A bankkártya új „ruhája”: a digitális pénztárca. Melyiket, mire használhatjuk Magyarországon?

írta | 2020. 01. 30. | Digitális pénzügyek, Hazai digitális bankolás, Összes hír

HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH

Meghalt a bankkártya. Éljen a bankkártya. A bankkártya nem tűnik el, csak átalakul a technológia fejlődésének köszönhetően. Igaz, egyre többünk számára válik természetessé a „mobillal fizetek” kifejezés, valójában továbbra is a bankkártyánkkal fizetünk. A mobilfizetéssel együtt pedig megérkeztek a digitális pénztárcák is. Melyiket, mikor, mire használhatjuk Magyarországon? Íme rövid összefoglalónk „Az elektronikus fizetési stratégia – Fizetési megoldások a digitális korban” című SimplePay White Paperből.

Egyre több fintech startup, bank, BigTech (értsd: Apple, Google, Facebook, Amazon) ismeri fel, hogy az okostelefon nemcsak az egyérintéses mobilfizetés (pl. Apple Pay) – vagy a kötelező erős ügyfél-hitelesítés – miatt válik fontos részévé a fizetési folyamatnak. Nemcsak a kasszánál, de az internetes fizetéseknél is fontos feladatot kap a mobil, ha például a kártyaadatainkat elmentettük a digitális pénztárcánkba.

Mi az a digitális pénztárca?

Olyan digitális alkalmazás, amely biztonságosan tárolja bankkártya adatainkat annak érdekében, hogy ne kelljen minden egyes online fizetés során megadni azt. Ha a webshop, vagy a közmű szolgáltató webes felületén látjuk valamely digitális pénztárca szolgáltató (pl. Simple) logóját, akkor arra kattintva a bankkártyaadatok megadása nélkül is fizethetünk az interneten.

Emellett a digitális pénztárcák alkalmasak lehetnek az érintéses mobilfizetésre, a QR-kód lefotózásával történő csekkbefizetésre, vagy a parkolási díj kifizetésére is.

A fizetés mellett számos egyéb kényelmi funkcióval is megkönnyíthetik mindennapjainkat, pl. hűségkártyák, beszállókártyák, belépőjegyek, vagy kuponok tárolásával.

Mit tudnak itthon a digitális pénztárcák?

A legismertebb – nemzetközi – digitális pénztárcák közül Magyarországon az Apple Pay és a PayPal érhetők el, ám nem feltétlenül nyújtják hazánkban az összes fizetési lehetőséget, amik máshol, pl. az Egyesült Államokban már elérhetők. Ennek is köszönhető, hogy például Apple Pay-jel jellemzően még nem lehet fizetni a hazai webshopokban.

A Google Pay bekötés lehetősége 2018 őszétől megnyílt a hazai webshopok számára is, ám a Google Pay digitális pénztárca mobilalkalmazás még nem érhető el Magyarországon.

Hazánkban a legnagyobb digitális pénztárca szolgáltató a Simple, amit 2019. november végéig több mint 900 ezer felhasználó töltött le mobiltelefonjára. A Simple 2017 végén bevezette a Simple fiókos gyorsfizetési lehetőséget is, amivel közel 7.000 hazai webshopban lehet fizetni a bankkártyaadatok megadása nélkül (ahol a kereskedő a SimplePay-t integrálta).

Az alábbiakban összehasonlítottuk, hogy a magyar ügyfelek számára elérhető legnépszerűbb digitális pénztárcák jelenleg milyen funkciókat biztosítanak Magyarországon.

Digitális pénztárcák Magyarországon

Forrás: “Az elektronikus fizetési stratégia – Fizetési megoldások a digitális korban” c. SimplePay White Paper, 2020. január

Úton a digitális pénztárcák felé?

Napjainkban az alábbi főbb trendek kezdenek kibontakozni az elektronikus fizetések piacán (további részletek „Az elektronikus fizetési stratégia – Fizetési megoldások a digitális korban” c. SimplePay White Paperben):

  1. Egyes kereskedők oldalán már lehetővé vált a mentett bankkártyaadatokkal való fizetés, ám ennek a „hátránya”, hogy minden egyes kereskedő esetén külön be kell rögzíteni a kártyadatokat. Ezt a „hátrányt” váltanák ki a digitális pénztárca megoldások, amelyek előnye, hogy elegendő csupán a pénztárca szolgáltató alkalmazásában egyszer elmenteni a bankkártyaadatokat, amiket a pénztárca szolgáltató a fizetési tranzakciók során – token formájában – átad a kereskedő fizetési szolgáltatójának.
  2. Egyre több kereskedő biztosítja a digitális pénztárcával való fizetési lehetőséget annak érdekében, hogy az ügyfelek gyorsan, biztonságosan és kényelmesen fizethessenek weboldalukon.
  3. A BigTech cégek is felismerték a digitális pénztárcában rejlő lehetőségeket, ezért kialakították saját megoldásukat, amiket a kereskedők beágyazhatnak a fizetési opciók közé. A legismertebb BigTech digitális pénztárcák: Apple Pay, Google Pay, PayPal, Amazon Pay, AliPay, WeChat Pay, Facebook Pay.

Ha szeretnél pontos képet kapni arról, milyen új fizetési megoldások várhatóak Magyarországon 2020-ban, hogyan érdemes kialakítani az elektronikus fizetési stratégiát, akkor ajánljuk figyelmedbe a SimplePay White Papert, ami itt érhető el.

Az edukációs cikksorozat az OTP Mobil támogatásával készült.

HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH
HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!