2024. október 15.
FinTechShow
Terítéken a legújabb digitális pénzügyi szolgáltatások és megoldások

EARLY BIRD JEGYEK    2024. ÁPRILIS 30-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow
Megoldások a jövő digitális bankjához

EARLY BIRD JEGYEK    2024. ÁPRILIS 30-IG! 

2023.06.09.

10 fizetési tipp utazóknak, akik kártyával, mobiltárcával fizetnének külföldön

Szerző:

Kategóriák:

Az idén külföldi nyaralásra induló magyarok 83%-a a helyszínen is bankkártyával, okostelefonnal vagy okosórával tervez fizetni – derül ki a Visa friss “Utazási és fizetési szokások 2023” című tanulmányából. A Visa és az MNB szakemberei fizetési tippeket is adtak a külföldre utazóknak.

A megkérdezett magyarok 32%-a tervezi, hogy idén külföldre megy nyaralni.

Az utazási irodák közvetítésével külföldi nyaralást tervező magyarok 67%-a interneten foglalja le útját, de ugyanígy választ szállást a saját szervezésben utazók mintegy 70%-a is.

Minden második magyar 200 és 400 euro közötti összeget tervez költeni személyenként külföldi nyaralásra, a tervezett utazások átlagos hossza pedig 7 nap a Visa friss, nyolc országra kiterjedő felmérése szerint.

A hagyományos Visa-kártyával, vagy az okostelefonnal, illetve okosórával fizetni külföldön ugyanolyan gyors, kényelmes és biztonságos, mint saját hazánkban – a vizsgált országok válaszadói a külföldi kártyás fizetés előnyeiként a kényelmet (58%), a biztonságot, így azt, hogy nem kell félnünk a készpénz elvesztésétől (53%) és a gyorsaságot (52%) nevezték meg.

A magyar utazók ötöde (21%) okostelefonnal vagy okosórával szeretne fizetni.

Visa Fizetés külföldön

“A fizetés egyik legnépszerűbb módja – többek között a külföldi nyaralások során – a mobiltárca, amelyet a Visa rendszerei és technológiái támogatnak”

– nyilatkozta Sármay Bence, a Visa Magyarországért felelős területi vezetője.

“Amikor a felhasználó hozzáadja kártáját egy okostelefon digitális pénztárcájához, a Visa az adatokat egy egyedi számsorral helyettesíti. Ez a tokenizálásnak nevezett technológia egy extra biztonsági réteget jelent. A Visa segítségével a fogyasztók védettek a csalás, a kártya elvesztése vagy ellopása ellen, mivel lehetőségük van visszatérítést kérni, ha valami probléma történik”

– tette hozzá Sármay Bence.

„A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint 2022-ben nagymértékben emelkedett a mobiltárcába regisztrált kártyák száma, így év végén már 1,7 millió kártya volt használható okostelefonnal. Ezeknek a szolgáltatásoknak a használata is dinamikusan bővült.

Ezek az adatok is mutatják, hogy az ügyfelek egy része nyitott az új technológiákra, ezek a szolgáltatások pedig itthon és utazás közben egyaránt egyszerűsíthetik a fizetéseket”

– mondta Bartha Lajos, a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi infrastruktúrákért és bankműveletekért felelős ügyvezető igazgatója.

10 fizetési tipp külföldre utazóknak

 1. Magyarországnál fejletlenebb országban is találkozhatunk fejlett fizetési kultúrával és ennek fordítottja is igaz lehet egyes fejlett országokra. Emiatt az okos eszközbe digitalizált kártya mellett a fizikai kártyát is célszerű magunkkal vinni, elkerülendő a csalódást.
 2. Külföldön könnyen megeshet, hogy a bankkártyánkat kell használnunk az okoseszköz helyett, ezért készüljünk a PIN kóddal is! FinTechZone tipp: A fintech szolgáltatók megoldása mellett ma már itthon is találkozni olyan mobilbanki applikációval, amelyik megmutatja számunkra a PIN kódot (pl. Gránit Bank).
 3. Utazás előtt érdemes a kártyához beállított limiteket ellenőrizni.
  FinTechZone tipp: Ma már a legtöbb hazai mobilbankban módosíthatók a napi kártyahasználati limitek.
 4. Egyes bankok csalásmegelőző rendszere kellően kifinomult ahhoz, hogy érzékelje a szokásostól eltérő fizetési tranzakciókat és blokkolhatja a kártya használatát. A kellemetlen szituációkat elkerülendő, ha egzotikusabb országba utazunk, érdemes jelezni a bankunk felé az úticélt.
 5. Legyen kéznél a bankunk ügyfélszolgálati telefonszáma!
  FinTechZone tipp: Vannak hazai bankok, amelyeknél a mobilbankon keresztül kezdeményezett Call Center hívás esetén nem szükséges a telefonos PIN kód használata, a mobilbanki bejelentkezéskor használt azonosítási folyamattal megegyező módon azonosíthatjuk magunkat a hívást megelőzően (pl. K&H, Erste Bank).
 6. Az árfolyamokról érdemes előre tájékozódni.
 7. Ha olyan POS terminálnál fizetünk, amelyik dinamikus devizakonverzió (DCC) funkcióval rendelkezik – megkérdezi, hogy a helyi devizában, vagy saját devizában szeretnénk fizetni -, jellemzően a helyi devizát érdemes választani – elkerülendő a konverziós felárat.
 8. A Visa bankkártya használata külföldön kedvezőbb árfolyamú lehet, mint ha pénzváltóban váltanánk valutát.
 9. Amikor Visa bankkártyával külföldön fizet, ugyanazok a legmagasabb szintű csalás elleni rendszerek garantálják a biztonságot, mint itthon, így a fizetések biztonságosak, bárhol is tartózkodik.
 10. Visa kártyájával világszerte több mint 200 országban 100 milliónál is több helyen fizethet egyszerűen és kényelmesen, bárhol, ahol a Visa szimbólumot látja.

[Visa]

Címkék: