2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2023.10.16.

Banki követelményeknek is megfelel a nyilvános felhő, ha iparági

Szerző:

Kategóriák:

Agilitásukat és hatékonyságukat is nagyban növelhetik munkaterheléseik felhőbe vitelével a bankok, ezért a nyilvános felhő elfogadása átformáló erővel hat a szektorra – amely ugyanakkor rendkívül szigorú követelményeket szab a szolgáltatások bevezetéséhez.

Iparági felhőkkel lépnek piacra ezért a felhőszolgáltatók, amelyek a bankspecifikus szoftvereket – legyenek azok SaaS modellben működő hagyományos vagy teljesen natív, mikroszolgáltatásokból felépülő alkalmazások – különböző mértékben integrálják a nyilvános felhő ökoszisztémájában, mutatott rá a Gartner.

A bankok digitális jövőjét meghatározó technológiai trendekkel, az újgenerációs megoldásokkal 2023. november 23-án a BankTechShow-n foglalkozunk Magyarország vezetői banki és IT cégeinek technológiai és üzleti vezetőivel közösen. További részletek: BankTechShow 1.0

Az elemző grafikonján (lásd alább), amely a feljövő technológiák piaci beérésének szakaszait mutatja, a bankoknak kínált nyilvános felhők tavaly nyáron már a megvilágosodás emelkedőjén kapaszkodtak fel – olyan társaságban, mint a chatbotok és a valós idejű vagy azonnali fizetés –, ami azt jelenti, hogy kevesebb mint két éven belül elérhetik a termelékenység fennsíkját.

Gartner Hype Cycle for Digital Banking Transformation, 2022

Forrás: Gartner Hype Cycle for Digital Banking Transformation, 2022

Segítségükkel a szektor szereplői sokkal gyorsabban válaszolhatnak a szezonálisan vagy átmenetileg változó ügyféligényekre, mert erőforrásaikat könnyebben skálázhatják fel vagy le, miközben a törvényi megfelelés követelményeinek könnyebben eleget tehetnek, emelte ki az iparági felhők előnyei között a Gartner.

Infrastruktúrájuk központosításával és optimalizálásával a szektor szereplői az erőforrások túlméretezését is elkerülhetik, így költségeiket csökkenthetik, azok szerkezetét átalakíthatják, platformjaik és alkalmazásaik centralizálásával pedig a fejlesztést és a tesztelést, a szoftverszállítást is felgyorsíthatják.

A Microsoft mintegy három éve az elsők között jelentette be a pénzügyi szolgáltatók speciális igényeire szabott iparági felhőjét. A 2021 februárjában előzetes verziójában bemutatkozó Cloud for Financial Services a szoftvercég felhőalapú infrastruktúra szoftvereit, platformjait és alkalmazásait ötvözi végponttól végpontig érő megoldássá, amely a szektor összetett irányítási keretrendszereinek és szabályozási követelményeinek is megfelel. A többrétegű kibervédelemmel ellátott és világméretű skálázhatóságot kínáló iparági felhővel a bankok az ügyfelek kiszolgálását, az alkalmazottak együttműködését és a kockázatok kezelését javíthatják, növelhetik hatékonyságukat és korszerűsíthetik alaprendszereiket, mondta a bejelentéskor a szállító.

Minthogy egységes adatmodellre épül, a Microsoft iparági felhője fejlett analitikai AI-képességeivel az adatok elemzését, a munkafolyamatok automatizálását, valamint az új értéket hozzáadó bővítmények és alkalmazások készítését is megkönnyíti mind a hivatásos, mind a polgári fejlesztők, az üzleti felhasználók számára – legújabb, idén márciusi frissítésében például a vagyonkezelők igényeire szabott megoldásokkal gyarapodott.

Irány a felhő – de mi legyen a stratégia?

Sok más szállító – közöttük az IBM, az Oracle, a Salesforce, az SAP és a Snowflake – kínál az infrastruktúrától kezdve a platformokon át az alkalmazásokig nyilvános és hibrid felhős iparági megoldásokat, amelyek hasonló előnyökkel szolgálnak a szektornak.

A tanácsadó cégek szintén ezeket az előnyöket ajánlják a pénzügyi szolgáltatók figyelmébe. Blogbejegyzésében (The ultimate guide to banking in the cloud) az Accenture például tapasztalatairól ír, amelyek szerint alkalmazásainak felhőbe vitelével sok nagy bank jellemzően 10-20 százalékkal csökkenti üzemeltetési költségeit, miközben piacra lépését – új képességek, alkalmazások fejlesztését és bevezetését – 30-50 százalékkal felgyorsítja.

Míg az évek során jelentős beruházások árán bevezetett öröklött rendszereket használó, nagyobb bankok általában hibrid – nyilvános és magánfelhős szolgáltatásokat is futtató – környezetekre támaszkodnak digitális átalakulásukban, addig a szektor kis- és középméretű szereplői, amelyeket nem fognak vissza nagy, monolitikus rendszerek, jellemzően a nyilvános felhő mellett döntenek, és gyorsabban átállnak.

Az Accenture adatai szerint a bankok 61 százaléka tervezi, hogy nagygépes munkaterheléseit nyilvános felhőbe viszi, mintegy 30 százalékuk a hibrid felhős modellre épít, és csupán 9 százalékuk készül kizárólag magánfelhőt használni.

A jelenleg hibrid felhőben lévő bankok közül sok azonban szintén keresi a lehetőségét, hogy környezetét idővel teljes nyilvános felhős átállással egyszerűsítse, tette hozzá a tanácsadó.

Ha ilyen sok érv szól a bankszektor nyilvános felhős átállása mellett, akkor a szereplőkben érthetően felmerül a kérdés, amelyet blogbejegyzésében (Is there a “right” cloud strategy for banking?) az IBM is megfogalmazott. A poszt arra a tanulmányra (Central Banking and Cloud Services: The New Frontier) hívja fel a figyelmet, amelyben a szállító a központi bankok felhőalapú transzformációját taglalja, és a folyamat felgyorsításához, a kockázatok csökkentéséhez tanácsokat is ad.

Egészen tömören összefoglalva a sikeres felhőstratégia kidolgozásának előfeltétele, hogy a szektor szereplői hagyják, félelmeik helyett ambícióik vezessék őket digitális átalakulásukban, ismerjék meg igényeiket és adatkörnyezetüket, majd a technológiai, operatív és jogi képességeket ötvöző, agilis és megoldásközpontú megközelítéssel célozzák meg az eredmények elérését, amelyek a legfontosabbak számukra.

A stratégia megvalósításához a központi bankoknak fel kel mérniük és megérteniük, hogy a beágyazott biztonsági kontrollokkal és folyamatos monitorozással felvértezett, nagy architektúra rövid és hosszú távon milyen erőt és értéket hordoz, és a legteljesebb mértékben kiaknázniuk a rugalmasságot, amelyet a hibrid, többfelhős környezetek kínálnak a szabályozási, technológiai és más változások kezeléséhez.

Címlapfotó: stock.adobe.com | Licenc: FinTech Group

Címkék:
blank
blank