A bankkártya új „ruhája”: a digitális pénztárca. Melyiket, mire használhatjuk Magyarországon?

Szerző: | 2020. 01. 30. | Digitális pénzügyek, Hazai digitális bankolás, Összes hír

BankTechShow | A jövő digitális bankja

Meghalt a bankkártya. Éljen a bankkártya. A bankkártya nem tűnik el, csak átalakul a technológia fejlődésének köszönhetően. Igaz, egyre többünk számára válik természetessé a „mobillal fizetek” kifejezés, valójában továbbra is a bankkártyánkkal fizetünk. A mobilfizetéssel együtt pedig megérkeztek a digitális pénztárcák is. Melyiket, mikor, mire használhatjuk Magyarországon? Íme rövid összefoglalónk „Az elektronikus fizetési stratégia – Fizetési megoldások a digitális korban” című SimplePay White Paperből.

Egyre több fintech startup, bank, BigTech (értsd: Apple, Google, Facebook, Amazon) ismeri fel, hogy az okostelefon nemcsak az egyérintéses mobilfizetés (pl. Apple Pay) – vagy a kötelező erős ügyfél-hitelesítés – miatt válik fontos részévé a fizetési folyamatnak. Nemcsak a kasszánál, de az internetes fizetéseknél is fontos feladatot kap a mobil, ha például a kártyaadatainkat elmentettük a digitális pénztárcánkba.

Mi az a digitális pénztárca?

Olyan digitális alkalmazás, amely biztonságosan tárolja bankkártya adatainkat annak érdekében, hogy ne kelljen minden egyes online fizetés során megadni azt. Ha a webshop, vagy a közmű szolgáltató webes felületén látjuk valamely digitális pénztárca szolgáltató (pl. Simple) logóját, akkor arra kattintva a bankkártyaadatok megadása nélkül is fizethetünk az interneten.

Emellett a digitális pénztárcák alkalmasak lehetnek az érintéses mobilfizetésre, a QR-kód lefotózásával történő csekkbefizetésre, vagy a parkolási díj kifizetésére is.

A fizetés mellett számos egyéb kényelmi funkcióval is megkönnyíthetik mindennapjainkat, pl. hűségkártyák, beszállókártyák, belépőjegyek, vagy kuponok tárolásával.

Mit tudnak itthon a digitális pénztárcák?

A legismertebb – nemzetközi – digitális pénztárcák közül Magyarországon az Apple Pay és a PayPal érhetők el, ám nem feltétlenül nyújtják hazánkban az összes fizetési lehetőséget, amik máshol, pl. az Egyesült Államokban már elérhetők. Ennek is köszönhető, hogy például Apple Pay-jel jellemzően még nem lehet fizetni a hazai webshopokban.

A Google Pay bekötés lehetősége 2018 őszétől megnyílt a hazai webshopok számára is, ám a Google Pay digitális pénztárca mobilalkalmazás még nem érhető el Magyarországon.

Hazánkban a legnagyobb digitális pénztárca szolgáltató a Simple, amit 2019. november végéig több mint 900 ezer felhasználó töltött le mobiltelefonjára. A Simple 2017 végén bevezette a Simple fiókos gyorsfizetési lehetőséget is, amivel közel 7.000 hazai webshopban lehet fizetni a bankkártyaadatok megadása nélkül (ahol a kereskedő a SimplePay-t integrálta).

Az alábbiakban összehasonlítottuk, hogy a magyar ügyfelek számára elérhető legnépszerűbb digitális pénztárcák jelenleg milyen funkciókat biztosítanak Magyarországon.

Digitális pénztárcák Magyarországon

blank

Forrás: “Az elektronikus fizetési stratégia – Fizetési megoldások a digitális korban” c. SimplePay White Paper, 2020. január

Úton a digitális pénztárcák felé?

Napjainkban az alábbi főbb trendek kezdenek kibontakozni az elektronikus fizetések piacán (további részletek „Az elektronikus fizetési stratégia – Fizetési megoldások a digitális korban” c. SimplePay White Paperben):

  1. Egyes kereskedők oldalán már lehetővé vált a mentett bankkártyaadatokkal való fizetés, ám ennek a „hátránya”, hogy minden egyes kereskedő esetén külön be kell rögzíteni a kártyadatokat. Ezt a „hátrányt” váltanák ki a digitális pénztárca megoldások, amelyek előnye, hogy elegendő csupán a pénztárca szolgáltató alkalmazásában egyszer elmenteni a bankkártyaadatokat, amiket a pénztárca szolgáltató a fizetési tranzakciók során – token formájában – átad a kereskedő fizetési szolgáltatójának.
  2. Egyre több kereskedő biztosítja a digitális pénztárcával való fizetési lehetőséget annak érdekében, hogy az ügyfelek gyorsan, biztonságosan és kényelmesen fizethessenek weboldalukon.
  3. A BigTech cégek is felismerték a digitális pénztárcában rejlő lehetőségeket, ezért kialakították saját megoldásukat, amiket a kereskedők beágyazhatnak a fizetési opciók közé. A legismertebb BigTech digitális pénztárcák: Apple Pay, Google Pay, PayPal, Amazon Pay, AliPay, WeChat Pay, Facebook Pay.

Ha szeretnél pontos képet kapni arról, milyen új fizetési megoldások várhatóak Magyarországon 2020-ban, hogyan érdemes kialakítani az elektronikus fizetési stratégiát, akkor ajánljuk figyelmedbe a SimplePay White Papert, ami itt érhető el.

Az edukációs cikksorozat az OTP Mobil támogatásával készült.

BankTechShow | A jövő digitális bankja
BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
“A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

blank

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit

KÖVETKEZŐ ESEMÉNY

PAYTECHSHOW 5.0

KEDVEZMÉNYES JEGYÁR:
02.29-IG

FinTechShow-7.0

Terítéken a legújabb elektronikus fizetési trendek, megoldások, iránymutatások

2024. április 16.

Budapest Kongresszusi Központ

TOVÁBBI ESEMÉNYEINK

FINTECHSHOW 8.0: Minden, ami fintech | 2024.10.15.

BANKTECHSHOW 2.0: Megoldások a jövő digitális bankjához | 2024.11.26.