BankTechShow

2026-ig megduplázná az elektronikus fizetések arányát a Mastercard Magyarországon

Szerző: | 2023. 05. 12. | Elektronikus fizetés, Összes hír, PayTechShow 2023

A Mastercard célja, hogy az elektronikus fizetések aránya a jelenlegi 30 százalékról 60 százalékra nőjön 2026-ra. Szász Ferenc, a Mastercard üzletfejlesztési igazgatója azt is bemutatta a PayTechShow-n, hogyan lehet eljutni idáig.

Mindennapjainkban a vásárlásokat záró kérdések egyike általában a ,,Kártya vagy készpénz?”, amellyel kapcsolatban Szász Ferenc kiemelte,

“az online piac egyik legfőbb célja hosszútávon, hogy a megszokott kártyás fizetési lehetőségen túlmenően hamar lehessen a mindenki által jól ismert párbeszédbe ültetni a kripto, AFR, vagy egyéb fizetési lehetőségeket is.”

Persze minden ilyen változásnál nemcsak az ügyfélélményt kell figyelembe venni, hanem a kereskedő igényeit, céljait is. Természetesen a hétköznapokban a legfontosabb cél, hogy pillanatok alatt lepörögjön a sor a kasszánál.

A fizikai elfogadás terén számtalan szabályozói hatás befolyásolta a piac működését, de a teendők sora nem ért még véget. A Mastercard adatai alapján elmondható, hogy szignifikánsan megnőtt azon felhasználók száma, akik rendszeresen használják a bankkártyájukat.

Szász Ferenc kiemelte, hogy az adatok alapján viszont a bankkártyát soha nem használók száma elkezdett csökkenni – vagyis ezek az ügyfelek valamilyen elektronikus fizetési lehetőség irányába kezdtek elmozdulni.

“Ez azt jelenti, hogy a bankkártya használatot elutasító ügyfeleket meg tudta győzni a piac arról, hogy igenis érdemes használni a kártyát.”

Persze ez a változás infrastrukturális fejlesztéseket is igényel, amik összességében sikeresen megtörténtek hazánkban. A Mastercard adatai alapján a környező V4-es országokat tekintve vezetők vagyunk az egy főre jutó POS terminálok számát illetően.

A fejlődés egyik legfontosabb következő lépcsőfoka lehet azon szektorok lefedése is, ahol jelenleg nem általános a kártyával való fizetés.

Mastercard - PayTechShow 2023 - Szász Ferenc

Fotón: Szász Ferenc, a Mastercard üzletfejlesztési igazgatója a PayTechShow-n. (Készítette: Kovács Dávid, Instagram)

A Mastercard igazgatója szerint a készpénzhasználat csökkentésére alkalmas lehet hosszútávon, ha az ügyfelek elégedettek a számláról-számlára történő átutalásokkal.

Persze a kártyás fizetésen túl is van élet, de Szász Ferenc még úgy gondolja, távoli jövőnek tekinthető a hétköznapi életben például a kripto fizetés.

Szembe kell nézni azzal, hogy a kártyás és készpénzes fizetéseken túl minden egyéb fizetési lehetőség még gyerekcipőben jár.

Ezek az idővel változhatnak, de a jelenlegi állapot ez.

A kártyás fizetési lehetőség hosszútávú jelenlétét garantálja az is, hogy ez a fizetési mód folyamatosan változik, egyre modernebb szolgáltatások fűződnek hozzá, mint például a kártya átköltöztetése a felhasználók mobiltelefonjára.

Jelenleg a háromszázezer hazai terminált alig több, mint húsz elfogadó biztosítja a piacon – de ez a szám folyamatosan változik.

A Mastercard jövőképében fontos munka lesz azon szektorok feltérképezése, ahol még gyenge a terminalizáció vagy egyáltalán az elektronikus fizetési lehetőség. Az adatok alapján a hazai piacon 80-100 ezer kis – és középvállalat van a szegmensben, akiket el lehet érni a fejlődési lehetőség népszerűsítésével.

A Mastercard ezen kívül vizsgálja még az alapítványi, nonprofit szervezetek aktivitását is a digitális fizetési hajlandóság kapcsán. E nonprofit tevékenységeket végző szereplők száma hazánkban 60 ezer, de a szektorban fellelhető terminálok száma nem éri el a négyszázat.

“Ez alapján a non-retail területek vizsgálata célszerű piaci lépés, hisz rengeteg a még meg nem szólított szereplő a területen.”

A modernizálódás egyik fő eleme lehet az online fizetés, viszont ezzel kapcsolatban felkészültnek kell lennie az ügyfeleknek. Biztonsági veszélyt foglal magában, ha a kártyaadatokat nem kellő elővigyázatossággal kezelik a kártyatulajdonosok.

Kétféle felhasználót lehet megkülönböztetni; aki minden kártyaadatot egyből elment, és aki semmit sem. A Mastercard számára fontos annak az ügyfélnek a kiszolgálása is, aki az utóbbi csoportba tartozik, ezért az ügyfélélmény fokozása céljából új megoldáson dolgoznak, ami a Click to Pay nevet kapta. A Click to Pay a kártyaszám beírását tudja kiváltani.

Ennek lényege, hogy a kibocsátói oldalon történik a tárcában a kártyaszám tárolása a Mastercard rendszerében és a népszerű Apple Pay, vagy Google Pay check out-othoz hasonlóan történik néhány lépésben a fizetés.

Persze bátor, aki jósolni tud, mondjuk 2026-ig, de az biztos, hogy az új lehetőségek kialakítása mellett az edukációra is nagy hangsúlyt kell fektetni. Komoly biztonsági tudatossággal és felkészültséggel kell rendelkeznie a vásárlóknak ahhoz, hogy valóban élményként éljék meg a tranzakciós folyamatokat, hisz egy-egy rossz fizetési élmény, egy-egy visszaélés hatalmas károkat tud okozni az attitűdváltás során.

Szász Ferenc előadásának végén elmondta, a Mastercard célja, hogy 2026-ra az elektronikus fizetések aránya elérje a 60 százalékot. Ez duplázást jelent, hisz ez az arány jelenleg 30 százalék – ha lehet így fogalmazni, megnyomják a Doppio gombot a kávégépen.

Címlapfotón: Szász Ferenc, a Mastercard üzletfejlesztési igazgatója a PayTechShow-n. (Készítette: Kovács Dávid, Instagram)

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Urbán Anikó

Lássuk be, a pénzügyi innováció a bölcsészeket sem kerüli el; jó példa erre Anikó. Újságíróként és társadalomtudományokkal foglalkozó szakemberként azt vette észre, hogy a technológia emberekre gyakorolt hatásával egyre többet foglalatoskodik. Humán beállítottsága ellenére (értsd: izgul adóbevalláskor és számlázáskor, hogy mit ront el…) már korán látott számlavezetési rendszer bevezetésére vonatkozó projektet majd újságíróként is az IT területen talált otthont. Hiszi, hogy a kíváncsiság és a nyitottság minden szektorba jó belépő.
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!