2024.04.03.

Készpénztől a digitális jegybankpénzig. Pár nap és bemutatják a jövő elektronikus fizetési megoldásait

Szerző:

Mekkora a távolság a készpénz és a digitális jegybankpénz (CBDC) között? Mikorra várható az új elektronikus fizetési megoldások elterjedése? Hogyan értékeljük az elektronikus fizetési trendeket, megoldásokat? Ezek a kérdések is terítékre kerülnek 2024. április 16-án, az ötödik alkalommal megrendezésre kerülő elektronikus fizetési konferencián, a PayTechShow-n.

Zajlik az infrastruktúrák versenye az elektronikus fizetési iparágban, de egyelőre töretlen a kártyás rendszerek dominanciája.

A horizonton az azonnali fizetési rendszerek, a nyílt bankolás alapú rendszerek mellett megjelentek a digitális pénz / fizetőeszköz kibocsátására alkalmas blockchain / elosztott főkönyvi technológia alapú rendszerek is. Mikorra várható az új megoldások széleskörű elterjedése?

Miközben a világ azt mérlegeli, megtörhet-e az Apple Pay hegemóniája, az Apple már a nyílt bankolás felé kacsintgat és a horizonton egy komplex fizetési ökoszisztéma képe bontakozik ki. Hogyan válik szép lassan az Apple az elektronikus fizetési világ megkerülhetetlen szereplőjévé?

Végül, de nem utolsó sorban mire számíthatunk a „Vásárolj most, fizess később”, BNPL-“kijózanodás” után? A hype cycle alapján megtorpanás jöhet, ám a trendek mégsem ezt mutatják. Hogyan formálhatja át a BNPL a fizetési és a hitelezési piacot egyszerre?

Fireside chat keretében Gauder Milán, payment guru osztja meg várakozásait a fenti témákkal, valamint a legfrissebb paytech trendekkel és megoldásokkal kapcsolatban.

Gauder Milán

Fireside chat: Mivel fizetünk holnapután?

Gauder Milán, payment guru | Kevin, Executive Vice President of Expansion

PayTechShow 5.0: Terítéken a legújabb elektronikus fizetési trendek, megoldások, iránymutatások

2024. április 16.

Mit hoz a jövő? Terítéken az aktuális paytech trendek, várakozások

“Miért nem fognak unatkozni a magyar pénzforgalmi szakemberek a következő 5 évben?” című előadásában Bartha Lajos, az MNB ügyvezető igazgatója bemutatja, hogyan alakulhat át a hazai elektronikus fizetési piac a következő évek szabályozói intézkedései nyomán.

 • Tervezetten idén év végén elfogadják a PSD3 végleges szövegét, ami megoldhatja a PSD2 és a nyílt bankolás gyerekbetegségeit. Mire és hogyan készüljenek a bankok, a pénzforgalmi szolgáltatók? Mit tartalmaz majd a PSR?
 • Tavaly a Magyar Nemzeti Bank bemutatta a Pénzforgalom 2030 stratégiát, amelyhez hamarosan elkészülnek az akciótervek. Mit tartalmaznak majd ezek a tervek, és hogyan segíthetik az elektronikus fizetési piac fejlődését?
 • Idén új dimenzióba lép az azonnali fizetési ökoszisztéma az AFR 2.0 intézkedéscsomagnak köszönhetően, ami további lökést adhat a bankszámlaalapú (A2A) fizetési megoldások terjedésének. Mik az MNB várakozásai, iránymutatásai?
 • Berobbant a csalások száma Magyarországon, ami miatt rendkívüli módon felértékelődött a kibervédelem súlya a pénzforgalomban. Melyek az MNB aktuális útmutatásai a csalásmegelőzés terén?

Kérdések és válaszok Bartha Lajos előadásában.

Bartha Lajos

Előadás: Miért nem fognak unatkozni a magyar pénzforgalmi szakemberek a következő öt évben?

Bartha Lajos, MNB, ügyvezető igazgató

PayTechShow 5.0: Terítéken a legújabb elektronikus fizetési trendek, megoldások, iránymutatások

2024. április 16.

Küszöbön a számlaalapú (A2A) fizetési megoldások. Mit hozhat a fizetési kérelem?

2024. április 1-től minden hazai bank képes fogadni fizetési kérelmet. Elégséges feltétele-e a sikernek, ha minden banknál elérhetővé válik a fizetési kérelem fogadása? Ha nem, akkor mire lesz még szükség?

 • Átalakíthatja-e a fizetési kérelem a számlafizetési piacot, a sárga csekkes fizetési szokásokat?
 • Mitől fog terjedni a fizetési kérelem a következő években?
 • Milyen lehetőségeket nyit meg a fizetési kérelem a vállalati fizetések (corporate payments) területén?

A fizetési kérelemmel kapcsolatos várakozások Bartha Lajos (Magyar Nemzeti Bank), dr. Selmeczi-Kovács Zsolt (GIRO Zrt.), dr. Al-Absi Gáber Seif (OTP Mobil) és Czímer Gergely (Raiffeisen Bank) szemszögéből.

Következő generációs fizetési megoldások

Három dolog, amelyek a jövőben biztosan kikopnak a fizetési folyamatból:

 • A fizikai eszközök helyett mi magunk leszünk a fizetési eszköz.
 • Az AI aktív közreműködésének köszönhetően a fizetési folyamat teljesen láthatatlanná válik.
 • Nem lesz többé papír alapú bizonylat se a kereskedőnél, se a vásárlónál.

A jövő fizetési megoldásai már elérhető közelségbe kerültek. Ezekről és az oda vezető útról bővebben is hallhatunk többek között Püspök Ernest (Worldline Financial Services), Németh Balázs (K&H Csoport), Panagiotis Chalkias (Transaction Systems) és Bakonyi András (Ingencio) előadásában.

Püspök Ernő

Előadás: Open Banking a gyakorlatban

Püspök Ernest, Worldline Financial Services, Közép-Kelet-Európa, üzletfejlesztési igazgató

PayTechShow 5.0: Terítéken a legújabb elektronikus fizetési trendek, megoldások, iránymutatások

2024. április 16.

A digitális euró már a spájzban van

Sokkal közelebb van a digitális euró, mint gondolnánk, pedig számos kérdésben még ütköznek az álláspontok az Európai Központi Bank és a kereskedelmi bankok között. Ami biztos, a digitális euróval már számolni kell, és pár éven belül elérhető lesz az EU-ban.

 • Kérdés, hogy a nemzetállami digitális jegybankpénz, a kriptovaluták és a digitális euró “versenyfutásában” melyik lesz a befutó?
 • Mit adhat nekünk a digitális euró az azonnali fizetési rendszerek árnyékában?

A digitális euróban rejlő lehetőségeket részletesen is megvizsgáljuk az Osztrák Nemzeti Bank igazgatójával, Petia Niederlanderrel, Kiss Éva szenior szakértővel, valamint a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatójával, Bartha Lajossal közösen.

Püspök Ernő

Fireside chat: Future of the digital money in the EU

Petia Niederlander, Oesterreichische Nationalbank (OeNB), Director Payments, Risk Management and Financial Literacy

PayTechShow 5.0: Terítéken a legújabb elektronikus fizetési trendek, megoldások, iránymutatások

2024. április 16.

Amiről kevés szó esik: vállalati fizetési igények

Mi lesz a vállalatok Apple Pay megoldása? Miközben az Apple Pay, Google Pay és a digitális tárcák letarolták a lakossági piacot, addig szép csendben elkezdődött a vállalati digitális fizetési megoldások forradalma is.

 • Milyen digitális fizetési megoldásokra van igény a vállalatoknál?
 • Hogyan formálja át az azonnali fizetés, a nyílt bankolás, a beágyazott pénzügyek a vállalatok digitális fizetési világát?
 • Hogyan lehet digitális pénzügyi/fizetési ökoszisztémát építeni a vállalatok köré?

A hazai tapasztalatokról Czímer Gergely, a Raiffeisen Bank vállalati digitális és fizetési megoldások területének vezetője, a határon átnyúló fizetési trendekről és megoldásokról Sármay Bence, a Visa Magyarországért felelős területi vezetője oszt meg részleteket.

Czimer Gergely

Fireside chat: Vállalati digitális fizetési megoldások

Czímer Gergely, Raiffeisen Bank, vállalati digitális és fizetési megoldások, ügyvezető igazgató

PayTechShow 5.0: Terítéken a legújabb elektronikus fizetési trendek, megoldások, iránymutatások

2024. április 16.

A horizonton megjelentek az ú.n. beyond payments, a klasszikus elektronikus fizetésen túli megoldások is. A fizetési folyamatba integrált pénzügyi megoldások új lehetőséget biztosíthatnak a vállalkozások számára is, ha kiaknázzák a digitalizációban rejlő lehetőségeket.

 • Hogyan demokratizálta a digitális faktoring piacot a Számlázz.hu és tette elérhetővé a számlafizetésre épülő új, innovatív lehetőségeket a vállalkozások tömegei számára?
 • Hogyan lehet egyszerűen és praktikusan segíteni a vállalkozásokat a cash-flow optimalizálásában?
 • Hogyan lehet építeni B2B embedded finance piacot Magyarországon és ebben milyen katalizátor szerepe van az online számlázóknak?

A Számlázz.hu ügyvezetője, Ángyán Balázs piacelemzésen és hiánypótló esettanulmányon keresztül mutatja be a legfontosabb tapasztalatokat és tanulságokat a PayTechShown.

Címkék: