2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2020.07.03.

A digitális dollár projekt: ilyen lehet majd a digitális jegybankpénz

Szerző:

Kategóriák:

A digitális dollár projekt egy tanulmány a digitális jegybankpénz (Central Bank Digital Currency – CBDC) lehetséges megvalósítására. A tanulmány nem a FED hivatalos álláspontja, ennek ellenére biztosak vagyunk benne, hogy jelentős mértékben meghatározza majd a digitális jegybankpénz megvalósítását.

A digitalizált dollár hivatalos fizetőeszközként működne a jelenleg is használatos fizetőeszközök mellett, azokat kiegészítve, de nem versenyezve velük. A digitalizált dollárt egy az egyeben lehetne váltani papír dollárra, vagy annak megfelelő számlapénzre, a következő nagy felhasználási területeket megcélozva:

  • kiskereskedelem: magánszemélyek, kereskedelmi egységek és cégek közötti pénzügyi tranzakciók támogatására, kiegészítve a jelenlegi kredit kártya és Clearing House’s Electronic Payment Network  (EPN) rendszereket.
  • bankközi felhasználás: bankok és egyéb pénzügyi intézmények közötti tranzakciók megvalósítására, kiegészítve, vagy akár helyettesítve is a Fedwire, National Settlement Service (NSS) megoldásokat.
  • nemzetközi pénzügyi tranzakciók támogatására. 

Új pénzügyi infrastruktúra létrehozása

Az implementációt tekintve nem a létező pénzügyi rendszerek kiegészítéséről van szó, hanem egy új pénzügyi infrastruktúrát terveznek. Ez elképzelhető elosztott főkönyvi technológiával is úgy, hogy a hozzá kapcsolódó digitális pénztárcákba építik be az ügyfélazonosítási (AML / KYC) követelményeket.

A digitális jegybankpénz megvalósításánál két független dimenziót szokás figyelemben venni:

1.) A digitális jegybankpénz felépítése alapján lehet:

  • Számla (account) alapú:

Ennél a megvalósításnál minden egyes felhasználónak egy online számlája jönne létre a központi banknál, hasonlóan egy normális bankszámlához. A megoldás előnye az egyszerű megvalósíthatóság, hátránya azonban hogy a központi banknak végfelhasználói számlákat kellene kibocsátani, ami nem feltétlen vág a profiljába, másrészt közvetlen versenytársa lenne a kereskedelmi bankoknak.

  • Érme (token) alapú:

A megvalósítás digitális érmékkel kerülne megvalósításra, melyet a jegybank bocsát ki pénzügyi intézeteken keresztül a gazdaság szereplőinek.

Monetáris értelemben a rendszer hasonló a  papírpénz alapú rendszerekhez és jó eséllyel új pénzügyi infrastruktúra kell hozzá (pl. blokklánc). A token alapú rendszereknek azonban előreláthatóan több előnyös tulajdonsága is lenne a számla alapú rendszerekhez képest, pl.  decentralizáltság, rugalmasság, nagyobb biztonság és privacy.

Az amerikai digitális jegybankpénz alapvetően token alapon lenne felépítve, aminek fő oka, hogy ez biztosíthatja a lehető legzökkenőmentesebb átmenetet a jelenlegi pénzügyi struktúra és a digitális jegybankpénz között.

digitalis jegybankpenz

1. ábra: számla és token alapú digitális jegybankpénz

2.) A digitális jegybankpénz struktúráját tekintve két fő modell ismert:

  • Egyszintű:

Itt a központi bank közvetlen kapcsolatban áll az összes gazdasági szereplővel, akár úgy, hogy a számlájukat vezeti, akár úgy, hogy digitális pénzérméket bocsát ki nekik.

A megoldás hátránya, hogy így a jegybank a kereskedelmi bankok direkt versenytársaként jelenik meg, ami nemcsak a teljes pénzügyi szektor átstruktúrálódását okozhatja, de jelentősen megingathatja az általános pénzügyi stabilitást is.

  • Többszintű:

A többszintű rendszer a jelenlegi intézményesített pénzügyi hierarchiát tükrözné, ahol a központi bank nem közvetlenül, hanem pénzügyi intézmények segítségével nyújtaná a digitális jegybankpénz szolgáltatásokat a gazdaság szereplőinek.

Digitális jegybankpénz token alapon

A következő ábra egy lehetséges digitális dollár megvalósítást mutat, token alapú digitális dollár kibocsátással és többszintű struktúrával, mely a jelenlegi banki rendszerre épülne hasonló módon, mint ahogy a jelenlegi dollár alapú kétszintű bankrendszer működik:

  • A FED kontrollálja a digitális dollár monetáris politikáját, kibocsátását és esetleges visszavonását.
  • A kibocsátott digitális tokent első körben csak minősített pénzügyi intézmények kapják meg, melyek a további elosztást garantálják.
  • Végfelhasználói és lakossági szinten a rendszer úgy működne mint a készpénz, természetesen attól eltekintve, hogy teljesen digitális lenne:

az egyes szereplők pusztán digitális pénztárcával, P2P módon, tehát mindenféle intézményi közreműködés nélkül tudnának értéket cserélni.

digitalis dollar projekt digitalis jegybankpenz

2. ábra: kétszintű token alapú digitális jegybankpénz
(forrás: Digital Dollar Project White Paper)

A konkrét megvalósításra egyenlőre még nincsenek se javaslatok, se “roadmap”, szóval nem biztos, hogy ez rövid távon fog megvalósulni. Amennyiben megvalósul, akkor

véleményünk szerint a fent említett gondolatok és architekturális elemek szerves részét fogják képezni a digitális dollárnak.

Címkék: