BankTechShow

17 ezer vállalkozás csatlakozott a tavaly indult digitális platformhoz

Szerző: | 2021. 11. 24. | Hazai digitális banki hírek, Hazai digitális bankolás, Open banking, Összes hír

A Magyar Bankholding tagja, a Budapest Bank csoport a bankszektorban az elsők között indított el a hazai kisvállalkozásoknak szóló, a bankoláson túlmutató digitális platformot BUPA márkanév alatt. A BUPA az első banki hátterű online számlázó, amely a nyílt bankolásban rejlő lehetőséget felismerve együttesen nyújt számlainformációs (AISP) és fizetés-kezdeményezési szolgáltatást (PISP) is. A tavaly nyáron indult pénzügyi asszisztenshez már 17 ezer vállalkozás csatlakozott.

A legújabb technológiákra épülő digitális pénzügyi szolgáltatások (fintech) következő célpontjai a mikro- és kisvállalkozások. A világ legnagyobb bankjai a vállalkozásoknak már külön digitális platformokat építenek, amelyeken keresztül a mindennapi üzletvitelt támogató digitális megoldásokat, fintech szolgáltatásokat kínálnak. Az Európai Unióban 2018 januárjától elindult a nyílt bankolás (open banking), amelynek köszönhetően a pénzügyek digitális kezelése, intézése még egyszerűbbé válik.

Digitális platformot épít a Budapest Bank csoport

A Magyar Bankholding tagja, a Budapest Bank csoport hazai kis- és középvállalatok körében végzett felmérésének adataiból kiderült, hogy a cégvezetők mindennapi tevékenységének 60 százalékát az operatív feladatok irányítása foglalja le, ennek felében pedig adminisztrációs, pénzügyi és számlázási teendőkkel foglalkoznak.

A Budapest Bank csoport a piaci igényekhez illeszkedően – a bankszektorban az elsők között – olyan digitális platformot épít a mikro- és kisvállalkozások számára , amely a bankoláson túlmutató (beyond banking), a cégvezetést támogató szolgáltatásokat tartalmaz.

A BUPA márkanév alatt indított digitális platformon először online számlázás, a nyílt bankolásra épülő számlainformációs szolgáltatás (AISP), valamint fizetés-kezdeményezési szolgáltatás (PISP) vált elérhetővé az elmúlt egy évben.

BUPA: a vállalkozások teljes értékű digitális pénzügyi asszisztense

A BUPA digitális platformon a vállalkozások egy felületen keresztül áttekinthetik a kiadásaikat, bevételeiket, nyomon követhetik a kimenő számlák pénzügyi teljesítését, automatizálhatják azok státuszkezelését, valamint online kezelhetik a bejövő számlák kifizetését. Az utóbbi két szolgáltatásra a nyílt bankolás biztosít lehetőséget, amelyeket együttesen először a BUPA tett elérhetővé a mikro- és kisvállalkozások számára Magyarországon.

„A Magyar Bankholding tagja, a Budapest Bank csoport fontosnak tartotta, hogy a vállalkozások számára olyan megoldást kínáljon, amellyel egyszerűbbé és gyorsabbá válik az adminisztrációs, pénzügyi és számlázási feladatok ellátása. Erre nyújt lehetőséget többek között a nyílt bankolás, ezért Magyarországon elsőként szereztük meg a számlainformációs szolgáltatás (AISP) és a fizetés-kezdeményezési szolgáltatás (PISP) együttes nyújtásához szükséges engedélyeket a Magyar Nemzeti Banktól és tettük elérhetővé ezen szolgáltatásokat az online számlázásra is lehetőséget biztosító Budapest Pénzügyi Asszisztensben.”

Szenttamási Norbert

termékfejlesztési és pénzforgalmi vezető, BUPA

Egyre többen használják a nyílt bankolásra épülő szolgáltatásokat

A BUPA népszerűségét mutatja, hogy a 2020. júniusi indulás óta – bő egy év alatt –  17 ezer vállalkozás és közel 400 könyvelő regisztrált a digitális platformra.

A Budapest Bank ügyfelek 70%-a már összekapcsolta a Budapest Pénzügyi Asszisztenst a vállalkozói számlájával és használja a nyílt bankolásra épülő szolgáltatásokat.

Aktívan használják a számlainformációs szolgáltatást (AISP) a kiállított számlák státuszának nyomon követésére, valamint a fizetés-kezdeményezési szolgáltatást (PISP) a bejövő számlák kifizetésére.

Az elmúlt fél évben közel 7 ezer tranzakciót indítottak a felületről 2 milliárd forint értékben, valamint 100 000 számlát állítottak ki közel 50 milliárd forint értékben a program segítségével – osztotta meg a FinTechZone-nal a legfrissebb számokat Szenttamási Norbert.

A cikk megjelenését a Magyar Bankholding tagja, a Budapest Bank csoport támogatta.

Címlapfotó: Karolina Grabowska fotója a Pexels oldaláról
BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!