2021.08.02.

A Twitter alapítója Buy Now, Pay Later szolgáltatót vesz. A Square bekebelezi az Afterpay-t

Szerző:

A Twitter alapítója, Jack Dorsey megveszi a világ egyik legnagyobb Buy Now, Pay Later (BNPL) szolgáltatóját, az Afterpay-t. Nemcsak Dorsey személye érdekes az ügyletben, hanem az is, hogy az ügyletet a fizetési szolgáltatást nyújtó cégén, a Square-en keresztül hajtja végre. A 29 milliárd dolláros felvásárlással a Square újabb lökést ad a fizetési iparág átalakulásának.

A The Wall Street Journal szerint ez a felvásárlás jól példázza, hogyan hasítanak ki egyre nagyobb szeletet a fizetési iparágban a fintech cégek, jellemzően a bankok rovására. A Square azért döntött az Afterpay felvásárlása mellett, mivel

a fiatalabb vásárlók kezdenek elfordulni a hagyományos hiteltermékektől és egyre többen választják a „Vásárolj most, fizess később” (Buy Now, Pay Later) fizetési lehetőséget.

Mi a Buy Now Pay Later?

A “Vásárolj most, fizess később! – Buy Now, Pay Later(röviden: BNPL) szlogen alatt, új köntösben hódít világszerte egy régóta létező szolgáltatás. A digitalizáció segítségével újrahuzalozott szolgáltatás újítása abban áll, hogy a vásárlás folyamatába beépülve, újfajta szolgáltatók révén, instant módon válik elérhetővé a halasztott-, vagy részletfizetési lehetőség akár kamatmentesen, olyan vásárlók számára is, akik nem rendelkeznek hitelkártyával, vagy más fedezetlen hiteltermékkel.

További részletek itt.

Könnyű hitelhozzáférés versus túlzott eladósodás

Az Afterpay lehetővé teszi a vásárlók számára, hogy négy, kamatmentes részletben fizethessenek az áruért. A vásárlók csak akkor fizetnek díjat, ha elmulasztják a törlesztőrészletet befizetni. Az Afterpay bevételeinek egyik része a késedelmi díjakból, másik része a kereskedőktől befolyó százalékos jutalékból származik.

Dorsey az ügylet kapcsán úgy nyilatkozott, hogy „közösek a Square és az Afterpay céljai. Olyan szolgáltatásokat építenek, amelyek hozzájárulnak a pénzügyi rendszer igazságosabbá és hozzáférhetőbbé tételéhez” – olvasható a The Wall Street hasábjain. Ezzel szemben a brit pénzügyi felügyelet (FCA) arra készül, hogy szigorúbban szabályozza a BNPL cégeket, mivel

jelentősen hozzájárulhatnak a vásárlók eladósodottságához.

További részletek a Buy Now, Pay Later fizetési szolgáltatással kapcsolatban a “Magyarország elektronikus fizetési térképe” c. FinTechZone | FinTech Group által készített kiadványban olvashatók.

Beindult a verseny a BNPL piacon

Egyre látványosabb a verseny a BNPL fizetési szolgáltatások piacán és a hagyományos bankoktól a BigTech cégekig keresik a belépési pontokat. Legutóbb az Apple jelentette be, hogy belép a „Vásárolj most, fizess később” piacra az Apple Pay Later szolgáltatással. Ezt megelőzően, a pandémia alatt a PayPal és az Amazon vezették be a BNPL szolgáltatást. Igaz, az Amazon már 2007-ben befektetett a Bill Me Later startupba, amelynek segítségével a kereskedők rugalmas pénzügyi (hitel) konstrukciókat kínálhattak vásárlóiknak.

Európában a legértékesebb Buy Now Pay Later szolgáltató a Klarna, amelynek piaci értéke épp pár hete érte el a 45,6 milliárd dollárt. (Érdekességképpen az OTP Banknak a piaci kapitalizációja jelenleg 12,97 milliárd euró.)

A Square CFO-ja a CNBC-nek korábban azt nyilatkozta, keresik azokat a befektetési lehetőségeket, amelyekkel még erőteljesebb e-commerce platformmá válhatnak és amelyek által a kereskedők új szolgáltatásokat nyújthatnak ügyfeleiknek.

A platform stratégiákkal, a digitális pénzügyi ökoszisztémák építésével, a digitális transzformáció új irányaival részletesen foglalkozunk 2021. október 7-8. között az idén 5 éves FinTechShow-n. 40 hazai és nemzetközi előadóval vizsgájuk meg, hogyan alakulhat át a pénzügyi közvetítői rendszer a következő években.

Címkék: