2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2023.01.27.

Felmérték, melyek a legnépszerűbb mobiltárca funkciók. Itt a friss lista

Szerző:

Kategóriák:

Növekszik az általános étvágy a mobiltárcák iránt, viszont a használatban jelentős különbségek mutatkoznak az egyes generációk között. A mobiltárcákat nemcsak érintéses fizetésre használják a POS terminálon, hanem pénzügyek kezelésére, érzékeny személyes adatok, vagy dokumentumok tárolására is – mutatott rá a PYMTS és az ACI Worldwide 2023 januárjában publikált közös, „The Mobile Wallet Challenge” c. kutatási összefoglalója.

Folyamatosan növekszik azoknak a tábora, akik a hagyományos fizikai pénztárcájukat mobiltárcára cserélik, ahogy egyre jobban bővül a digitálisan tárolható kártyák köre. A bankkártyákon túl tömegközlekedési jegyek és bérletek, hűségkártyák, belépőjegyek, beszállókártyák és a személyi igazolványok is beköltöznek a mobiltárcákba, lehetőséget biztosítva a fizikai tárca tartalmának teljes kiváltására.

A PYMTS több mint 2000 fő megkérdezésével megvizsgálta, mely funkciókat használják jellemzően a mobiltárcában az észak-amerikai felhasználók. Az eredményeket generációnkét is kielemezték, hogy pontosabb képet kapjanak a használati szokásokról.

"Szupertárcák, digitális valuták, AFR 2.0"

2023. április 20-án jön a PayTechShow 4.0, ahol a fizetési iparág kiemelt szereplői górcső alá veszik az aktuális elektronikus fizetési trendeket, a legújabb paytech megoldásokat és a szabályozói iránymutatásokat.

További részletek itt: PayTechShow 4.0

Mi a mobiltárca?

A mobiltárcák olyan mobiltelefonon futó alkalmazások, amelyekben biztonságosan eltárolhatjuk a fizetési kártyáink, hűségkártyáink adatait annak érdekében, hogy kényelmesebben, gyorsabban és biztonságosabban használhassuk azokat számos élethelyzetben.

A legtöbb mobiltárca digitális pénztárcaként is viselkedik, ami azt jelenti, hogy webes környezetben is fizethetünk az elmentett kártyaadatainkkal.

Például, amikor az Apple Wallethez, vagy a Google Payhez hozzáadjuk a kártyaadatainkat, akkor nemcsak az érintéses mobilfizetés, hanem a webáruházakban és a mobil alkalmazásokon belüli fizetés lehetősége is megnyílik számunkra.

Ez alól kivételnek számítanak a hazai banki Androidos mobiltárcák, amelyeknek nincs digitális pénztárca funkciója, így azokkal nem tudunk fizetni webáruházakban.

További hasznos tudnivalók a mobiltárcákról itt: “Még nem ismerjük eléggé a mobiltárcákat. Elkészült a Mobiltárca Útmutató. Apple Pay, Google Pay, Androidos tárcák egy helyen.

Mit mond a mesterséges intelligencia (ChatGPT), mi a mobiltárca?

ChatGPT - Mobiltárca

Főbb megállapítások

A kutatásban résztvevők 74%-a nyilatkozott úgy, hogy legalább egy mobiltárca funkciót használ. A generációs elemzés alapján pedig feltárták, az ezredfordulón született felhasználók – millenniumi generáció – körében a legnépszerűbbek a mobiltárcák.

(1.) Mobiltárca versus fizikai pénztárca

 • 5-ből 2 felhasználó gondolja úgy, a mobiltárcájuk képes helyettesíteni a fizikai pénztárca tartalmának nagy részét. A Z generációs felhasználók körében ez az arány 51%.
 • Az idősebb generációk is látják a mobiltárcák lehetséges felhasználási lehetőségeit. Az X generáció 87%-a szerint a mobiltárcák kiszoríthatják a fizikai pénztárca tartalmának legalább egy részét.

(2.) Igénybe vett mobiltárca funkciók átlagos száma

 • A mobiltárca felhasználók jellemzően 5,5 mobiltárca funkciót használnak.
 • A generációk között igen jelentős az eltérés: az évezred környékén született millenniumi generáció jellemzően 8,1, míg a baby boomer – az 1946-1964 között született – korosztály átlagosan 2,5 funkciót használ.
 • A millenniumi generációt szorosan az 1980 után született Y generáció követi (7,9 funkció). A harmadik helyen a Z generáció végzett (6,7 funkció).
PMNTS ACI Worldwide - The Mobile Wallet Challenge

Forrás: PYMNTS és ACI Worldwide: “The Mobile Wallet Challenge: Replacing Physical With Digital“, 2023. január

(3.) Fizetési funkciók

 • A válaszadók az elmúlt 12 hónapban gyakrabban használták a mobiltárcát számlabefizetésre, mint a kereskedőnél QR-kódos, vagy érintéses fizetésre.
 • A felhasználók 4 számlából átlagosan 3-at a mobiltárcán keresztül fitettek ki az elmúlt 1 évben.
 • A fizetési funkciók között jelentős eltérések tapasztalhatók (szerk: az EU-s és hazai fizetési szokásokhoz képest pedig meglepőek az észak-amerikai használati adatok).
 • A felhasználók közel 50%-a használta számlák kifizetésére a mobiltárcát, amit szorosan követ a magánszemélyek (P2P) számára történő pénzküldés (46,2%), a tranzakciók menedzselése (46,1%) és a számlák megosztása (28%). A kereskedőknél csupán 26,6% használta a mobiltárcáját érintéses (NFC), vagy QR-kódos mobilfizetésre.

(4.) Biztonság és kényelem

 • A biztonság és a kényelem kulcsfontosságú a felhasználók számára a mobiltárca használata során.
 • A válaszadók 58%-a legalább ugyanolyan biztonságosnak (vagy biztonságosabbnak) tartja a mobiltárcát, mint a fizikai pénztárcát.
 • Ez az arány a millenniumi generációban 62%, a Z generációban pedig 75%.
 • A baby boomer generációban csak 43% érzi ugyanolyan biztonságosnak a mobiltárcát, mint a fizikai pénztárcát.

(5.) Érzékeny adatok, dokumentumok tárolása

 • A mobiltárca felhasználók közel 47%-a tárolja el a mobiltárcában a fizikai betéti és/vagy hitelkártya adatait.
 • Ezt követi a virtuális fizetési kártyaadatok elmentése (41%), majd a személyi igazolvány, belépőjegyek, beszállókártyák és virtuális kulcsok elmentése (33%).
PYMNTS - ACI Worldwide - The Mobile Wallet Challenge

Forrás: PYMNTS és ACI Worldwide: “The Mobile Wallet Challenge: Replacing Physical With Digital“, 2023. január

A 10 legnépszerűbb mobiltárca funkció

A PYMNTS a kutatási adatokat generációk szerint is elemezte, amely alapján elkészítette a legnépszerűbb mobiltárca funkciók listáját.

A vizsgált generációk: baby boomer (született: 1946-1964 között), X generáció (született: 1965-1979 között), Y generáció (született: 1980-1995 között), millenniumi generáció (született: 1996-2004), Z generáció (született: 2005-2010 között).

A legnépszerűbb mobiltárca funkciók:

 1. fizetési kártyaadatok tárolása
 2. számla befizetése
 3. pénzküldés bankszámlára/bankszámláról
 4. tranzakciók menedzselése
 5. számlák, fizetések megosztása
 6. érintéses, QR-kódos fizetés a kereskedőknél
 7. érzékeny adatok (személyi igazolvány, belépőjegyek, beszállókártyák, virtuális kulcsok) tárolása
 8. push értesítések fogadása
 9. kedvezmények, jutalmak nyomon követése
 10. bevásárlás (szerk. bevásárlólisták) menedzselése
PYMNTS ACI Worldwide - The Mobile Wallet Challenge

Forrás: PYMNTS és ACI Worldwide: “The Mobile Wallet Challenge: Replacing Physical With Digital“, 2023. január

Miket tárolnak a felhasználók a mobiltárcában?

A mobiltárca felhasználók 33%-a tárol valamilyen érzékeny adatot/dokumentumot (pl. személyi igazolvány, belépőjegy, beszállókártya, virtuális kulcs stb.) a mobiltárcájában. A generációk szerinti bontás alapján a millenniumi generációban ez az arány 51%.

A felhasználók átlagosan három különböző érzékeny adatot, dokumentumot tárolnak, ám ez az arány a millenniumi generáció esetén meghaladja a négyet. A mobiltárcában tárolt legnépszerűbb dokumentum a belépőjegyek, amit szorosan követ a beszállókártya, a társadalombiztosítási kártya, majd a személyazonosításra alkalmas dokumentum.

PYMNTS ACI Worldwide - The Mobile Wallet Challenge

Forrás: PYMNTS és ACI Worldwide: “The Mobile Wallet Challenge: Replacing Physical With Digital“, 2023. január

Mit mond a mesterséges intelligencia (ChatGPT), melyek a legismertebb mobiltárcák?

ChatGPT - legismertebb mobiltárcák
Mobiltárca utmutato - Hogyan hasznaljuk a mobiltarcakat

1,5 millió bankkártyát regisztráltak az Apple Pay-be, Google Pay-be, Simple-be, mobiltárca alkalmazásokban Magyarországon | 2022.09.19.

A Magyar Nemzeti Bank a napokban bemutatta a legfrissebb pénzforgalmi, a 2022 második negyedéves adatait, amelyből kiderült, tovább nőtt a mobiltárcás alkalmazásokba – például Apple Pay-be, Google Pay-be, Simple-be – regisztrált kártyák száma és két és félszeresére nőtt ezen alkalmazásokkal lebonyolított vásárlások darabszáma is.
[PYMNTS] | Címlapfotó: dennizn – stock.adobe.com | Licenc: FinTech Group Kft.
Címkék: