SimpleTrends
SimpleTrends

A következő 5 év várható változásai az érintésmentes fizetésben. Mivel fizetünk pár év múlva?

Szerző: | 2021. 11. 22. | Digitális pénzügyek, FinTechShow, Összes hír

FinTechShow-7.0

“Az ügyfél ott, akkor és olyan módon tudjon fizetni, ahogy szeretne. A technológiai szolgáltató feladata, hogy lehetővé tegye ezt a választást” – mondta el Szendrei Szabolcs, a Mastercard viselhető fizetési eszközökért felelős európai igazgatója a FinTechShow-n. A kártyatársaság szakembere bemutatta, milyen globális trendek formálják majd át a vásárlási és fizetési szokásainkat.

Globális technológiai és fizetési trendek

1. A fizetés folyamata láthatatlanná válik

A kereskedelemben, a fizetésekben használt interfészek fejlődése eredményeként a kereskedők és pénzügyi szolgáltatók egyre több fizetési megoldást nyújthatnak vásárlóiknak.

A digitális személyazonosítási technológiák és megoldások fejlődése eredményeként hamarosan egyre több üzletben, egyre többféle megoldással megvalósulhat a kassza nélküli checkout is.

Az online kereskedelemben pedig nagy a várakozás a hangalapú vásárlással (voice commerce) kapcsolatban – osztotta meg Szendrei Szabolcs.

2. Újabb és újabb üzleti modellek megjelenése a kereskedelemben

A digitális kereskedelemben egyre többen mozdulnak el az on-demand és az előfizetéses modellek irányába. Ezzel párhuzamosan a fintech cégek a nyílt bankolásra építő adatvezérelt szolgáltatásokat vezetnek be. A fizetési megoldások között a nemzetközi piacon terjednek a részletfizetéses – pl. buy now pay later – megoldások, a hűségprogramokban pedig egyre fontosabb szemponttá válik a fenntarthatóság.

3. Jönnek az autonóm fizetési megoldások

Többek között az 5G technológia közelebb hozta az Internet of Things (IoT) és a Machine to Machine (M2M) fizetés lehetőségét. Elsőként várhatóan a mikrofizetések terén találkozunk a gépek közötti autonóm fizetéssel és talán ennél is nagyobb hatása lesz a blockchain alapú megoldásoknak.

“Összességében az ügyfél ott, akkor és olyan módon tudjon fizetni, ahogy szeretne. A technológiai szolgáltató feladata, hogy lehetővé tegye ezt a választást.”

Szendrei Szabolcs, a Mastercard viselhető fizetési eszközökért felelős európai igazgatója a FinTechShow-n

Ma már sok okos eszköz fizetési eszközzé is alakítható

Az 5G, a közel valós idejű adatátviteli sebesség és a nagytömegű adatok valós idejű feldolgozhatósága révén az eszközök egyre okosabbá válnak. Ha ehhez hozzáadjuk a kártyatársaságok tokenizációs technológiáját, akkor

a legtöbb okos eszköz képessé tehető fizetési tranzakciók lebonyolítására is.

A viselhető eszközök piacát 2015-ben az Apple Watch indította be. Az első időkben főként a sportosan aktívak között terjedt az okosórás fizetés, amit segített, hogy a vezető gyártók – Garmin, Fitbit – is képessé tették eszközeiket fizetésre 2017-re. Ma pedig már fizetésre képes analóg órákat, karkötőket és gyűrűket is találunk a leginnovatívabb piacokon.

Európában a Mastercard kártyák viselhető eszközökbe történő tokenizálására jelenleg 40 ország 150 kártyakibocsátója képes, ugyanakkor a fizetésre alkalmas okoseszközök választéka tekintetében nagy a különbség. Mindössze négy olyan ország van, ahol négyféle viselhető eszközgyártó termékébe lehet tokenizált kártyát kibocsátani, a többi piacon általában 1-2 szolgáltatóhoz kapcsolódtak a kártyakibocsátók.

Ugyanakkor a fizetésre felokosított eszközök kínálata napról napra növekszik. Az egyik legújabb kísérlet például az ingujjal történő fizetés az Egyesül Királyságban.

Várhatóan nagy lökést kap a viselhető eszközök piaca annak köszönhetően is, hogy a világ egyik vezető mobiltelefon szállítója, a Xiaomi októberben bejelentette, az egyik okos karkötőjét alkalmassá tette NFC-s mobilfizetésre, amit 20 országban vezetnek be a bankokkal közösen még az idén.

“A viselhető fizetési eszközökkel történő fizetés a digitálisan affinis ügyfélkör megtartásának eszköze”

A bankok számára mindennapi kihívás az eltérő digitális felkészültségű ügyfelek kiszolgálása. Bár ma még nem feltétlenül döntő a digitálisan affinis ügyfelek aránya, de a jövő szempontjából meghatározó ezen ügyfelek megtartása, illetve az ügyfélkör bővítése.

“Ezt segíti a Mastercard a folyamatos technológiai fejlesztésekkel, valamint a fizetési ökoszisztémák kiépítésével, a szolgáltatói kapcsolatok katalizálásával.”
Szendrei Szabolcs

viselhető fizetési eszközökért felelős európai igazgató, Mastercard

A viselhető fizetési eszközök piacát részben azok a szolgáltatók hajtják, akik épp ezt az ügyfélkört szolgálják ki. A piacméret már most sem elhanyagolható, és növekedése szakértői becslések szerint meredek lesz. Már ma is negyedévente 100 millió új hordozható okos eszköz talál gazdára világszerte és ami fontos a piac növekedése szempontjából, hogy egyre több iparágban találják meg helyüket ezek az eszközök.

Címlapfotó forrása: Mastercard

BankTechShow | A jövő digitális bankja
BankTechShow 1.0 | A jövő digital bankja

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Németh Monika

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru

FINTECHSHOW 7.0

fintech fintechshow
Terítéken a legújabb fintech innovációk.

SimpleTrends konferencia

Simpletrends
Legújabb trendek az e-commerce, m-commerce, fintech, marketing és logiksztika témákban.

BANKTECHSHOW 1.0

banktech banktechshow
Megoldások a láthatatlan bankoláshoz.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!