PayTechShow 4.0

A Microsoft is felszállt a BNPL vagonra

Szerző: | 2021. 07. 16. | Fintech kitekintő, Összes hír

PayTechShow 4.0

A Buy Now Pay Later (BNPL) fizetési lehetőség sorban kelti fel a nagy tech cégek és online piacterek érdeklődését. Ezúttal a Microsoft kötött partnerséget Ausztrália egyik legnagyobb BNPL szolgáltatójával a Zip Co-val. Az együttműködés eredményeként maximum 12 hónapra, kamatmentes részletre vásárolhatnak Microsoft termékeket, elsőként az ausztrál Zip ügyfelek. A Zip európai szemmel is érdekes lehet.

Ausztrália a “Vásárolj most, fizess később” szolgáltatások egyik legnagyobb piacát képviseli. 2018-ról 2019-re a halasztott- vagy részletfizetési mód használata 3%-ról 8%-ra nőtt az e-commerce tranzakciók esetében.

2023-ig ez az arány elérheti a 17%-ot a FIS Worldpay előrejelzése szerint. Ezzel egyidejűleg a FIS a betéti és hitelkártyákkal történő fizetés részesedésének 46%-ról 28%-ra történő csökkenését várja a szigetországban.

Mi a Buy Now Pay Later?

A “Vásárolj most, fizess később! – Buy Now, Pay Later” (röviden: BNPL) szlogen alatt, új köntösben hódít világszerte egy régóta létező szolgáltatás. A digitalizáció segítségével újrahuzalozott szolgáltatás újítása abban áll, hogy a vásárlás folyamatába beépülve, újfajta szolgáltatók révén, instant módon válik elérhetővé a halasztott-, vagy részletfizetési lehetőség akár kamatmentesen, olyan vásárlók számára is, akik nem rendelkeznek hitelkártyával, vagy más fedezetlen hiteltermékkel.

További részletek itt.

A Microsoft – Zip együttműködés keretei

A vásárlók a Zip mobil applikációba történő regisztrációt követően tudják igényelni az egyszer használatos virtuális fizetési kártyát. A csak digitális formában létező kártyával ezután a Microsoft Store-ban Office termékeket, Surface laptopot, vagy tabletet, illetve Xbox konzolt és játékokat vásárolhatnak. A megvásárolt terméket maximum 12 hónap alatt tudják kamatmentesen visszafizetni heti, kétheti, vagy havi részletekben.

A Microsoft célja, hogy a BNPL ajánlatát az idei évben kiterjessze további piacokra, valamint biztosítsa a részletfizetési lehetőséget a lakossági ügyfelek mellett kiskereskedőknek és vállalkozásoknak is.

A cég a Microsoft együttműködést megelőzően egy másik technológiai szolgáltatóval, az Adobe-val is megállapodást kötött. Idén áprilisban a Zip csatlakozott az Adobe Exchange Partner Programhoz, amelynek keretében több ezer Magento platformot használó kereskedő számára válik elérhetővé a Zip BNPL szolgáltatása.

Röviden a Zip-ről

A Zip 2013-ban alakult, 2015 óta az ausztrál tőzsdén jegyzett cég. Ausztrália második legnagyobb BNPL szolgáltatója az Afterpay után. A Zip globálisan 6,4 millió ügyfélnek nyújtja szolgáltatásait és 45.000 kereskedő partnerrel rendelkezik.

Összehasonlításképpen a legnagyobb szolgáltató, az Afterpay számai: 13,1 millió ügyfél, 74.700 kereskedő.

Miért lehet érdekes a Zip európai szemmel?

A Zip nem titkolt szándéka, hogy a BNPL piac globális szereplőjévé váljon. E célt szem előtt tartva lépett be 2021. elején az Egyesült Királyságba a szolgáltatásával, valamint kezdett aktív akvizícióba az elmúlt évben. Az akvizíciós tevékenység eredményeként 2020 szeptemberében belépett az amerikai piacra a Quadpay felvásárlásával, 2021-ben pedig ugyanezt tervezi a Közel-Keleten és Európában két további cégen keresztül.

A Közel-Keleten a Spotii akvizícióját idén a 3. negyedévben, az európiait pedig a 4. negyedévben zárja.

Az európai akvizíció érdekessége, hogy azt a Twisto nevű BNPL szolgáltatót vásárolja meg a cég, amelynek 16 millió euró összegű forrás bevonásáról az év elején számoltunk be, amikor többek között a Raiffeisen Bank International – az Elevator Ventures fintech tőkealapján keresztül -, az ING Bank és az osztrák UNIQA biztosító is beszállt a fintech startupba.

A Twisto pénzforgalmi intézményi licensszel rendelkezik az EU-ban, amely lehetővé teszi majd a Zip számára fizetési szolgáltatások nyújtását az EU tagállamaiban.

Fotó: V-huawe,  CC BY-SA 4.0

A FinTechZone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, a FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
fintechgroup.hu

HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH
PayTechShow 4.0

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

EGRI SZILVIA

A bankszektorban nevelkedett. Miután felépített egy-két “kártyavárat” (értsd: kártya üzletágat), szakmai életének egyik legizgalmasabb kalandjában vett részt: egy zöldmezős banképítésben. Töretlenül hisz abban, hogy lehet szerethető digitális pénzügyi szolgáltatásokat fejleszteni és abban, hogy a digitális térben a digitális “Én”-hez igazodó szolgáltatások és ügyfélutak lehetnek a nyerők. Lelkesedését és kreatív énjét 2017 tavasza óta a bankszektoron kívül mobilizálja. #femtech, #hunfemtech

PAYTECHSHOW 2023

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
2023-ban is jön a PayTechShow, ahol bemutatjuk az aktuális elektronikus fizetési trendeket, a legújabb paytech megoldásokat és a szabályozói iránymutatásokat.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!