2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2021.08.13.

A Citibank is bevezeti a Buy Now, Pay Later fizetési megoldást

Szerző:

Kategóriák:

A Citibank bejelentette, hogy „Spot” néven kísérleti jelleggel elindítja a Buy Now, Pay Later fizetési megoldását az ausztrál piacon. Ha a tapasztalatok pozitívak lesznek, akkor globálisan is elérhetővé teszik a megoldást. Kérdés, hogy a Citibank milyen piaci eredményekre számíthat Ausztráliában, amely a világ egyik legfejlettebb Buy Now, Pay Later piacának számít és kezd túltelítetté válni. A legutóbb épp a piacvezető ausztrál szolgáltatót, az Aferpayt vásárolta fel a Twitter alapítója.

Heti szinten jönnek a bejelentések a Buy Now, Pay Later (BNPL) fizetési megoldással kapcsolatban, ami várhatóan bekerül majd 2021 meghatározó fintech trendjei közé.

Alig két hete számoltunk be arról, hogy Jack Dorsey, a Twitter alapítója megveszi a világ egyik legnagyobb BNPL szolgáltatóját, az ausztrál piacvezetőt, az Aferpayt. A múlt hónapban pedig az Apple és a Microsoft is bejelentették, hogy belépnek erre a piacra. Az Apple bevezeti az Apple Pay Later fizetési megoldást, a Microsoft pedig Ausztrália második legnagyobb BNPL szolgáltatójával, a Zippel vezeti be a kamatmentes részletfizetési lehetőséget.

Mi a Buy Now Pay Later?

A “Vásárolj most, fizess később! – Buy Now, Pay Later” (röviden: BNPL) szlogen alatt, új köntösben hódít világszerte egy régóta létező szolgáltatás. A digitalizáció segítségével újrahuzalozott szolgáltatás újítása abban áll, hogy a vásárlás folyamatába beépülve, újfajta szolgáltatók révén, instant módon válik elérhetővé a halasztott-, vagy részletfizetési lehetőség akár kamatmentesen, olyan vásárlók számára is, akik nem rendelkeznek hitelkártyával, vagy más fedezetlen hiteltermékkel.

További részletek itt.

„Spot” – A Citibank megoldása

A Citibank októbertől teszi elérhetővé Spot néven Ausztráliában a Buy Now, Pay Later megoldását, amelynek keretében a felhasználók maximum 1000 dolláros vásárlásaikat négy egyenlő kamatmentes részletben fizethetik vissza. A vásárlóknak arra is lesz lehetősége, hogy a 200 dollár feletti vásárlásokat nyolc egyenlő részletben fizethessék vissza kamatmentesen – külön díj, 10 dollár ellenében. A vásárlókat akkor terheli díj, ha nem fizetik vissza időben a törlesztőrészleteket.

A Spot minden Mastercard kártyával történő vásárlás esetén használható lesz és bármely banknál vezetett folyószámlát hozzá lehet majd kapcsolni. Ezzel az értékajánlattal a Spot jelentős versenyelőnyre tehet szert a rendkívül dinamikusan terjeszkedő Zippel szemben. A Spothoz képest a Zip csak meghatározott kereskedőknél érhető el.

A Citibank a korai regisztrálók számára 25 dolláros ajándékkártyát ad, illetve egy 1000 dolláros vásárlási kupont is kisorsolnak, hogy ezzel is ösztönözzék a Spot terjedését.

Hiányzik a szabályozás(?)

A Buy Now, Pay Later fizetési megoldás jellemzően azokban az országokban tudott berobbanni, ahol a szabályozás nem olyan szigorú, vagy alacsony a piaci belépési küszöb. Ezekben az országokban a BigTech cégek, fintech startupok meg tudtak jelenni a hitelezési piacon anélkül, hogy felügyelt szereplőkké váltak volna.

Az Egyesült Királyságban a pénzügyi piacok felügyeléséért felelős szerv (FCA) már bejelentette, hogy

a BNPL fizetési megoldás növelheti a vásárlók túlzott eladósodottságát, ezért felülvizsgálják a BNPL szolgáltatók működését, tájékoztatási gyakorlatát.

Várhatóan nemcsak az Egyesült Királyságban, de Ausztráliában és más országokban is hasonló lépésekre fog sor kerülni.

Jack Dorsey, Apple és a Microsoft a BNPL piacon

Jack Dorsey cége, a Square azért döntött az Afterpay felvásárlása mellett, mivel

a fiatalabb vásárlók kezdenek elfordulni a hagyományos hiteltermékektől és egyre többen választják a „Vásárolj most, fizess később” (Buy Now, Pay Later) fizetési lehetőséget.

Az Apple belépése a BNPL piacra várható volt az Apple hitelkártya (Apple Card) bevezetése után. Az új szolgáltatás neve „Apple Pay Later” lesz, amit a társaság – az Apple Cardhoz hasonlóan – a Goldman Sachs befektetési bankkal közösen vezet majd be. A kiszivárgott információk szerint az Apple felhasználók bármelyik bankkártyájukkal, fizetési kártyájukkal kezdeményezhetik majd a részletfizetést.

A Microsoft esetén a vásárlók a Zip mobil applikációba történő regisztrációt követően tudják igényelni az egyszer használatos virtuális fizetési kártyát, amivel a Microsoft Store-ban Office termékeket, Surface laptopot, tabletet, vagy Xbox konzolt és játékokat vásárolhatnak. A megvásárolt terméket maximum 12 hónap alatt tudják kamatmentesen visszafizetni heti, kétheti, vagy havi részletekben.

A Microsoft célja, hogy a BNPL ajánlatát az idei évben kiterjessze további piacokra, valamint biztosítsa a részletfizetési lehetőséget a lakossági ügyfelek mellett kiskereskedőknek és vállalkozásoknak is.

A BigTech stratégiákkal, a Buy Now Pay Later trenddel, a digitális pénzügyi ökoszisztémák építésével, a digitális transzformáció új irányaival részletesen foglalkozunk 2021. október 7-8. között az idén 5 éves FinTechShow-n. 40 hazai és nemzetközi előadóval vizsgájuk meg, hogyan alakulhat át a pénzügyi közvetítői rendszer a következő években.

Címkék: