2024. október 15.
FinTechShow
Terítéken a legújabb digitális pénzügyi szolgáltatások és megoldások

EARLY BIRD JEGYEK    2024. ÁPRILIS 30-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow
Megoldások a jövő digitális bankjához

EARLY BIRD JEGYEK    2024. ÁPRILIS 30-IG! 

2017.08.22.

Akadálymentesítik a mikro- és kisvállalkozások pénzügyeit! Jön az egyszerűsített számlabefizetés és hiteligénylés

Szerző:

Kategóriák:

A beérkező számláid átutalásával még mindig sok a macera? Vállalkozásod gyorsan szeretne hitelt kapni, de akadályokba ütközöl? A fintech ezen is segít. 2018-tól így akadálymentesítheti a fintech a mikro- és kisvállalkozások pénzügyeit.

 

Nem is olyan régen bemutattuk, hogyan szabadulhatunk meg a számlákkal kapcsolatos adminisztrációs nyűgtől, ha a számlázó programunkat összekötjük a bankszámlánkkal. Erre találták ki az autokasszát, ami leveszi a vállunkról a számláink státuszának nyomon követése terhét. Most azt vizsgáltuk meg, milyen további digitális pénzügyi megoldások megjelenésére számíthatnak a kisvállalatok 2018-tól.

autokassza

Új lehetőségek az elektronikus számlakibocsátók számára

Az Európai Unió megteremtette – a módosított pénzforgalmi irányelvvel (PSD2) – annak az alapjait, hogy harmadik feles szolgáltatók (azaz nem bankok, hanem pl. fintech startupok, vagy itthon az autokassza) emelt szintű digitális pénzügyi szolgáltatásokat nyújthassanak mikro- és kisvállalatoknak is. Ilyen szolgáltatások lehetnek például a vállalati számlák kiegyenlítésének, a hitelminősítés, hitelfelvétel folyamatának leegyszerűsítését célzó megoldások. Olcsóbbá válhat a vállalatfinanszírozás és kiszélesedhet a finanszírozási lehetőségek köre a digitális térben.

PSD2 háttere

Az Európai Unió módosított pénzforgalmi irányelve, a PSD2 célja, hogy kedvező környezetet teremtsen a digitális pénzügyi szolgáltatások fejlődéséhez és támogassa új, nem csupán banki hátterű szolgáltatók belépését a pénzügyi szolgáltatások piacára. A cél és egyben a szabályozói elvárás az, hogy a digitális iparágak ügyfélélmény-fókuszú szolgáltatási kultúrája a pénzügyi szolgáltatásokban is elterjedjen. A részletszabályok az EBA (Európai Bankhatóság) koordinációjában készülnek a piaci szereplők véleményének figyelembe vétele mellett.

A regisztrációról és engedélyezésről szóló Iránymutatás leírja azt a követelményrendszert, amelynek teljesítését követően nyújthatnak digitális pénzügyi szolgáltatásokat az új közvetítők (AISP és PISP).

Ezek az új digitális pénzügyi szolgáltatások jellemzően az online számlázó programokkal állnak majd kapcsolatban. Ne lepődjünk meg, ha pár hónap múlva a vállalati számlákban megjelenik a számla kiegyenlítése gomb, vagy ha épp webes számlázó programunk felületén fogunk majd segítséget kapni a likviditási problémáink megoldásához. Ha van már autokasszád, vagy ha a jövőben lesz, akkor lehet, hogy épp ott fogsz majd találkozni az alábbi fintech szolgáltatásokkal.

Vállalati számlafizetés leegyszerűsítése

Mit szólnál hozzá, ha az elektronikus számlán megjelenne a számla befizetése gomb és egyetlen kattintássalgyors és biztonságos beazonosítás után – kifizethetnéd azt? Nem kellene többé belépni a netbankba, rögzíteni a számlát, kitölteni a megjegyzés rovatot, majd elektronikusan aláírni az utalandó tételt.

Európában találkoztunk már elektronikus számlába ágyazott fizetési megoldással, ám a számlába ágyazott fizetési gombra kattintást követően vagy a kártyaadatokat kellett bepötyögni, vagy a PayPal fiókazonosítónkat megadni. A PSD2-nek köszönhetően a jövő évtől már közvetlenül a vállalkozás folyószámlájának terhére megtörténhet a számla kifizetése.

 

Itthon a Számlázz.hu is tett már lépéseket abba az irányba, hogy megkönnyítsék az elektronikus számlák kifizetését. Itt a számlakibocsátó számára az online kártyaelfogadás lehetőségét biztosítják, így a vevő a számlát közvetlenül kifizetheti a kártyaadatok megadásával. De lehet, hogy a PSD2 után már a vállalati folyószámla terhére is megvalósulhat a gyors számlafizetés (a PISP, azaz a Fizetés Kezdeményezési Szolgáltatói engedélynek köszönhetően).

PISP

A fizetés kezdeményezési szolgáltatók (Payment Initiation Service Providers – PISP) a fogyasztói felhatalmazással a fogyasztó helyett, annak bankszámlájáról intézik a fizetési megbízásokat. A PISP például közműszámláinkat, biztosítási díjunkat, vagy egyéb fizetési kötelezettségeinket a felhatalmazásunkat követően, a nevünkben eljárva pontosan, határidőre intézheti. Emellett pl. a céges számlákba ágyazott fizetési szolgáltatást is nyújthat a PISP.
 

Online hiteligénylés mikro- és kisvállalatoknak

A felhő alapú könyvelő megoldások, vagy az elektronikus számlázó programok már csak egy lépésre vannak attól, hogy pénzügyi szolgáltatásokkal is segítsék a kisvállalkozások fejlődését.

A PSD2 után, ha ezek a szolgáltatók Számlainformációkat Összesítő Szolgáltatóként (AISP) is regisztrálják magukat, akkor pillanatok alatt segítségünkre siethetnek és nyújthatnak számunkra a nap 24 órájában pontos pillanatképet a hitelképességünkről. Sőt, nem csak ebben, de a legkedvezőbb vállalat finanszírozási konstrukció megtalálásában, és a hitelkérelem beadásában is partnereink lehetnek.

AISP

A számlainformációkat összesítő szolgáltatók (Account Information Service Providers – AISP) a bankoknál vezetett folyószámlánk egyenlege, illetve a tranzakciós adataink elemzésével segítik pénzügyi döntéseinket. Ezen adatok más adatbázisok, illetve digitális lábnyomunk fejlett, mesterséges intelligencián alapuló elemzésével a szolgáltatók az életvitelünkhöz igazodó szolgáltatásokat, pl. bankszámla csomagokat, biztosítási ajánlatokat, megtakarítási lehetőségeket ajánlhatnak, tanácsot nyújthatnak pénzügyeink optimalizálásához.
Az Egyesült Királyságban a legnagyobb kis- és középvállalkozásokat megcélzó online P2P lending platform is egy online számlázó partnerrel közösen alakította ki digitális vállalat finanszírozási modelljét. Nincs bank, nincs hitelintézet a folyamatban és 24 órán belül ajánlatot kapunk a számlánk faktorálására. Pár hónapon belül akár ilyen vállalat finanszírozási piactér megjelenésére is számíthatunk.
2018-tól fintech megoldások (is) segíthetik majd a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások fejlődését, amihez ma a legközelebb a felhő alapú számlázó programok és az autokassza áll.
Címkék: