BankTechShow

Azonnali fizetés: 25-30%-os forgalomnövekedést is hozhat az AFR2.0

Szerző: | 2023. 05. 08. | Azonnali fizetés, Elektronikus fizetés, Összes hír, PayTechShow 2023

2024. február 1-től minden hazai mobilbanki alkalmazás képes lesz a QR-kódos fizetésre, fizetési kérelem fogadására. A GIRO-nál kidolgozás alatt van egy speciális visszatérítési rendszer is, amivel a fizető oldali bankok érdekeltségét teremtenék meg. Az azonnali fizetési ökoszisztéma új lehetőségeiről is beszélt dr. Selmeczi-Kovács Zsolt, a GIRO Zrt. vezérigazgatója a PayTechShow-n.

Idén tavasszal ünnepelte harmadik születésnapját az azonnali fizetési rendszer (AFR) Magyarországon. Bár a forgalom növekedési üteme impresszív, a rendszerre építhető fizetési megoldások tekintetében a piac még messze nem használja ki a lehetőségeket.

Bőven van még tere a fejlődésnek

A tranzakciók átlagos értéke (168 308 forint) jelentősen meghaladja a kártyás fizetések átlagos összegét, ami azt mutatja, hogy kis összegű fizetésekre még nem használják ezt a fizetési formát a felhasználók. 

A másodlagos számlaazonosítók száma és használata messze elmarad a várakozásoktól.

Ennek egyik fő oka, hogy nem épültek széles körben releváns szolgáltatások az azonnali fizetési infrastruktúrára.

Jelenleg a tranzakciók 97%-át 2 másodpercen belül feldolgozza a GIRO rendszere, amely magas ügyfélélmény mellett lehetővé teszi az azonnali fizetési megoldások alkalmazását fizikai környezetben, például a kasszánál is.

„Az azonnali fizetési rendszer a kezdetektől magas biztonsággal, non-stop üzemel, és biztos alapot nyújt arra, hogy magasabb szintre lépjünk, új szolgáltatásokat, üzleti modelleket építsünk rá„

– mondta el dr. Selmeczi-Kovács Zsolt.

Mi a következő szint az azonnali fizetésben? Mit tesz a GIRO a fizetési ökoszisztéma fejlődéséért?

A GIROFix már ma is élő szolgáltatás, mely a számlák beszedését segíti tömeges fizetési kérelem kiküldésével a számlafizetők bankjához. Jövő év februárját követően a szabályozásnak köszönhetően ez a fizetési mód skálázható módon, széleskörben használhatóvá válik.

Az online térben történő fizetési kérelmek küldését pedig a hamarosan bevezetésre kerülő GIROFix+ szolgáltatás segíti majd.

Ez év február elsejétől a magánszemélyek közötti QR-kóddal, vagy fizetési kérelemmel indított azonnali átutalás esetén a bankok nem számolhatnak fel átutalási díjat, így – tekintve, hogy tranzakciós illetéket sem kell fizetni – ezen tranzakciók teljesen ingyenesek.

A fogyasztói érdekeltség megteremtése mellett fontos, hogy a piaci szereplők üzleti modelljei fenntarthatóak legyenek, így a fizető oldali bankok érdekeltségének megteremtése céljával a GIRO-nál kidolgozás alatt áll egy speciális visszatérítési rendszer.

Szeptembertől az azonnali átutalás maximális összege 20 millió forintra emelkedik, így akár egy autó árát is ingyenesen utalhatjuk át az eladónak – akár banki költségek nélkül.

„Az igazi lendületet 2024. február hozhatja el. 2024-től éves 25-30 %-os forgalomemelkedést sem tartunk elképzelhetetlennek”

– mondta dr. Selmeczi Kovács Zsolt.

PayTechShow 2023 - Selmeczi-Kovacs Zsolt

Fotón: dr. Selmeczi-Kovács Zsolt, a GIRO Zrt. vezérigazgatója a PayTechShow-n. (Készítette: Kovács Dávid, Instagram)

2024. február 1-től kötelező a bankok számára a fizetési kérelem fogadása. Ugyanígy kötelező lesz a mobilbanki alkalmazásokban a QR-kód, NFC és deeplinkes fizetés lehetőségének megteremtése egy egységes, kötelezően alkalmazandó szabvány alapján. Ez az egységes szabvány biztosítja majd az átjárhatóságot.

 A QR-kódos fizetési módot előállító szolgáltatónak tehát nem kell figyelnie ezentúl, hogy a QR-kódot használó ügyfél, vagy kereskedő melyik banknak az ügyfele.

A szabvány alapján a GIRO a QR-kódba beépít egy biztonsági elemet, amelynek eredményeként tovább csökken a visszaélés valószínűsége. 

“A fizetési mód felhasználhatóságát nagyban segíti majd, hogy kötelező lesz visszajelzést adni a tranzakció eredményéről azon a ponton, ahol a QR-kód keletkezett, akár azon a bolti pénztárgépen, kasszán, ahol a vevő fizetett “

– mutatott rá a GIRO vezérigazgatója.

Ezeknek az intézkedéseknek köszönhetően jövőre megteremtődhet az a méretgazdaságossági szint, amely biztosítja, hogy az azonnali fizetésre épülő kényelmi szolgáltatásokat fenntartható üzleti modellben lehessen bevezetni.

Az ügyfélélmény és így a szolgáltatás minősége szempontjából rendkívül fontos, hogy olyan rendszer és folyamat kerüljön a GIRO-ban kidolgozásra, amely biztosítja, hogy a QR-kód generálás, az üzenet visszajelzés és a fraud ellenőrzés együttesen tizedmásodpercek alatt megtörténhessen.

A rendszer fejlesztése során azt is figyelembe kell majd venni, hogy a fizetési aggregátorok, sub-aggregátorok tranzakciós ideje is beleférjen a maximálisan 5 másodperces tranzakcióidőbe.

Jön a központi csalásmegelőző rendszer

Kialakítás alatt van egy olyan visszaélés szűrő rendszer, mely a GIRO központi helyzetéből adódóan hálózatfigyelést végez, és az ebből származó információkkal, képességekkel a bankok jelenlegi rendszereit támogatja, segíti. Scoring rendszerhez hasonlóan működik majd, és jelzést ad a bank számára a tranzakció gyanússágára vonatkozóan.

„Fontos, hogy a GIRO szolgáltatása kiegészíti a bankok jelenlegi fraud monitoring rendszereit, nem helyettesíti azokat”

– emelte ki a GIRO vezérigazgatója.

A rendszer nem csak szabályalapú, hanem mesterséges intelligenciát alkalmazva öntanuló algoritmusokra épülő megoldás. A tervek szerint először a bankok közötti azonnali fizetési tranzakciókat elemzi majd, ezt követően kiterjeszthető lesz a bankokon belüli tranzakciókra, deviza utalások vizsgálatára is.

Címlapfotón: dr. Selmeczi-Kovács Zsolt, a GIRO Zrt. vezérigazgatója a PayTechShow-n. (Készítette: Kovács Dávid, Instagram)

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Németh Monika

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!