2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2019.01.04.

177 nap és jön a sárga csekk versenytársa

Szerző:

Kategóriák:

Ütemterv szerint, 2019. január 2-án megkezdődött az azonnali fizetési rendszer üzleti tesztelése a hazai bankok körében. A cél, hogy 2019. július 1-ig az összes fizetési számlát vezető közel 40 szolgáltató készen álljon az új fizetési szolgáltatások nyújtására. Az egyik újdonság a sárga csekk alternatívájaként is emlegetett fizetési kérelem lesz.

A következő hónapokban az összes hazai bank és forint alapú fizetési számlát vezető pénzforgalmi szolgáltató csatlakozik az új fizetési rendszerhez. 2019. július 1-től a 10 millió forint alatti egyedi átutalások a hét minden napján a nap 24 órájában 5 másodperc alatt teljesülnek. Az átutalási megbízásokat akár már mobiltelefonszámra is indíthatjuk, nem szükséges ismerni a fogadó fél hosszú bankszámlaszámát.

Mi az azonnali fizetési rendszer?

Az azonnali fizetési rendszer a magyarországi fizetési számlák között a fizetéseket az év minden napján, a nap 24 órájában néhány másodperc alatt lebonyolító alapinfrastruktúra.

Mi az azonnali fizetési rendszer célja?

A hazai pénzforgalom hatékonyságának, a fizetési piac és a magyar gazdaság versenyképességének növelése. Ennek érdekében olyan szabályrendszer is kialakításra kerül, ami lehetővé teszi, hogy az alapinfrastruktúrára építve a piaci szereplők szerteágazó kiegészítő szolgáltatásokat hozzanak létre.

Milyen fizetési szolgáltatások lesznek elérhetők az induláskor?

2019.07.01. napjától a hazai bankok kötelesek 5 másodpercen belül eljuttatni minden belföldi egyedi 10 millió forint alatti átutalást a címzetthez azonnal felhasználható módon. Két új fizetési mód is megjelenik, melyek számos új, digitális szolgáltatási lehetőséget teremtenek:

 • másodlagos azonosítóra – mobilszámra, e-mail címre vagy adószámra – címezhető átutalások és
 • fizetési kérelem (másodlagos azonosítóra is).

Kik csatlakozhatnak közvetlenül az azonnali fizetési rendszerhez?

Az azonnali fizetési rendszerhez nem csak pénzforgalmi szolgáltatók csatlakozhatnak. A GIRO Zrt.-vel kötött kétoldalú megállapodás keretében a nem pénzforgalmi szolgáltatók:

 • közvetlenül is igénybe vehetik a fizetési kérelem szolgáltatást, valamint
 • a másodlagos azonosítók használatát („Keresési” funkció).

10 új dolog, amire számíthatunk 2019.07.01-től

 1. Banki átutalásaink azonnal megérkeznek a fogadó félhez, akár hétvégén is.
 2. A sárga csekk helyett ún. fizetési kérelmet is küldhetnek majd pl. a rendszeres számlakibocsátók: a közműcégek, a telco cégek, a biztosító társaságok stb. A fizetési kérelem a netbanki, a mobilbanki alkalmazásban, vagy harmadik feles szolgáltók alkalmazásaiban is megjelenhetnek majd (pl. iCsekk, Díjnet stb.).
 3. A fizikai és az elektronikus számlalevélen, vagy a weboldalon megjelenő nyílt QR-kódot bármely mobilbanki, vagy erre specializálódott harmadik feles applikáció képes lesz olvasni és ezáltal fizetést kezdeményezni (nem csak az iCsekk, vagy a Budapest Bank mobil applikációján keresztül).
 4. A webshopok, de akár a rendszeres számlakibocsátók oldalain nyílt QR-kód lefotózásával is kifizethetjük számláinkat.
 5. A vállalkozások is beágyazhatják az elektronikusan kiállított számláikba az azonnali fizetési lehetőségeket pl. a számlakibocsátással párhuzamosan fizetési kérelmet is küldhetnek a fizető félnek.
 6. Az iCsekkhez (mobil), a Díjnethez (web) hasonló további számlaaggregátorok jelenhetnek meg, amelyeken keresztül értesítést kaphatunk a számlák beérkezéséről, a fizetési határidőről, illetve lehetőségünk nyílik a számlák azonnali kifizetésére is ezeken a felületeken.
 7. Egyszerűen és gyorsan küldhetünk majd pénzt családtagjainknak, ismerőseinknek, amihez elegendő lesz a mobilszámukat megadni.
 8. Újfajta fizetési szolgáltatások is megjelenhetnek pl. az éttermi számláinkat a helyszínen megoszthatjuk egymás között és fizethetjük készpénz és bankkártya nélkül.
 9. Ahol eddig bankkártyával nem tudtunk fizetni, ott is megjelenik majd az elektronikus fizetési lehetőség, hiszen bármely kereskedő, szolgáltató egyszerűen és gyorsan teljesítheti az azonnali fizetéshez szükséges feltételeket.
 10. Az online megrendelt termékek utánvételes fizetése megtörténhet az azonnali fizetésen keresztül. A futárnál, a csomagautomatánál, az átvételi ponton készpénz és bankkártya helyett az azonnali fizetést is használhatjuk, ha kéznél van a mobilunk.

Kritikus pontok

Ahhoz, hogy az azonnali fizetési megoldások széleskörben elterjedjenek, versenyképes alternatívát jelenthessenek pl. a sárga csekkel, a készpénzzel, vagy más elektronikus fizetési megoldásokkal szemben, számos egyéb tényezőn, feltételen is múlik. Az alábbiakban összegyűjtöttünk párat a tavaly év végén elkészült azonnali fizetési hatástanulmányból (a hatástanulmány kapcsolódó részletei a FinTechShow-n kerülnek majd bemutatásra):

 1. Mennyire lesznek érdekeltek a bankok az azonnali fizetési megoldások terjesztésében rövid, közép- és hosszú távon?
 2. Igaz, a hazai lakosság körében magasabb a bankszámlával, mint a bankkártyával rendelkezők aránya, mégis lényegesen kevesebben használják a netbankot és a mobilbankot, mint a bankkártyát. Ugyanakkor a fizetési kérelem, vagy a QR-kóddal indított azonnali utalás szükséges feltétele legalább netbank, vagy mobilbank (vagy egyéb harmadik feles szolgáltató alkalmazásának) használata. Hogyan alakul majd a felhasználók száma rövid és középtávon?
 3. Egységes fizetési ügyfélélmény megteremtése minden szolgáltatónál, fizikai és elektronikus környezetben. Ennek feltételeinek és kereteinek megteremtése hogyan történik majd?
 4. Önkiszolgáló felületek és alkalmazások rendelkezésre bocsátása. Ennek feltételeinek és kereteinek megteremtése hogyan történik majd?
 5. Árazási kérdések pl. hová árazzák majd a bankok a fizetési kérelmet a csoportos beszedési megbízáshoz képest
 6. Ügyfélhitelesítés (SCA) versus ügyfélélmény.
 7. Kik lesznek az azonnali fizetési megoldások terjesztésében érdekelt elsődleges szereplők a bankok mellett?

Összességében

Az azonnali fizetési rendszer paradigmaváltást hozhat a fizetési szolgáltatások területén, de jelenleg még számos kérdés merül fel, hogyan sikerül majd elérni a hálózati effektust és a méretgazdaságossági szintet. Ezekkel a kérdésekkel részletesen foglalkozunk a FinTechShow-n, ahol bemutatásra kerül többek között az azonnali fizetési megoldások terjedését vizsgáló üzleti szcenárió elemzésünk is.

Kiegészítés

2019. január 1-től él a 20.000 forint alatti lakossági átutalások illeték mentessége. Lásd: 2012. évi CXVI. sz. törvény 6.§ (1) i).

Címkék:
blank