A digitális azonosítás lehet a bankok új bevételi forrása

Szerző: | 2017. 05. 24. | Banki és fintech hírek, Nemzetközi digitális bankolás, Összes hír, PSD2

BankTechShow | A jövő digitális bankja

Újabb bizniszt fedeztek fel a nagybankok, hogy a 2018-tól alkalmazandó új pénzforgalmi irányelv (PSD2) után is biztosítani tudják központi szerepüket. Kialakulóban a digitális azonosítók piactere. et

 

Új szolgáltatói szegmens jelent meg a pénzügyi piacon: az úgynevezett “Digital Identity Service Providerek“. Platformként működnek alapvetően azzal a céllal, hogy az új ügyfeleknek biztosítsák a teljeskörű online szerződéskötést.

 

Digitális azonosítás az új biznisz

A “identity” platformok megjelenését a szabályozás (eIDAS, PSD2 – lásd a fintech szótárban) felgyorsította. Az eIDAS ugyanis kimondja, az EU egyik tagállamában elfogadott elektronikus azonosítási módszerrel kialakított ID az EU összes tagállamában elfogadott.

Négy nap különbséggel 2 nagybank jelentette be, hogy digitális azonosítók platformjaként biztosítanák a digitális azonosítást, digitális azonosítók kezelését, menedzsmentjét.

A Deutsche Bank széleskörű, több résztvevős szuperplatformot hívott életre, a Rabobank pedig a norvég Signicattel együttműködve indítaná be a digitális azonosítói platformját. A cél, hogy a szolgáltató cégek szerződéskötéseit teljesen digitális útra terelje, illetve segítséget nyújtson az ügyfelek gyors, biztonságos azonosításában.

Az induló szolgáltatás paletta:

  • Belépési, hozzáférési, login funkciók.
  • Azonosítás, digitális aláírás.
  • Adat archíválás.

A Rabobank kezdetben az energetikai, telekom és biztosítói szektort, valamint az egészségügyi intézményeket és a pénzügyi szolgáltatókat célozza meg platformjával.

Az csupán véletlen, hogy a Dutch Payment Association is most jelentette be a banki azonosítók platformját, az iDIN-t.

 

A bank, ami már nem csak bank

A hogyan továbbról még nem sokat tudni, de az mindenképpen látszik, hogy a bankok célja nem csupán a biztonság és a folyamatok felgyorsítása. Értelemszerűen keresik azt az értéket, amellyel továbbra is központi szerepkörben tudnak maradni a a PSD2 által életre hívott nyílt piacon. Keresik azokat a lehetőségeket, amelyekkel a saját kompetenciáikat, a birtokukban lévő adatokat hasznosítani tudják.

A PSD2 eredményeként piacra lépő – nem csupán pénzügyi – új szolgáltatók számára az ügyfelek azonnali digitális azonosítása nagy érték, hiszen gyors ügyfélszerzést, gyors szerződéskötést, végső soron biztonságos módon magas ügyfélélmény nyújtását teszi lehetővé.

Az azonosítás mellett – ha egy picit tovább gondoljuk – ott van az adott ügyfél fizetési fegyelme, fizetési szokásai, helyzete és még sorolhatnánk azokat az információkat, amelyekkel a bankok rendelkeznek és a harmadik feles szolgáltatók számára üzleti értéket képviselnek.

Az azonosítók és a hozzárendelhető felhasználói adatok menedzsmentje biztosíthatja a bankok számára az eIDAS által nemzetközi viszonylatban megkönnyített, a PSD2 által segített központi szerepüket az adatkereskedelemben.

 

A bejegyzés a “Rabobank enters digital identity market” c. cikk alapján készült.

BankTechShow | A jövő digitális bankja
BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
“A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Németh Monika

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru

KÖVETKEZŐ ESEMÉNY

PAYTECHSHOW 5.0

KEDVEZMÉNYES JEGYÁR:
02.29-IG

FinTechShow-7.0

Terítéken a legújabb elektronikus fizetési trendek, megoldások, iránymutatások

2024. április 16.

Budapest Kongresszusi Központ

TOVÁBBI ESEMÉNYEINK

FINTECHSHOW 8.0: Minden, ami fintech | 2024.10.15.

BANKTECHSHOW 2.0: Megoldások a jövő digitális bankjához | 2024.11.26.