Az évtized dobására készül az MNB és a GIRO

Szerző: | 2018. 05. 08. | API bankolás, Azonnali fizetés, Digitális pénzügyek, FinTechShow, Hazai digitális bankolás, Open banking

BankTechShow | A jövő digitális bankja

Rendesen belevágtak az elmúlt években az innovációba a hazai bankok és a biztosítók is. Erre már csak azért is szükségük volt, mert nyílnak az API-k, jön az azonnali fizetés és szupersebességgel érkez(het)nek Magyarországra a nemzetközi fintech szolgáltatók is. A második FinTechShow-ról jelentjük.

 

Egyre több a banki, biztosítói nyílt innovációs program Magyarországon

Dinoszauruszokat megszégyenítő kecsességgel és egyre tudatosabban mozognak a hazai pénzintézetek a nagy fintech homokozóban. Belátták, ha nem mozognak gyorsan, elsüllyednek, mint a cápák. E gyenge „natgeos” képzavart is igyekezett feloldani a második FinTechShow. Az egyik legnagyobb hazai fintech seregszemlén elhangzott, csaknem félezer ötletet hoztak a felszínre az elmúlt 2 évben a hazai pénzügyi mamutcégek a fejlesztői közösségeknek is köszönhetően.

jelentes a magyar fintech okoszisztamarol

Jelentés a magyar FinTech ökoszisztémáról, Forrás: FinTechGroup

 

Mostanság több mint 40 olyan projekt létezik ma Magyarországon, amit valamilyen inkubációs ötletprogram keretében kezelnek a bankok, biztosítók, amik rájöttek, az is fontos, hogy ők mit tudnak biztosítani a kívülről érkező ötletembereknek. (Értelemszerűen minél többet, annál többet nyerhet mindenki az ügyeleten.)

Jelentes a magyar FinTech okoszisztemarol 2018

Jelentés a magyar FinTech ökoszisztémáról, Forrás: FinTechGroup

 

Gyűlnek az első PSD2 tapasztalatok az MNB-nél

De nemcsak a „kisebb bankok” dolgoznak serényen és keményen, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) is kiveszi a részét a nagy fintech forradalomból. Erről Bartha Lajos, az MNB igazgatója hozott friss infókat. Egyelőre még a PSD2 elindulásának első felügyeleti tapasztalatait gyűjtik, az év végén érhetnek a vizsgálatok végére. A PSD2-vel ugyanakkor sok más szabályozás is érkezett, amiket különböző törvényekbe és MNB-s rendeletbe „szórtak szét” a szakemberek és törvényhozók. Amúgy olyanokat is köszönhetünk majd ennek, hogy kártyaletiltásáért nem számolhatnak fel díjat a bankok és ingyenesen hívható zöld számot is biztosítaniuk kell az ügyfeleknek.

Bartha Lajos FinTechShow azonnali fizetes PSD2

Bartha Lajos, MNB – Forrás: FinTechShow 2018

 

“Magyarország legnagyobb fintech projektje: azonnali fizetés”

A PSD2 mellett az azonnali fizetési rendszer izgatja leginkább az MNB-t és ennek a központi infrastruktúráján dolgozó GIRO Zrt-t. Tavaly 103 billió forint értékben végeztek elszámolást, ez 350 millió darab tranzakciót jelent a GIRO számai szerint. Azonban még mindig jelentős mennyiségű tranzakció történik készpénzben (80-20% az arány), ezért is örülnének, ha lenne opció a készpénz visszaszorítására. Erre lenne jó az olvasatukban az azonnali utalás, azaz a készpénz nélküli készpénz.

A GIRO készülő fejlesztése félezer tranzakciót tudna lebonyolítani másodpercenként, ez azt jelenti, hogy 1 óra alatt csaknem 2 millió utalás indulhat el és érhet célba a hazai éterben. Ugyanakkor a GIRO-nál akkor bontanának pezsgőt (nem is egyet és nem olcsót), ha olyan fintech megoldások vetnének itthon lábat, amik felpörgetik a tranzakciókat.

Helyzetjelentés az azonnali fizetési rendszerről from FinTechZone

 

Az azonnali fizetés, pontosabban utalás, még pontosabban az utalás 1-5 másodpercen belüli, kvázi azonnali megérkezése 2019 júliusától élesedik. Addig is, vagy addig sem bíznak semmit a véletlenre: januártól 2-3 hónap helyett fél évig tesztel a GIRO a bankokkal, hogy aztán július elseje után kevesebb meglepetés érje őket.

“Az azonnali fizetési rendszeren való munka olyan, mint a gyereknevelés: nem olcsó, nem egyszerű, sokszor nem könnyű, de érdemes érte dolgozni”

– foglalta össze egy mondatban az évtized pénzügyi dobásának szépségét Kada Zsolt, a GIRO Zrt. IT ügyvezető igazgatója. Hogy ez valóban gyermeki szépségű és könnyedségű lesz, majd meglátjuk jövő nyáron.

azonnali fizetes GIRO Kada Zsolt Fintechshow

Kada Zsolt, GIRO Zrt. – Forrás: FinTechShow 2018

BankTechShow | A jövő digitális bankja
BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
“A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

ANDOR MÁRIÓ

Még nem volt hat éves, amikor elkezdett írni, amit sajnos vagy szerencsére azóta sem hagyott abba. Az elmúlt években dolgozott startupok mellett is közösségi kommunikátorként, de egy nagy IT-klaszter webes dolgait is terelgette. Mindemellett kettős életet él: úgy az offline, mint az online bankolást is szereti. Mert szerinte az érme mindkét oldala érdekes tud lenni. Címkéi: #marioszerint

KÖVETKEZŐ ESEMÉNY

PAYTECHSHOW 5.0

FinTechShow-7.0

Terítéken a legújabb elektronikus fizetési trendek, megoldások, iránymutatások

2024. április 16.

Budapest Kongresszusi Központ

TOVÁBBI ESEMÉNYEINK

FINTECHSHOW 8.0: Minden, ami fintech | 2024.10.15.

BANKTECHSHOW 2.0: Megoldások a jövő digitális bankjához | 2024.11.26.