A PayPal elindítja saját kriptovalutáját

Szerző: | 2023. 08. 14. | kriptovaluták, Nemzetközi fintech hírek, Összes hír, web3

BankTechShow | A jövő digitális bankja

A PayPal elindított egy USA-dollárban denominált stabilcoint, amit digitális fizetésekhez és Web3-hoz terveztek, és amely kompatibilis a legszélesebb körben használt pénzváltókkal, pénztárcákkal és Web3-alkalmazásokkal. Nem is kell mondani, hogy ez a kezdeményezés milyen jelentős lökést adhat a digitális tokenek elterjedésének.

A PayPal elindította saját stabil érméjét (stablecoin), melynek neve PayPalUSD (PYUSD). A vállalat bevallása szerint a kriptovaluta token teljes mértékben USA-dollár-betétekkel van fedezve, és a PayPal alkalmazásában vagy webhelyén PYUSD-nként 1,00 dollárért megvásárolható vagy eladható.

Mi az a stabilcoin?

A stabilcoin-ok arról a tényről kapták a nevüket, hogy árfolyamuk stabil, és valamely nemzetközileg kereskedett valutához (például az amerikai dollár vagy az euró) kötik.

Ha hihetünk a kibocsátóknak, a stabilitást az a tény biztosítja, hogy minden kibocsátott kriptoegység mögött azonos egységnyi fedezet áll rendelkezésre. Egyik legismertebb stabilcoin a Tether (USDT), amelynek árfolyama a dollárhoz kötött (1 USDT= 1 dollár) és más kriptovalutákhoz hasonlóan a kriptotőzsdéken kereskedés során felhasználható.

A PYUSD augusztus 7-én indult, és az elkövetkező hetekben válik elérhetővé a PayPal-egyenleg fiókkal rendelkező egyesült államokbeli ügyfelek számára. Mindemellett hamarosan megtalálható lesz a PayPal tulajdonában lévő Venmo alkalmazásban is.

A piac nem feltétlenül lepődött meg a PayPal kezdeményezésén – a világhírű pénzforgalmi szolgáltató jelenleg is lehetővé teszi a felhasználók számára kriptovaluták vásárlását, átutalását és eladását az alkalmazásban, beleértve a Bitcoint, a Bitcoin Cash-t, az Ethereumot és a Litecoint.

A stabil érmék jelenlegi mennyiségének nagy részét web3-specifikus környezetekben használják, de úgy tűnik, hogy a PayPal, mint globális márka ismertsége bizonyosan előmozdítja az új fizetési eszköz iránti keresletet és általános bizalmat a kereskedelem szélesebb körében is.

Másrészt minden nagy piaci szereplő belépése a digitális tokenek világába azt erősíti, hogy a világ nem a jegybanki kibocsátású, hivatalos digitális fizetőeszközök kizárólagos használata felé halad.

„A digitális valuták felé való elmozduláshoz olyan stabil eszközre van szükség, amely digitálisan natív, és könnyen csatlakoztatható olyan fiat valutához, mint az amerikai dollár”

– nyilatkozta Dan Schulman, a PayPal elnök-vezérigazgatója.

A stabilcoin Ethereumra épül, és a New York-i székhelyű Paxos Trust Company bocsátotta ki, ami szabályozott blokklánc-infrastruktúrát biztosít ügyfelei számára.

A token iránti bizalom megteremtése érdekében a Paxos nyilvános havi tartalékjelentést tesz közzé a PayPal USD-hez, amely felvázolja a tartalékot alkotó eszközöket, illetve nyilvános, harmadik féltől származó tanúsítványt közöl a PayPal USD tartalékeszközeinek értékéről.

Forrás: PayPal | Címlapfotó forrása: stock.adobe.com by Ascannio | Licenc: FinTech Group

BankTechShow | A jövő digitális bankja
BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
“A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

blank

Urbán Anikó

Lássuk be, a pénzügyi innováció a bölcsészeket sem kerüli el; jó példa erre Anikó. Újságíróként és társadalomtudományokkal foglalkozó szakemberként azt vette észre, hogy a technológia emberekre gyakorolt hatásával egyre többet foglalatoskodik. Humán beállítottsága ellenére (értsd: izgul adóbevalláskor és számlázáskor, hogy mit ront el…) már korán látott számlavezetési rendszer bevezetésére vonatkozó projektet majd újságíróként is az IT területen talált otthont. Hiszi, hogy a kíváncsiság és a nyitottság minden szektorba jó belépő.

KÖVETKEZŐ ESEMÉNY

PAYTECHSHOW 5.0

KEDVEZMÉNYES JEGYÁR:
02.29-IG

FinTechShow-7.0

Terítéken a legújabb elektronikus fizetési trendek, megoldások, iránymutatások

2024. április 16.

Budapest Kongresszusi Központ

TOVÁBBI ESEMÉNYEINK

FINTECHSHOW 8.0: Minden, ami fintech | 2024.10.15.

BANKTECHSHOW 2.0: Megoldások a jövő digitális bankjához | 2024.11.26.