PayTechShow 4.0

A digitális azonosítás lehet a bankok új bevételi forrása

írta | 2017. 05. 24. | Banki és fintech hírek, Nemzetközi digitális bankolás, Összes hír, PSD2

PayTechShow 4.0

Újabb bizniszt fedeztek fel a nagybankok, hogy a 2018-tól alkalmazandó új pénzforgalmi irányelv (PSD2) után is biztosítani tudják központi szerepüket. Kialakulóban a digitális azonosítók piactere. et

 

Új szolgáltatói szegmens jelent meg a pénzügyi piacon: az úgynevezett “Digital Identity Service Providerek“. Platformként működnek alapvetően azzal a céllal, hogy az új ügyfeleknek biztosítsák a teljeskörű online szerződéskötést.

 

Digitális azonosítás az új biznisz

A “identity” platformok megjelenését a szabályozás (eIDAS, PSD2 – lásd a fintech szótárban) felgyorsította. Az eIDAS ugyanis kimondja, az EU egyik tagállamában elfogadott elektronikus azonosítási módszerrel kialakított ID az EU összes tagállamában elfogadott.

Négy nap különbséggel 2 nagybank jelentette be, hogy digitális azonosítók platformjaként biztosítanák a digitális azonosítást, digitális azonosítók kezelését, menedzsmentjét.

A Deutsche Bank széleskörű, több résztvevős szuperplatformot hívott életre, a Rabobank pedig a norvég Signicattel együttműködve indítaná be a digitális azonosítói platformját. A cél, hogy a szolgáltató cégek szerződéskötéseit teljesen digitális útra terelje, illetve segítséget nyújtson az ügyfelek gyors, biztonságos azonosításában.

Az induló szolgáltatás paletta:

  • Belépési, hozzáférési, login funkciók.
  • Azonosítás, digitális aláírás.
  • Adat archíválás.

A Rabobank kezdetben az energetikai, telekom és biztosítói szektort, valamint az egészségügyi intézményeket és a pénzügyi szolgáltatókat célozza meg platformjával.

Az csupán véletlen, hogy a Dutch Payment Association is most jelentette be a banki azonosítók platformját, az iDIN-t.

 

A bank, ami már nem csak bank

A hogyan továbbról még nem sokat tudni, de az mindenképpen látszik, hogy a bankok célja nem csupán a biztonság és a folyamatok felgyorsítása. Értelemszerűen keresik azt az értéket, amellyel továbbra is központi szerepkörben tudnak maradni a a PSD2 által életre hívott nyílt piacon. Keresik azokat a lehetőségeket, amelyekkel a saját kompetenciáikat, a birtokukban lévő adatokat hasznosítani tudják.

A PSD2 eredményeként piacra lépő – nem csupán pénzügyi – új szolgáltatók számára az ügyfelek azonnali digitális azonosítása nagy érték, hiszen gyors ügyfélszerzést, gyors szerződéskötést, végső soron biztonságos módon magas ügyfélélmény nyújtását teszi lehetővé.

Az azonosítás mellett – ha egy picit tovább gondoljuk – ott van az adott ügyfél fizetési fegyelme, fizetési szokásai, helyzete és még sorolhatnánk azokat az információkat, amelyekkel a bankok rendelkeznek és a harmadik feles szolgáltatók számára üzleti értéket képviselnek.

Az azonosítók és a hozzárendelhető felhasználói adatok menedzsmentje biztosíthatja a bankok számára az eIDAS által nemzetközi viszonylatban megkönnyített, a PSD2 által segített központi szerepüket az adatkereskedelemben.

 

A bejegyzés a “Rabobank enters digital identity market” c. cikk alapján készült.

HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH
PayTechShow 4.0

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

blank

NÉMETH MONIKA

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru

PAYTECHSHOW 2023

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
2023-ban is jön a PayTechShow, ahol bemutatjuk az aktuális elektronikus fizetési trendeket, a legújabb paytech megoldásokat és a szabályozói iránymutatásokat.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!