Az EU-ban elsőként Magyarországon vált elérhetővé a lakossági digitális jegybankpénz

Szerző: | 2023. 05. 18. | Blockchain, kriptovaluták, MNB, Összes hír

BankTechShow | A jövő digitális bankja

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a minap tette elérhetővé a Diákszéf mobilapplikáció megújult verzióját, amely az EU-ban az első, lakossági ügyfelek számára is elérhető digitális jegybankpénz pilot projekt.

Az MNB mellett a világon jelenleg több mint 100 jegybank kutatja a digitális jegybankpénz bevezetésének lehetőségeit és a megvalósítás paramétereit.

A Diákszéf az MNB digitális jegybankpénzhez kapcsolódó pilot projektje, amely hazai FinTech cégekkel és kereskedelmi banki szereplőkkel együttműködésben jött létre.

A diákok és szüleik elektronikus pénz számláit közvetlenül az MNB vezeti, így a Diákszéf kezdeményezés az első olyan digitális pilot projekt az Európai Unióban, amelyben a jegybank valódi lakossági felhasználókat von be a kutatáshoz szükséges tapasztalatszerzés érdekében. A pilot jelleg révén folyamatosan zajlik a mobilapplikáció finomhangolása.

Mi az a Diákszéf?

A megújult Diákszéf az MNB megtakarítási és pénzügyi ismeretterjesztő mobilappja, amit több ezer diák töltött már le és több mint egymillió kvízkérdést válaszoltak meg. A mobilapp a Magyar Nemzeti Bank és a Pénziránytű Alapítvány közös kezdeményezésében jött létre 2020-ban, 2023-ban pedig teljesen megújult egy pilot projekt keretében!

A mobilapp használata során játékos, pénzügyi témájú és a környezettudatosságot fejlesztő kvízkérdésekre válaszolva diáktallérokat gyűjthetnek a diákok, amelyeket eMAG utalványokra válthatnak be.

Az idei évtől az MNB pilot projektje keretében már valódi pénz használatával is kiegészült az app. 

A Diákszéf mobilapplikáció elsősorban a 8-14 éves korosztályra fókuszál. Az MNB és a Pénziránytű Alapítvány egyik kiemelt célja a fiatalok pénzügyi tudatosságának fejlesztése, és a digitális pénzügyi bevonódás erősítése. Ehhez kapcsolódóan, a mobilapplikáció segítségével a gyerekek játékosan tanulhatnak pénzügyi, digitalizációs és fenntarthatósági témájú kvízkérdésekre válaszolva.

A kvízek sikeres kitöltésével a diákok eMAG utalványokra beváltható ún. diáktallérokat gyűjthetnek. Emellett a megújult Diákszéf mobilapplikációban a felhasználók már

a digitális pénz használatát is kipróbálhatják, átutalhatnak bankszámlára, takarékoskodhatnak számukra fontos célok kijelölésével, illetve a SimplePay Instant Transzfer QR-kódos fizetés használatával vásárolhatnak is.

A szülői felügyelet mellett használható mobilapplikációban a szülők rendszeres, vagy egyszeri zsebpénz küldésével is tudják támogatni gyermekeiket, akár forintban, akár diáktallérban.

[MNB] | Címlapfotó forrása: MNB Diákszéf

BankTechShow | A jövő digitális bankja
BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
“A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit

KÖVETKEZŐ ESEMÉNY

PAYTECHSHOW 5.0

KEDVEZMÉNYES JEGYÁR:
02.29-IG

FinTechShow-7.0

Terítéken a legújabb elektronikus fizetési trendek, megoldások, iránymutatások

2024. április 16.

Budapest Kongresszusi Központ

TOVÁBBI ESEMÉNYEINK

FINTECHSHOW 8.0: Minden, ami fintech | 2024.10.15.

BANKTECHSHOW 2.0: Megoldások a jövő digitális bankjához | 2024.11.26.