A digitális azonosítás lehet a bankok új bevételi forrása

írta | 2017.05.24. | Banki és fintech hírek, Nemzetközi digitális bankolás, Összes hír, PSD2

PSD2 digitalis azonositas digital identity
Fintechshow 6.0

Újabb bizniszt fedeztek fel a nagybankok, hogy a 2018-tól alkalmazandó új pénzforgalmi irányelv (PSD2) után is biztosítani tudják központi szerepüket. Kialakulóban a digitális azonosítók piactere. et

 

Új szolgáltatói szegmens jelent meg a pénzügyi piacon: az úgynevezett “Digital Identity Service Providerek“. Platformként működnek alapvetően azzal a céllal, hogy az új ügyfeleknek biztosítsák a teljeskörű online szerződéskötést.

 

Digitális azonosítás az új biznisz

A “identity” platformok megjelenését a szabályozás (eIDAS, PSD2 – lásd a fintech szótárban) felgyorsította. Az eIDAS ugyanis kimondja, az EU egyik tagállamában elfogadott elektronikus azonosítási módszerrel kialakított ID az EU összes tagállamában elfogadott.

Négy nap különbséggel 2 nagybank jelentette be, hogy digitális azonosítók platformjaként biztosítanák a digitális azonosítást, digitális azonosítók kezelését, menedzsmentjét.

A Deutsche Bank széleskörű, több résztvevős szuperplatformot hívott életre, a Rabobank pedig a norvég Signicattel együttműködve indítaná be a digitális azonosítói platformját. A cél, hogy a szolgáltató cégek szerződéskötéseit teljesen digitális útra terelje, illetve segítséget nyújtson az ügyfelek gyors, biztonságos azonosításában.

Az induló szolgáltatás paletta:

  • Belépési, hozzáférési, login funkciók.
  • Azonosítás, digitális aláírás.
  • Adat archíválás.

A Rabobank kezdetben az energetikai, telekom és biztosítói szektort, valamint az egészségügyi intézményeket és a pénzügyi szolgáltatókat célozza meg platformjával.

Az csupán véletlen, hogy a Dutch Payment Association is most jelentette be a banki azonosítók platformját, az iDIN-t.

 

A bank, ami már nem csak bank

A hogyan továbbról még nem sokat tudni, de az mindenképpen látszik, hogy a bankok célja nem csupán a biztonság és a folyamatok felgyorsítása. Értelemszerűen keresik azt az értéket, amellyel továbbra is központi szerepkörben tudnak maradni a a PSD2 által életre hívott nyílt piacon. Keresik azokat a lehetőségeket, amelyekkel a saját kompetenciáikat, a birtokukban lévő adatokat hasznosítani tudják.

A PSD2 eredményeként piacra lépő – nem csupán pénzügyi – új szolgáltatók számára az ügyfelek azonnali digitális azonosítása nagy érték, hiszen gyors ügyfélszerzést, gyors szerződéskötést, végső soron biztonságos módon magas ügyfélélmény nyújtását teszi lehetővé.

Az azonosítás mellett – ha egy picit tovább gondoljuk – ott van az adott ügyfél fizetési fegyelme, fizetési szokásai, helyzete és még sorolhatnánk azokat az információkat, amelyekkel a bankok rendelkeznek és a harmadik feles szolgáltatók számára üzleti értéket képviselnek.

Az azonosítók és a hozzárendelhető felhasználói adatok menedzsmentje biztosíthatja a bankok számára az eIDAS által nemzetközi viszonylatban megkönnyített, a PSD2 által segített központi szerepüket az adatkereskedelemben.

 

A bejegyzés a “Rabobank enters digital identity market” c. cikk alapján készült.

Fintechshow 6.0
Fintechshow 6.0

Itt követhetsz minket:

blank

NÉMETH MONIKA

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru

FINTECHSHOW 6.0

fintech fintechshow
Bankokból tech cégek? Kódban a jövőnk? A pénzügyi szektor aktuális digitális kérdései és a legújabb hazai fintech megoldások a hatodik FinTechShow-n.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!