BankTechShow

A bitcoinnak, mint fizetési infrastruktúrának nincs jövője

Szerző: | 2022. 05. 20. | Bitcoin, Blockchain, Összes hír

A bitcoin, mint hálózat nem alkalmas arra, hogy fizetési rendszerként működjön, de a tokennek megvan a helye a kriptopiacon – nyilatkozta Sam Bankman-Fried, a világ hetedik legnagyobb kriptotőzsdéje, az FTX alapítója és vezetője a Financial Timesnak.
A bitcoin hálózat működtetése nem hatékony, nagyon magas környezeti költséggel jár. A bitcoin tranzakciókat validáló “Proof-of-Work” (PoW) mechanizmus nem nőtt fel ahhoz, hogy fizetési tranzakciók millióinak hatékony, gyors kezelését lehetővé tegye, ami pedig nélkülözhetetlen a kriptovaluta széleskörű fizetési eszközzé válásához. Sam Bankman-Fried szerint eamitt a bitcoin nem alkalmas arra, hogy fizetési rendszerré váljon.

Proof of Work (PoW), Proof of Stake (PoS), Proof of Authority (PoA)

  • Proof of Work (PoW) protokoll esetén a hálózat minden bányásza a tranzakciók verifikálásával foglalkozik.
  • A Proof of Stake (PoS) algoritmusnál a legnagyobb mennyiségű kripto-t birtokló felhasználók kerülnek kijelölésre blokk validálásra, akik a validálások után jutalmat kapnak.
  • A Proof of Authority (PoA) algoritmus egy konszenzusos modell, ahol kisszámú személyt jelölnek ki a tranzakció validálására a hálózatban.

Alig használják a bitcoint, mint kriptovalutát fizetésre

Számos kripto-fan ma is megtalálja a módját, hogy a mindennapi pénzügyi tranzakcióit bitcoinban végezze, és vannak országok (El Salvador vagy a Közép-afrikai Köztársaság), ahol a bitcoin törvényes fizetőeszközzé vált.

Érdekesség, hogy egy az Egyesült Államokban mostanában végzett tudományos kutatás szerint a bitcoin ATM-k terjedését és más, a bitcoin használatát ösztönző lépések mellett is El-Salvadorban alig használják napi fizetésekre a kriptovalutát.

Az alacsony használat ellenére, a kriptovaluta értékének volatilitására és a fogyasztók védelmére hivatkozva az IMF 2022 januárjában kérte El-Salvador kormányát, vonja vissza a bitcoin törvényes fizetési eszköz státuszát.

Proof-of-Stake a megoldás?

Az FTX vezetője szerint kripto alapú fizetési hálózat létrehozásához a blockchain alternatív validálási módszere, a Proof-of-Stake (PoS) algoritmus, vagy más technológiai innováció alkalmazása szükséges. Az Ethereum hálózat például hamarosan a Proof-of-Stake rendszerre vált, amely a tervek szerint kevésbé energiaigényes.

„Azok az eszközök, amelyek másodpercenként tranzakciók millióit bonyolítják, rendkívül hatékonynak és alacsony energiaigényűnek kell lenniük. A Proof-of-Stake egy ilyen rendszer”

– mondta Bankman-Fried.

A bitcoinnal szembeni kritikák és aggodalmak oka a Proof-of-Work rendszerek működésének hatalmas energiaigénye és az emiatt keletkező rendkívül komoly környezeti hatások.

Az aggodalmak olyan méretet öltöttek, hogy néhány európai szabályozó bitcoin hálózat működtetésének szén-dioxid-kibocsátása miatt a rendszerek betiltását javasolta. Bár az EU Európai Parlament Gazdasági és Monetáris Bizottsága 2022. március 14-i döntésében nem tiltotta meg a PoW konszenzus használatát, a végső döntés még hátravan.

A bitcoin bányászat jelenleg több energiát igényel mint több ország, így pl. Norvégia és Svédország teljes energiafogyasztása – derül ki a Cambridge-i egyetem Bitcoin Electricity Consumption indexéből. Vannak cégek – pl. az FTX is – , ahol szén-dioxid kompenzációs mechanizmusokat keresnek pl. a cég működésének átalakításával, de ez nem lehet megoldás.

Mindennek ellenére a bitcoinnak is megvan a helye a kriptopiacon. A tokennek továbbra is lehet jövője, például mint az aranyhoz hasonló „eszköz, áru és értéktároló”

– véli a kriptotőzsde vezetője.

Financial Times: “Bitcoin has no future as a payments network, says FTX chief “, 2022. május 17.
Címlapfotó: stock.adobe.com by Kit8 d.o.o. | Licenc: FinTech Group
BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!