PayTechShow 4.0

A Citibank is bevezeti a Buy Now, Pay Later fizetési megoldást

Szerző: | 2021. 08. 13. | Banki és fintech hírek, Nemzetközi digitális bankolás, Összes hír

PayTechShow 4.0

A Citibank bejelentette, hogy „Spot” néven kísérleti jelleggel elindítja a Buy Now, Pay Later fizetési megoldását az ausztrál piacon. Ha a tapasztalatok pozitívak lesznek, akkor globálisan is elérhetővé teszik a megoldást. Kérdés, hogy a Citibank milyen piaci eredményekre számíthat Ausztráliában, amely a világ egyik legfejlettebb Buy Now, Pay Later piacának számít és kezd túltelítetté válni. A legutóbb épp a piacvezető ausztrál szolgáltatót, az Aferpayt vásárolta fel a Twitter alapítója.

Heti szinten jönnek a bejelentések a Buy Now, Pay Later (BNPL) fizetési megoldással kapcsolatban, ami várhatóan bekerül majd 2021 meghatározó fintech trendjei közé.

Alig két hete számoltunk be arról, hogy Jack Dorsey, a Twitter alapítója megveszi a világ egyik legnagyobb BNPL szolgáltatóját, az ausztrál piacvezetőt, az Aferpayt. A múlt hónapban pedig az Apple és a Microsoft is bejelentették, hogy belépnek erre a piacra. Az Apple bevezeti az Apple Pay Later fizetési megoldást, a Microsoft pedig Ausztrália második legnagyobb BNPL szolgáltatójával, a Zippel vezeti be a kamatmentes részletfizetési lehetőséget.

Mi a Buy Now Pay Later?

A “Vásárolj most, fizess később! – Buy Now, Pay Later” (röviden: BNPL) szlogen alatt, új köntösben hódít világszerte egy régóta létező szolgáltatás. A digitalizáció segítségével újrahuzalozott szolgáltatás újítása abban áll, hogy a vásárlás folyamatába beépülve, újfajta szolgáltatók révén, instant módon válik elérhetővé a halasztott-, vagy részletfizetési lehetőség akár kamatmentesen, olyan vásárlók számára is, akik nem rendelkeznek hitelkártyával, vagy más fedezetlen hiteltermékkel.

További részletek itt.

„Spot” – A Citibank megoldása

A Citibank októbertől teszi elérhetővé Spot néven Ausztráliában a Buy Now, Pay Later megoldását, amelynek keretében a felhasználók maximum 1000 dolláros vásárlásaikat négy egyenlő kamatmentes részletben fizethetik vissza. A vásárlóknak arra is lesz lehetősége, hogy a 200 dollár feletti vásárlásokat nyolc egyenlő részletben fizethessék vissza kamatmentesen – külön díj, 10 dollár ellenében. A vásárlókat akkor terheli díj, ha nem fizetik vissza időben a törlesztőrészleteket.

A Spot minden Mastercard kártyával történő vásárlás esetén használható lesz és bármely banknál vezetett folyószámlát hozzá lehet majd kapcsolni. Ezzel az értékajánlattal a Spot jelentős versenyelőnyre tehet szert a rendkívül dinamikusan terjeszkedő Zippel szemben. A Spothoz képest a Zip csak meghatározott kereskedőknél érhető el.

A Citibank a korai regisztrálók számára 25 dolláros ajándékkártyát ad, illetve egy 1000 dolláros vásárlási kupont is kisorsolnak, hogy ezzel is ösztönözzék a Spot terjedését.

Hiányzik a szabályozás(?)

A Buy Now, Pay Later fizetési megoldás jellemzően azokban az országokban tudott berobbanni, ahol a szabályozás nem olyan szigorú, vagy alacsony a piaci belépési küszöb. Ezekben az országokban a BigTech cégek, fintech startupok meg tudtak jelenni a hitelezési piacon anélkül, hogy felügyelt szereplőkké váltak volna.

Az Egyesült Királyságban a pénzügyi piacok felügyeléséért felelős szerv (FCA) már bejelentette, hogy

a BNPL fizetési megoldás növelheti a vásárlók túlzott eladósodottságát, ezért felülvizsgálják a BNPL szolgáltatók működését, tájékoztatási gyakorlatát.

Várhatóan nemcsak az Egyesült Királyságban, de Ausztráliában és más országokban is hasonló lépésekre fog sor kerülni.

Jack Dorsey, Apple és a Microsoft a BNPL piacon

Jack Dorsey cége, a Square azért döntött az Afterpay felvásárlása mellett, mivel

a fiatalabb vásárlók kezdenek elfordulni a hagyományos hiteltermékektől és egyre többen választják a „Vásárolj most, fizess később” (Buy Now, Pay Later) fizetési lehetőséget.

Az Apple belépése a BNPL piacra várható volt az Apple hitelkártya (Apple Card) bevezetése után. Az új szolgáltatás neve „Apple Pay Later” lesz, amit a társaság – az Apple Cardhoz hasonlóan – a Goldman Sachs befektetési bankkal közösen vezet majd be. A kiszivárgott információk szerint az Apple felhasználók bármelyik bankkártyájukkal, fizetési kártyájukkal kezdeményezhetik majd a részletfizetést.

A Microsoft esetén a vásárlók a Zip mobil applikációba történő regisztrációt követően tudják igényelni az egyszer használatos virtuális fizetési kártyát, amivel a Microsoft Store-ban Office termékeket, Surface laptopot, tabletet, vagy Xbox konzolt és játékokat vásárolhatnak. A megvásárolt terméket maximum 12 hónap alatt tudják kamatmentesen visszafizetni heti, kétheti, vagy havi részletekben.

A Microsoft célja, hogy a BNPL ajánlatát az idei évben kiterjessze további piacokra, valamint biztosítsa a részletfizetési lehetőséget a lakossági ügyfelek mellett kiskereskedőknek és vállalkozásoknak is.

A BigTech stratégiákkal, a Buy Now Pay Later trenddel, a digitális pénzügyi ökoszisztémák építésével, a digitális transzformáció új irányaival részletesen foglalkozunk 2021. október 7-8. között az idén 5 éves FinTechShow-n. 40 hazai és nemzetközi előadóval vizsgájuk meg, hogyan alakulhat át a pénzügyi közvetítői rendszer a következő években.

A FinTechZone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, a FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
fintechgroup.hu

HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH
PayTechShow 4.0

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit

PAYTECHSHOW 2023

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
2023-ban is jön a PayTechShow, ahol bemutatjuk az aktuális elektronikus fizetési trendeket, a legújabb paytech megoldásokat és a szabályozói iránymutatásokat.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!