„5 éven belül a világ fele szupertárcákat használ majd.” Ezek kerülhetnek a szupertárcákba

Szerző: | 2023. 01. 31. | Banki és fintech hírek, Digitális pénzügyek, Elektronikus fizetés, Mobiltárca, Összes hír

PayTechShow 4.0

Szállásfoglalás, kriptovásárlás, ár-összehasonlítás, vagy digitális személyi kerüljön a szupertárcába? Hogyan építi a szupertárcáját a PayPal, Samsung, Twitter, Klarna, vagy a Revolut? Mit szeretnének a felhasználók? Megvizsgáltuk, hol tartanak ma a szupertárcák és mire számíthatunk a közeljövőben. A szupertárcák titkos összetevőiről is szó lesz 2023. április 20-án a PayTechShow-n.

Mi a szupertárca?

A Gartner definíciója szerint a szupertárcák olyan digitális alkalmazások (platformok), amelyek képesek több alkalmazás kiváltására a saját minialkalmazás-ökoszisztémán keresztül. Olyanok, mint a svájci bicska: multifunkcionálisak.

„A Gartner szerint 2027-re a világ népességének több mint 50%-a napi rendszerességgel használ majd szupertárcákat.”

A minialkalmazások nem külön alkalmazásboltban, vagy piactéren találhatók, hanem a szuperalkalmazáson belül. Ezeket a felhasználók saját maguk fedezik fel, aktiválják és ezek segítségével alakíthatják ki a saját szuperalkalmazás-élményüket. Attól függően, hogyan használják a minialkalmazásokat a felhasználók, személyre szabott ajánlatokat, javaslatokat, tanácsokat is kaphatnak, amelyekkel növelhetik a felhasználói élményt.

Az egyszerűsített felhasználói hitelesítésnek (SSO) köszönhetően a minialkalmazásokba nem kell külön bejelentkezni a szupertárcába való belépés után. A szupertárca platformok szerves része jellemzően a fizetés, vagy az azonnali üzenetküldő szolgáltatás. Gyakorlatilag a szupertárcák önálló kereskedelmi és kommunikációs online platformok, amelyekre a legjobb példa az Alipay, a WeChat Kínában, vagy a Grab Dél-Kelet Ázsiában.

„A szuperalkalmazásokban nemcsak a pénzügyi szolgáltatások egyre szélesebb köre érhető el, hanem ezek mellett megjelennek a fizetési és/vagy pénzügyi szolgáltatásokhoz lazábban kapcsolódó szolgáltatások is, mint például a taxi-, vagy az ételrendelés.

Ezekben az alkalmazásokban a közös, hogy egy ponton platformmá válnak és egyre több ponton kapcsolódnak a felhasználók mindennapjaihoz, hogy értéket teremtsenek számukra”

– foglalta össze Panagiotis Kriaris, fintech influencer.

WeChat: Az első szupertárca a világon

A szuperalkalmazás kifejezést a világon elsőként a WeChat-re alkalmazták, amelynek jelenleg több mint 1,2 milliárd felhasználója van, jellemzően Kínában. A WeChat alkalmazás egyetlen felületen keresztül biztosít lehetőséget üzenetküldésre, fizetésre, elektronikus kereskedelemre és még számos más lehetőségre, amelyek meghatározó szerepet töltenek be a felhasználók életében.

Ezt a multifunkcionális (platform) megközelítést nevezték először szuperalkalmazásnak.

A WeChat sikerein felbuzdulva más vállalatok (pl. Meta) is megpróbáltak hasonló szuperalkalmazást létrehozni, de nem feltétlenül a WeChat összes funkciójának lemásolásával.

Számos alkalmazás kíván szuperalkalmazássá válni: Dél-Kelet Ázsiában a Grab, a Gojek, a Shopee, az AirAsia, Indiában a Tata Neu, a Paytm, PhonePe. A BigTech cégek (PayPal, Amazon, Google, Apple, Samsung) a digitális ökoszisztémájuk szerves része a szupertárca koncepció, a fintech cégek (Klarna, Revolut) pedig a szupertárca-stratégiával kívánják megerősíteni jövedelmezőségüket.

Legutóbb, 2022-ben a Twitter felvásárlása után Elon Musk jelentette be, hogy szuperalkalmazássá kívánja átformálni az üzenetküldő alkalmazást „X” néven.

A felhasználók 67%-a szeretne szupertárcát

„Egyértelmű, hogy az ügyfeleket vonzza az egyablakos ügyintézés lehetősége, amely összegyűjti és rendszerezi az összes alkalmazásuk legjobb tulajdonságait” – idézi a The Financial Brand a JP Morgan Chase „Payments are eating the world” c. riportját.

A riport szerzőinek véleménye szerint a szuperalkalmazások teljesítik a felhasználók vágyát, hogy a mindennapi tevékenységeiket és az azokhoz kapcsolódó pénzügyi szolgáltatásokat egyszerűen és gyorsan, digitálisan intézhessék. Emellett ezek a szuperalkalmazások a kereskedők igényeit is szolgálják, hiszen a felhasználók tömegéhez hozzáférést biztosítanak, így megspórolják az ügyfélszerzés költségét.

Az Insider Intelligence azt állítja, hogy „a szuperalkalmazások képesek megoldani egy olyan problémát, amellyel a fogyasztók többsége küzd: a túl nagy választékkal”. Ugyanitt kiemelik, hogy a Deloitte kutatása szerint minden harmadik fogyasztó úgy érzi, megfullad az általa fenntartott számos eszköztől és előfizetéstől. Az Insider Intelligence véleménye szerint a PayPal, a Revolut vagy a Cash App Pay (korábban: Square, jelenleg: Block) appok lehetnek 2022-ben az első igazi szuperalkalmazások az Egyesült Államokban.

A PYMNTS.com lakossági felmérése szerint

a válaszadók 67%-a szeretne egy szuperalkalmazást, amely alkalmas minden digitális tevékenység kezelésére.

„A fogyasztók egyetlen felületen szeretnék összevonni digitális élményeiket” – áll a PYMNTS.com kutatásában. A kutatás rámutat arra a tíz funkcióra is, amit a felhasználók egy szuperalkalmazáson belül szeretnének elérni: (1) fizetés, (2) banki ügyintézés, (3) utazás, (4) kommunikáció, (5) mindennapi élet, (6) élelmiszer vásárlás, (7) egyéb vásárlás, (8) munkavégzés, (9) szórakozás és (10) egészség.

Szupetárca-megközelítések: PayPal, Samsung, Twitter, Klarna, Revolut

PayPal

A PayPal 2021 őszén bemutatta új mobilalkalmazásának első verzióját, amely a különféle mobiltárca szolgáltatások és kriptokereskedési funkció mellett megtakarítási számlát és a vásárláshoz kapcsolódó funkciókat is tartalmaz.

Az új alkalmazás alapvetően három tevékenységi csoport köré szervezi a szolgáltatásokat: tárca- és egyenlegkezelés, pénzügyek, fizetések.

 • A Tárca- és egyenlegkezelés fülön a felhasználók azon túl, hogy a PayPal fiókjukat összekapcsolhatják meglévő fizetési számlájukkal, bank- vagy hitelkártyájukkal, PayPal márkájú betéti vagy hitelkártyát is igényelhetnek.
 • A PayPal egy új, ún. “Direct Deposit” szolgáltatást is elérhetővé tett a felhasználók számára. Az új szolgáltatás segítségével a PayPal felhasználók a teljes fizetésükhöz, vagy annak egy meghatározott részéhez a fizetési napot megelőzően hozzáférhetnek.
 • A PayPal Saving szolgáltatás 0,4%-os éves kamatot ígér, minimum egyenleg elvárás és havi díj nélkül, havi kamatjóváírás mellett.
 • A felhasználók megtakarítási célokat határozhatnak meg és automatizálhatják a havi átutalást, ha rendszeresen szeretnének félretenni a céljuk elérése érdekében.
 • A Pénzügyek fülön érhető el a kripto kereskedési funkció, amelyen keresztül Bitcoin, Ethereum, Litecoin és Bitcoin Cash vétele és eladása lehetséges, az árak valós idejű nyomon követése mellett. A felhasználók a szolgáltatás keretében edukációs célú tartalmakhoz is hozzáférhetnek, amelyek segítségével többet megtudhatnak a kriptovalutákról, beleértve a lehetőségeket és kockázatokat is, illetve segítenek megválaszolni a leggyakoribb kérdéseket.
 • A PayPal továbbfejlesztette a számlafizetési funkcióját, amely lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy közvetlenül az alkalmazáson belül nyomon kövessék, megtekinthessék és kifizessék közmű-, internet-, TV- és telefon számlájukat, biztosításukat, teljesíthessék hitelkártya törlesztésüket.
 • Az új Bill Pay szolgáltatás közel 17 ezer szolgáltató számlájának kifizetését támogatja, nemcsak a PayPal egyenleg terhére, hanem bármely, a PayPal fiókhoz kapcsolt fizetési eszközön keresztül. Továbbá az ügyfelek beállíthatnak emlékeztetőket, ütemezhetik a számlák kifizetését.
 • Az új PayPal alkalmazás egy olyan “bevásárlóközponttal” egészül ki, amelyen keresztül a felhasználók: böngészhetnek a különféle ajánlatok, kedvezmények között, személyre szabott ajánlatokat és exkluzív jutalmakat kaphatnak, a kiválasztott terméket megvásárolhatják az alkalmazáson belül, valamint csatlakozhatnak a PayPal új – pénzvisszatérítést és vásárlási “kredit” gyűjtését biztosító – hűségprogramjához.
 • A szuperplatformmá válás útján a PayPal tervei között szerepel a befektetési szolgáltatás bevezetése, további fizetési lehetőségek támogatása, valamint olyan PayPal márkájú szolgáltatások kialakítása, amelyek az üzletben történő vásárlás és megtakarítás új módját teszik lehetővé.

Samsung

A Samsung szupertárca megoldásában (Samsung Wallet) három korábbi alkalmazás egyesül: a Samsung Pay, a Samsung Pass és a Samsung Blockchain.

 • A Samsung Pass beolvasztásával a Samsung Wallet része lett az a biometrikus hitelesítési szolgáltatás, amely lehetővé teszi különféle szolgáltatások használatát egyszerű ujjlenyomat- vagy írisz-ellenőrzéssel. A Samsung Pass segítségével tárolható a különféle weboldalakhoz, illetve alkalmazásokhoz kapcsolódó azonosítók, jelszavak, vagy a lakcím.
 • A tárcában a felhasználók tárolhatják a fizetési kártyákat, a különféle tagsági és lojalitás kártyákat, elmenthetik beszállókártyájukat és digitális oltási igazolványukat.
 • A Samsung Wallet része a pénzvisszatérítési szolgáltatás is.
 • A felhasználók vásárolhatnak a Samsung partnereinél felhasználható ajándék kártyákat, akár úgy is, hogy az ajándékozott nem rendelkezik Samsung Wallet alkalmazással, de még Samsung telefonnal sem.
 • A Samsung Wallet képes digitális slusszkulcsként is működni meghatározott BMW, Genesis és Hyundai modellek esetében, vagy otthonunk ajtaját kinyitni, ha az kompatibilis a SmartThings megoldásával.
 • A Samsung a Galaxy S10 megjelenésével egyidejűleg 2018-ban indította el a Samsung Blockchain Wallet alkalmazását. Az első olyan széles körben ismert okostelefon-gyártó cég volt, amely lehetővé tette digitális tokenek – többek között Bitcoin, Ethereum, Tron (TRX) – biztonságos tárolását és kezelését mobiltelefonon.
 • Azáltal, hogy a Samsung a Blockchain Wallet alkalmazását “beköltöztette” a digitális tárcájába, a Samsung Wallet felhasználók nem csak a Samsung Blockchain Walletben tárolt digitális eszközöket érik el, de például a Coinbase fiókkal rendelkező felhasználók is egyszerűen lekérdezhetik egyenlegüket a Samsung Wallet alkalmazáson keresztül.

Twitter

Elon Musk a WeChat-hez hasonló funkciókkal ruházná fel a Twittert, hogy így váljon mindenféle digitális tevékenység kiindulópontjává, új szuperalkalmazássá. Egy podcastben Musk kifejtette, véleménye szerint a WeChat olyan, mint „a Twitter, a PayPal és egy csomó más dolog egybegyúrva egy nagyszerű interfésszel”.

“Kínában alapvetően a WeChat-en élsz, mert az app annyira hasznos a mindennapi életben. Azt hiszem, ha ezt elérjük, vagy a Twitterrel csak megközelítjük, az siker lenne”

– idézte Elon Muskot az Insider.

Klarna

A Klarna ár-összehasonlító funkciót vezetett be 2022 végén, hogy minden vásárlási igényt kielégítő szuperalkalmazássá váljon. A társaság célja a fizetésen túlmutató új funkciók és szolgáltatások bevezetésével, hogy az online vásárlások belépőpontja legyen. Ezzel a lépéssel a Klarna – többek között – a Google és az Amazon versenytársává válhat.

A felhasználók a termékoldalak böngészése során visszajelzést kapnak arról az ár-összehasonlító motortól, ha létezik az adott termék alacsonyabb áron, vagy ha az adott termékhez kapcsolódik vásárlói értékelés. A vásárlási folyamat végén az új funkció egy pop-up ablakban arról is értesíti a vásárlót, ha igénybe vehető kupon, vásárlási kedvezmény, amivel csökkenthető a termék ára.

A Klarna azt reméli, hogy az ár-összehasonlító funkció segítségével kitörhet a fizetési szolgáltató (“Buy Now Pay Later”) szerepből és a minden vásárlási igényt kielégítő szuperalkalmazássá válhat, amelyen keresztül a vásárlók a teljes vásárlási folyamat végigcsinálhatják; a termékek „felfedezésétől”, kiválasztásától a megrendelt csomag nyomon követésén át a zökkenőmentes visszatérítésig.

Revolut

A neobankok felismerték, hogy az ingyenes kártyakibocsátást, a 0 forintos szolgáltatási díjakat nem lehet ellensúlyozni a kártyahasználatból (és ügyfélakvizíciós kampányokból) befolyó kártyatársasági díjakkal (dotációkra). Erre válaszul a legtöbb neobank bevezette a havi előfizetői díjas prémium szolgáltatáscsomagokat és a szolgáltatáspalettát biztosítási termékekkel, harmadik feles fintech szolgáltatásokkal (pl. előfizetés menedzsment) bővítették.

Ezzel párhuzamosan pedig megtették az első lépéseket a betétgyűjtés és a jövedelmezőbb hitelezés irányába és benyújtották a kérelmüket a banki engedély megszerzésére. A Revolut 2018 végén megkapta a speciális banki engedélyt a litván jegybanktól, majd 2021 végén az Európai Központi Banktól is megkapta az engedélyt banki szolgáltatások nyújtására.

A Revolut 2021-ben belépett az első olyan szolgáltatási területre is, amely már túlmutatott a pénzügyi közvetítésen. A neobank Stays névvel elindította a szállásfoglalás szolgáltatást az Egyesült Királyságban. A Stays része a Revolut átfogó céljának, hogy segítse a felhasználókat költéseik optimalizálásában az utazások során (is).

“A Revolut célja, hogy olyan szuperalkalmazássá váljon, amely különböző szolgáltatást nyújt egyetlen felületen keresztül, úgy mint az Alibaba, a Tencent Kínában”

– írta a társaság a sajtóközleményében.

Panagiotis Kriaris fintech influencer szerint a Revolut erőssége, hogy egyetlen alkalmazásban egyesíti a B2C és a B2B szolgáltatásokat, másrészt iszonyatos sebességgel dobja piacra az újabb és újabb szolgáltatásait, amivel a hagyományos bankok már nem tudják felvenni a versenyt.

Azok a hagyományos szereplők, amelyek nem kezdenek el platformot építeni és lerakni a hiperperszonalizáció alapjait, újraértelmezni a digitális térben betöltött szerepüket és meglovagolni a legújabb technológiák (pl. a gépi tanulás, mesterséges intelligencia) nyújtotta lehetőségeket, alulmaradnak a szuperalkalmazásokkal szembeni versenyben.

Revolut szuperalkalmazas

Hol lesz a digitális személyazonosítónk?

Az Apple 2021 nyarán bejelentette, hogy a jogosítványt és a személyi igazolványt is hozzá lehet majd adni az Apple mobiltárca (Apple Wallet) alkalmazáshoz. A digitalizált okmányokat a felhasználók a reptereken is használhatják majd érintésmentes személyazonosításra az Egyesült Államok nyolc államában. A személyazonosító okmányokat ugyanúgy lehet hozzáadni az Apple Wallet alkalmazáshoz, mint ahogy a bankkártyákat

A Google 2022 nyarán újragondolta a pénztárca-stratégiáját, amelynek célja, hogy a Google Wallet teljesen kiváltsa a fizikai pénztárca tartalmát és a legszükségesebb igazolásokat, igazolványokat, kártyákat és jegyeket egyetlen helyen lehessen kezelni, tárolni. Ennek keretében a keresőóriás célja, hogy a digitális személyazonosságunk igazolása is a Google tárcán keresztül valósulhasson meg.

Eközben az Európai Unióban és – Magyarországon is – elkezdődött a digitális személyazonosító tárcák kidolgozása, amelyek segítségével digitálisan azonosíthatjuk magunkat, továbbá digitálisan tárolhatjuk és kezelhetjük személyes adatainkat, hivatalos dokumentumainkat.

Magyarországon a Nemzeti Digitális Állampolgárság Program keretében létrejövő elektronikus tárcában elérhető lesz az összes okmányunk digitális változata, amelyek biztosítják a digitális azonosítást.

Az egyik legizgalmasabb kérdés, hogy a személyazonosító okmányok kinek a tárcájába kerül(het)nek majd és milyen átjárhatóság lesz a központi digitális személyazonosító tárcák és a szupertárcák között. Ezzel a kérdéssel, továbbá a szupertárcák titkos összetevőivel is foglalkozunk 2023. április 20-án a PayTechShow-n.

Címlapfotó forrása: PayPal Newsroom

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH
PayTechShow 4.0

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

blank

LEMÁK GÁBOR

A Szabadidő Központban (a KÖZGÁZ-on) végzett, a Duna bal partján. Kimaradt a bölcsi és a multikulti szocializáció az életéből, így lettek eretnek gondolatai. Néha kiengedik a zártosztályról, de már egyre ritkábban. A gumiszobából pattantak ki a FinTechZone, a FinTech Akadémia, a FinTech Verseny, a HUNFINTECH25 és a FinTechShow ötletek, amiket sajnos továbbiak is követnek majd. #fintechterapia #gumiszoba

PAYTECHSHOW 2023

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
2023-ban is jön a PayTechShow, ahol bemutatjuk az aktuális elektronikus fizetési trendeket, a legújabb paytech megoldásokat és a szabályozói iránymutatásokat.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!