Fintech, mint a pénzügy TARDIS-a!

írta | 2020. 10. 27. | Fintech kitekintő, Összes hír

HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH

A kultikus Doctor Who sorozatban a címadó nagyúr egy kívülről szűk fülkének tűnő, ám belülről hatalmas beltérrel rendelkező időgéppel szeli keresztül az univerzumot. Gyerekkori álmok tárgya, ám jó analógia a pénzügyi szereplők core banking platformokkal szembeni elvárására: egyszerű, intuitív mégis végtelenül erős és flexibilis.

Ennek a fantáziának kell valósággá válnia, hiszen sokkoló mélységű szakadék tátong a kibertérben töltött felgyorsult életünk és a pénzünk kezelésével megbízott bankok agilitása között.

A ma tapasztalható nehézkes fejlődésnek még a 80-as években született rigid pénzügyi modellek és a siló-alapú gondolkodás ágyaztak meg. Fontos kiemelnem, hogy a bankokkal kapcsolatos általános felfogás némiképp csalóka és igazságtalan. Nagy felelősséggel a vállukon, nagyon is törekednek az innovációra — kezüket sokszor a már üzemben lévő szoftverrendszerek rugalmatlansága és bonyolultsága köti meg.

Blog-sorozat

Pénzügyi szolgáltatóvá válni napjainkban egyszerűbb mint valaha!

A lehetőség bemutatása céljából egy több részes blog-sorozat keretében egy fintech tech provider cég izgalmas utazásra invitálja az olvasót a pénzügy szigorúan szabályozott világába, mely során betekintést nyerhet a pénzügyi forradalom által vizionált gyors és agilis szolgáltatások jogkövető megoldásaiba.

A Perfinal csapat egy olyan platform megalkotása mellett köteleződött el, mely egyrészt lehetővé teszi piaci szereplők számára, hogy a jelenleg csak félévekben mérhető szabályozói terhek súlya nélkül válhassanak pénzügyi szolgáltatókká vagy neobankokká, másrészt meglévő pénzügyi szereplőket támogat portfoliójuk bővítésében, a fintech cégekre jellemző rugalmasság elérésében.

A motiváció

Két év tervezést és fejlesztést követően, csapatunknak sikerült megalkotnia a pénzügyi TARDIS-t. Az eredmény egy olyan kategóriaelméleten alapuló analitikai motorral rendelkező, minden elemében paraméterezhető core banking platform, mely lehetővé teszi a piaci szereplőknek, hogy egyszerűen, pillanatok alatt mégis jogkövetően tudjanak piacra lépni pénzügyi termékeikkel.

Ebben a mini cikk-sorozatban végighaladunk a szabályzói környezet kulturális mintáinak feltérképezésén, mely által megérthetjük a jelenlegi banki rendszerek problémáit és megismerhetjük azt az új forradalmi megközelítést, melynek segítéségével a sorozat végére a nulláról felépítünk egy működő képzeletbeli neobankot.

Ha velünk vagy még kedves Olvasó, akkor — hozzánk hasonlóan — Te is szeretnél elmélyedni a pénzügyi szereplők technikai és jogi rendszerei fájdalmas örökségének részleteiben és azok humán vonatkozásaiban. Visszatérve eredeti analógiánkhoz —a TARDIS-hoz — a vágyat tükröző ellentmondásos modell mérnököket, írókat és filozófusokat is foglalkoztató metafora:

„Hold infinity in the palm of your hand.” (William Blake)

„Every word or concept, clear as it may seem to be, has only a limited range of applicability.” (Werner Heisenberg)

„I can throw rays from every quarter of the universe into one vast focus.” (Ada Lovelace)

Már nem működőképesek a 80-as évek pénzügyi modelljei

A pénzügyi idea és forma közötti látszólagos ellentét feloldásához mélyebbre kell merülnünk, és vissza kell tekintenünk a pénz és a pénzügyi modellek történelmére.

Az 2009-es Emmy-díj nyertes bestseller „The Ascent of Money: The Financial History of the World” könyv írója, a Harvard egyetem professzora, Dr Niall Ferguson nagy tekintélyre tett szert a 2008-as pénzügyi krízis megjósolásáért. Írásában felvázolja, hogy a reneszánsz kori felemelkedéséhez nem a színpompás hercegek, hanem a korabeli pénzügyi szereplők forradalma járult hozzá. Kulturális értelemben a pénzügyi forradalmak vezetnek politikai forradalomhoz és csak ritkán történik ez fordítva. Ez az állítás — melyet könyvében számos példával alátámaszt — nem nélkülözi a társadalmi folyamatokra való reflexiót.

A pénz minden esetben kulturális konstrukcióként kerül ábrázolásra, mely absztrakciójában mindig nagyon közel áll a világról aktuálisan alkotott modelljeinkhez.

A forradalom éppen a korábbi modellek tarthatatlan korlátosságának és merevségének eredménye.

Az elavult és terjengős modellek szükségszerűen elbuknak. A pénzügyi konstrukciók életünk mintázatainak pénzügyi projekcióiként való értelmezése rávilágít, hogy a felgyorsult hétköznapjainkban mennyire nem működőképesek a 80-as évek pénzügyi konstrukciói.

Folyamatosan felül kell vizsgálni a modelleket

Egy valuta – egy számla. Egy pénzügyi termék – egy számla. Egy tulajdonos – egy számla. Egy számla – egy számlacsomag. Rengeteg olyan alapvetéssel dolgoznak a pénzügyi szereplők, melyeket egyszerűen ledob magáról a mai valóság szövete, életidegenek.

40 éves modellek ráfeszítése a mai életünkre bizonyosan nehéz és időigényes feladat. Természetesen egy már évtizedek óta működő, akár 40-50 rendszert is üzemeltető, sok millió ügyfelet kiszolgáló pénzintézetben nehéz bármihez nyúlni, ám ez a folyamatos változással szembeni teljes érdektelenség és a cselekvés folytonos halogatásának eredménye.

Ferguson világosan kifejti a modellek folyamatos felülvizsgálatának szükségességét, és azok adaptálását aktuális társadalmi környezetünkre.

Egy új T-modellre van szükség: egy TARDIS-ra, egy időgépre!

Bizonyos értelemben a könyvében bemutatott esetekhez nagyon hasonló, sürgető helyzetben vagyunk ma is. A régi modellek kereteit szétfeszítik a fintech forradalom vívmányai, a digitálizálódás eszközei és folyamatai. Természetesen itt élesen meg kell húznunk az etikai határt és ki kell emelnünk mennyire fontos a jogi tisztaság és szabályzás jelenléte, nem szeretnénk dicsfényben részesíteni semmilyen szabályzatlan keretek között működő szolgáltatásnak.

A Transferwise 2011-es indulása – sok társukkal egyetemben – alapvetően megváltoztatta a bankolásról alkotott képünket.

A bürokrácia és a csillagos lábjegyzetek frusztrációját felváltotta az egyszerű és gyors interakciók élménye.

A fintech forradalom töretlen fejlődésnek örvend, folyamatosan kihívások elé állítva a nagyobb szereplőket, ahol még nem a technológiáé a főszerep. “There’s an app for that” kultikus mondat jól mutatja, mennyire a “mobil” lett a elemi egysége az ügyfelek koordináta rendszerének.

Egy szükségszerűen erősen szabályozott jogi és pénzügyi környezetben tudni kell olyan pénzügyi modellt alkotni, mely képes alkalmazkodni egy dinamikusan változó társadalom kihívásaihoz. Egy új T-modellre van szükség: egy TARDIS-ra, egy időgépre!

Amennyiben felkeltettük az érdeklődést, a csapatot az info@perfinal.com-on lehet elérni, vagy a honlapon keresztül: perfinal.com.
Címlapfotó: A TARDIS, a BBC központjában. Babbel1996 – Own work (Transferred from de.wikipedia to Commons by Saibo using CommonsHelper.) CC BY 2.5
HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH
HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

FAZEKAS IMRE

Leginkább architecture astronaut-ként tekintek magamra. Szenvedélyes kódkalandorként számos híres startup-ban tevékenykedtem chief architect / solution architect pozícióban a people.io-nál vagy Mergermarket-nél vagy a Credit Suisse-nél. Szabadidőmben open source contributorként próbálom támogatni az IT önzetlen hőseit. Jelenleg együtt dolgozok Brezovszki Mátéval a Perfinal nevű core banking platformon.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!