2023.09.26.

Felhőkben bontakozik ki a bankolás jövője

Szerző:

Lássák el eredeti funkciójukat sok éve bármilyen jól a banki alaprendszerek, üzemeltetésük idővel egyre körülményesebbé és költségesebbé válik. Az öröklött technológia modernizálása különösen azért sürgető, mert nem méretezhető a valós idejű tranzakciók rohamosan növekvő tömegének kezeléséhez.

Tisztán látják a lépés szükségszerűségét az ágazat informatikai vezetői is, állapította meg felmérésében a Gartner (2023 CIO and Technology Executive Survey). Az elemző előrejelzése szerint a banki és befektetési szolgáltatások területén az IT-költés idén világszinten eléri a 652,1 milliárd dollárt, ami a tavalyi évhez képest 8,1 százalékos növekedést ígér.

Költségvetésük kurtítása helyett a szervezetek inkább többet költenek olyan technológiákra, amelyek támogatásával gyorsabban érhetnek el jobb üzleti eredményeket.

A bankok digitális jövőjét meghatározó technológiai trendekkel, az újgenerációs megoldásokkal 2023. november 23-án a BankTechShow-n foglalkozunk Magyarország vezetői banki és IT cégeinek technológiai és üzleti vezetőivel közösen. További részletek: BankTechShow 1.0

Billen a mérleg nyelve

A legnagyobb mértékben (13,5 százalékkal) a szoftverre fordított költésüket növelik a vállalatok olyan területeken, mint a kiberbiztonság, az adatmenedzsment és analitika, valamint az integrációs technológiák és a felhő. A válaszadó IT vezetők több mint fele mondta, hogy felhőberuházásaik növelésével egy időben a saját adatközpontra fordított költésüket visszafogják – ez utóbbi pénzügyi kerete tavaly még 13,2 százalékos bővülést mutatott, de a tempó az idén 5,7 százalékra lassul.

A bankok, hogy megfeleljenek a változó ügyféligényeknek és piaci elvárásoknak, igyekeznek szabadulni a tárgyi eszközöktől és a tőkekiadásoktól (capex), helyettük a szolgáltatásokat és a működési kiadásokat (opex) részesítik előnyben.

Míg technológiai beruházásaikkal a korábbi években egyenesen a növekedést és a terjeszkedést, az ügyfél- és piacszerzést célozták, addig a mostani gazdasági légkörben a rugalmas állóképességet, a fenntartható növekedést, a jobb ügyfélélményt és a hatékonyabb működést sorolják előre a prioritások között, mutatott rá az elemző.

Híven tükrözi ezt, hogy a hosszú távú szerződésektől és technológiai partneri elköteleződéstől is mindinkább vonakodó bankok felhőalapú infrastruktúrára és tanácsadói szolgáltatásokra is többet fordítanak.

Az új kihívások megválaszolását és az új lehetőségek megragadását segítő IT-szolgáltatásokra idén várhatóan 270 milliárd dollárt fognak költeni, ami a tavalyi értékhez képest 9,3 százalékos növekedést vetít előre.

A szektor szereplőit a szakemberekért folytatott verseny is informatikai környezetük, belső szolgáltatásaik korszerűsítésére készteti, a legtehetségesebb munkaerő ugyanis napjainkban már nem tartja őket feltétlenül a legvonzóbb lehetőségnek. A Gartner szerint a bankoknak ezért még több innovatív megoldással, például a hibrid csapatok támogatásával, agilis módszerek bevezetésével és a fintech cégekkel kialakított partneri kapcsolatok erősítésével is emelniük kell munkaadói ajánlatukat.

Hasonlóan a bankokhoz, digitális átalakulásukkal idén a biztosítók is elsősorban az ügyfélélmény és a működési hatékonyság javítását célozzák. Az új üzleti igények kiszolgálásához – például a tranzakciók algoritmusokkal és prediktív modellekkel támogatott, automatikus feldolgozásához, az STP-hez – jellemzően az alkalmazások modernizálásába, a kiber- és információbiztonság fokozásába, az analitikai képességek fejlesztésébe, valamint integrációs technológiákba és API architektúrákba ruháznak be.

Informatikai vezetőik válaszaiból kiderül, hogy a biztosítók is az agilitás és a nyílt környezet technológiai alapjait erősítik, nagy, költséges és nehézkes infrastruktúrájuk, öröklött rendszereik helyett felhőalapú megoldásokra költenek, mutatott rá az elemző.

Fojtogató füge az öröklött rendszeren

Mindig jelentős költségekkel és kockázatokkal kell számolniuk a pénzügyi ágazat szereplőinek, amikor öröklött rendszereikről felhőplatformra készülnek átállni, de azok az egekbe szökhetnek, ha a bankok és biztosítók a korszerűsítést egyetlen nagy lépésben kísérlik meg.

– figyelmeztet blogbejegyzésében a Red Hat (How to accelerate modernizing legacy banking systems).

Az átgondolt transzformáció mindig a kockázatok lehető legnagyobb mértékű mérséklésére törekszik, amihez a nyílt forráskódú nagyvállalati technológiáiról, közöttük szoftverkonténerező és felhőplatformjáról ismert szállító a fojtogató füge mintázata (strangler fig pattern) néven ismert architekturális megközelítést ajánlja.

A módszer azt a folyamatot jelöli, amelyben a szervezetek egy köztes réteget helyeznek öröklött rendszereik elé, és az új funkciókat megvalósító, modern alkalmazásokat a „homlokzat” előtt fejlesztik, miközben a mögötte működő, meglévő funkciókat is fokozatosan áthozzák az innenső oldalra. Idővel akár minden funkciót korszerűsíthetnek ezen a módon, és a régi rendszert teljes egészében kiválthatják, de dönthetnek úgy is, hogy annak bizonyos elemeit továbbra is megtartják.

A lényeg, hogy modern alkalmazásaikat ebben a megközelítésben kisebb lépésekben vezethetik be, így projektjeikkel gyorsabban haladhatnak és érhetnek el megtérülést, miközben a korszerűsítés komplexitását és az ezzel járó kockázatokat csökkentik.

A fojtogató füge módszere azonban a Red Hat szerint a gyakorlatban csak akkor fog igazán beválni, ha a bevezetett, új technológia felhőnatív, és támogatja a hibrid felhős környezeteket.

Címlapfotó: stock.adobe.com | Licenc: FinTech Group

Címkék: