PayTechShow 4.0

Állampapír vásárlás online a Magyar Államkincstártól (2. rész)

Szerző: | 2021. 08. 02. | Digitális pénzügyek, Összes hír

PayTechShow 4.0

Állampapírokat, babakötvényt, Diszkont Kincstárjegyet és államkötvényt is vásárolhatunk online, közvetlenül a Magyar Államkincstártól (MÁK). A számlanyitás ingyenes és havi díjak sincsenek, nem úgy, mint a kereskedelmi bankoknál, befektetési szolgáltatóknál. Akik otthonosan mozognak az internet világában, vagy vásároltak már webáruházban, azok számára kedvezőbb lehet közvetlenül a Magyar Államkincstár online felületén keresztül értékpapír nyilvántartási-számlát nyitni és állampapírokat venni, eladni. Az online számlanyitás után leteszteltük az online állampapír vásárlást is.

Ahhoz, hogy állampapírokat, Diszkont Kincstárjegyet, vagy államkötvényt vásárolhassunk online, közvetlenül a Magyar Államkincstártól, első lépésként nyitnunk kell egy értékpapír nyilvántartási-számlát a MÁK-nál és igényelnünk kell WebKincstár (MobilKincstár) hozzáférést. Ezeket távolról, online is elvégezhetjük az Ügyfélkapun keresztül alig 40 perc alatt, amiről itt számoltunk be részletesen.

Az értékpapírszámlát a MÁK a következő munkanapon (alig 24 órán belül) megnyitotta számunkra és a WebKincstárhoz való hozzáféréshez szükséges adatokat is megkaptuk, így minden a rendelkezésünkre állt, hogy távolról, online vásárolhassunk állampapírokat, vagy egyéb, a MÁK által forgalmazott értékpapírokat a WebKincstáron keresztül.

Hasznos tipp:

 • Babakötvényt is vásárolhatunk online a WebKincstáron keresztül, aminek a szükséges feltétele ún. Start-értékpapírszámla nyitása a Magyar Államkincstárnál. Ezt a számlát is megnyithatjuk az Ügyfélkapun keresztül online, személyes megjelenés nélkül.

Belépés a WebKincstárba

Az értékpapír nyilvántartási-számla sikeres megnyitásáról e-mailben kapunk értesítést a Magyar Államkincstáról, ami tartalmazza az elektronikus csatornákra (WebKincstár, MobilKincstár) történő belépéshez szükséges Felhasználói nevet.

Az első bejelentkezés alkalmával a bejelentkező felületen a „Teendők új jelszó igénylése esetén” linkre kell kattintanunk, hogy beállíthassuk a jelszavunkat. Ahogy végigcsináltuk a jelszó igénylési folyamatot, máris beléphetünk a WebKincstár felületére. (Mi azt tapasztaltuk, hogy az első belépést követően kérte a jelszó módosítását, így újabb jelszót kellett megadnunk.)

webkincstar allampapir vasarlas

Képernyőkép: WebKincstár kezdő (nyitó) képernyő

Minden bejelentkezés során két-faktoros ügyfélhitelesítés történik és a felhasználói név / jelszó páros megadásán kívül a számlanyitás során megadott mobilszámunkra kapott egyszer használatos SMS kódot is meg kell adni ugyanúgy, mint a netbankba való belépés során. (Minden belépés során kapunk egyszer használatos SMS kódot.)

Ha letöltjük a MÁK mobilalkalmazását, a MobilKincstár applikációt, akkor az első belépést követően beállíthatjuk a biometrikus hitelesítést is, amivel egyszerűbbé tehetjük a belépést a mobilalkalmazásba (ezzel csak az SMS-kódot válthatjuk ki, a jelszó megadást nem). Ugyanakkor a WebKincstárba való belépésnél a SMS kód kiváltására nem használható a telefonon keresztül történő biometrikus hitelesítés második faktorként, amit a hazai bankoknál a netbankba való belépés során már megszokhattunk.

Állampapír vásárlás online a WebKincstár felületén keresztül

A WebKincstárba történő sikeres bejelentkezés után a kezdő képernyőn („Áttekintés” menügomb alatt) láthatjuk a portfóliónk aktuális értékét, összetételét, a kamatfizetési, lejárati dátumokat, a korábbi tranzakcióinkat, illetve az új értékpapírokat.

Az új értékpapírok lista-szerű megjelenítése segíti a gyors áttekintést, láthatjuk a lejárati időpontokat, a kamatozás típusát (változó vagy fix), a devizanemet és az aktuális kamatot. Az értékpapírok mellett ott található a Vétel, vagy Jegyzés gomb is, így akár innen is vagy a bal oldali menüben található „Új tranzakció” gombra kattintva kezdeményezhetjük a vásárlást.

Ha szeretnénk áttekinteni az összes állampapírt, akkor a kezdő képernyőn az Új értékpapírok szakaszban kattintsunk a „További értékpapírok” linkre, vagy a bal oldali menüben az „Állampapírok” menüponton belül az „Állampapír kereső” gombra.

Hasznos tudnivaló:

 • Ha a WebKincstáron keresztül Egyéves Magyar Állampapírt, vagy Magyar Állampapír Pluszt kívánunk vásárolni, akkor a Jegyzés gomb jelenik meg. Egyéb esetben a Vétel gomb található az értékpapír mellett
webkincstar online allampapir vasarlas

Képernyőkép: Új értékpapírok listája

Vásárlás folyamata:

 1. A Vétel gombra kattintva adhatjuk meg, hogy mekkora összegben kívánunk értékpapírt vásárolni. Megadhatjuk a névértéket, vagy a vásárolni kívánt összeget.
 2. Ezt követően kiválaszthatjuk, hogy a vásárlás ellenértékét bankkártyával, banki átutalással, (a MÁK-nál vezetett) pénzszámla terhére, vagy pénzszámla és bankkártya kombinációjával kívánjuk-e teljesíteni.
 3. Miután kiválasztottuk a fizetési módot, utolsó lépésként meg kell adnunk, hogy „allokáció esetén(ha nem teljesül a tranzakció, akkor) a visszafizetés a pénzszámlára kerüljön, vagy banki átutalással a bankszámlánkra.
 4. Ahogy kiválasztottuk a visszafizetés módját, a Vásárlás gombra kattintva teljesíthetjük a fizetési kötelezettségünket.

Hasznos tippek:

 • Leteszteltük a bankkártyás fizetést és a banki átutalást is. Az előbbi esetén arra figyeljünk, van-e vásárlási limit a kártyánkon. Ha van és átlépjük a vásárlási összeget, akkor a tranzakció elutasításra kerül és kezdhetjük újra a tranzakciót.
 • A banki átutalás esetén kb. 30 percen belül értesítést kaptunk SMS-ben, hogy a vásárlás összege jóváírásra került és ezzel egy időben teljesült a vásárlás is.
 • A banki átutalással történő értékpapír vásárlás esetén jó, ha tudjuk, hogy a banki számlacsomagunkhoz milyen átutalási díjak kapcsolódnak, ugyanis ettől függően költsége lehet a banki átutalásnak. Ha olyan csomagáras számlacsomagunk van, amelynek keretében korlátlanul utalhatunk külön átutalási díj (és tranzakciós illeték) felszámítása nélkül, akkor nyugodtan választhatjuk a banki átutalással történő vásárlást is.
 • A banki átutalással történő értékpapír vásárlás esetén fontos még az esedékesség napjára odafigyelni. Ha a banki átutalás nem érkezik be a megadott esedékességi napig, akkor az értékpapír vásárlás nem történik meg. Ebben az esetben az átutalt összeg a MÁK-nál vezetett pénzszámlánkra kerül, amit bármikor azonnal felhasználhatunk értékpapír vásárlásra.
 • Fontos azzal tisztában lenni, hogy a WebKincstáron keresztül csak a Magyar Államkincstár által forgalomba hozott értékpapírokat vásárolhatunk. Tőzsdei részvényekkel, egyéb papírokkal nem tudunk ezen a felületen keresztül kereskedni.

Mennyibe kerül, ha közvetlenül a Magyar Államkincstáron keresztül kezeljük az értékpapírjainkat?

 • Számlanyitási díj: 0 Ft
 • Számlavezetési díj: 0 Ft
 • Kiegészítő szolgáltatások díja (TeleKincstár, WebKincstár, MobilKincstár): 0 Ft
 • Készpénzfelvétel díja: 0 Ft
 • Negyedéves számlakivonat (papíralapú): 0 Ft
 • Eseti tájékoztatás (papíralapú) 0 Ft
 • SMS-szolgáltatás díja: 0 Ft
 • Bankkártyával történő forint, vagy euró befizetés (POS, VPOS): 0 Ft
 • Értékpapír átvezetés: 0 Ft
 • Értékpapír számlajóváírás: 0%
 • Kiutalás esetén a díj, ha természetes személy ügyfélszámlájáról természetes személy fizetési számlájára történik: 0%
 • Kiutalás esetén a tranzakciós díj, ha természetes személy ügyfélszámlájáról NEM természetes személy fizetési számlájára történik: 0,3%, legfeljebb 6 000 Ft.
Hasznos oldalak, dokumentumok:

A FinTechZone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, a FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
fintechgroup.hu

HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH
PayTechShow 4.0

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

LEMÁK GÁBOR

A Szabadidő Központban (a KÖZGÁZ-on) végzett, a Duna bal partján. Kimaradt a bölcsi és a multikulti szocializáció az életéből, így lettek eretnek gondolatai. Néha kiengedik a zártosztályról, de már egyre ritkábban. A gumiszobából pattantak ki a FinTechZone, a FinTech Akadémia, a FinTech Verseny, a HUNFINTECH25 és a FinTechShow ötletek, amiket sajnos továbbiak is követnek majd. #fintechterapia #gumiszoba

PAYTECHSHOW 2023

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
2023-ban is jön a PayTechShow, ahol bemutatjuk az aktuális elektronikus fizetési trendeket, a legújabb paytech megoldásokat és a szabályozói iránymutatásokat.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!