2022.05.20.

A bitcoinnak, mint fizetési infrastruktúrának nincs jövője

Szerző:

A bitcoin, mint hálózat nem alkalmas arra, hogy fizetési rendszerként működjön, de a tokennek megvan a helye a kriptopiacon – nyilatkozta Sam Bankman-Fried, a világ hetedik legnagyobb kriptotőzsdéje, az FTX alapítója és vezetője a Financial Timesnak.
A bitcoin hálózat működtetése nem hatékony, nagyon magas környezeti költséggel jár. A bitcoin tranzakciókat validáló “Proof-of-Work” (PoW) mechanizmus nem nőtt fel ahhoz, hogy fizetési tranzakciók millióinak hatékony, gyors kezelését lehetővé tegye, ami pedig nélkülözhetetlen a kriptovaluta széleskörű fizetési eszközzé válásához. Sam Bankman-Fried szerint eamitt a bitcoin nem alkalmas arra, hogy fizetési rendszerré váljon.

Proof of Work (PoW), Proof of Stake (PoS), Proof of Authority (PoA)

  • Proof of Work (PoW) protokoll esetén a hálózat minden bányásza a tranzakciók verifikálásával foglalkozik.
  • A Proof of Stake (PoS) algoritmusnál a legnagyobb mennyiségű kripto-t birtokló felhasználók kerülnek kijelölésre blokk validálásra, akik a validálások után jutalmat kapnak.
  • A Proof of Authority (PoA) algoritmus egy konszenzusos modell, ahol kisszámú személyt jelölnek ki a tranzakció validálására a hálózatban.

Alig használják a bitcoint, mint kriptovalutát fizetésre

Számos kripto-fan ma is megtalálja a módját, hogy a mindennapi pénzügyi tranzakcióit bitcoinban végezze, és vannak országok (El Salvador vagy a Közép-afrikai Köztársaság), ahol a bitcoin törvényes fizetőeszközzé vált.

Érdekesség, hogy egy az Egyesült Államokban mostanában végzett tudományos kutatás szerint a bitcoin ATM-k terjedését és más, a bitcoin használatát ösztönző lépések mellett is El-Salvadorban alig használják napi fizetésekre a kriptovalutát.

Az alacsony használat ellenére, a kriptovaluta értékének volatilitására és a fogyasztók védelmére hivatkozva az IMF 2022 januárjában kérte El-Salvador kormányát, vonja vissza a bitcoin törvényes fizetési eszköz státuszát.

Proof-of-Stake a megoldás?

Az FTX vezetője szerint kripto alapú fizetési hálózat létrehozásához a blockchain alternatív validálási módszere, a Proof-of-Stake (PoS) algoritmus, vagy más technológiai innováció alkalmazása szükséges. Az Ethereum hálózat például hamarosan a Proof-of-Stake rendszerre vált, amely a tervek szerint kevésbé energiaigényes.

„Azok az eszközök, amelyek másodpercenként tranzakciók millióit bonyolítják, rendkívül hatékonynak és alacsony energiaigényűnek kell lenniük. A Proof-of-Stake egy ilyen rendszer”

– mondta Bankman-Fried.

A bitcoinnal szembeni kritikák és aggodalmak oka a Proof-of-Work rendszerek működésének hatalmas energiaigénye és az emiatt keletkező rendkívül komoly környezeti hatások.

Az aggodalmak olyan méretet öltöttek, hogy néhány európai szabályozó bitcoin hálózat működtetésének szén-dioxid-kibocsátása miatt a rendszerek betiltását javasolta. Bár az EU Európai Parlament Gazdasági és Monetáris Bizottsága 2022. március 14-i döntésében nem tiltotta meg a PoW konszenzus használatát, a végső döntés még hátravan.

A bitcoin bányászat jelenleg több energiát igényel mint több ország, így pl. Norvégia és Svédország teljes energiafogyasztása – derül ki a Cambridge-i egyetem Bitcoin Electricity Consumption indexéből. Vannak cégek – pl. az FTX is – , ahol szén-dioxid kompenzációs mechanizmusokat keresnek pl. a cég működésének átalakításával, de ez nem lehet megoldás.

Mindennek ellenére a bitcoinnak is megvan a helye a kriptopiacon. A tokennek továbbra is lehet jövője, például mint az aranyhoz hasonló „eszköz, áru és értéktároló”

– véli a kriptotőzsde vezetője.

Financial Times: “Bitcoin has no future as a payments network, says FTX chief “, 2022. május 17.
Címlapfotó: stock.adobe.com by Kit8 d.o.o. | Licenc: FinTech Group
Címkék: