BankTechShow

A fintech hatása a bankok üzleti modelljeire

Szerző: | 2019. 02. 04. | Banki és fintech hírek, Összes hír

Az európai bankok a digitális transzformációs stratégia sikerét tekintik a következő évek legnagyobb kockázatának – derült ki az Európai Bankhatóság fintech felméréséből.

A felmérés keretében az EBA (Európai Bankhatóság) azt vizsgálta, milyen hatással van a bankok működésére a fintech technológiák és üzleti modellek terjedése. A felmérésben résztvevő európai bankok többek között értékelték a fintech hatását az inkumbensek üzleti eredményességére, üzleti modelljeire, a pénzügyi szolgáltatások jövedelemtermelő képességére.

A felmérés 10 legfontosabb megállapítása

1. 2017-ben és 2018 első félévében a bankszektor jövedelmezősége javult, a nettó kamatbevétel csökkent. Összességében a hatékonyság-növekedés jelei nem láthatók.

2. A felmérésben résztvevő bankok körében a legfontosabb jövedelmezőségi célkitűzések: 1. költségcsökentés, 2. díj- és jutalékbevételek növelése, 3. kamatbevételek növelése.

3. Az összes válaszadó bank (100%) az automatizációban és a digitalizáció növelésében látják a költségcsökkentés lehetőségét a következő 12 hónapban.

4. A bankok számára a fintech cégekkel való együttműködés fő katalizátorai: 1. bevételnövelés (válaszadók 100%-a), 2. új ügyfelek szerzése (válaszadók 97%-a), 3. költségcsökkentés (válaszadók 95%-a).

5. A válaszadó bankok több mint kétharmada jelenleg is együttműködik fintech céggel/cégekkel költségcsökkentés, vagy közös bevételszerzés céljából.

6. A bankok 61%-a szerint a fintech megoldások a pénzforgalmi szegmenst, 47% szerint a lakossági üzletágat veszélyeztetik leginkább. A fintech bevételnövelő hatását az üzleti banki szolgáltatások, valamint a vagyonmenedzsment területein látják a megkérdezettek. A fintech megoldásokban rejlő költségcsökkentési potenciált elsősorban a kereskedelmi ügyletek terén várják.

7. Az inkumbens bankok üzleti modelljeit befolyásoló kulcstényezők: 1. élesedő verseny, 2. ügyfelek elvárásai és viselkedése, 3. jövedelmezőségi elvárások, 4. szabályozás változásai.

8. Az üzleti modellek fenntarthatóságát befolyásoló kockázatok: 1. digitalizációs stratégiák, 2. elavult IT infrastruktúra, 3. a szükséges változtatások elvégzéséhez rendelkezésre álló operációs kapacitás, 4. tehetséges munkaerő vonzási / megtartási képesség, 5. verseny az új piaci szereplőkkel.

9. A bankok válasza a fintech-re alapvetően két irányt követ:

  1. a digitális transzformáció eszköztárával a belső folyamataikat alakítják át és a működésüket optimalizálják, digitalizálják.
  2. A másik irány az innovatív technológiák, diszruptív megoldások növekvő használata elsősorban az ügyfélkapcsolatok, ügyfélfolyamatok javítása és a magasabb ügyfélélmény biztosítása érdekében.

10. Az EBA a felmérés eredményei alapján a bankokat három csoportba sorolja (elsősorban az innovatív technológiák használata, a fintech cégekkel való együttműködés kiterjedtsége és mélysége, valamint a bank belső digitális átalakulásának státusza alapján):

  1. Proaktív, úttörő bankok: van innovációs stratégiájuk, a szervezetben magasan pozícionált, magas célkitűzésekkel elindított transzformációs projekt(ek) van(nak) folyamatban. Látszanak törekvések az úttörő stratégia megvalósítására.
  2. Reaktív bankok: ide tartoznak a „majd meglátjuk” és a „majd megyünk az áramlattal” elvet követő bankok.
  3. Passzív bankok: elsősorban a technológiai lemaradással küzdő, nehéz helyzetben lévő bankok alkotják ezt a csoportot. A leglassaban és utolsóként reagálnak az ügyfelek igényeire.

A cikk az Európai Bankhatóság 2018. október 11-én megrendezett webinar előadása (lásd alább), valamint az EBA kutatási jelentése alapján készült.

A kétsebességes digitális átalakulás,- a digitális transzformáció kihívásairól, a bank-fintech együttműködés tapasztalatairól inkumbens bankok és fintech cégek vezetői osztják meg tapasztalataikat a FinTechShow-n, 2019. április 25-én.

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Németh Monika

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!