2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2020.02.13.

Amazon, Google, Microsoft viheti felhőbe a Deutsche Bankot

Szerző:

Kategóriák:

A Deutsche Bank „vacaknak” és komplexnek ítélte IT rendszereit, ezért teljesen új technológiai alapokra kívánja helyezni azokat. A bank tárgyal a Google-lel, az Amazonnal, a Microsofttal is és 13 milliárd eurót – Magyarország 2018. évi bruttó hazai termékének (GDP) több mint 10%-át – tervezi a „nagytatarozásra” fordítani – a Reutershez eljuttatott hivatalos tájékoztatás szerint. Emellett közös vállalkozás keretében új hitelpiacteret is építene a kiválasztásra kerülő technológiai beszállítóval közösen.

Az utóbbi megvalósításához a német multibank nem is kopogtathatna jobb helyen, mint az Amazonnál, vagy a Google-nél. Az elmúlt héten Frankfurtban prezentálta a három BigTech cég, hogyan egyszerűsítenék a jelenlegi komplex IT hátteret. További cél az adatvezérelt működés és az innovációt támogató funkciók megalapozása a ma elérhető legbiztonságosabb keretek között.

Miért veszélyes a GAFA megjelenése a pénzügyi szektorban? Mi a növekedési stratégiájuk alapja? Kell-e félniük a pénzügyi szolgáltatóknak a GAFA-tól? A Google, Amazon, Apple, Facebook pénzügyi szolgáltatói stratégiája 2020.04.21-én a FinTechShow-n.

Felhőbe helyezik a működést

A Deutsche Bank már tavaly nyáron bejelentette, 13 milliárd eurót kíván fordítani a jelenlegi elavult IT rendszereinek megújítására 2019-2022 között. Tavaly októberben az SAP-tól frissen érkezett technológiai vezető egy belső levélben kifejtette:

„alapvető elmozdulást kell tennünk abban, ahogyan eddig a technológiát alkalmaztuk. Újra kell gondolnunk, hogyan építhet a bank platformot. Ebben a technológia kulcsszerepet fog játszani a jövőben”.

A Deutsche Bank oldaláról a tárgyalásokat az alig pár hónapja frissen kinevezett igazgatósági tag, a technológiai fejlesztésekért, az innovációért és adat alapú működésért felelős vezető, Bernd Leukert vezeti. Mielőtt Leukert csatlakozott volna a német óriásbankhoz, az SAP technológiai vezérhelyettese volt és a német lapok az SAP leendő vezérének tartották. Most a Deutsche Banknál arra készül, hogy új technológiai központot hozzon létre és biztosítsa a megfelelő alapokat a bank növekedéséhez.

A technológiai központ egyik feladata lesz többek között a hitelezéssel kapcsolatos folyamatok egyszerűsítése, továbbá a bank innovációs képességeinek új alapokra helyezése. A Reutershez eljuttatott banki nyilatkozat szerint „a bank tervezetten hónapokon belül kiválasztja majd a felhő-szolgáltatót” – ami akár a Google, vagy az Amazon is lehet.

Közös hitelközvetítői céget is alapíthatnak

A nyilatkozatban az is szerepelt, hogy a Deutsche Bank fontolóra veszi, hogy a technológiai beszállítóval közös vállalat keretében vállalati hitelezésért felelős piacteret is létrehozzon. A bank nyitott arra, hogy ehhez a hitelközvetítői piactérhez más bankok, cégek is csatlakozhassanak majd.

Mindenesetre érdekes színfolt lenne Európában egy Amazonnal, vagy Google-lel közösen létrehozott vegyes banki hitelpiactér. Új korszak következik? Górcső alatt a GAFA a FinTechShow-n!

Címkék:
blank
blank