Egyre több hazai bank fedez fel a saját testén fintech (anya)jegyeket. De hogy a barna pötty pigmentfolt-e vagy tintapaca, később dől majd el. A Budapest Bank szerelemgyereke a minap látott napvilágot, és ez arra bátoríthatta fel a bankot, hogy megmutassa magát a trendi fintech versenyben. A bank első meetupján jártunk.

 

Úgy tűnik, a FinTechShow ha Budapestet még nem is, az Anker’t nevű vendéglátóegységet már fintech központtá tette, hiszen a Budapest Bank első fintech meetupja már a sokadik fintech szeánsz volt ott április óta. A programleírás inkább hardcore önpromót ígért, mintsem a fintech bölcsesség kövének osztogatását, de legalább elvileg kiderülhetett, hogy a hazai fintech versenyben hova pozícionálják magukat.

 

Ismétlés a tudás anyja

Azonban lényegében semmi olyan újdonság nem hangzott el, mint amit az elmúlt 10-12 hónapban itthon ne hallottak volna a rendszeres fintech eseményre járók.

Azaz

  • elkerülhetetlenül érkezik a PSD2,
  • jelentősen megváltozik a bankolás 2020-ra,
  • ha a fintech cégekkel a bankok együttműködnek, akkor mindegyiküknek nagyon jó lesz,
  • ha nem működnek együtt, akkor a bankoknak nehezebb lesz versenyben maradniuk,
  • ha a bankok állnak a változás élére, akkor ha nem is mindenki, de sok ügyfelük velük maradhat. (Egyébként ezt az opciót rendre szeretik hinni és simogatni a bankosok a szexi slide-jaik előtt.)

 

magyar fintech startupok piacter fintechzone banner

 

Iránymutató lenne a Budapest Bank

Mindenesetre a Budapest Bank szeretne lenni az egyik vezető hazai bank a 8 közül, ami meghatározza majd, hogyan bankoljunk 3 év múlva, mondta a Budapest Bank informatikai vezetője. Majd gyorsan felsorolta informatikai újdonságaikat az elmúlt évekből:

  • új netbankot készítettek. A pilot béta verzió után elvileg már csak hetek kérdése és jön a végső verzió (ezt már 6 hónappal ezelőtt is bejelentették).
  • ehhez készült egy mobil applikáció is (amit kb. fél év alatt dobott össze a fejlesztő szekciójuk.),
  • mobilfizetési megoldást hoztak létre a Telenorral közösen,
  • a megújuló fiókjaikban van ingyenes wifi és tableten is elérhetők a szolgáltatásaik,
  • valamint új kártyarendszer kiépítésén dolgoznak.

A 2020 utáni bankolással kapcsolatban a Budapest Bank CIO-ja elmondta (amit már sok ilyen rendezvényen is elmondtak), lesznek azonnali fizetések, lesz PSD2, új lehetőségek nyílnak, amik új kihívásokat eredményeznek, valamint nagyobb verseny lesz a bankok között.

 

Felértékelődik az ADAT stratégia

A Budapest Bank erősebb social media integrációt vizionált és adatvezéreltebb, személyre szabott marketinget, illetve a tabletek felé eltolódó internetes bankolásra való fejlesztést.

„De ez csak a felszín, az adatmenedzsmenttel és a biztonsággal is kell foglalkozni” – tette hozzá.

Majd a bankok VS fintech cégek versenye kapcsán vázolt néhány finteches közhelynek számító tényt. Miszerint a jövő az, hogy a bankok és a fintech cégek együtt hoznak létre új szolgáltatásokat, mert csak így lehetnek sikeresek a bankok 2020-ban.

 

Szoftverfejlesztői szemmel a PSD2

A meetup végén a még misztikumnak számító PSD2 is szóba került szoftverfejlesztői szemmel. A felhasználói élmény javulását, a versenyhelyzet kialakulását és a felhasználói biztonság növekedését várják majd a hamarosan érkező 3 betűtől és egy számtól. És hogy a Budapest Bank mit vár a magyar fintech forradalomtól, talán majd egy következő meetupon kiderül.