FinTechShow-7.0

5G: minden újabb G radikálisan megváltoztatja az életünket

Szerző: | 2020. 01. 15. | Fintech kitekintő, Összes hír

FinTechShow-7.0
BankTechShow | A jövő digitális bankja

A technológiai guruk szerint az 5G átszabja a szórakoztató iparágat, még biztonságosabbá teszi az önvezető autókat és lökést ad a 4. ipari forradalomnak is. Mit hozhat majd a szupergyorsaság az élet más területein? Valósággá válhat a holografikus bankolás? Megnéztük, milyen hatása lehet az 5G technológiának a pénzügyi szektorra.

A szupergyors adatátviteli sebesség, az alacsony válaszidők és a késleltetés “kiiktatása” miatt akár távolról is elvégezhetők lehetnek a műtétek, az utcai kamerák valós időben adhatnak riasztást a bűncselekményekről, és végre a lifben sem fog megszakadni a streaming. Ha a letöltési sebesség oldaláról szeretnénk megérteni, mit hozhat az 5G, akkor

a 2 órás film letöltése 3G mobilhálózaton 26 óra, 4G hálózaton 6 perc, 5G hálózaton 3,6 másodperc – a Consumer Technology Association szerint.

Okosak lesznek az ATM-ek is

Az 5G technológia (még) nem az a dolog, ami sokakat lázba hoz a pénzügyi szektorban. Pedig a szupergyors mobilinternet számos új kaput nyithat majd ki a bankok számára is. Minden hordozható mobileszközből vékony kliens lesz, a buta pénzkiadó automaták végre okosak is lehetnek és az adatok 100-szor gyorsabban áramlanak majd a levegőben, mint jelenleg (a 4G hálózaton).

Az ATM-ek virtuális bankfiókokká válhatnak, nem kell majd a mobilbanki appokat frissíteni az új szolgáltatások miatt és akár új azonali fizetési alternatívák is megjelenhetnek – derül ki az 5G bankolásra gyakorolt hatásait elemző Celent tanulmányból.

Az 5G technológia nemcsak az ügyfél-azonosítás, hitelminősítés, vagy a személyes pénzügyi menedzsment, hanem az összes pénzügyi területen radikális ügyfélélmény-növekedést hozhat. A technológia használatával a szolgáltatások értékajánlata teljesebbé és élményszerűvé tehető.

Forrás: „Banking and 5G Is a Thing”, Celent Report, 2019.12.03.

5 dolog, amit érdemes tudni az 5G-ről

  1. Gyorsaság: az 5G tízszer (százszor?) gyorsabb, mint a 4G.
  2. Adatfeldolgozó kapacitása akár 10 Gbps is lehet.
  3. Rendkívül alacsony hálózati késleltetés: a 4G-nél megszokott 50 milliszekundum helyett mindössze 1 milliszekundum.
  4. Robusztus gépi kommunikáció, adatintenzív alkalmazások támogatása.
  5. Energia-hatékonyság (alacsony energiafelhasználás mellett tömeges IoT kapcsolatok lehetősége).

Mit hozhat az 5G a pénzügyekben?

1. Az ügyfélélmény növekedése

Mindig lesz olyan ügyfélkör, amely igényli a pénzügyekben a személyes kapcsolatfelvételt, tanácsadást. Az 5G nagyfelbontású streaming szolgáltatásra képes, így hatékonyan biztosítja élő, vagy virtuális asszisztensekkel konzultációk bonyolítását.

2. Személyes pénzügymenedzsment alkalmazások bővülő értékajánlata

Az 5G léptékekkel nagyobb adatfeldolgozó kapacitást biztosít, hatalmas adattömegek kiterjedt, valós idejű elemzését teszi lehetővé. Ezzel jelentősen segíti a banki tranzakciós adatok és más, a vásárlók viselkedési szokásait együttesen elemző és ennek alapján pénzügyi szolgáltatási ajánlatokat kínáló megoldások értékajánlatának növelését.

3. Gyorsabb, hatékonyabb csalásvédelem

A kiterjedt adattömegek valós idejű feldolgozási kapacitása a csalás elleni védekezést is hatékonyabbá teheti. Az 5G segítségével például a viselhető eszközökről kezdeményezett fizetések is elemzésre kerülhetnek. Emellett a tranzakciókhoz kapcsolódó földrajzi adatokat, kereskedői adatokat gyorsabban vizsgálhatják meg a bankok.

4. Új, adatintenzív ügyfél-azonosítási és -hitelesítési megoldások nyerhetnek teret

Lehetőség nyílik az adatok szélesebb körén alapuló KYC megoldások bevezetésére. Gyorsabbá válik az ügyfél-azonosítás és az ügyfél-hitelesítés azáltal, hogy az új adatintenzív megoldások, mint pl. az arcfelismerésen, vagy más biometrikus azonosításon alapuló azonosítási, hitelesítési megoldások is megbízhatóbbá, élményszerűbbé válnak.

Fontos, hogy az 5G nem csodaszer! Az 5G globális elindulására és elterjedésére várhatóan 2-3 évet várni kell. Addig is az érdeklődők számára 2020. április 21-én bemutatjuk, mit jelenthetnek a legújabb technológiák a pénzügyekben. Porondon a másik jövő!

Címlapfotó: Pixabay.com

BankTechShow | A jövő digitális bankja
BankTechShow 1.0 | A jövő digital bankja

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Németh Monika

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru

FINTECHSHOW 7.0

fintech fintechshow
Terítéken a legújabb fintech innovációk.

BANKTECHSHOW 1.0

banktech banktechshow
Megoldások a láthatatlan bankoláshoz.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!