2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2020.10.28.

2021-ben ezek a területek lehetnek a nyílt bankolás nyertesei

Szerző:

Kategóriák:

Mai világunkban minden az adatról szól. A telefonunk, óránk, autónk adatokat gyűjt rólunk, amihez kezdünk hozzászokni. Az új technológiák minden nézőpontból megváltoztatják a valóságot és ez alól a pénzügyi szektor sem kivétel. A nyílt bankolás a piacokat átláthatóbbá teszi és számos hasznot hoz a lakosság, vállalkozások számára. A FinTechShow-n a világ egyik legnagyobb open banking szolgáltatója, a Salt Edge bemutatta, mely területek lehetnek 2021-ben a nyílt bankolás nyertesei.

A Salt Edge-ről röviden

A Salt Edge az EU-ban regisztrált számlainformációs szolgáltató (AISP), és bankok, pénzügyi szolgáltatók, üzleti vállalkozások számára biztosítja a technikai hátteret a számlainformációs adatok hozzáféréséhez. A világon az egyik legfelkészültebb társaság a nyílt bankolás területén, amit az is mutat, hogy több mint 50 országban 5238 bank számlainformációjához fér hozzá.

A Salt Edge biztonságos banki integrációt kínál lehetővé téve ezzel partnereinek, hogy az ügyfeleik számára valós idejű adatokon alapuló értéknövelt szolgáltatásokat nyújtsanak.

salt edge nyilt bankolas open banking

#1 Okos pénzügyi döntések egyetlen alkalmazás használatával

A PFM (személyes pénzügyi menedzsment) alkalmazások az összes bankszámla (pl. hitelszámlák, befektetési számlák) nyílt banki adatait felhasználva segítik, hogy az ügyfelek egyetlen helyről követhessék pénzügyeiket.

A Salt Edge adataggregációs képessége biztosítja a PFM szolgáltatások alapjait.

Az alkalmazás segítségével a partner bankok az ügyfél számára automatikus megtakarítási, az ügyfél számára a legkedvezőbb befektetési és kölcsönfelvételi lehetőségeket ajánlhatnak.

“A töredezettségmentes szinkronizáció és az összes pénzügyi információ egyetlen helyen történő feldolgozása a hatékony pénzügyi tervezés kulcsa. Tíz év alatt közel ezer ügyfél pénzügyeit menedzseltem; a pénzügyek megfelelő menedzselése során a legtöbb ember számára még mindig a legnagyobb akadály a készpénzük és a befektetéseik megértéséhez az első lépések megtétele.” – Cherie Wang, a Planner Bee ügyvezetője.

salt edge nyilt bankolas open banking pfm

#2 Bankok a bankoláson túl

Ahogy a PFM szolgáltatást nyújtó startupok egyre népszerűbbé váltak, a bankok is piacra léptek személyes pénzügyi menedzsment szolgáltatásaikkal. Egyre gyakrabban kínálják ügyfeleik számára annak lehetőségét, hogy a más bankoknál vezetett bankszámláikat a mobilbanki alkalmazásba bekötve, 360 fokos képet kapjanak pénzügyeikről.

A bankok nyilvánvaló előnye a PFM szolgáltatókkal szemben, hogy az aggregált banki adatok alapján testreszabott szolgáltatást nyújhatnak felhasználóiknak.

A Salt Edge nyílt bankolási szolgáltatásaival a bankok az ügyfelek összes számláját láthatják, azonosíthatják a más pénzügyi intézményeknél meglévő, nem lekötött egyenlegüket, jobb hitelfeltételeket nyújthatnak.

#3 A hitelmonitoring új korszaka

A nyílt bankolás és a digitalizáció egy sor új lehetőséget és hasznot jelent – a bankokon túl – a hitelt nyújtó pénzügyi vállalkozásoknak is. A Salt Edge a megszokott, elavult adatok helyett új csatornát kínál többek között a felhasználók jövedelmét, tranzakció történetét, pénzeszközeit, megtakarításait is tartalmazó valós idejű pénzügyi adatokhoz.

A Salt Edge adatgazdagító szolgáltatása a nyers tranzakciós adatokat és az egyenleg változását fejlett algoritmusokkal dolgozza fel, így a hitelezők számára akár speciális szempontok – pl. hitelfelhasználás, cashflow, jövedelemstabilitás – szerinti riportok lekérését is biztosítja.

A Salt Edge adataggregátor megoldása azonnali értesítést küld a hitelnyújtónak, amint változik az ügyfél pénzügyi helyzete. Az azonnali értesítésnek köszönhetően a hitelnyújtó megelőző intézkedéseket hozhat (pl. a hitel törlesztési feltételeinek megváltoztatása) mielőtt a hitelfelvevő ténylegesen eljut oda, hogy nem tudja visszafizetni a hitelt.

Egyes hitelezők akár olyan havi díjas szolgáltatást is ajánlhatnak ügyfeleiknek, amely észleli, ha az ügyfél jövedelme a megszokott átlag alá esik és segíti az ügyfelet abban, hogy a pénzügyi helyzete a normálishoz visszatérjen.

#4 Hitelminősítés okosabban, gyorsabban, jobban

Jelenleg a hitelintézeteknek problémát okoz, hogy a hitelminősítés nem mutatja a hitelfelvevő teljes pénzügyi helyzetét. A hitelértékelés elavult és nem elégséges ügyfélinformációkon alapul – különösen napjaink bizonytalan pandémiás környezetében.

A hitelminősítés a munkanélküliséghez hasonlóan komplex témakör. A munkanélküliségi ráta akár napi szinten is drasztikusan változik, a hitelintézetek azonban nem tudnak a valós helyzettel lépést tartani. A Salt Edge automatikus, több információforrásból táplálkozó banki adataggregációs képessége segítséget jelent a hitelintézeteknek.

A hozzáférés valós idejű pénzügyi adatokhoz lehetővé teszi a hitelért folyamodó személyazonosságának, jövedelmi forrásainak, számlaszámainak és egyenlegének azonnali verifikálását.

salt edge open banking aisp nyilt bankolas

Fotó: Salt Edge

#5 A könyvelési és számlázási folyamatok digitális megtámogatása

A nyílt banki adatokkal az online számlázó és könyvelő cégek csökkenthetik adminisztrációs terheiket és új digitális és pénzügyi szolgáltatásokat nyújthatnak a webshopoknak, könyvelőknek és az online számlázót használóknak.

A bankokból származó adatok együttes feldolgozásával, használatával a cégek automatizálhatják és megkönnyíthetik számlázási folyamataikat. A banki tranzakciótörténet könyvelőjükkel történő megosztásával a számlák teljesítését követve gyors áttekintést kaphatnak ügyfeleik rövidtávú likviditásáról.

A pontos, valós idejű és közvetlenül az információ keletkezési helyéről származó adat megkönnyíti az eddigi komplex és nehézkes számlázási és könyvelési gyakorlatot.

“A Salt Edge az egyik legfejlettebb cég a nyílt bankolás világában; mára több mint 50 ország 5000-nél is több bankjához csatlakozott fel. Magyarországon a Salt Edge rendelkezik jelenleg a legkiterjedtebb banki hozzáféréssel, és az egyik legtapasztaltabb cég a világon – ezért választotta a Billingo partneréül.”

– Sárospataki Albert, Billingo társalapító.

Ma már minden cégnek megvan a lehetősége, hogy a banki adatok felhasználásával segítse üzleti eredményességét. Ha egy vállalkozás fejlődni akar, testreszabott szolgáltatásokat nyújtani ügyfeleinek, a nyílt bankolás segítheti céljai elérésében.

Tekintve, hogy jelenleg még nem egyszerű az adatok összegyűjtése, célszerű tapasztalt technikai szolgáltatóra bízni azt. A Salt Edge hiteles, sikeres vállalkozás a pénzügyi piacokon; számos bankkal, fintech céggel, hitelintézettel működik együtt az ügyfeleik jobb kiszolgálása érdekében.

A tudásalapú társadalmunkban az adatok hasznosítása stratégiai fontosságú.

Vladimir Pintea, a Salt Edge nyílt bankolási megoldásokért felelős vezetőjének „Open Banking Reality” c. előadása megtekinthető a FinTechShow online videókonferencia platformján 2020. december 31-ig a résztvevők és a november végéig online jegyet vásárlók számára.

A FinTechShow 3D-s kiállítói terében a Salt Edge külön virtuális standon fogadja az érdeklődőket, ahol további hasznos prezentációkat, összefoglaló anyagokat tölthetnek le például az AISP és PISP API hozzáférésekkel kapcsolatban.

fintechshow-salt-edge-open-banking
Az “Online jegyet” vásárlók számára hozzáférést biztosítunk a FinTechShow online videókonferencia platformhoz, amelyen 2020.12.31-ig megtekinthetők az előadások, a 3D-s kiállítói tér és kapcsolatot építhetnek egymással a résztvevők. FinTechShow program itt. Összes videó listája itt: Playlist.

Támogatott tartalom.

Címlapfotó forrása: Salt Edge

Címkék:
blank
blank