2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2023.05.11.

Válaszút előtt az ATM-üzletág. A sikeres ATM-hálózat receptje a Global Payments szerint

Szerző:

Kategóriák:

A 2023. február 1-jétől hatályos 1/2023 (I. 17.) MNB rendelet alaposan felborzolta a kedélyeket a hazai bankok körében. A Magyar Nemzeti Bank látva az ATM-hálózat folyamatos szűkülését e rendeletben előírta a hazai hitelintézetek számára, mennyi készpénzes automatát (ATM) kötelesek üzemeltetni. A Global Payments szakértője a PayTechShow résztvevői számára bemutatta az európai piacokon érzékelhető ATM-trendeket és megosztotta tapasztalatait arról, milyen üzleti modellben lehet az ATM-hálózatokat hatékonyan üzemeltetni hosszú távon.

A Global Payments a fizetés-technológiai piac egyik legnagyobb szereplője világszinten. Több mint 170 országban nyújtja szolgáltatásait szerte a világon és a társaság évente több mint 72 milliárd tranzakciót dolgoz fel.

“Méretünk lehetővé teszi számunkra, hogy komoly erőforrásokat fordítsunk innovációra”

– kezdte Miroslav Crha, a Global Payments Bank Services ügyvezető igazgatója felvezető előadásában.

A társaság 2014 óta van jelen Magyarországon. A piac szereplői eddig elsősorban a kereskedőknek szóló kártyaelfogadói szolgáltatásait ismerhették itthon, most céljuk a szolgáltatás kínálatának bővítése. A Global Payments Bank Services üzletág szolgáltatás-portfóliója a kártyakibocsátáshoz és ATM-elfogadáshoz kapcsolódó teljes vertikumot lefedi.

“A kártyakibocsátás teljes életciklusában támogatni tudjuk partnereinket, a kártya megszemélyesítésétől a tranzakciók engedélyezési, -klíring és elszámolási folyamatain át egészen a reklamáció- és fraud mendedzsement tevékenységig. A fintech cégek és kisebb bankok számára az ún. Issuing-as-a-Service típusú szolgáltatásaink nyújthatnak segítséget a hatékony operáció elérésében”

– foglalta össze Miroslav Crha az elérhető szolgáltatások körét.

Global Payments Bank Services - Miroslav Crha - PayTechShow

Fotón Miroslav Crha, a Global Payments Bank Services ügyvezető igazgatója a PayTechShow-n. (Készítette: Kovács Dávid, Instagram)

Bankfüggetlen ATM-hálózatok Európában a hatékonyság növelésére

Gerd Laufens a Global Payments ATM üzletágért felelős vezetője két trendet emelt ki előadásában.

A koronavírus-járvány a digitálisan kevésbé affluens ügyfeleket is elmozdította a készpénz irányából a kártyahasználat felé, ezen belül is az érintésmentes (contactless) fizetés irányába.

Ezt a trendet Magyaroszág is lekövette. 2020. negyedik negyedévében a hazai kibocsátású fizetési kártyákkal lebonyolított tranzakciók összértékében először billent a mérleg nyelve a kártyás vásárlások irányába. Az olló azóta egyre jobban nyílik és a fizetési kártyákkal végrehajtott vásárlások értéke 2022. negyedik negyedévében már közel 45%-kal meghaladta a készpénzfelvételek értékét.

A készpénzes tranzakciók és ezáltal az ATM kihasználtság csökkenése a hálózat fenntartási költségeinek emelkedését indította el.

Ehhez kapcsolódóan egy, a PayTechShow-n lezajlott szakmai kerekasztalban Harmati László, az Erste Bank vezérigazgató-helyettese is felhívta a figyelmet arra, hogy egy bank ATM kihelyezési szándékát a piaci igény határozza meg, azaz tisztán gazdasági döntés.

Ennek tükrében nem meglepő az a másik trend, amelyre a Global Payments szakértője rávilágított előadásában.

A készpénzes tranzakciók csökkenésének hatására a bankok elkezdték kiszervezni, vagy értékesíteni az ATM üzletágukat a hálózat költségének csökkentése és a hatékonyságuk növelése érdekében.

Global Payments - Gerd Laufens - PayTechShow 2023

Fotón Gerd Laufens, a Global Payments ATM üzletágért felelős vezetője a PayTechShow-n. (Készítette: Kovács Dávid, Instagram)

Ez utóbbi trendhez kapcsolódóan a szakértő jó gyakorlatként bemutatta a Hollandiában ma Geldmaat brand alatt futó projektet, amely során a három legnagyobb bank, az ABN Amro, a Rabobank és az ING a teljes ATM-hálózatát kiszervezte. A Geldmaat brand mára egy könnyen felismerhető, biztos ponttá vált azon ügyfelek számára, akik készpénzhez szeretnének jutni Hollandiában.

A Hollandia ATM-hálózatának 85%-át adó Geldmaat ATM-eken a tranzakciók elszámolását a Global Payments biztosítja.

Európa szerte számos független ATM-üzemeltető szolgáltató működik ma már, amelyek hatékony működési modell mellett biztosítják az ATM-berendezések folyamatos fejlesztését és biztonságos működését.

Ameddig van készpénz, ki kell szolgálni az ügyfeleket

Az ATM-hálózat szűkülése itthon is tetten érhető. 2019. negyedik negyedévében az MNB adatai szerint még 5 095 ATM-berendezés működött Magyarországon. Az ATM-ek száma tavaly év végére 4 706-ra csökkent, ami összességében egy 8% körüli csökkenést jelent az elmúlt 3 évben.

A trend megállítása érdekében 2023. február 1-jétől hatályos az a Magyar Nemzeti Bank által kiadott rendelet, amely többek között meghatározza, mennyi ATM-et kell üzemeltetniük a bankoknak.

A rendelet a kibocsátott – készpénzfelvételi funkcióval rendelkező – fizetési kártyák függvényében írja elő, hogy mennyi ATM-mel kell rendelkeznie egy banknak a fővárosban, a vármegyeszékhelyeken és a vármegye egyéb településein, illetve azt is rögzíti, mennyi készpénzes forgalom juthat egy ATM-re.

Az ATM-kötelezettség teljesítésére rendelkezésre álló idő függ attól, hogy milyen mértékű ATM-beruházást szükséges végrehajtani, továbbá attól is, hogy a jelenlegi hálózat teljesíti-e a településtípusok közötti megoszlást.

A sikeres ATM-üzletág receptje a Global Payments szerint

A Global Payments és az EVO Payment közelmúltban lezajlott egyesülésnek köszönhetően a társaság Európában közel 15 ezer ATM-hez nyújt elfogadói szolgáltatásokat.

“Hollandia mellett társaságunk kártyaelfogadási szolgáltatásai futnak a független ATM piac 60%-ánál Németországban, illetve 55%-ánál Írországban. Emellett partnerünk a Deutsche Bank és a Postbank is Németországban”

– emelte ki Gerd Laufens.

A társaság annak érdekében, hogy gyorsan és hatékonyan tudja a szolgáltatásait az európai piacokon implementálni a KAL nevű ATM szoftver szállítóval lépett partnerségre.

Ha egy bank, vagy független ATM-hálózat üzemeltető a KAL szoftvert használja a hálózatában gyakorlatilag automatikusan hozzáférhet a Global Payments szolgáltatásaihoz, bármilyen további fejlesztési igény nélkül.

A KAL szoftverhez kapcsolódóan számos független ATM-hálózat üzemeltető rendelkezik már a Global Payment paramétereivel, beállításaival.

Ezek a szolgáltatók keresik a belépési lehetőséget új piacokra. A már felparaméterezett rendszerek új piacon történő felhasználásával jelentős mértékben optimalizálható és ezáltal csökkenthető a kártyaelfogadási szolgáltatások költsége.

– zárta előadását a Global Payments szakértője

A Global Payments (GP) ATM szolgáltatásáról röviden:

  • a GP az ATM tranzakciók elfogadásáért, feldolgozásáért felelős, nem üzemeltet ATM-ket.
  • A dinamikus valutaváltási szolgáltatását (Dynamic Currency Conversion – röviden: DCC) 70 különböző devizában képes nyújtani, az elszámolását 13 devizában végzi, átvállalva a valutaváltás kockázatát.
  • Az ATM-üzemeltető igényeinek megfelelően a társaság különböző elszámolási modelleket alkalmaz.
  • A kártyatársasági rendszerben keletkező díjak (rendszerhasználati díj) és jutalékbevételek elszámolásra kerülnek a partner felé.
  • A GP a szolgáltatásáért tranzakció alapú díjat határoz meg.

Címlapfotó: stock.adobe.com – Licenc: FinTech Group Kft.

Címkék:
blank
blank