A Twitter alapítója Buy Now, Pay Later szolgáltatót vesz. A Square bekebelezi az Afterpay-t

írta | 2021.08.02. | Banki és fintech hírek, FinTechShow, Nemzetközi digitális bankolás, Összes hír

fintechshow fintech digitalis transzformacio

A Twitter alapítója, Jack Dorsey megveszi a világ egyik legnagyobb Buy Now, Pay Later (BNPL) szolgáltatóját, az Afterpay-t. Nemcsak Dorsey személye érdekes az ügyletben, hanem az is, hogy az ügyletet a fizetési szolgáltatást nyújtó cégén, a Square-en keresztül hajtja végre. A 29 milliárd dolláros felvásárlással a Square újabb lökést ad a fizetési iparág átalakulásának.

A The Wall Street Journal szerint ez a felvásárlás jól példázza, hogyan hasítanak ki egyre nagyobb szeletet a fizetési iparágban a fintech cégek, jellemzően a bankok rovására. A Square azért döntött az Afterpay felvásárlása mellett, mivel

a fiatalabb vásárlók kezdenek elfordulni a hagyományos hiteltermékektől és egyre többen választják a „Vásárolj most, fizess később” (Buy Now, Pay Later) fizetési lehetőséget.

Mi a Buy Now Pay Later?

A “Vásárolj most, fizess később! – Buy Now, Pay Later(röviden: BNPL) szlogen alatt, új köntösben hódít világszerte egy régóta létező szolgáltatás. A digitalizáció segítségével újrahuzalozott szolgáltatás újítása abban áll, hogy a vásárlás folyamatába beépülve, újfajta szolgáltatók révén, instant módon válik elérhetővé a halasztott-, vagy részletfizetési lehetőség akár kamatmentesen, olyan vásárlók számára is, akik nem rendelkeznek hitelkártyával, vagy más fedezetlen hiteltermékkel.

További részletek itt.

Könnyű hitelhozzáférés versus túlzott eladósodás

Az Afterpay lehetővé teszi a vásárlók számára, hogy négy, kamatmentes részletben fizethessenek az áruért. A vásárlók csak akkor fizetnek díjat, ha elmulasztják a törlesztőrészletet befizetni. Az Afterpay bevételeinek egyik része a késedelmi díjakból, másik része a kereskedőktől befolyó százalékos jutalékból származik.

Dorsey az ügylet kapcsán úgy nyilatkozott, hogy „közösek a Square és az Afterpay céljai. Olyan szolgáltatásokat építenek, amelyek hozzájárulnak a pénzügyi rendszer igazságosabbá és hozzáférhetőbbé tételéhez” – olvasható a The Wall Street hasábjain. Ezzel szemben a brit pénzügyi felügyelet (FCA) arra készül, hogy szigorúbban szabályozza a BNPL cégeket, mivel

jelentősen hozzájárulhatnak a vásárlók eladósodottságához.

További részletek a Buy Now, Pay Later fizetési szolgáltatással kapcsolatban a “Magyarország elektronikus fizetési térképe” c. FinTechZone | FinTech Group által készített kiadványban olvashatók.

Beindult a verseny a BNPL piacon

Egyre látványosabb a verseny a BNPL fizetési szolgáltatások piacán és a hagyományos bankoktól a BigTech cégekig keresik a belépési pontokat. Legutóbb az Apple jelentette be, hogy belép a „Vásárolj most, fizess később” piacra az Apple Pay Later szolgáltatással. Ezt megelőzően, a pandémia alatt a PayPal és az Amazon vezették be a BNPL szolgáltatást. Igaz, az Amazon már 2007-ben befektetett a Bill Me Later startupba, amelynek segítségével a kereskedők rugalmas pénzügyi (hitel) konstrukciókat kínálhattak vásárlóiknak.

Európában a legértékesebb Buy Now Pay Later szolgáltató a Klarna, amelynek piaci értéke épp pár hete érte el a 45,6 milliárd dollárt. (Érdekességképpen az OTP Banknak a piaci kapitalizációja jelenleg 12,97 milliárd euró.)

A Square CFO-ja a CNBC-nek korábban azt nyilatkozta, keresik azokat a befektetési lehetőségeket, amelyekkel még erőteljesebb e-commerce platformmá válhatnak és amelyek által a kereskedők új szolgáltatásokat nyújthatnak ügyfeleiknek.

A platform stratégiákkal, a digitális pénzügyi ökoszisztémák építésével, a digitális transzformáció új irányaival részletesen foglalkozunk 2021. október 7-8. között az idén 5 éves FinTechShow-n. 40 hazai és nemzetközi előadóval vizsgájuk meg, hogyan alakulhat át a pénzügyi közvetítői rendszer a következő években.

fintechshow fintech digitalis transzformacio

fintechshow fintech digitalis transzformacio

Itt követhetsz minket:

Tudósítás

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit
A FinTechZone.hu kiadója a FinTech Group Kft.

FINTECHSHOW 5.0

fintechshow fintech digitalis transzformacio
FinTech seregszemle, pitch verseny és jövőbemutató előadások az idén 5 éves FinTechShow-n. Górcső alatt a digitális pénzügyi transzformáció új irányai. FinTechShow: (m)érték a digitális pénzügyekben.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI TÉRKÉP

“elektronikus fizetesi terkep
Betekintést adunk az elektronikus fizetési piac átalakulásába, az új fizetési megoldások világába.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!

HUNFINTECH 20/20

“HUNFINTECH FINTECH BOOK
A Magyar FinTech Book: A 20 legígéretesebb magyar fintech.

Azonnali Fizetési Megoldások

“simplepay azonnali fizetési kiadvanyok
Új lehetőségek az elektronikus fizetésben. Azonnali fizetési megoldások kereskedőknek, bankoknak, technikai aggregátoroknak.