2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2018.05.08.

Az évtized dobására készül az MNB és a GIRO

Szerző:

Kategóriák:

Rendesen belevágtak az elmúlt években az innovációba a hazai bankok és a biztosítók is. Erre már csak azért is szükségük volt, mert nyílnak az API-k, jön az azonnali fizetés és szupersebességgel érkez(het)nek Magyarországra a nemzetközi fintech szolgáltatók is. A második FinTechShow-ról jelentjük.

 

Egyre több a banki, biztosítói nyílt innovációs program Magyarországon

Dinoszauruszokat megszégyenítő kecsességgel és egyre tudatosabban mozognak a hazai pénzintézetek a nagy fintech homokozóban. Belátták, ha nem mozognak gyorsan, elsüllyednek, mint a cápák. E gyenge „natgeos” képzavart is igyekezett feloldani a második FinTechShow. Az egyik legnagyobb hazai fintech seregszemlén elhangzott, csaknem félezer ötletet hoztak a felszínre az elmúlt 2 évben a hazai pénzügyi mamutcégek a fejlesztői közösségeknek is köszönhetően.

jelentes a magyar fintech okoszisztamarol

Jelentés a magyar FinTech ökoszisztémáról, Forrás: FinTechGroup

 

Mostanság több mint 40 olyan projekt létezik ma Magyarországon, amit valamilyen inkubációs ötletprogram keretében kezelnek a bankok, biztosítók, amik rájöttek, az is fontos, hogy ők mit tudnak biztosítani a kívülről érkező ötletembereknek. (Értelemszerűen minél többet, annál többet nyerhet mindenki az ügyeleten.)

Jelentes a magyar FinTech okoszisztemarol 2018

Jelentés a magyar FinTech ökoszisztémáról, Forrás: FinTechGroup

 

Gyűlnek az első PSD2 tapasztalatok az MNB-nél

De nemcsak a „kisebb bankok” dolgoznak serényen és keményen, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) is kiveszi a részét a nagy fintech forradalomból. Erről Bartha Lajos, az MNB igazgatója hozott friss infókat. Egyelőre még a PSD2 elindulásának első felügyeleti tapasztalatait gyűjtik, az év végén érhetnek a vizsgálatok végére. A PSD2-vel ugyanakkor sok más szabályozás is érkezett, amiket különböző törvényekbe és MNB-s rendeletbe „szórtak szét” a szakemberek és törvényhozók. Amúgy olyanokat is köszönhetünk majd ennek, hogy kártyaletiltásáért nem számolhatnak fel díjat a bankok és ingyenesen hívható zöld számot is biztosítaniuk kell az ügyfeleknek.

Bartha Lajos FinTechShow azonnali fizetes PSD2

Bartha Lajos, MNB – Forrás: FinTechShow 2018

 

“Magyarország legnagyobb fintech projektje: azonnali fizetés”

A PSD2 mellett az azonnali fizetési rendszer izgatja leginkább az MNB-t és ennek a központi infrastruktúráján dolgozó GIRO Zrt-t. Tavaly 103 billió forint értékben végeztek elszámolást, ez 350 millió darab tranzakciót jelent a GIRO számai szerint. Azonban még mindig jelentős mennyiségű tranzakció történik készpénzben (80-20% az arány), ezért is örülnének, ha lenne opció a készpénz visszaszorítására. Erre lenne jó az olvasatukban az azonnali utalás, azaz a készpénz nélküli készpénz.

A GIRO készülő fejlesztése félezer tranzakciót tudna lebonyolítani másodpercenként, ez azt jelenti, hogy 1 óra alatt csaknem 2 millió utalás indulhat el és érhet célba a hazai éterben. Ugyanakkor a GIRO-nál akkor bontanának pezsgőt (nem is egyet és nem olcsót), ha olyan fintech megoldások vetnének itthon lábat, amik felpörgetik a tranzakciókat.

Helyzetjelentés az azonnali fizetési rendszerről from FinTechZone

 

Az azonnali fizetés, pontosabban utalás, még pontosabban az utalás 1-5 másodpercen belüli, kvázi azonnali megérkezése 2019 júliusától élesedik. Addig is, vagy addig sem bíznak semmit a véletlenre: januártól 2-3 hónap helyett fél évig tesztel a GIRO a bankokkal, hogy aztán július elseje után kevesebb meglepetés érje őket.

“Az azonnali fizetési rendszeren való munka olyan, mint a gyereknevelés: nem olcsó, nem egyszerű, sokszor nem könnyű, de érdemes érte dolgozni”

– foglalta össze egy mondatban az évtized pénzügyi dobásának szépségét Kada Zsolt, a GIRO Zrt. IT ügyvezető igazgatója. Hogy ez valóban gyermeki szépségű és könnyedségű lesz, majd meglátjuk jövő nyáron.

azonnali fizetes GIRO Kada Zsolt Fintechshow

Kada Zsolt, GIRO Zrt. – Forrás: FinTechShow 2018

Címkék:
blank
blank