CIB Google Pay

CIB Google Pay

A következő 5 év várható változásai az érintésmentes fizetésben. Mivel fizetünk pár év múlva?

írta | 2021.11.22. | Digitális pénzügyek, FinTechShow, Összes hír

GIRO Fizetési kérelem

“Az ügyfél ott, akkor és olyan módon tudjon fizetni, ahogy szeretne. A technológiai szolgáltató feladata, hogy lehetővé tegye ezt a választást” – mondta el Szendrei Szabolcs, a Mastercard viselhető fizetési eszközökért felelős európai igazgatója a FinTechShow-n. A kártyatársaság szakembere bemutatta, milyen globális trendek formálják majd át a vásárlási és fizetési szokásainkat.

Globális technológiai és fizetési trendek

1. A fizetés folyamata láthatatlanná válik

A kereskedelemben, a fizetésekben használt interfészek fejlődése eredményeként a kereskedők és pénzügyi szolgáltatók egyre több fizetési megoldást nyújthatnak vásárlóiknak.

A digitális személyazonosítási technológiák és megoldások fejlődése eredményeként hamarosan egyre több üzletben, egyre többféle megoldással megvalósulhat a kassza nélküli checkout is.

Az online kereskedelemben pedig nagy a várakozás a hangalapú vásárlással (voice commerce) kapcsolatban – osztotta meg Szendrei Szabolcs.

2. Újabb és újabb üzleti modellek megjelenése a kereskedelemben

A digitális kereskedelemben egyre többen mozdulnak el az on-demand és az előfizetéses modellek irányába. Ezzel párhuzamosan a fintech cégek a nyílt bankolásra építő adatvezérelt szolgáltatásokat vezetnek be. A fizetési megoldások között a nemzetközi piacon terjednek a részletfizetéses – pl. buy now pay later – megoldások, a hűségprogramokban pedig egyre fontosabb szemponttá válik a fenntarthatóság.

3. Jönnek az autonóm fizetési megoldások

Többek között az 5G technológia közelebb hozta az Internet of Things (IoT) és a Machine to Machine (M2M) fizetés lehetőségét. Elsőként várhatóan a mikrofizetések terén találkozunk a gépek közötti autonóm fizetéssel és talán ennél is nagyobb hatása lesz a blockchain alapú megoldásoknak.

“Összességében az ügyfél ott, akkor és olyan módon tudjon fizetni, ahogy szeretne. A technológiai szolgáltató feladata, hogy lehetővé tegye ezt a választást.”

Szendrei Szabolcs, a Mastercard viselhető fizetési eszközökért felelős európai igazgatója a FinTechShow-n

Ma már sok okos eszköz fizetési eszközzé is alakítható

Az 5G, a közel valós idejű adatátviteli sebesség és a nagytömegű adatok valós idejű feldolgozhatósága révén az eszközök egyre okosabbá válnak. Ha ehhez hozzáadjuk a kártyatársaságok tokenizációs technológiáját, akkor

a legtöbb okos eszköz képessé tehető fizetési tranzakciók lebonyolítására is.

A viselhető eszközök piacát 2015-ben az Apple Watch indította be. Az első időkben főként a sportosan aktívak között terjedt az okosórás fizetés, amit segített, hogy a vezető gyártók – Garmin, Fitbit – is képessé tették eszközeiket fizetésre 2017-re. Ma pedig már fizetésre képes analóg órákat, karkötőket és gyűrűket is találunk a leginnovatívabb piacokon.

Európában a Mastercard kártyák viselhető eszközökbe történő tokenizálására jelenleg 40 ország 150 kártyakibocsátója képes, ugyanakkor a fizetésre alkalmas okoseszközök választéka tekintetében nagy a különbség. Mindössze négy olyan ország van, ahol négyféle viselhető eszközgyártó termékébe lehet tokenizált kártyát kibocsátani, a többi piacon általában 1-2 szolgáltatóhoz kapcsolódtak a kártyakibocsátók.

Ugyanakkor a fizetésre felokosított eszközök kínálata napról napra növekszik. Az egyik legújabb kísérlet például az ingujjal történő fizetés az Egyesül Királyságban.

Várhatóan nagy lökést kap a viselhető eszközök piaca annak köszönhetően is, hogy a világ egyik vezető mobiltelefon szállítója, a Xiaomi októberben bejelentette, az egyik okos karkötőjét alkalmassá tette NFC-s mobilfizetésre, amit 20 országban vezetnek be a bankokkal közösen még az idén.

“A viselhető fizetési eszközökkel történő fizetés a digitálisan affinis ügyfélkör megtartásának eszköze”

A bankok számára mindennapi kihívás az eltérő digitális felkészültségű ügyfelek kiszolgálása. Bár ma még nem feltétlenül döntő a digitálisan affinis ügyfelek aránya, de a jövő szempontjából meghatározó ezen ügyfelek megtartása, illetve az ügyfélkör bővítése.

“Ezt segíti a Mastercard a folyamatos technológiai fejlesztésekkel, valamint a fizetési ökoszisztémák kiépítésével, a szolgáltatói kapcsolatok katalizálásával.”
Szendrei Szabolcs

viselhető fizetési eszközökért felelős európai igazgató, Mastercard

A viselhető fizetési eszközök piacát részben azok a szolgáltatók hajtják, akik épp ezt az ügyfélkört szolgálják ki. A piacméret már most sem elhanyagolható, és növekedése szakértői becslések szerint meredek lesz. Már ma is negyedévente 100 millió új hordozható okos eszköz talál gazdára világszerte és ami fontos a piac növekedése szempontjából, hogy egyre több iparágban találják meg helyüket ezek az eszközök.

Címlapfotó forrása: Mastercard

Itt követhetsz minket:

BUPA

BUPA
NÉMETH MONIKA

NÉMETH MONIKA

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru

GOOGLE PAY A CIB BANKNÁL

CIB Bank, Google Pay
Fizessen egyszerűen és biztonságosan a Google Pay használatával!

WEBINÁRIUM: FIZETÉSI KÉRELEM

GIRO, Fizetési Kérelem, webinárium
2021. december 14-én a GIRO Zrt. és a FinTechZone közös webináriumán górcső alá vesszük a fizetési kérelem terjedését segítő új eszközöket.

BUPA: PÉNZÜGYI ASSZISZTENS

BUPA
Ismerd meg vállalkozásod teljes értékű pénzügyi asszisztensét, a BUPA-t.

KIBERBIZTONSÁG

clico paloalto networks it-biztonsag
A FinTechShow résztvevőinek díjmentes fenyegetettségi felmérést ajánlott fel a Palo Alto Networks.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI TÉRKÉP

“elektronikus fizetesi terkep
Betekintést adunk az elektronikus fizetési piac átalakulásába, az új fizetési megoldások világába.

HUNFINTECH 20/20

“HUNFINTECH FINTECH BOOK
A Magyar FinTech Book: A 20 legígéretesebb magyar fintech.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!

Azonnali Fizetési Megoldások

“simplepay azonnali fizetési kiadvanyok
Új lehetőségek az elektronikus fizetésben. Azonnali fizetési megoldások kereskedőknek, bankoknak, technikai aggregátoroknak.