2024. november 26.
BankTechShow

2024.10.03.

,,A jövőképünk megalkotásakor globális léptékben kell gondolkodnunk” – interjú Csányi Péterrel, az OTP Bank Digitális Divíziójának vezérigazgató-helyettesével

Szerző:

Kategóriák:

2024-ben a banki CTO-k és CIO-k számos kihívással néznek szembe. De melyek azok a kulcsfontosságú területek, amelyekre figyelniük kell, hogy felkészülten reagáljanak a jövő trendjeire? A FinTechZone novemberi BankTechShow rendezvénye idén második alkalommal nyújt találkozási pontot a banki és IT szektor vezetőinek.

Az eseményre készülve interjúkat készítünk Magyarország vezető szakembereivel. Ezúttal Csányi Péter, az OTP Bank Digitális Divíziójának vezérigazgató-helyettese osztotta meg velünk gondolatait.

A bankok digitális jövőjét meghatározó technológiai trendekkel, az újgenerációs megoldásokkal 2024. november 26-án a BankTechShow-n foglalkozunk Magyarország vezetői banki és IT cégeinek technológiai és üzleti vezetőivel közösen. További részletek: BankTechShow 2.0

Melyek a legsúlyosabb kihívások 2024-ben a banki CTO-k / CIO-k számára?

Csányi Péter: A digitális működés hatékonyságának növelése érdekében kiemelt jelentőségű a jövőtálló technológiai képességek kiépítése, az olyan innovatív megoldások fejlesztése, amelyek megfelelnek a bankok számára előírt szigorú szabályozói követelményeknek és egyben teljesítik a magasfokú biztonsági elvárásokat is.

Ezeknek a megoldásoknak felhasználóbarátnak, gyorsnak és egyszerűnek is kell lenniük, hogy hozzájáruljanak az ügyfélélményhez. Versenyképességünk hosszútávú megőrzése érdekében a kollégák felkészültségének folyamatos fejlesztése is kiemelt cél, hiszen ezzel nem csak a szervezet működése, ha úgy tetszik, gondolkodásmódja változik, de segítségével hatékonyabban, gyorsabban tudunk reagálni a változó világ kihívásaira.

Munkáltatóként a digitális verseny egyre nagyobb kihívást jelent a kiemelkedő munkaerő bevonzása, megtartása terén is, hiszen már a globális munkaerőpiacon, a nemzetközi cégekkel kell versenyezni értük.

A jövőképünk megalkotásakor, a versenyképességünk fenntartása érdekében globális léptékben kell gondolkodnunk. Például képessé kell tenni a szervezetet arra, hogy a különböző kultúrákból érkező, más-más képzettségi háttérrel rendelkező kollégák együtt is képesek legyenek hatékonyan dolgozni, kommunikálni.

Nem mellékes az sem, hogy a megtartásukhoz vonzó juttatási és kompenzációs csomagokat kell kínálnunk.

Az innovációk, a legújabb technológiák alkalmazása, a folyamatos szakmai fejlődés lehetősége együttesen tehetnek igazán vonzóvá egy munkahelyet.

Várhatóan milyen főbb feladatok várnak majd a banki CTO-kra / CIO-kra 2025-ben?

Csányi Péter: Van, ami nem változik, 2025-ben is kiemelt célunk lesz a csalások elleni küzdelem, az információbiztonsági védelmi képesség fokozása és az ezzel kapcsolatos aktív kommunikáció, edukáció is.

Az értékesítésben továbbra is nagy hangsúlyt fektetünk a digitális csatornák és az azokon keresztül elérhető szolgáltatások részarányának növelésére, az innovatív fejlesztésekre.

A korszerű adatmenedzsment, a felhő technológia, a mesterséges intelligencia, de a Low-Code / No-Code platformok bevezetése és az ezekhez szükséges folyamatok kialakítása komplex feladat, kihatnak a szervezetre, a banki folyamatokra, az architektúrára és természetesen az informatikai és információbiztonságra is.

Melyek azok a feltörekvő technológiák és/vagy IT módszertanok, amelyek paradigmaváltást hozhatnak a bankok jelenlegi IT működtetési gyakorlatához képest?

Csányi Péter: Az egyik ilyen az adat és annak újraértelmezése, teljes vertikumban történő professzionális, hatékony használata.

A másik a mesterséges intelligencia, amely olyan transzformatív erővel bír, mint sok évvel ezelőtt az internet- vagy a mobiltelefonok megjelenése.

A transzformáció már nem csak az informatikai területet forgatja fel, de a banki működés alapjait változtatja meg. Ezen technológiák hatékony használatának előfeltétele a felhőtechnológiák szakszerű használata és a fejlesztés demokratizálása például az egyszerű, Low Code/No Code platformok rutinszerű használata.

Címlapfotón: Csányi Péter, az OTP Bank Digitális Divíziójának vezérigazgató-helyettese | Kép forrása: OTP Bank

Címkék: