2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2023.01.30.

Újra itt a LegalTech Mastermind Day 2023! Megoldások a jogi back-end digitalizációjához

Szerző:

Kategóriák:

2023 márciusában az InvestCEE LegalTech Consultancy újra megrendezi sajátos szakmai rendezvényét, a jogi technológiai megoldásokat bemutató ötletbörzét. A LegalTech Mastermind Day keretében a résztvevők betekintést kapnak a nemzetközi porondon kibontakozó “legal operations” (operatív jogi) trendekbe és közelebbről megismerkedhetnek a demo maraton keretében bemutatásra kerülő digitális jogi megoldásokkal.

Nem titok, hogy a vállalatok belső működésének digitalizációja egyre nagyobb stratégiai jelentőséggel bír a világjárvány utáni gazdaságban, amely nagymértékben támaszkodik a digitálisan érett szervezetekre. A 2022-es FinTechShow-n elhangzottak szerint viszont a hazai bankok színfalak mögött zajló munkafolyamatai – üzlet, compliance, risk, jogi és egyéb back-end tevékenységek – lényegesen kevésbé digitalizáltak, mint a front-end.

Becslések szerint ezeken az operációs területeken mindössze kb. 30-40%-ban dolgoznak digitálisan képzett kollégák. Így érthető, hogy az innovációban egyébként élen járó szervezetekben miért lesz prioritás a jogi és egyéb operatív területek technológiával való megtámogatása.

Mit takar a digitális jogi működés vállalati környezetben?

A jogi munkakörök hagyományosan a kockázatok elkerülésére és – ha a megelőző intézkedések kudarcot vallottak volna – a károk minimalizálására, illetve a kockázatkezelés optimalizálására összpontosítanak. A digitális átállás során a vállalati jogi osztálynak ez a feladatköre változatlan marad ugyan, de a jogászok sajátos munkafolyamatait támogató digitális eszközök hiányában lényegesen nehezebben kivitelezhető.

Az adatgazdaság és a piaci versenyképesség megőrzése új vállalati struktúrák kialakításához vezet. Ez az innováció azonban valójában láthatatlan, a back-end-ben zajlik és azok a pénzügyi szolgáltatók tudnak hosszútávon is megmaradni a piacon, akik a belső folyamataikban nagyobb hatékonyságot tudnak megvalósítani a technológia segítségével.

A “legal operations” (operatív jogi működés) meghonosítása ezt a háttérben kibontakozó, de annál innovatívabb vállalati struktúrát támasztja alá. Míg számos jogász talán attól tart, hogy a “gépek” miatt elveszítheti a munkáját, nemzetközi kitekintésben inkább azt látjuk, hogy új jogi feladatkörök jönnek létre azok számára, akik a jogi tanácsadást szívesen ötvözik technológiával.

Ilyen például az operatív jogi vezetői pozíciók, illetve munkacsoportok megjelenése a nagyvállalatoknál (legal operations manager, legal change manager, legal solutions engineer vagy a legal innovation manager).

Az adatvezérelt jogi osztály szerepe a digitális átállás során

Ma már számos, kifejezetten a jogi működés hatékonyságát növelő, a jogászok munkafolyamatait optimalizáló technológiai megoldás létezik. Ezek bevezetése képes lényegesen csökkenteni a jogászokra nehezedő nyomást, a jogi osztály leterheltségét, és jó esetben egy innovatívabb, operatívabb jogi működés megvalósulásához vezet.

A megfelelő jogi technológiák segítségével – a vállalati működés egyéb területeihez hasonlóan – a jogi osztályon is előtérbe kerülhet az adatvezérelt gondolkodás, a jogi ügyletek és egyéb munkafolyamatok számszerűsítése, költségoptimalizálás és egyéb hatékonysági mutatók elemzése.

A nemzetközi tapasztalatok szerint a vállalati back-end digitalizációja és konkrétan a jogi osztályok technológiával való felszerelése szorosan összekapcsolódik az üzleti célkitűzésekkel. Ez pedig végső soron a hagyományos működés során talán még ritkán tapasztalt, innovatív stratégiai partnerséget is eredményezhet a jogi és üzleti osztályok között – digitális eszközök segítségével.

LegalTech Mastermind Day: gyakorlati támogatás az operatív jogi működéshez

Az idén immár másodjára megrendezésre kerülő LegalTech Mastermind Day kifejezett célja a jogi munkafolyamatok digitális megoldásokkal való támogatása. Mindazok a tech trend előrejelzések, amik a FinTechShow-n is számos banki vezetőtől elhangzottak – például a strukturálatlan adathalmazok rendezése, munkafolyamatok egyszerűsítése, gyorsítása, workflow management, adatbiztonság, stb. – olyan célkitűzések, amelyek a vállalati jogi osztályok számára is kiemelt jelentőséggel bírnak és összecsengenek a “legal operations” trendekkel.

A LegalTech Mastermind Day során olyan megoldások kerülnek terítékre, amelyek segítenek optimalizálni a jogi munkafolyamatokat. Az eseményen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amely itt érhető el.

A LegalTech Mastermind Day keretében a demo maratonra 2023. március 23-án, közép-európai idő szerint 9 és 13 óra között kerül sor. Az alábbi jogi digitalizációs megoldások kerülnek bemutatásra:

  • Jogi adatközpont – adatvezérelt ügyvitel vállalati jogi osztályok számára.
  • Iratsablonok automatizálása – okos szerkesztés programozás nélkül.
  • Szerződéses adatközpont – okos szerződéskezelés.
  • Dinamikus szövegszerkesztés – szövegblokkokra épülő, automatizált dokumentumkészítés.
  • Okos adatkeresés, rendszerezés és adatelemzés.
  • Felhőalapú digitális ügyvitel ügyvédek számára.
  • Digitális szerződéskötés – valós idejű online tárgyalás, aláírás és archiválás.

A LegalTech Mastermind Day regisztrációs felülete: ITT érhető el!

Azzal együtt, hogy a digitalizációs törekvések mellett sem veszített jelentőségéből a személyes tanácsadás fontossága, az új technológiák implementációja kulcskérdés mind a fintech mind pedig a legaltech világában.

Ugyanakkor a bizalom és biztonság fenntartása elengedhetetlen az ügyfélközpontúság szempontjából is. A vállalati innováció során minden érintett számára fontos, hogy az új technológiák egyaránt szolgálják a tanácsadói és adminisztrációs munkaköröket, ugyanakkor a vállalatok belső hatékonyságát is. Az emberközpontú digitalizáció a követendő közös út.

mesterseges-intelligencia-a-jogi-szolgaltatasokban

Mesterséges Intelligencia a jogi szolgáltatásokban – elkészült a gyakorlati útmutató az okos jogi technológiák alkalmazásához | 2021.12.16.

Bár folyamatosan zajlanak az elméleti viták arról, hogy a mesterséges intelligencia (MI) hogyan hat a jövő szolgáltatásaira, és ezen belül a jogi szakterületre, az előrelátó jogi csapatok (és a bennük megbízó ügyfelek) helyzeti előnyre tesznek szert azzal, ha a teoretikus elemzés helyett a cselekvés mezejére lépnek. Ehhez nyújt támogatást és inspirációt a minap megjelent “Mesterséges Intelligencia a jogi szolgáltatásokban – gyakorlati útmutató” c. kézikönyv, amelynek célja, hogy iparági háttértől és vállalati mérettől függetlenül útmutatóként szolgáljon az innovatív jogászok és üzleti ügyfelek számára az MI-nyújtotta lehetőségek kreatív és transzformatív alkalmazásához.

Címlapfotó forrása: InvestCEE LegalTech Consultancy

Címkék:
blank
blank