2021-ben ezek a területek lehetnek a nyílt bankolás nyertesei

írta | 2020. 10. 28. | API bankolás, FinTechShow, Open banking, Összes hír, PSD2

HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH

Mai világunkban minden az adatról szól. A telefonunk, óránk, autónk adatokat gyűjt rólunk, amihez kezdünk hozzászokni. Az új technológiák minden nézőpontból megváltoztatják a valóságot és ez alól a pénzügyi szektor sem kivétel. A nyílt bankolás a piacokat átláthatóbbá teszi és számos hasznot hoz a lakosság, vállalkozások számára. A FinTechShow-n a világ egyik legnagyobb open banking szolgáltatója, a Salt Edge bemutatta, mely területek lehetnek 2021-ben a nyílt bankolás nyertesei.

A Salt Edge-ről röviden

A Salt Edge az EU-ban regisztrált számlainformációs szolgáltató (AISP), és bankok, pénzügyi szolgáltatók, üzleti vállalkozások számára biztosítja a technikai hátteret a számlainformációs adatok hozzáféréséhez. A világon az egyik legfelkészültebb társaság a nyílt bankolás területén, amit az is mutat, hogy több mint 50 országban 5238 bank számlainformációjához fér hozzá.

A Salt Edge biztonságos banki integrációt kínál lehetővé téve ezzel partnereinek, hogy az ügyfeleik számára valós idejű adatokon alapuló értéknövelt szolgáltatásokat nyújtsanak.

salt edge nyilt bankolas open banking

#1 Okos pénzügyi döntések egyetlen alkalmazás használatával

A PFM (személyes pénzügyi menedzsment) alkalmazások az összes bankszámla (pl. hitelszámlák, befektetési számlák) nyílt banki adatait felhasználva segítik, hogy az ügyfelek egyetlen helyről követhessék pénzügyeiket.

A Salt Edge adataggregációs képessége biztosítja a PFM szolgáltatások alapjait.

Az alkalmazás segítségével a partner bankok az ügyfél számára automatikus megtakarítási, az ügyfél számára a legkedvezőbb befektetési és kölcsönfelvételi lehetőségeket ajánlhatnak.

“A töredezettségmentes szinkronizáció és az összes pénzügyi információ egyetlen helyen történő feldolgozása a hatékony pénzügyi tervezés kulcsa. Tíz év alatt közel ezer ügyfél pénzügyeit menedzseltem; a pénzügyek megfelelő menedzselése során a legtöbb ember számára még mindig a legnagyobb akadály a készpénzük és a befektetéseik megértéséhez az első lépések megtétele.” – Cherie Wang, a Planner Bee ügyvezetője.

salt edge nyilt bankolas open banking pfm

#2 Bankok a bankoláson túl

Ahogy a PFM szolgáltatást nyújtó startupok egyre népszerűbbé váltak, a bankok is piacra léptek személyes pénzügyi menedzsment szolgáltatásaikkal. Egyre gyakrabban kínálják ügyfeleik számára annak lehetőségét, hogy a más bankoknál vezetett bankszámláikat a mobilbanki alkalmazásba bekötve, 360 fokos képet kapjanak pénzügyeikről.

A bankok nyilvánvaló előnye a PFM szolgáltatókkal szemben, hogy az aggregált banki adatok alapján testreszabott szolgáltatást nyújhatnak felhasználóiknak.

A Salt Edge nyílt bankolási szolgáltatásaival a bankok az ügyfelek összes számláját láthatják, azonosíthatják a más pénzügyi intézményeknél meglévő, nem lekötött egyenlegüket, jobb hitelfeltételeket nyújthatnak.

#3 A hitelmonitoring új korszaka

A nyílt bankolás és a digitalizáció egy sor új lehetőséget és hasznot jelent – a bankokon túl – a hitelt nyújtó pénzügyi vállalkozásoknak is. A Salt Edge a megszokott, elavult adatok helyett új csatornát kínál többek között a felhasználók jövedelmét, tranzakció történetét, pénzeszközeit, megtakarításait is tartalmazó valós idejű pénzügyi adatokhoz.

A Salt Edge adatgazdagító szolgáltatása a nyers tranzakciós adatokat és az egyenleg változását fejlett algoritmusokkal dolgozza fel, így a hitelezők számára akár speciális szempontok – pl. hitelfelhasználás, cashflow, jövedelemstabilitás – szerinti riportok lekérését is biztosítja.

A Salt Edge adataggregátor megoldása azonnali értesítést küld a hitelnyújtónak, amint változik az ügyfél pénzügyi helyzete. Az azonnali értesítésnek köszönhetően a hitelnyújtó megelőző intézkedéseket hozhat (pl. a hitel törlesztési feltételeinek megváltoztatása) mielőtt a hitelfelvevő ténylegesen eljut oda, hogy nem tudja visszafizetni a hitelt.

Egyes hitelezők akár olyan havi díjas szolgáltatást is ajánlhatnak ügyfeleiknek, amely észleli, ha az ügyfél jövedelme a megszokott átlag alá esik és segíti az ügyfelet abban, hogy a pénzügyi helyzete a normálishoz visszatérjen.

#4 Hitelminősítés okosabban, gyorsabban, jobban

Jelenleg a hitelintézeteknek problémát okoz, hogy a hitelminősítés nem mutatja a hitelfelvevő teljes pénzügyi helyzetét. A hitelértékelés elavult és nem elégséges ügyfélinformációkon alapul – különösen napjaink bizonytalan pandémiás környezetében.

A hitelminősítés a munkanélküliséghez hasonlóan komplex témakör. A munkanélküliségi ráta akár napi szinten is drasztikusan változik, a hitelintézetek azonban nem tudnak a valós helyzettel lépést tartani. A Salt Edge automatikus, több információforrásból táplálkozó banki adataggregációs képessége segítséget jelent a hitelintézeteknek.

A hozzáférés valós idejű pénzügyi adatokhoz lehetővé teszi a hitelért folyamodó személyazonosságának, jövedelmi forrásainak, számlaszámainak és egyenlegének azonnali verifikálását.

salt edge open banking aisp nyilt bankolas

Fotó: Salt Edge

#5 A könyvelési és számlázási folyamatok digitális megtámogatása

A nyílt banki adatokkal az online számlázó és könyvelő cégek csökkenthetik adminisztrációs terheiket és új digitális és pénzügyi szolgáltatásokat nyújthatnak a webshopoknak, könyvelőknek és az online számlázót használóknak.

A bankokból származó adatok együttes feldolgozásával, használatával a cégek automatizálhatják és megkönnyíthetik számlázási folyamataikat. A banki tranzakciótörténet könyvelőjükkel történő megosztásával a számlák teljesítését követve gyors áttekintést kaphatnak ügyfeleik rövidtávú likviditásáról.

A pontos, valós idejű és közvetlenül az információ keletkezési helyéről származó adat megkönnyíti az eddigi komplex és nehézkes számlázási és könyvelési gyakorlatot.

“A Salt Edge az egyik legfejlettebb cég a nyílt bankolás világában; mára több mint 50 ország 5000-nél is több bankjához csatlakozott fel. Magyarországon a Salt Edge rendelkezik jelenleg a legkiterjedtebb banki hozzáféréssel, és az egyik legtapasztaltabb cég a világon – ezért választotta a Billingo partneréül.”

– Sárospataki Albert, Billingo társalapító.

Ma már minden cégnek megvan a lehetősége, hogy a banki adatok felhasználásával segítse üzleti eredményességét. Ha egy vállalkozás fejlődni akar, testreszabott szolgáltatásokat nyújtani ügyfeleinek, a nyílt bankolás segítheti céljai elérésében.

Tekintve, hogy jelenleg még nem egyszerű az adatok összegyűjtése, célszerű tapasztalt technikai szolgáltatóra bízni azt. A Salt Edge hiteles, sikeres vállalkozás a pénzügyi piacokon; számos bankkal, fintech céggel, hitelintézettel működik együtt az ügyfeleik jobb kiszolgálása érdekében.

A tudásalapú társadalmunkban az adatok hasznosítása stratégiai fontosságú.

Vladimir Pintea, a Salt Edge nyílt bankolási megoldásokért felelős vezetőjének „Open Banking Reality” c. előadása megtekinthető a FinTechShow online videókonferencia platformján 2020. december 31-ig a résztvevők és a november végéig online jegyet vásárlók számára.

A FinTechShow 3D-s kiállítói terében a Salt Edge külön virtuális standon fogadja az érdeklődőket, ahol további hasznos prezentációkat, összefoglaló anyagokat tölthetnek le például az AISP és PISP API hozzáférésekkel kapcsolatban.

fintechshow-salt-edge-open-banking
Az “Online jegyet” vásárlók számára hozzáférést biztosítunk a FinTechShow online videókonferencia platformhoz, amelyen 2020.12.31-ig megtekinthetők az előadások, a 3D-s kiállítói tér és kapcsolatot építhetnek egymással a résztvevők. FinTechShow program itt. Összes videó listája itt: Playlist.

Támogatott tartalom.

Címlapfotó forrása: Salt Edge

HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH
HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!