BankTechShow

Felmérték, melyek a legnépszerűbb mobiltárca funkciók. Itt a friss lista

Szerző: | 2023. 01. 27. | Elektronikus fizetés, Mobilfizetés, Mobiltárca, Összes hír

Növekszik az általános étvágy a mobiltárcák iránt, viszont a használatban jelentős különbségek mutatkoznak az egyes generációk között. A mobiltárcákat nemcsak érintéses fizetésre használják a POS terminálon, hanem pénzügyek kezelésére, érzékeny személyes adatok, vagy dokumentumok tárolására is – mutatott rá a PYMTS és az ACI Worldwide 2023 januárjában publikált közös, „The Mobile Wallet Challenge” c. kutatási összefoglalója.

Folyamatosan növekszik azoknak a tábora, akik a hagyományos fizikai pénztárcájukat mobiltárcára cserélik, ahogy egyre jobban bővül a digitálisan tárolható kártyák köre. A bankkártyákon túl tömegközlekedési jegyek és bérletek, hűségkártyák, belépőjegyek, beszállókártyák és a személyi igazolványok is beköltöznek a mobiltárcákba, lehetőséget biztosítva a fizikai tárca tartalmának teljes kiváltására.

A PYMTS több mint 2000 fő megkérdezésével megvizsgálta, mely funkciókat használják jellemzően a mobiltárcában az észak-amerikai felhasználók. Az eredményeket generációnkét is kielemezték, hogy pontosabb képet kapjanak a használati szokásokról.

"Szupertárcák, digitális valuták, AFR 2.0"

2023. április 20-án jön a PayTechShow 4.0, ahol a fizetési iparág kiemelt szereplői górcső alá veszik az aktuális elektronikus fizetési trendeket, a legújabb paytech megoldásokat és a szabályozói iránymutatásokat.

További részletek itt: PayTechShow 4.0

Mi a mobiltárca?

A mobiltárcák olyan mobiltelefonon futó alkalmazások, amelyekben biztonságosan eltárolhatjuk a fizetési kártyáink, hűségkártyáink adatait annak érdekében, hogy kényelmesebben, gyorsabban és biztonságosabban használhassuk azokat számos élethelyzetben.

A legtöbb mobiltárca digitális pénztárcaként is viselkedik, ami azt jelenti, hogy webes környezetben is fizethetünk az elmentett kártyaadatainkkal.

Például, amikor az Apple Wallethez, vagy a Google Payhez hozzáadjuk a kártyaadatainkat, akkor nemcsak az érintéses mobilfizetés, hanem a webáruházakban és a mobil alkalmazásokon belüli fizetés lehetősége is megnyílik számunkra.

Ez alól kivételnek számítanak a hazai banki Androidos mobiltárcák, amelyeknek nincs digitális pénztárca funkciója, így azokkal nem tudunk fizetni webáruházakban.

További hasznos tudnivalók a mobiltárcákról itt: „Még nem ismerjük eléggé a mobiltárcákat. Elkészült a Mobiltárca Útmutató. Apple Pay, Google Pay, Androidos tárcák egy helyen.

Mit mond a mesterséges intelligencia (ChatGPT), mi a mobiltárca?

ChatGPT - Mobiltárca

Főbb megállapítások

A kutatásban résztvevők 74%-a nyilatkozott úgy, hogy legalább egy mobiltárca funkciót használ. A generációs elemzés alapján pedig feltárták, az ezredfordulón született felhasználók – millenniumi generáció – körében a legnépszerűbbek a mobiltárcák.

(1.) Mobiltárca versus fizikai pénztárca

 • 5-ből 2 felhasználó gondolja úgy, a mobiltárcájuk képes helyettesíteni a fizikai pénztárca tartalmának nagy részét. A Z generációs felhasználók körében ez az arány 51%.
 • Az idősebb generációk is látják a mobiltárcák lehetséges felhasználási lehetőségeit. Az X generáció 87%-a szerint a mobiltárcák kiszoríthatják a fizikai pénztárca tartalmának legalább egy részét.

(2.) Igénybe vett mobiltárca funkciók átlagos száma

 • A mobiltárca felhasználók jellemzően 5,5 mobiltárca funkciót használnak.
 • A generációk között igen jelentős az eltérés: az évezred környékén született millenniumi generáció jellemzően 8,1, míg a baby boomer – az 1946-1964 között született – korosztály átlagosan 2,5 funkciót használ.
 • A millenniumi generációt szorosan az 1980 után született Y generáció követi (7,9 funkció). A harmadik helyen a Z generáció végzett (6,7 funkció).
PMNTS ACI Worldwide - The Mobile Wallet Challenge

Forrás: PYMNTS és ACI Worldwide: „The Mobile Wallet Challenge: Replacing Physical With Digital„, 2023. január

(3.) Fizetési funkciók

 • A válaszadók az elmúlt 12 hónapban gyakrabban használták a mobiltárcát számlabefizetésre, mint a kereskedőnél QR-kódos, vagy érintéses fizetésre.
 • A felhasználók 4 számlából átlagosan 3-at a mobiltárcán keresztül fitettek ki az elmúlt 1 évben.
 • A fizetési funkciók között jelentős eltérések tapasztalhatók (szerk: az EU-s és hazai fizetési szokásokhoz képest pedig meglepőek az észak-amerikai használati adatok).
 • A felhasználók közel 50%-a használta számlák kifizetésére a mobiltárcát, amit szorosan követ a magánszemélyek (P2P) számára történő pénzküldés (46,2%), a tranzakciók menedzselése (46,1%) és a számlák megosztása (28%). A kereskedőknél csupán 26,6% használta a mobiltárcáját érintéses (NFC), vagy QR-kódos mobilfizetésre.

(4.) Biztonság és kényelem

 • A biztonság és a kényelem kulcsfontosságú a felhasználók számára a mobiltárca használata során.
 • A válaszadók 58%-a legalább ugyanolyan biztonságosnak (vagy biztonságosabbnak) tartja a mobiltárcát, mint a fizikai pénztárcát.
 • Ez az arány a millenniumi generációban 62%, a Z generációban pedig 75%.
 • A baby boomer generációban csak 43% érzi ugyanolyan biztonságosnak a mobiltárcát, mint a fizikai pénztárcát.

(5.) Érzékeny adatok, dokumentumok tárolása

 • A mobiltárca felhasználók közel 47%-a tárolja el a mobiltárcában a fizikai betéti és/vagy hitelkártya adatait.
 • Ezt követi a virtuális fizetési kártyaadatok elmentése (41%), majd a személyi igazolvány, belépőjegyek, beszállókártyák és virtuális kulcsok elmentése (33%).
PYMNTS - ACI Worldwide - The Mobile Wallet Challenge

Forrás: PYMNTS és ACI Worldwide: „The Mobile Wallet Challenge: Replacing Physical With Digital„, 2023. január

A 10 legnépszerűbb mobiltárca funkció

A PYMNTS a kutatási adatokat generációk szerint is elemezte, amely alapján elkészítette a legnépszerűbb mobiltárca funkciók listáját.

A vizsgált generációk: baby boomer (született: 1946-1964 között), X generáció (született: 1965-1979 között), Y generáció (született: 1980-1995 között), millenniumi generáció (született: 1996-2004), Z generáció (született: 2005-2010 között).

A legnépszerűbb mobiltárca funkciók:

 1. fizetési kártyaadatok tárolása
 2. számla befizetése
 3. pénzküldés bankszámlára/bankszámláról
 4. tranzakciók menedzselése
 5. számlák, fizetések megosztása
 6. érintéses, QR-kódos fizetés a kereskedőknél
 7. érzékeny adatok (személyi igazolvány, belépőjegyek, beszállókártyák, virtuális kulcsok) tárolása
 8. push értesítések fogadása
 9. kedvezmények, jutalmak nyomon követése
 10. bevásárlás (szerk. bevásárlólisták) menedzselése
PYMNTS ACI Worldwide - The Mobile Wallet Challenge

Forrás: PYMNTS és ACI Worldwide: „The Mobile Wallet Challenge: Replacing Physical With Digital„, 2023. január

Miket tárolnak a felhasználók a mobiltárcában?

A mobiltárca felhasználók 33%-a tárol valamilyen érzékeny adatot/dokumentumot (pl. személyi igazolvány, belépőjegy, beszállókártya, virtuális kulcs stb.) a mobiltárcájában. A generációk szerinti bontás alapján a millenniumi generációban ez az arány 51%.

A felhasználók átlagosan három különböző érzékeny adatot, dokumentumot tárolnak, ám ez az arány a millenniumi generáció esetén meghaladja a négyet. A mobiltárcában tárolt legnépszerűbb dokumentum a belépőjegyek, amit szorosan követ a beszállókártya, a társadalombiztosítási kártya, majd a személyazonosításra alkalmas dokumentum.

PYMNTS ACI Worldwide - The Mobile Wallet Challenge

Forrás: PYMNTS és ACI Worldwide: „The Mobile Wallet Challenge: Replacing Physical With Digital„, 2023. január

Mit mond a mesterséges intelligencia (ChatGPT), melyek a legismertebb mobiltárcák?

ChatGPT - legismertebb mobiltárcák
Mobiltárca utmutato - Hogyan hasznaljuk a mobiltarcakat

1,5 millió bankkártyát regisztráltak az Apple Pay-be, Google Pay-be, Simple-be, mobiltárca alkalmazásokban Magyarországon | 2022.09.19.

A Magyar Nemzeti Bank a napokban bemutatta a legfrissebb pénzforgalmi, a 2022 második negyedéves adatait, amelyből kiderült, tovább nőtt a mobiltárcás alkalmazásokba – például Apple Pay-be, Google Pay-be, Simple-be – regisztrált kártyák száma és két és félszeresére nőtt ezen alkalmazásokkal lebonyolított vásárlások darabszáma is.
[PYMNTS] | Címlapfotó: dennizn – stock.adobe.com | Licenc: FinTech Group Kft.
BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!