FinTechShow-7.0

17 ezer vállalkozás csatlakozott a tavaly indult digitális platformhoz

Szerző: | 2021. 11. 24. | Hazai digitális banki hírek, Hazai digitális bankolás, Open banking, Összes hír

FinTechShow-7.0
BankTechShow | A jövő digitális bankja

A Magyar Bankholding tagja, a Budapest Bank csoport a bankszektorban az elsők között indított el a hazai kisvállalkozásoknak szóló, a bankoláson túlmutató digitális platformot BUPA márkanév alatt. A BUPA az első banki hátterű online számlázó, amely a nyílt bankolásban rejlő lehetőséget felismerve együttesen nyújt számlainformációs (AISP) és fizetés-kezdeményezési szolgáltatást (PISP) is. A tavaly nyáron indult pénzügyi asszisztenshez már 17 ezer vállalkozás csatlakozott.

A legújabb technológiákra épülő digitális pénzügyi szolgáltatások (fintech) következő célpontjai a mikro- és kisvállalkozások. A világ legnagyobb bankjai a vállalkozásoknak már külön digitális platformokat építenek, amelyeken keresztül a mindennapi üzletvitelt támogató digitális megoldásokat, fintech szolgáltatásokat kínálnak. Az Európai Unióban 2018 januárjától elindult a nyílt bankolás (open banking), amelynek köszönhetően a pénzügyek digitális kezelése, intézése még egyszerűbbé válik.

Digitális platformot épít a Budapest Bank csoport

A Magyar Bankholding tagja, a Budapest Bank csoport hazai kis- és középvállalatok körében végzett felmérésének adataiból kiderült, hogy a cégvezetők mindennapi tevékenységének 60 százalékát az operatív feladatok irányítása foglalja le, ennek felében pedig adminisztrációs, pénzügyi és számlázási teendőkkel foglalkoznak.

A Budapest Bank csoport a piaci igényekhez illeszkedően – a bankszektorban az elsők között – olyan digitális platformot épít a mikro- és kisvállalkozások számára , amely a bankoláson túlmutató (beyond banking), a cégvezetést támogató szolgáltatásokat tartalmaz.

A BUPA márkanév alatt indított digitális platformon először online számlázás, a nyílt bankolásra épülő számlainformációs szolgáltatás (AISP), valamint fizetés-kezdeményezési szolgáltatás (PISP) vált elérhetővé az elmúlt egy évben.

BUPA: a vállalkozások teljes értékű digitális pénzügyi asszisztense

A BUPA digitális platformon a vállalkozások egy felületen keresztül áttekinthetik a kiadásaikat, bevételeiket, nyomon követhetik a kimenő számlák pénzügyi teljesítését, automatizálhatják azok státuszkezelését, valamint online kezelhetik a bejövő számlák kifizetését. Az utóbbi két szolgáltatásra a nyílt bankolás biztosít lehetőséget, amelyeket együttesen először a BUPA tett elérhetővé a mikro- és kisvállalkozások számára Magyarországon.

„A Magyar Bankholding tagja, a Budapest Bank csoport fontosnak tartotta, hogy a vállalkozások számára olyan megoldást kínáljon, amellyel egyszerűbbé és gyorsabbá válik az adminisztrációs, pénzügyi és számlázási feladatok ellátása. Erre nyújt lehetőséget többek között a nyílt bankolás, ezért Magyarországon elsőként szereztük meg a számlainformációs szolgáltatás (AISP) és a fizetés-kezdeményezési szolgáltatás (PISP) együttes nyújtásához szükséges engedélyeket a Magyar Nemzeti Banktól és tettük elérhetővé ezen szolgáltatásokat az online számlázásra is lehetőséget biztosító Budapest Pénzügyi Asszisztensben.”

Szenttamási Norbert

termékfejlesztési és pénzforgalmi vezető, BUPA

Egyre többen használják a nyílt bankolásra épülő szolgáltatásokat

A BUPA népszerűségét mutatja, hogy a 2020. júniusi indulás óta – bő egy év alatt –  17 ezer vállalkozás és közel 400 könyvelő regisztrált a digitális platformra.

A Budapest Bank ügyfelek 70%-a már összekapcsolta a Budapest Pénzügyi Asszisztenst a vállalkozói számlájával és használja a nyílt bankolásra épülő szolgáltatásokat.

Aktívan használják a számlainformációs szolgáltatást (AISP) a kiállított számlák státuszának nyomon követésére, valamint a fizetés-kezdeményezési szolgáltatást (PISP) a bejövő számlák kifizetésére.

Az elmúlt fél évben közel 7 ezer tranzakciót indítottak a felületről 2 milliárd forint értékben, valamint 100 000 számlát állítottak ki közel 50 milliárd forint értékben a program segítségével – osztotta meg a FinTechZone-nal a legfrissebb számokat Szenttamási Norbert.

A cikk megjelenését a Magyar Bankholding tagja, a Budapest Bank csoport támogatta.

Címlapfotó: Karolina Grabowska fotója a Pexels oldaláról
BankTechShow | A jövő digitális bankja
BankTechShow 1.0 | A jövő digital bankja

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit

FINTECHSHOW 7.0

fintech fintechshow
Terítéken a legújabb fintech innovációk.

BANKTECHSHOW 1.0

banktech banktechshow
Megoldások a láthatatlan bankoláshoz.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!