2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2023.04.24.

Újabb részletek derültek ki a pénzügyi digitalizációs csomagról a PayTechShow-n

Szerző:

Kategóriák:

2022 júliusában megalakult a Digitalizációs fejlesztési és szabályozói munkacsoport. A munkacsoport vezetője, dr. Túri Anikó, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkára a szabályozói szektor szempontrendszerét, eredményeit, illetve hosszú és középtávú céljait foglalta össze a PayTechShow plenáris nyitó szekciójában.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium által 2022 júliusában életre hívott Digitalizációs fejlesztési és szabályozói munkacsoport célja, hogy egy digitalizációban élen járó, innovatív pénzügyi szektor kialakítását előmozdítsa.

A zöld pénzügyek iránti igényt, fintech megoldásokat, digitalizáció szükségességét, a személyre szabott szolgáltatások fejlesztését és ügyfélélmény fokozását látja a pénzügyi szektor legfontosabb kihívásainak a szabályozói oldal.

“A fogyasztók minden rétegét egyaránt, egységesen képviselnie kell a munkacsoport javaslatainak”

Dr. Túri Anikó a PayTechShow plenáris előadása elején biztosította a jelenlévőket arról, hogy a szabályozói oldal elsősorban élére kíván állni az úttörő, újszerű ötleteknek és javaslatoknak, de a fogyasztóvédelmi attitűd erős elköteleződése a munkacsoport mindennapi működésének.

Az európai színvonalú pénzügyi szektor létrehozása csak annak tükrében valósulhat meg, ha a mindenkori fogyasztó az egyik legfontosabb entitássá válik a pénzügyi szektor szereplői számára – akkor is, ha szolgáltatási igényeket, és akkor is, ha a fogyasztóvédelmi érdekeket kell éppen megvizsgálni.

Az államtitkár asszony előadásában felhívta a figyelmet a szabályozói oldal összetett kihívásaira, köztük elsősorban arra, hogy

a fogyasztók minden rétegét egyaránt, egységesen képviselnie kell a munkacsoport javaslatainak.

“Elengedhetetlen a megfelelő és átfogó edukáció”

Államtitkár asszony véleménye szerint

a digitális állampolgárság kialakításához elengedhetetlen a megfelelő és átfogó edukáció, hisz a fejlett szolgáltatások akkor lesznek hatékonyak, ha az állampolgárok képesek és hajlandóak azokat használni.

dr. Túri Anikó - Gazdaságfejlesztési Minisztérium - PayTechShow 2023

Fotón: dr. Túri Anikó, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkára a PayTechShow-n. (Készítette: Kovács Dávid, Instagram)

Részletek a pénzügyi digitalizációs csomaggal kapcsolatban

Sikernek tekinthető, hogy a munkacsoport előkészített egy kormányrendelet módosítás tervezetet, amely alapján

az ingatlan alapok kiserőművek finanszírozásába is be tudnak kapcsolódni és a források ennek megfelelően tudnak bővülni.

A munkacsoport tavaly szeptemberben már törvénycsomagot is adott be, melynek elemei között szerepel, hogy a pénztárak alapszabályait ne legyen kötelező a pénztár tagoknak postai úton elküldeni, hanem elegendő legyen a hivatalos weboldalra feltölteni a dokumentumot.

A számos állami és piaci szereplővel kapcsolatot tartó munkacsoport folyamatosan egyeztet

az ügyfelek állami adatainak megfelelő kezelési lehetőségeiről, a kézbesítési lehetőségek bővítéséről és a fokozott biztonságú, teljes körűen használható elektronikus aláírásról.

Az elektronikus okirat és az írásbeliség kérdése kiemelten aktuális és a munkacsoport egyik sikere, hogy az ezzel kapcsolatos jogbizonytalanságokra igyekszik választ adni. A társadalmi egyeztetésen lévő, e-ügyintézésre vonatkozó törvénymódosítás javaslat célja, hogy horizontális megoldást nyújtson az elektronikus aláírás tekintetében, ami technológiailag semleges és egységes szabályozási hátteret is biztosít.

A társadalmi egyeztetés után a törvénytervezet a Parlament elé fog kerülni.

A piaci igényeknek megfelelve azonban az MNB által felügyelt pénzügyi szereplők szolgáltatásai esetében az írásbeliség követelményeiben egyszerűsítés lesz – amennyiben a szolgáltató már auditált rendszeren keresztül azonosította az ügyfelét.

Minél több állami szolgáltatás váljon elérhetővé mobilon

A kormányzati szektor érzékeli, hogy az állampolgárok a mobiltelefonjuk mellett tették le a voksukat az elektronikus fizetés és ügyintézés tekintetében.

,,Amikor digitalizációs stratégiára, digitális állampolgárra gondolunk, akkor abba az irányba tudunk gondolkozni, hogy minél több állami szolgáltatás, (…) minél inkább alkalmas legyen arra, hogy akár egy mobil applikáción keresztül is elérhetővé váljon.”

dr. Túri Anikó - Gazdaságfejlesztési Minisztérium - PayTechShow 2023

Fotón: dr. Túri Anikó, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkára a PayTechShow-n. (Készítette: Kovács Dávid, Instagram)

Nyártól jöhet a kereskedői cashback

Dr. Túri Anikó előadásában kitért azon fogyasztók képviseletére is, akik valójában még nem bíznak az elektronikus fizetési megoldásokban. Államtitkár asszony utalt a vidéki fogyasztók kihívásaira és az ennek mentén létrehozott és szabályozói oldalról támogatott kereskedői cashback szolgáltatásra.

A nyár folyamán bevezetésre tervezett szolgáltatásról a PayTechShow keretében megvalósult egyéb szakmai kerekasztalokon és szakmai előadásokon is előszeretettel foglalkoztak az előadók.

Felkészülés az új EU-s rendeletekre, projektekre

Nemzetközi vizekre evezve, a 2024-ben aktuális magyar elnökség miatt is fokozott felkészülést igényel a következő időszak a szektor szereplőitől.

Az euróban történő azonnal átutalásról szóló rendelettervezet, a digitális euró projekt, a PSD2 felülvizsgálata és a DORA alkalmazás egyaránt kihívást fog jelenteni a közeljövőben a törvényhozói és piaci oldalnak egyaránt.

Címlapfotón: dr. Túri Anikó, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkára a PayTechShow-n. (Készítette: Kovács Dávid, Instagram)

Címkék:
blank
blank