Újra itt a LegalTech Mastermind Day 2023! Megoldások a jogi back-end digitalizációjához

Szerző: | 2023. 01. 30. | LegalTech, Összes hír, Szabályozás

PayTechShow 4.0

2023 márciusában az InvestCEE LegalTech Consultancy újra megrendezi sajátos szakmai rendezvényét, a jogi technológiai megoldásokat bemutató ötletbörzét. A LegalTech Mastermind Day keretében a résztvevők betekintést kapnak a nemzetközi porondon kibontakozó “legal operations” (operatív jogi) trendekbe és közelebbről megismerkedhetnek a demo maraton keretében bemutatásra kerülő digitális jogi megoldásokkal.

Nem titok, hogy a vállalatok belső működésének digitalizációja egyre nagyobb stratégiai jelentőséggel bír a világjárvány utáni gazdaságban, amely nagymértékben támaszkodik a digitálisan érett szervezetekre. A 2022-es FinTechShow-n elhangzottak szerint viszont a hazai bankok színfalak mögött zajló munkafolyamatai – üzlet, compliance, risk, jogi és egyéb back-end tevékenységek – lényegesen kevésbé digitalizáltak, mint a front-end.

Becslések szerint ezeken az operációs területeken mindössze kb. 30-40%-ban dolgoznak digitálisan képzett kollégák. Így érthető, hogy az innovációban egyébként élen járó szervezetekben miért lesz prioritás a jogi és egyéb operatív területek technológiával való megtámogatása.

Mit takar a digitális jogi működés vállalati környezetben?

A jogi munkakörök hagyományosan a kockázatok elkerülésére és – ha a megelőző intézkedések kudarcot vallottak volna – a károk minimalizálására, illetve a kockázatkezelés optimalizálására összpontosítanak. A digitális átállás során a vállalati jogi osztálynak ez a feladatköre változatlan marad ugyan, de a jogászok sajátos munkafolyamatait támogató digitális eszközök hiányában lényegesen nehezebben kivitelezhető.

Az adatgazdaság és a piaci versenyképesség megőrzése új vállalati struktúrák kialakításához vezet. Ez az innováció azonban valójában láthatatlan, a back-end-ben zajlik és azok a pénzügyi szolgáltatók tudnak hosszútávon is megmaradni a piacon, akik a belső folyamataikban nagyobb hatékonyságot tudnak megvalósítani a technológia segítségével.

A “legal operations” (operatív jogi működés) meghonosítása ezt a háttérben kibontakozó, de annál innovatívabb vállalati struktúrát támasztja alá. Míg számos jogász talán attól tart, hogy a “gépek” miatt elveszítheti a munkáját, nemzetközi kitekintésben inkább azt látjuk, hogy új jogi feladatkörök jönnek létre azok számára, akik a jogi tanácsadást szívesen ötvözik technológiával.

Ilyen például az operatív jogi vezetői pozíciók, illetve munkacsoportok megjelenése a nagyvállalatoknál (legal operations manager, legal change manager, legal solutions engineer vagy a legal innovation manager).

Az adatvezérelt jogi osztály szerepe a digitális átállás során

Ma már számos, kifejezetten a jogi működés hatékonyságát növelő, a jogászok munkafolyamatait optimalizáló technológiai megoldás létezik. Ezek bevezetése képes lényegesen csökkenteni a jogászokra nehezedő nyomást, a jogi osztály leterheltségét, és jó esetben egy innovatívabb, operatívabb jogi működés megvalósulásához vezet.

A megfelelő jogi technológiák segítségével – a vállalati működés egyéb területeihez hasonlóan – a jogi osztályon is előtérbe kerülhet az adatvezérelt gondolkodás, a jogi ügyletek és egyéb munkafolyamatok számszerűsítése, költségoptimalizálás és egyéb hatékonysági mutatók elemzése.

A nemzetközi tapasztalatok szerint a vállalati back-end digitalizációja és konkrétan a jogi osztályok technológiával való felszerelése szorosan összekapcsolódik az üzleti célkitűzésekkel. Ez pedig végső soron a hagyományos működés során talán még ritkán tapasztalt, innovatív stratégiai partnerséget is eredményezhet a jogi és üzleti osztályok között – digitális eszközök segítségével.

LegalTech Mastermind Day: gyakorlati támogatás az operatív jogi működéshez

Az idén immár másodjára megrendezésre kerülő LegalTech Mastermind Day kifejezett célja a jogi munkafolyamatok digitális megoldásokkal való támogatása. Mindazok a tech trend előrejelzések, amik a FinTechShow-n is számos banki vezetőtől elhangzottak – például a strukturálatlan adathalmazok rendezése, munkafolyamatok egyszerűsítése, gyorsítása, workflow management, adatbiztonság, stb. – olyan célkitűzések, amelyek a vállalati jogi osztályok számára is kiemelt jelentőséggel bírnak és összecsengenek a “legal operations” trendekkel.

A LegalTech Mastermind Day során olyan megoldások kerülnek terítékre, amelyek segítenek optimalizálni a jogi munkafolyamatokat. Az eseményen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amely itt érhető el.

A LegalTech Mastermind Day keretében a demo maratonra 2023. március 23-án, közép-európai idő szerint 9 és 13 óra között kerül sor. Az alábbi jogi digitalizációs megoldások kerülnek bemutatásra:

  • Jogi adatközpont – adatvezérelt ügyvitel vállalati jogi osztályok számára.
  • Iratsablonok automatizálása – okos szerkesztés programozás nélkül.
  • Szerződéses adatközpont – okos szerződéskezelés.
  • Dinamikus szövegszerkesztés – szövegblokkokra épülő, automatizált dokumentumkészítés.
  • Okos adatkeresés, rendszerezés és adatelemzés.
  • Felhőalapú digitális ügyvitel ügyvédek számára.
  • Digitális szerződéskötés – valós idejű online tárgyalás, aláírás és archiválás.

A LegalTech Mastermind Day regisztrációs felülete: ITT érhető el!

Azzal együtt, hogy a digitalizációs törekvések mellett sem veszített jelentőségéből a személyes tanácsadás fontossága, az új technológiák implementációja kulcskérdés mind a fintech mind pedig a legaltech világában.

Ugyanakkor a bizalom és biztonság fenntartása elengedhetetlen az ügyfélközpontúság szempontjából is. A vállalati innováció során minden érintett számára fontos, hogy az új technológiák egyaránt szolgálják a tanácsadói és adminisztrációs munkaköröket, ugyanakkor a vállalatok belső hatékonyságát is. Az emberközpontú digitalizáció a követendő közös út.

mesterseges-intelligencia-a-jogi-szolgaltatasokban

Mesterséges Intelligencia a jogi szolgáltatásokban – elkészült a gyakorlati útmutató az okos jogi technológiák alkalmazásához | 2021.12.16.

Bár folyamatosan zajlanak az elméleti viták arról, hogy a mesterséges intelligencia (MI) hogyan hat a jövő szolgáltatásaira, és ezen belül a jogi szakterületre, az előrelátó jogi csapatok (és a bennük megbízó ügyfelek) helyzeti előnyre tesznek szert azzal, ha a teoretikus elemzés helyett a cselekvés mezejére lépnek. Ehhez nyújt támogatást és inspirációt a minap megjelent “Mesterséges Intelligencia a jogi szolgáltatásokban – gyakorlati útmutató” c. kézikönyv, amelynek célja, hogy iparági háttértől és vállalati mérettől függetlenül útmutatóként szolgáljon az innovatív jogászok és üzleti ügyfelek számára az MI-nyújtotta lehetőségek kreatív és transzformatív alkalmazásához.

Címlapfotó forrása: InvestCEE LegalTech Consultancy

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH
PayTechShow 4.0

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

blank

DR. SZABÓ ORSOLYA

Szabó Orsolya az InvestCEE LegalTech tanácsadói iroda társalapítója, innovatív jogász, aki 11+ év után kiugrott a nemzetközi ügyvédi irodák üvegdobozából, hogy új távlatokat nyisson a jogi pályán. Stratégiai tanácsadóként az a célja, hogy elősegítse a jogi folyamatok digitalizációját és ezzel értékes emberi kapacitást szabadítson fel a rutinmunka alól. Megtaláljátok Twitter-en és LinkedIn-en.

PAYTECHSHOW 2023

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
2023-ban is jön a PayTechShow, ahol bemutatjuk az aktuális elektronikus fizetési trendeket, a legújabb paytech megoldásokat és a szabályozói iránymutatásokat.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!