2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2021.08.02.

Állampapír vásárlás online a Magyar Államkincstártól (2. rész)

Szerző:

Kategóriák:

Állampapírokat, babakötvényt, Diszkont Kincstárjegyet és államkötvényt is vásárolhatunk online, közvetlenül a Magyar Államkincstártól (MÁK). A számlanyitás ingyenes és havi díjak sincsenek, nem úgy, mint a kereskedelmi bankoknál, befektetési szolgáltatóknál. Akik otthonosan mozognak az internet világában, vagy vásároltak már webáruházban, azok számára kedvezőbb lehet közvetlenül a Magyar Államkincstár online felületén keresztül értékpapír nyilvántartási-számlát nyitni és állampapírokat venni, eladni. Az online számlanyitás után leteszteltük az online állampapír vásárlást is.

Ahhoz, hogy állampapírokat, Diszkont Kincstárjegyet, vagy államkötvényt vásárolhassunk online, közvetlenül a Magyar Államkincstártól, első lépésként nyitnunk kell egy értékpapír nyilvántartási-számlát a MÁK-nál és igényelnünk kell WebKincstár (MobilKincstár) hozzáférést. Ezeket távolról, online is elvégezhetjük az Ügyfélkapun keresztül alig 40 perc alatt, amiről itt számoltunk be részletesen.

Az értékpapírszámlát a MÁK a következő munkanapon (alig 24 órán belül) megnyitotta számunkra és a WebKincstárhoz való hozzáféréshez szükséges adatokat is megkaptuk, így minden a rendelkezésünkre állt, hogy távolról, online vásárolhassunk állampapírokat, vagy egyéb, a MÁK által forgalmazott értékpapírokat a WebKincstáron keresztül.

Hasznos tipp:

 • Babakötvényt is vásárolhatunk online a WebKincstáron keresztül, aminek a szükséges feltétele ún. Start-értékpapírszámla nyitása a Magyar Államkincstárnál. Ezt a számlát is megnyithatjuk az Ügyfélkapun keresztül online, személyes megjelenés nélkül.

Belépés a WebKincstárba

Az értékpapír nyilvántartási-számla sikeres megnyitásáról e-mailben kapunk értesítést a Magyar Államkincstáról, ami tartalmazza az elektronikus csatornákra (WebKincstár, MobilKincstár) történő belépéshez szükséges Felhasználói nevet.

Az első bejelentkezés alkalmával a bejelentkező felületen a „Teendők új jelszó igénylése esetén” linkre kell kattintanunk, hogy beállíthassuk a jelszavunkat. Ahogy végigcsináltuk a jelszó igénylési folyamatot, máris beléphetünk a WebKincstár felületére. (Mi azt tapasztaltuk, hogy az első belépést követően kérte a jelszó módosítását, így újabb jelszót kellett megadnunk.)

webkincstar allampapir vasarlas

Képernyőkép: WebKincstár kezdő (nyitó) képernyő

Minden bejelentkezés során két-faktoros ügyfélhitelesítés történik és a felhasználói név / jelszó páros megadásán kívül a számlanyitás során megadott mobilszámunkra kapott egyszer használatos SMS kódot is meg kell adni ugyanúgy, mint a netbankba való belépés során. (Minden belépés során kapunk egyszer használatos SMS kódot.)

Ha letöltjük a MÁK mobilalkalmazását, a MobilKincstár applikációt, akkor az első belépést követően beállíthatjuk a biometrikus hitelesítést is, amivel egyszerűbbé tehetjük a belépést a mobilalkalmazásba (ezzel csak az SMS-kódot válthatjuk ki, a jelszó megadást nem). Ugyanakkor a WebKincstárba való belépésnél a SMS kód kiváltására nem használható a telefonon keresztül történő biometrikus hitelesítés második faktorként, amit a hazai bankoknál a netbankba való belépés során már megszokhattunk.

Állampapír vásárlás online a WebKincstár felületén keresztül

A WebKincstárba történő sikeres bejelentkezés után a kezdő képernyőn („Áttekintés” menügomb alatt) láthatjuk a portfóliónk aktuális értékét, összetételét, a kamatfizetési, lejárati dátumokat, a korábbi tranzakcióinkat, illetve az új értékpapírokat.

Az új értékpapírok lista-szerű megjelenítése segíti a gyors áttekintést, láthatjuk a lejárati időpontokat, a kamatozás típusát (változó vagy fix), a devizanemet és az aktuális kamatot. Az értékpapírok mellett ott található a Vétel, vagy Jegyzés gomb is, így akár innen is vagy a bal oldali menüben található „Új tranzakció” gombra kattintva kezdeményezhetjük a vásárlást.

Ha szeretnénk áttekinteni az összes állampapírt, akkor a kezdő képernyőn az Új értékpapírok szakaszban kattintsunk a „További értékpapírok” linkre, vagy a bal oldali menüben az „Állampapírok” menüponton belül az „Állampapír kereső” gombra.

Hasznos tudnivaló:

 • Ha a WebKincstáron keresztül Egyéves Magyar Állampapírt, vagy Magyar Állampapír Pluszt kívánunk vásárolni, akkor a Jegyzés gomb jelenik meg. Egyéb esetben a Vétel gomb található az értékpapír mellett
webkincstar online allampapir vasarlas

Képernyőkép: Új értékpapírok listája

Vásárlás folyamata:

 1. A Vétel gombra kattintva adhatjuk meg, hogy mekkora összegben kívánunk értékpapírt vásárolni. Megadhatjuk a névértéket, vagy a vásárolni kívánt összeget.
 2. Ezt követően kiválaszthatjuk, hogy a vásárlás ellenértékét bankkártyával, banki átutalással, (a MÁK-nál vezetett) pénzszámla terhére, vagy pénzszámla és bankkártya kombinációjával kívánjuk-e teljesíteni.
 3. Miután kiválasztottuk a fizetési módot, utolsó lépésként meg kell adnunk, hogy „allokáció esetén(ha nem teljesül a tranzakció, akkor) a visszafizetés a pénzszámlára kerüljön, vagy banki átutalással a bankszámlánkra.
 4. Ahogy kiválasztottuk a visszafizetés módját, a Vásárlás gombra kattintva teljesíthetjük a fizetési kötelezettségünket.

Hasznos tippek:

 • Leteszteltük a bankkártyás fizetést és a banki átutalást is. Az előbbi esetén arra figyeljünk, van-e vásárlási limit a kártyánkon. Ha van és átlépjük a vásárlási összeget, akkor a tranzakció elutasításra kerül és kezdhetjük újra a tranzakciót.
 • A banki átutalás esetén kb. 30 percen belül értesítést kaptunk SMS-ben, hogy a vásárlás összege jóváírásra került és ezzel egy időben teljesült a vásárlás is.
 • A banki átutalással történő értékpapír vásárlás esetén jó, ha tudjuk, hogy a banki számlacsomagunkhoz milyen átutalási díjak kapcsolódnak, ugyanis ettől függően költsége lehet a banki átutalásnak. Ha olyan csomagáras számlacsomagunk van, amelynek keretében korlátlanul utalhatunk külön átutalási díj (és tranzakciós illeték) felszámítása nélkül, akkor nyugodtan választhatjuk a banki átutalással történő vásárlást is.
 • A banki átutalással történő értékpapír vásárlás esetén fontos még az esedékesség napjára odafigyelni. Ha a banki átutalás nem érkezik be a megadott esedékességi napig, akkor az értékpapír vásárlás nem történik meg. Ebben az esetben az átutalt összeg a MÁK-nál vezetett pénzszámlánkra kerül, amit bármikor azonnal felhasználhatunk értékpapír vásárlásra.
 • Fontos azzal tisztában lenni, hogy a WebKincstáron keresztül csak a Magyar Államkincstár által forgalomba hozott értékpapírokat vásárolhatunk. Tőzsdei részvényekkel, egyéb papírokkal nem tudunk ezen a felületen keresztül kereskedni.

Mennyibe kerül, ha közvetlenül a Magyar Államkincstáron keresztül kezeljük az értékpapírjainkat?

 • Számlanyitási díj: 0 Ft
 • Számlavezetési díj: 0 Ft
 • Kiegészítő szolgáltatások díja (TeleKincstár, WebKincstár, MobilKincstár): 0 Ft
 • Készpénzfelvétel díja: 0 Ft
 • Negyedéves számlakivonat (papíralapú): 0 Ft
 • Eseti tájékoztatás (papíralapú) 0 Ft
 • SMS-szolgáltatás díja: 0 Ft
 • Bankkártyával történő forint, vagy euró befizetés (POS, VPOS): 0 Ft
 • Értékpapír átvezetés: 0 Ft
 • Értékpapír számlajóváírás: 0%
 • Kiutalás esetén a díj, ha természetes személy ügyfélszámlájáról természetes személy fizetési számlájára történik: 0%
 • Kiutalás esetén a tranzakciós díj, ha természetes személy ügyfélszámlájáról NEM természetes személy fizetési számlájára történik: 0,3%, legfeljebb 6 000 Ft.
Hasznos oldalak, dokumentumok:

Címkék:
blank
blank