2023.04.26.

A Visa megosztotta a PayTechShow-n, milyen fő trendek határozzák meg a digitális fizetések jövőjét

Szerző:

A múlt héten Budapesten megrendezett PayTechShow-n a Visa megosztotta a digitális fizetések jövőjével kapcsolatos vízióját. Hanna Wasserburger, a Visa Magyarországért, Csehországért és Szlovákiáért felelős tanácsadási igazgatója bemutatta, hogyan formálódik a digitális fizetési ökoszisztéma a főbb trendek tükrében és ezeknek milyen hatása lehet az ökoszisztéma szereplőire.

Röviden:

  1. A felhasználók egyre digitálisabbak és egyre nyitottabbak a digitális – akár alternatív (pl. QR-kódos, BNPL) – fizetési megoldások iránt, amelynek eredményeként nyomás alá kerültek a kártyakibocsátó bankok, hogy új, innovatív fizetés megoldásokkal elégítsék ki a növekvő igényeket, különösen az elektronikus kereskedelemben.
  2. Egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a kis- és középvállalkozások digitális felzárkózását segítő megoldások. A pandémia alatt ez a szegmens jelentősen digitalizálódott és megismerkedett a kártyaelfogadással. Az első lépések után a kis- és középvállalkozásoknak megnőtt az igénye arra, hogy testreszabott digitális fizetési és online banki megoldásokat kapjanak.
  3. Végül, de nem utolsó sorban kiemelt szerepe van a központi közigazgatás és a közszféra digitális transzformációjának, amelynek eredményei jelentősen formálják, átalakítják a lakossággal és a vállalkozásokkal való interakciókat és ezáltal a digitális felkészültségüket is. Mindemellett a központi közigazgatás kezében a digitális fizetés nemcsak a gazdaság fehérítését szolgálja, de akár a gazdasági krízisek előrejelzésére is alkalmas lehet a tranzakciós adatokon keresztül.

Az elektronikus kereskedelem az új, alternatív fizetési megoldások melegágya

Hana Wasserburger három fő felhasználói trendet emelt ki, amelyek jelentős hatást gyakorolnak a digitális fizetési ökoszisztéma fejlődésére.

  1. Folyamatosan növekszik az online vásárlások száma Magyarországon. Már nemcsak a nagyobb értékű vásárlásokat intézik egyre többen online, hanem a mindennapi igényeket kielégítő bevásárlásokat (pl. élelmiszerrendelést) is.
  2. Egyre jobban növekszik a magyar vásárlók körében az alternatív fizetési megoldások iránti nyitottság. A Visa felmérése szerint a magyar vásárlók 22%-a nyitott a BNPL iránt – többek között a jelenlegi súlyos inflációs nyomásnak köszönhetően -, 36% pedig kipróbálná a QR-kódos fizetést az interneten.
  3. Évről-évre növekszik a tokenizált (digitális tárcákba, mobiltárcákba elmentett) fizetési kártyák száma, amelynek eredményeként nő az okostelefonokkal, hordozható eszközökkel végrehajtott érintéses fizetések száma is.
Hana Wasserburger, Visa, PayTechShow 2023
Fotón: Hana Wasserburger, a Visa Magyarországért, Csehországért és Szlovákiáért felelős tanácsadási igazgatója a PayTechShow-n. (Készítette: Kovács Dávid, Instagram)

Az előbb említett trendek egyértelműen hozzájárulnak ahhoz, hogy egyre többféle, egyre összetettebb fizetési megoldások jelennek meg a piacon.

A Visa felmérése szerint a közép-kelet-európai vásárlók körében a leggyakrabban használt fizetési megoldás már nem a készpénz, hanem a fizetési kártya mind a személyes, mind az online vásárlások során.

Az új fizetési megoldások terjedését elsősorban az elektronikus kereskedelem katalizálja, és itt kezdik el nagyobb arányban használni az olyan alternatív fizetési megoldásokat, mint például a QR-kódos számlaalapú fizetést, vagy a BNPL-t.

A Visa számos megoldással rendelkezik, amelyekkel a pénzintézetek, a kártyakibocsátók katalizálhatják a digitális fizetések terjedését, valamint kielégíthetik a digitális fizetésekkel kapcsolatos egyre növekvő elvárásokat, igényeket.

Az elektronikus kereskedelemhez kapcsolódóan Hana Wasserburger bemutatott pár megoldást, amelyek a Visa technológiájára alapozva nyújtanak új, értéknövelt digitális fizetési megoldásokat. Ezeket a megoldásokat a bankok, a kártyakibocsátók is beépíthetik a digitális szolgáltatás-portfóliójukba. Ilyen megoldás például a Minna Technologies által kínált előfizetés-menedzsment, a Credi2 BNPL white label platform, a Tink nyílt bankolási (open banking) platform, az Ecolytiq ökokalkulátor.

Új lehetőségek a fizetési és a pénzügyi megoldások határmezsgyéjén

Nemcsak a felhasználói, hanem a digitális fizetési ökoszisztéma másik meghatározó oldalán, a kereskedői és elfogadói oldalon is jelentős digitális átalakulás történt az elmúlt években.

A pandémia eredményeként szignifikánsan bővült a kártyaelfogadó helyek száma a kis- és középvállalkozások körében, ami hozzájárult a vállalkozások digitális szolgáltatások iránti igényének növekedéséhez.

Többek között nőtt az igényük az iránt, hogy a bankok minél több terméküket, szolgáltatásukat tegyék elérhetővé online, illetve kínáljanak testreszabott pénzügyi/fizetési szolgáltatásokat számukra.

Ezek az igények is hozzájárultak a digitális fizetési megoldások diverzifikációjához, új, innovatív megoldások (pl. QR-kódos fizetés, Click-to-Pay, önkiszolgáló boltok, hangvezérelt megoldások) megjelenéséhez.

A növekvő kis- és középvállalkozói igények eredményeként a kártyaelfogadást nyújtó elfogadóknak is alkalmazkodniuk kell az új trendekhez és kiaknázniuk például a fizetési és a pénzügyi/biztosítási szolgáltatások határmezsgyéjén megjelenő új megoldásokban rejlő lehetőségeket.

Hana Wasserburger, Visa, PayTechShow 2023
Fotón: Hana Wasserburger, a Visa Magyarországért, Csehországért és Szlovákiáért felelős tanácsadási igazgatója a PayTechShow-n. (Készítette: Kovács Dávid, Instagram)

Új lehetőségek a központi közigazgatás számára

Végül, de nem utolsó sorban Hana Wasserburger kiemelte, hogy a közszféra és a központi közigazgatás hogyan tud értéket teremteni a digitális fizetéseken keresztül.

A kormányzat számára a digitális fizetések legfontosabb hozadéka a gazdaság fehéredése.

A digitális fizetések arányának 5%-os növekedése a szürkegazdaság 11-13%-os visszaszorulását eredményezheti.

Emellett a digitális fizetési tranzakciókból származó adatok segítséget nyújthatnak a gazdaság teljesítményének előrejelzéséhez, strukturális piaci problémák feltárásához, de akár szektorális krízisek, összeomlások előrejelzéséhez és ezáltal a válságok megelőzéséhez is.

Mit hoz a jövő?

Az előadás végén Hana Wasserburger bemutatott három olyan technológiai trendet, amelyek alapjaiban formálhatják át a digitális fizetési ökoszisztéma középtávú lehetőségeit.

A mesterséges intelligencia, a metaverzum és az Internet of Things (IoT) olyan technológiák, amelyek jelentősen hozzájárulhatnak a vásárlói magatartás jobb megértéséhez, a digitális valuták terjedéséhez és a beágyazott pénzügyek (embedded finance) mindennapossá válásához.

Hana Wasserburger, Visa, PayTechShow 2023
Fotón: Hana Wasserburger, a Visa Magyarországért, Csehországért és Szlovákiáért felelős tanácsadási igazgatója a PayTechShow-n. (Készítette: Kovács Dávid, Instagram)

Címlapfotón: Hana Wasserburger, a Visa Magyarországért, Csehországért és Szlovákiáért felelős tanácsadási igazgatója a PayTechShow-n. (Készítette: Kovács Dávid, Instagram)

Címkék: