Üzleti etika és üzleti agilitás – Gordon Gekko-tól a PayPal maffiáig és tovább

Szerző: | 2020. 10. 30. | Fintech kitekintő, Fintech tudástár, Összes hír

BankTechShow | A jövő digitális bankja

Belegondolt már bárki abba, hogy mennyit változott az elmúlt 30-40 évben a sikeres üzletember ideálja? Gordon Gekko-tól, a legendás “Tőzsdecápák” kitalált karakterétől egészen napjainkig, mondjuk a PayPal-t alapító tech guru-k valódi legendájáig?

A legújabb híreket olvasva a PayPal bejelentéséről, miszerint hamarosan kriptovalutákat, köztük Bitcoin-t is elfogadnak platformjukon fizetési eszközként, ismét rácsodálkozhatunk a világ változására. Vannak dolgok azonban, amik nem változnak. Szubjektív gondolatok a Bitcoin tömeges használatáról.

Változó üzleti agilitás

Visszatérve a nyolcvanas-kilencvenes évekbe, amikor a “businessman” példaképek a Wall Street-ről, vagy a nagy, ipari konzorciumok éléről kerültek be a hírekbe és a tankönyvekbe, mint például Lee Iacocca (Chrysler), vagy Jack Welch (General Electric). Valószínű, friss gazdasági diplomások millió nézték meg többször is életükben az itthon Tőzsdecápák címen híressé vált 1987-es filmeposzt a Wall Street csúcsragadozójáról, Gordon Gekko-ról, Michael Douglas-szal a főszerepben.

Bár Gordon Gekko karaktere akkor is ellentmondásos volt, nem kétséges, hogy megtestesítette azt, amit akkoriban az üzleti agilitásról gondoltak.

Manapság a hype inkább a sikeres startuper-ek körül van, mintsem a Wall Street táján, bár a fintech típusú fejlesztések azért valahol ott indultak el az első nagyteljesítményű trading platformok és megoldások formájában.

Az idők azonban változnak, ma a tech guru-k korát éljük, akik egymás után, akár több innovatív ötletet és start-up vállalkozást is felskálázva keresnek jelentős összegeket.

Társadalmi szempontból ez tényleg más, mint lerobbant vállalatokat felvásárolni, azokat “szétracionalizálni”, és vagyonelemenként külön-külön tisztes profittal értékesíteni, ahogy azt Gordon Gekko csinálta a jó öreg, analóg nyolcvanas években.

Ebből a szempontból meg is nyugodhatunk, az üzleti agilitás jó irányba fordult, az új generációk már teljesen más idol-okat, mondhatni helyes példákat követhetnek.

A PayPal maffia és azon túl

Érdemes megnézni a PayPal Maffia történetét. A kifejezés tulajdonképpen annak köszönhetően született, hogy a PayPal alapítóinak, illetve korai vezető munkatársainak az amerikai tech szektor fejlődésére gyakorolt jelentős hatása előtt viccesen tisztelegjenek.

A PayPal volt az első, jelentősebb alternatív fizetési szolgáltató, amely sikerrel hívta ki versenyre a hagyományos banki szolgáltatókat már a 2000-es években. Eredeti alapítói, mint Peter Thiel, vagy Elon Musk (Tesla Inc., SpaceX, OpenAI) mára legendává váltak, de egyéb vezető munkatársak ugyancsak rendkívül sikeres alapítói, befektetői lettek több más jelentős tech vállalkozásnak (YouTube, Linkedin, Palantir Technologies, Yammer, Yelp, Square etc.).

Vállalatoknak, amelyek nemcsak a fizetési szokásainkat változtatják meg, hanem a mindennapi és szakmai életünk számos vonatkozásában vannak jelen, vagy éppen komplett iparágakat állítanak a fejük tetejére.

1024px-Elon_Musk_at_a_Press_Conference

Fotón: Elon Musk. Fotó forrása: Wikimedia Commons

A Bitcoin evangelizáció

Múlt heti bejelentés szerint a PayPal az amerikai Paxos kripto céggel együttműkődésben új szolgáltatást indít, egyelőre csak az USA-ban, és lehetővé teszi hogy fizetési platformján ügyfelei különféle kripto pénzeszközöket, köztük Bitcoin-t vásároljanak, tartsanak és azokkal fizetéseket teljesítsenek. Van már erre példa több ismert fizetési, befektetési app-nál is.

Viszont a PayPal közel 346 milliós globális felhasználói és 26 milliós kereskedői táborát és a bejelentett jövőbeli terveket illetően, azért ez mindenképp egy jelentős, tömeges kripto és bitcoin evangelizációnak tekinthető.

Természetesen kihangsúlyozásra került az is, hogy a PayPal megfelelő oktatási és információs tartalmakkal segíti ügyfeleit a kripto ökoszisztéma megismerésében, a kapcsolódó kockázatok és lehetőségek megértésében. Az ügyfelek folyamatosan tudnak majd kripto-fiat és fiat-kripto tranzakciókat végezni, de a PayPal nem engedi a megvásárolt kripto pénzeszközök PayPal platform-ból való kiutalását és az oda történő kripto beutalást sem, és az ügyfelek az általuk itt ‘birtokolt’ kriptoeszközökhöz tartozó ‘private key’-vel sem fognak rendelkezni.

Ahogy a kripto világban mondják: “Not your keys, not your coins”, azaz nagy valószínűséggel a PayPal egy belső ügyfél ledger-t fog futtatni a vállalat saját bitcoin stack-jével szemben.

Nem lesznek egyéb költségek a kereskedői partnerekre terhelve sem, hiszen minden tranzakció a kereskedői számlákon valódi (fiat) pénzben lesz elszámolva a PayPal által közzétett árfolyamokon. Ugyanakkor a PayPal felszámol jelentősebb konverziós jutalékot a kripto-fiat és a fiat-kripto tranzakcióknál.

Összegtől függően az ügyfelek 2.3%-tól 1.5%-ig terjedő díjakat kell hogy fizessenek a kisebb összegű tranzakcióktól az 1000+ USD volumenű tételekig sávosan, illetve a 25 USD alatti tételeknél egy 0.50 dolláros minimum díj is felszámításra kerül. A honlap szerint a vételi és eladási árfolyam között is lesz spread. A bevezető időszakban, 2021-ig valamennyi díjtétel elengedésre kerül

Üzleti Etika, és a megfelelő szabályozás szükségessége

A PayPal tulajdonképpen egy feltételes “Bitlicense” engedélyt kapott mindezen tevékenység végzésére, amelyet a New York State Department of Financial Services bocsájtott ki. Remélhetőleg a Federal Trade Commission munkatársai és vezetői mindent meggondoltak és mindent megfontoltak az engedély kiadása kapcsán.

A kripto pénzeszköz szolgáltatások szabályozása változatlanul több kihívással küzd, annak ellenére, hogy számos, az ügyfél KYC-ra, illetve a pénzmosás és terrorizmus finanszírozás megelőzésére vonatkozó szabályozási részletnek történő megfelelés már beemelésre került a szolgáltatói gyakorlatokba.

Összességében azonban a szolgáltatók licenszálásával és felügyeletével kapcsolatos szabályozói gyakorlatok azért még nem tekinthetők kiforrottnak.

Emellett mind több piaci szereplő érzékeli a stablecoin-okra, CBDC-kre, azaz a jegybanki digitális pénzeszközökre vonatkozó projektek előretörését, ami arra utal, hogy a digitalis juan és a hozzá hasonló megoldások képezhetik inkább a digitális pénzeszközök jövőjét, mintsem a Bitcoin.

Michael Spencer a Last Futurist kripto szakértője szerint: “ … számos oka van annak, hogy a régi bitcoin tulajdonosok jelentős része most értékesíti bitcoin-ját a jelenlegi árszinteken. A Bitcoin a gyakorlatban egy globális hack-é válhat, ami a hagyományos pénzügyi rendszer műkődésére is veszélyt jelent. …

a PayPal ezzel a lépésével is halad előre, hogy neobankká váljon… ami a Facebook-ot arra ösztönözheti, hogy a Coinbase, illetve a Robinhood felvásárlójaként lépjen fel, most hogy a Libra projekt “szabályozói limbo”-ba került

… és mindez hozzájárulhat egy masszív, tömeges Bitcoin manipulációhoz.”

Nehéz ezt megítélni.

Mindenesetre az elmúlt években az üzleti etika monitoringja is jelentős változáson ment át, feljöttek olyan fogalmak, mozaikszavak, mint az ESG – azaz Environment, Social és Governance kritériumok javasolt ellenőrzése, például befektetési döntéseknél. Ami arra utal, hogy befektetőként nem mindegy számunkra, hogy egy vállalat milyen döntésekkel, üzleti lépésekkel él és ez hogy viszonyul egy általánosabb társadalmi jóhoz és fenntarthatósághoz.

Ez utóbbi ESG megközelítés teljesen mainstream-é kezd válni, és lehet, hogy a jövőben olyan egyszerű lépéseknél is érdemes lenne gyakorolni, mint amikor letöltünk egy fizetési app-ot. Máskülönben lehet, hogy később ismét Gordon Gekko híres mondását idézhetjük majd üzletekről/szektorokról, amelyek ‘lehúzhatóak’ (“… because it’s wreckable!”).

Források: Wikipedia.org, PayPal.com, Invictuscapital.com, Lastfuturist.com, Youtube.com

Címlapfotó: PayPal.com press

BankTechShow | A jövő digitális bankja
BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
“A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

blank

TAKÁCS ATTILA

Több mint két évtizedes banki, vagyonkezelési és post trade területen szerzett szakmai tapasztalattal a RegTech fejlődést már jó ideje közelről figyeli. Az elmúlt években feladatait alapvetően olyan mozaikszavak határozták meg, mint a KYC/AML, PSD2 és a MiFID/MiFIR. Ez utóbbi rezsimhez való viszonyulása már filozofikus, miszerint „A MIFIDII inkább az ÚT maga, mintsem a végállomás.”

KÖVETKEZŐ ESEMÉNY

PAYTECHSHOW 5.0

KEDVEZMÉNYES JEGYÁR:
02.29-IG

FinTechShow-7.0

Terítéken a legújabb elektronikus fizetési trendek, megoldások, iránymutatások

2024. április 16.

Budapest Kongresszusi Központ

TOVÁBBI ESEMÉNYEINK

FINTECHSHOW 8.0: Minden, ami fintech | 2024.10.15.

BANKTECHSHOW 2.0: Megoldások a jövő digitális bankjához | 2024.11.26.