BankTechShow

A digitális dollár projekt: ilyen lehet majd a digitális jegybankpénz

Szerző: | 2020. 07. 03. | Blockchain, Összes hír

A digitális dollár projekt egy tanulmány a digitális jegybankpénz (Central Bank Digital Currency – CBDC) lehetséges megvalósítására. A tanulmány nem a FED hivatalos álláspontja, ennek ellenére biztosak vagyunk benne, hogy jelentős mértékben meghatározza majd a digitális jegybankpénz megvalósítását.

A digitalizált dollár hivatalos fizetőeszközként működne a jelenleg is használatos fizetőeszközök mellett, azokat kiegészítve, de nem versenyezve velük. A digitalizált dollárt egy az egyeben lehetne váltani papír dollárra, vagy annak megfelelő számlapénzre, a következő nagy felhasználási területeket megcélozva:

  • kiskereskedelem: magánszemélyek, kereskedelmi egységek és cégek közötti pénzügyi tranzakciók támogatására, kiegészítve a jelenlegi kredit kártya és Clearing House’s Electronic Payment Network  (EPN) rendszereket.
  • bankközi felhasználás: bankok és egyéb pénzügyi intézmények közötti tranzakciók megvalósítására, kiegészítve, vagy akár helyettesítve is a Fedwire, National Settlement Service (NSS) megoldásokat.
  • nemzetközi pénzügyi tranzakciók támogatására. 

Új pénzügyi infrastruktúra létrehozása

Az implementációt tekintve nem a létező pénzügyi rendszerek kiegészítéséről van szó, hanem egy új pénzügyi infrastruktúrát terveznek. Ez elképzelhető elosztott főkönyvi technológiával is úgy, hogy a hozzá kapcsolódó digitális pénztárcákba építik be az ügyfélazonosítási (AML / KYC) követelményeket.

A digitális jegybankpénz megvalósításánál két független dimenziót szokás figyelemben venni:

1.) A digitális jegybankpénz felépítése alapján lehet:

  • Számla (account) alapú:

Ennél a megvalósításnál minden egyes felhasználónak egy online számlája jönne létre a központi banknál, hasonlóan egy normális bankszámlához. A megoldás előnye az egyszerű megvalósíthatóság, hátránya azonban hogy a központi banknak végfelhasználói számlákat kellene kibocsátani, ami nem feltétlen vág a profiljába, másrészt közvetlen versenytársa lenne a kereskedelmi bankoknak.

  • Érme (token) alapú:

A megvalósítás digitális érmékkel kerülne megvalósításra, melyet a jegybank bocsát ki pénzügyi intézeteken keresztül a gazdaság szereplőinek.

Monetáris értelemben a rendszer hasonló a  papírpénz alapú rendszerekhez és jó eséllyel új pénzügyi infrastruktúra kell hozzá (pl. blokklánc). A token alapú rendszereknek azonban előreláthatóan több előnyös tulajdonsága is lenne a számla alapú rendszerekhez képest, pl.  decentralizáltság, rugalmasság, nagyobb biztonság és privacy.

Az amerikai digitális jegybankpénz alapvetően token alapon lenne felépítve, aminek fő oka, hogy ez biztosíthatja a lehető legzökkenőmentesebb átmenetet a jelenlegi pénzügyi struktúra és a digitális jegybankpénz között.

digitalis jegybankpenz

1. ábra: számla és token alapú digitális jegybankpénz

2.) A digitális jegybankpénz struktúráját tekintve két fő modell ismert:

  • Egyszintű:

Itt a központi bank közvetlen kapcsolatban áll az összes gazdasági szereplővel, akár úgy, hogy a számlájukat vezeti, akár úgy, hogy digitális pénzérméket bocsát ki nekik.

A megoldás hátránya, hogy így a jegybank a kereskedelmi bankok direkt versenytársaként jelenik meg, ami nemcsak a teljes pénzügyi szektor átstruktúrálódását okozhatja, de jelentősen megingathatja az általános pénzügyi stabilitást is.

  • Többszintű:

A többszintű rendszer a jelenlegi intézményesített pénzügyi hierarchiát tükrözné, ahol a központi bank nem közvetlenül, hanem pénzügyi intézmények segítségével nyújtaná a digitális jegybankpénz szolgáltatásokat a gazdaság szereplőinek.

Digitális jegybankpénz token alapon

A következő ábra egy lehetséges digitális dollár megvalósítást mutat, token alapú digitális dollár kibocsátással és többszintű struktúrával, mely a jelenlegi banki rendszerre épülne hasonló módon, mint ahogy a jelenlegi dollár alapú kétszintű bankrendszer működik:

  • A FED kontrollálja a digitális dollár monetáris politikáját, kibocsátását és esetleges visszavonását.
  • A kibocsátott digitális tokent első körben csak minősített pénzügyi intézmények kapják meg, melyek a további elosztást garantálják.
  • Végfelhasználói és lakossági szinten a rendszer úgy működne mint a készpénz, természetesen attól eltekintve, hogy teljesen digitális lenne:

az egyes szereplők pusztán digitális pénztárcával, P2P módon, tehát mindenféle intézményi közreműködés nélkül tudnának értéket cserélni.

digitalis dollar projekt digitalis jegybankpenz

2. ábra: kétszintű token alapú digitális jegybankpénz
(forrás: Digital Dollar Project White Paper)

A konkrét megvalósításra egyenlőre még nincsenek se javaslatok, se “roadmap”, szóval nem biztos, hogy ez rövid távon fog megvalósulni. Amennyiben megvalósul, akkor

véleményünk szerint a fent említett gondolatok és architekturális elemek szerves részét fogják képezni a digitális dollárnak.

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!