2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2023.05.18.

Az EU-ban elsőként Magyarországon vált elérhetővé a lakossági digitális jegybankpénz

Szerző:

Kategóriák:

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a minap tette elérhetővé a Diákszéf mobilapplikáció megújult verzióját, amely az EU-ban az első, lakossági ügyfelek számára is elérhető digitális jegybankpénz pilot projekt.

Az MNB mellett a világon jelenleg több mint 100 jegybank kutatja a digitális jegybankpénz bevezetésének lehetőségeit és a megvalósítás paramétereit.

A Diákszéf az MNB digitális jegybankpénzhez kapcsolódó pilot projektje, amely hazai FinTech cégekkel és kereskedelmi banki szereplőkkel együttműködésben jött létre.

A diákok és szüleik elektronikus pénz számláit közvetlenül az MNB vezeti, így a Diákszéf kezdeményezés az első olyan digitális pilot projekt az Európai Unióban, amelyben a jegybank valódi lakossági felhasználókat von be a kutatáshoz szükséges tapasztalatszerzés érdekében. A pilot jelleg révén folyamatosan zajlik a mobilapplikáció finomhangolása.

Mi az a Diákszéf?

A megújult Diákszéf az MNB megtakarítási és pénzügyi ismeretterjesztő mobilappja, amit több ezer diák töltött már le és több mint egymillió kvízkérdést válaszoltak meg. A mobilapp a Magyar Nemzeti Bank és a Pénziránytű Alapítvány közös kezdeményezésében jött létre 2020-ban, 2023-ban pedig teljesen megújult egy pilot projekt keretében!

A mobilapp használata során játékos, pénzügyi témájú és a környezettudatosságot fejlesztő kvízkérdésekre válaszolva diáktallérokat gyűjthetnek a diákok, amelyeket eMAG utalványokra válthatnak be.

Az idei évtől az MNB pilot projektje keretében már valódi pénz használatával is kiegészült az app. 

A Diákszéf mobilapplikáció elsősorban a 8-14 éves korosztályra fókuszál. Az MNB és a Pénziránytű Alapítvány egyik kiemelt célja a fiatalok pénzügyi tudatosságának fejlesztése, és a digitális pénzügyi bevonódás erősítése. Ehhez kapcsolódóan, a mobilapplikáció segítségével a gyerekek játékosan tanulhatnak pénzügyi, digitalizációs és fenntarthatósági témájú kvízkérdésekre válaszolva.

A kvízek sikeres kitöltésével a diákok eMAG utalványokra beváltható ún. diáktallérokat gyűjthetnek. Emellett a megújult Diákszéf mobilapplikációban a felhasználók már

a digitális pénz használatát is kipróbálhatják, átutalhatnak bankszámlára, takarékoskodhatnak számukra fontos célok kijelölésével, illetve a SimplePay Instant Transzfer QR-kódos fizetés használatával vásárolhatnak is.

A szülői felügyelet mellett használható mobilapplikációban a szülők rendszeres, vagy egyszeri zsebpénz küldésével is tudják támogatni gyermekeiket, akár forintban, akár diáktallérban.

[MNB] | Címlapfotó forrása: MNB Diákszéf

Címkék:
blank