CIB Google Pay

CIB Google Pay

Az Európai Bankhatóság útmutatása az RTS egységes értelmezéséhez

írta | 2018.06.28. | Összes hír, PSD2, Szabályozás

PSD2 RTS ertelmezes web

GIRO Fizetési kérelem

AISP | API | PISP | PSD2 | RTS

A pénzügyi szektorban a verseny, valamint a határokon átnyúló pénzügyi piac kialakításának nélkülözhetetlen feltétele az egységes jogszabályértelmezés. Az Európai Bankhatóság a módosított pénzforgalmi irányelv (PSD2) és a szolgáltatók együttműködésének követelményeit leíró szabályozástechnikai sztenderd (RTS) egységes tagállami értelmezését és az egységes jogalkalmazást kívánja megteremteni az álláspontját leíró dokumentum elkészítésével. A dokumentum elsősorban a hatóságoknak szóló útmutató, melyet a piaci szereplők kérdései alapján állított össze a hatóság.

Az értelmező dokumentum tisztáz számos, az API funkcionalitásával, az API szabványok, illetve a fizetési számla hozzáférési kötelezettség tartalma kapcsán felmerülő bizonytalanságot, kérdést. Az irányelvben és az RTS-ben megfogalmazott, az API funkcionalitását meghatározó legfontosabb követelmények:

PSD2 RTS ertelmezese web

Amit a szabályozás nem tilt, azt szabad

Az Irányelv néhány kérdéskört – pl. adatok tartalma, formátuma, a PISP által nyújtható szolgáltatások köre – nem, vagy nem teljeskörűen szabályozott. A szabályozási hiányok értelmezésére az EBA tett kísérletet.

PISP: hozzáférés a folyószámlahitel adatokhoz

A Fizetés-kezdeményezési Szolgáltató (PISP) számára előre nem becsülhető kockázatot jelent, ha az ügyfele olyan banknál vezeti a folyószámláját, amely nem valós idejű elszámolási rendszerben működik. Ez esetben az egyenleg, amit a PISP lát – különösen, ha a szolgáltató ún. screen scraping eljárással fér hozzá az ügyféladatokhoz – nem feltétlenül aktuális. A tranzakciók hosszú elszámolási ideje miatt pedig előfordulhat, hogy a PISP a számára elérhetővé tett információ alapján elindítja a fizetést, azonban az sikertelen lesz fedezethiány miatt. Az EBA értelmezése alapján a kockázat csökkentése érdekében a PISP rendelkezésére kell bocsátani az ügyfél folyószámlahitel (overdraft) adatait is. Továbbá a PISP saját hatáskörben döntheta tranzakció elindításáról, vagy visszautasításáról.

AISP: teljes adatkör biztosítása

Az RTS alapján a bankoknak biztosítaniuk kell, hogy az AISP szolgáltató ugyanahhoz az információhoz férjen hozzá, mint az ügyfele, amikor az közvetlenül a netbanki alkalmazásba belép. Ez két dolgot jelent. Egyrészt az eltérő netbanki gyakorlatból következően az AISP-nek fel kell készülnie arra, hogy bankonként változó adattípusokhoz fér hozzá, másrészt viszont a hozzáférés csatornától (mobil vagy fix) függetlenül a teljesebb adatkör elérését biztosítani kell számára. A gyakorlatban ez azt jelenti, ha például a mobilbanki alkalmazásban kevesebb információ látható, mint számítógépes elérésnél, abban az esetben is a számítógépes hozzáférésnél látható adatokat kell az AISP rendelkezésére bocsátani, ha az ügyfél az AISP-t mobilon keresi meg.

PISP: azonnali fizetés, kötegelt fizetés, ismétlődő fizetések

Tekintve, hogy a PSD2 nem korlátozza a PISP fizetési szolgáltatásait az átutalásraa szabályozást úgy kell értelmezni, hogy mindazon szolgáltatásokat, amit az adott bank az ügyfeleknek kínál, a PISP is felveheti termékportfóliójába. Így a Fizetés-kezdeményezési Szolgáltató többek között azonnali fizetést, kötegelt fizetéseket, nemzetközi vagy ismétlődő tranzakciókat is bonyolíthat az ügyfelei számára.

2-faktoros azonosítás a kisértékű kártyás vásárlások esetén

Az EBA egyértelművé tette, hogy a 2-faktoros ügyfélhitelesítés alkalmazása szempontjából a kisértékű kártyás vásárlások esetében csak, a jogszabályban biztosított kivétel alkalmazásával ténylegesen megtörtént tranzakciókat kell a bankoknak figyelembe venniük. Továbbá fontos, hogy vagy a tranzakció darabszámán vagy a tranzakció összegén alapuló kivételt kell alkalmazniuk, azaz nem együttes megfelelési elvárás a szabályozás célja. A banki belső folyamatok egyszerűbbé válhatnak, az ügyfelek felé történő kommunikáció pedig sokkal tisztább és érthetőbb lehet.

Megbízható kedvezményezettek listája

Az ügyfél szempontjából kényelmet jelent, hogy a megbízható kedvezményezettek listájára (ún. white list vagy trusted beneficiary list) az eddigi értelmezéssel szemben nemcsak átutalásos partnerek, hanem kártyás fizetéses partnerek – pl. az ügyfelek megszokott kereskedői – is felkerülhetnek.

Az EBA értelmező dokumentum a fentieken túl még számos kérdésre ad választ, valamint a napokban megjelent a Single Rulebook, az EBA egységes szerkezetű szabálykönyvének frissített, a PSD2 szabályozási csomaggal bővített változata is.

Magyarországon az MNB külön aloldalon gyűjtötte össze a PSD2-vel kapcsolatos piaci kérdéseket, válaszokat, melyek szintén segítik a bankok, a harmadik feles szolgáltatók felkészülését.

Itt követhetsz minket:

BUPA

BUPA
NÉMETH MONIKA

NÉMETH MONIKA

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru

GOOGLE PAY A CIB BANKNÁL

CIB Bank, Google Pay
Fizessen egyszerűen és biztonságosan a Google Pay használatával!

WEBINÁRIUM: FIZETÉSI KÉRELEM

GIRO, Fizetési Kérelem, webinárium
2021. december 14-én a GIRO Zrt. és a FinTechZone közös webináriumán górcső alá vesszük a fizetési kérelem terjedését segítő új eszközöket.

BUPA: PÉNZÜGYI ASSZISZTENS

BUPA
Ismerd meg vállalkozásod teljes értékű pénzügyi asszisztensét, a BUPA-t.

KIBERBIZTONSÁG

clico paloalto networks it-biztonsag
A FinTechShow résztvevőinek díjmentes fenyegetettségi felmérést ajánlott fel a Palo Alto Networks.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI TÉRKÉP

“elektronikus fizetesi terkep
Betekintést adunk az elektronikus fizetési piac átalakulásába, az új fizetési megoldások világába.

HUNFINTECH 20/20

“HUNFINTECH FINTECH BOOK
A Magyar FinTech Book: A 20 legígéretesebb magyar fintech.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!

Azonnali Fizetési Megoldások

“simplepay azonnali fizetési kiadvanyok
Új lehetőségek az elektronikus fizetésben. Azonnali fizetési megoldások kereskedőknek, bankoknak, technikai aggregátoroknak.