BankTechShow

Amazon, Google, Microsoft viheti felhőbe a Deutsche Bankot

Szerző: | 2020. 02. 13. | Banki és fintech hírek, Összes hír

A Deutsche Bank „vacaknak” és komplexnek ítélte IT rendszereit, ezért teljesen új technológiai alapokra kívánja helyezni azokat. A bank tárgyal a Google-lel, az Amazonnal, a Microsofttal is és 13 milliárd eurót – Magyarország 2018. évi bruttó hazai termékének (GDP) több mint 10%-át – tervezi a „nagytatarozásra” fordítani – a Reutershez eljuttatott hivatalos tájékoztatás szerint. Emellett közös vállalkozás keretében új hitelpiacteret is építene a kiválasztásra kerülő technológiai beszállítóval közösen.

Az utóbbi megvalósításához a német multibank nem is kopogtathatna jobb helyen, mint az Amazonnál, vagy a Google-nél. Az elmúlt héten Frankfurtban prezentálta a három BigTech cég, hogyan egyszerűsítenék a jelenlegi komplex IT hátteret. További cél az adatvezérelt működés és az innovációt támogató funkciók megalapozása a ma elérhető legbiztonságosabb keretek között.

Miért veszélyes a GAFA megjelenése a pénzügyi szektorban? Mi a növekedési stratégiájuk alapja? Kell-e félniük a pénzügyi szolgáltatóknak a GAFA-tól? A Google, Amazon, Apple, Facebook pénzügyi szolgáltatói stratégiája 2020.04.21-én a FinTechShow-n.

Felhőbe helyezik a működést

A Deutsche Bank már tavaly nyáron bejelentette, 13 milliárd eurót kíván fordítani a jelenlegi elavult IT rendszereinek megújítására 2019-2022 között. Tavaly októberben az SAP-tól frissen érkezett technológiai vezető egy belső levélben kifejtette:

„alapvető elmozdulást kell tennünk abban, ahogyan eddig a technológiát alkalmaztuk. Újra kell gondolnunk, hogyan építhet a bank platformot. Ebben a technológia kulcsszerepet fog játszani a jövőben”.

A Deutsche Bank oldaláról a tárgyalásokat az alig pár hónapja frissen kinevezett igazgatósági tag, a technológiai fejlesztésekért, az innovációért és adat alapú működésért felelős vezető, Bernd Leukert vezeti. Mielőtt Leukert csatlakozott volna a német óriásbankhoz, az SAP technológiai vezérhelyettese volt és a német lapok az SAP leendő vezérének tartották. Most a Deutsche Banknál arra készül, hogy új technológiai központot hozzon létre és biztosítsa a megfelelő alapokat a bank növekedéséhez.

A technológiai központ egyik feladata lesz többek között a hitelezéssel kapcsolatos folyamatok egyszerűsítése, továbbá a bank innovációs képességeinek új alapokra helyezése. A Reutershez eljuttatott banki nyilatkozat szerint „a bank tervezetten hónapokon belül kiválasztja majd a felhő-szolgáltatót” – ami akár a Google, vagy az Amazon is lehet.

Közös hitelközvetítői céget is alapíthatnak

A nyilatkozatban az is szerepelt, hogy a Deutsche Bank fontolóra veszi, hogy a technológiai beszállítóval közös vállalat keretében vállalati hitelezésért felelős piacteret is létrehozzon. A bank nyitott arra, hogy ehhez a hitelközvetítői piactérhez más bankok, cégek is csatlakozhassanak majd.

Mindenesetre érdekes színfolt lenne Európában egy Amazonnal, vagy Google-lel közösen létrehozott vegyes banki hitelpiactér. Új korszak következik? Górcső alatt a GAFA a FinTechShow-n!

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!