intézkedéseknek köszönhetően jövőre megteremtődhet az a méretgazdaságossági szint, amely biztosítja, hogy az azonnali fizetésre épülő kényelmi szolgáltatásokat fenntartható üzleti modellben lehessen bevezetni.

Az ügyfélélmény és így a szolgáltatás minősége szempontjából rendkívül fontos, hogy olyan rendszer és folyamat kerüljön a GIRO-ban kidolgozásra, amely biztosítja, hogy a QR-kód generálás, az üzenet visszajelzés és a fraud ellenőrzés együttesen tizedmásodpercek alatt megtörténhessen.

A rendszer fejlesztése során azt is figyelembe kell majd venni, hogy a fizetési aggregátorok, sub-aggregátorok tranzakciós ideje is beleférjen a maximálisan 5 másodperces tranzakcióidőbe.

Jön a központi csalásmegelőző rendszer

Kialakítás alatt van egy olyan visszaélés szűrő rendszer, mely a GIRO központi helyzetéből adódóan hálózatfigyelést végez, és az ebből származó információkkal, képességekkel a bankok jelenlegi rendszereit támogatja, segíti. Scoring rendszerhez hasonlóan működik majd, és jelzést ad a bank számára a tranzakció gyanússágára vonatkozóan.

„Fontos, hogy a GIRO szolgáltatása kiegészíti a bankok jelenlegi fraud monitoring rendszereit, nem helyettesíti azokat”

– emelte ki a GIRO vezérigazgatója.

A rendszer nem csak szabályalapú, hanem mesterséges intelligenciát alkalmazva öntanuló algoritmusokra épülő megoldás. A tervek szerint először a bankok közötti azonnali fizetési tranzakciókat elemzi majd, ezt követően kiterjeszthető lesz a bankokon belüli tranzakciókra, deviza utalások vizsgálatára is.

Címlapfotón: dr. Selmeczi-Kovács Zsolt, a GIRO Zrt. vezérigazgatója a PayTechShow-n. (Készítette: Kovács Dávid, Instagram)

Címkék: