PayTechShow 4.0

Bankokból tech cégek? Elindultak a banki kísérletek

Szerző: | 2022. 07. 05. | Banki és fintech hírek, Nemzetközi digitális bankolás, Összes hír

PayTechShow 4.0

A világ egyik legnagyobb bankjának, a JPMorgan elnök-vezérigazgatója (Jamie Dimon) szerint azok a bankok lesznek sikeresek a jövőben, amelyek erős technológiai alapokat építenek és úgy viselkednek, mint a BigTech cégek. Rekord összeget, az idei évi költségvetés 40%-át, 6,7 milliárd dollárt fordít technológiai fejlesztésre és beruházásokra 2022-ben a JPMorgan, amin elsőre megütköztek a befektetők. Jamie Dimon szerint szükségszerű, hogy technológiai céggé alakítsák a bankot és ehhez komoly erőforrásokat kell megmozgatni.

Hogyan lesznek a bankokból tech cégek? Valóban ez az út a bankok számára? Hogyan látják az érintettek, a bankok, a fintech cégek és jegybank? Ezekkel a kérdésekkel is részletesen foglalkozunk 2022. október 12-én a hatodik FinTechShow-n. Részletek itt.

„A pénzügyi szektorban éles technológiai verseny van, csak azok a bankok kerülhetnek ki győztesen, amelyeknek erős technológiai alapjai vannak, és ezeket az alapokat folyamatosan alakítják, erősítik az igényeknek és a technológiai fejlődésnek megfelelően”

– mondta el Jamie Dimon az idei évi költségvetés bemutatásakor.

Ez pedig nagyszabású beruházásokat, fejlesztéseket követel meg” – tette hozzá Dimon, amikor bemutatta, miért lett 15 milliárd dollár, egyharmadával magasabb az idei költségvetés, miközben a bankok és a pénzügyi szektor jellemzően költségcsökkentési programokon dolgozik.

„A BigTech cégeknél bizonyított felhő-orientált és adatvezérelt szemlélet, az új ügyféligények, valamint a termékfejlesztések kereszthatásainak kihasználása a bankszektorban úttörő eredményekkel kecsegtethet” – vizionálta Dimon, aminek a megvalósítására az idei pénzügyi évben a teljes költségvetés több mint 40%-át, 6,7 milliárd dollárt kíván fordítani.

JPMorgan budget

Bemutatták, hogyan lesz a JPMorganből tech cég

A gigantikus fejlesztési terv alapján a bank egyszerre fejleszti az informatikai rendszereit és költözik a felhőbe, fejleszt keresztértékesítést támogató mesterséges intelligencia alapú elemző és előrejelző rendszereket, valamint automatikus kereskedési platformot. A fejlesztési sorok között megtalálható a napjainkban sokat emlegetett beágyazott pénzügyi megoldások fejlesztése, a személyes ügyfélkiszolgálás technológiai támogatása és még számos olyan terület, amelyek a bankolás alapjait képezik.

  • Informatikai rendszerek fejlesztése: Alapvető cél, hogy azok olcsóbb működés mellett a jelenleginél gyorsabban, rugalmasabban szolgálják ki a nemzetközi termékportfóliót. A fejlesztés fókusza az adattárházak és a rendszerek felhőbe vitele.
  • Keresztértékesítés új szintre emelése: A JPMorgan fogyasztók, multinacionális cégek, intézmények, kereskedők, befektetők, fejlesztők szövevényes, kiterjedt hálózata. Az egyes szegmensek közötti kapcsolódások feltárása, elemzése révén a bank meglévő termékei, szolgáltatásai számára új piacot találhat, illetve számos új szolgáltatási igény, ötlet kerülhet napvilágra. 2022-ben olyan digitális eszközöket, rendszereket, szoftvereket és elemzési módszertanokat fejleszt, vagy vásárol a bank, melyek segítségével ezeket a piaci lehetőségeket feltárhatja, kihasználhatja.
  • Beágyazott bankolási megoldások fejlesztése piacterekkel együttműködésben: A bank és a piacterek  együttműködése win-win szituációt eredményezhet minden szereplőnek. A JPMorgan ügyfelek a piactereken működő kereskedők forgalmát növelik, amely értékesebbé teszi az adott piacteret további kereskedők számára. A piactér még vonzóbbá válik a kereskedőknek, amennyiben a bank a számlanyitástól a fizetésen, valutaváltáson és finanszírozáson át minden bankolási feladatot egyszerűen, egykapus módon biztosít számukra. A fejlődő, pezsgő piactéren pedig a bank ügyfelei egyre több igényükre találnak megfelelő megoldást, miközben a lojalitásuk és elégedettségük növekszik a JPMorgan szolgáltatásai iránt.
  • A befektetések automatizálása: A bank célja, hogy gyorsabb, olcsóbb automatikus kereskedési, kockázatelemzési szoftverek fejlesztésével megelőzze versenytársait. A kereskedés technológiai alapokra helyezéséhez az egyik legfontosabb lépés az IT infrastruktúra felhőbe vitele. A kockázatelemzést ez a lépés 30%-kal felgyorsíthatja a költségek 80%-os csökkentése mellett.
  • A technológia lehetőségeinek kihasználása hatalmas előnyt ad a fenti területeken, de mindig vannak és lesznek olyan banki üzletágak, szegmensek, ahol a technológia a háttérből segíti a személyes ügyfélkiszolgálást. Ilyen területek például a vállalati felvásárlások területe, vagy éppen egyes lakossági szegmensek bankolási, pénzügyi igényeinek kiszolgálása.
JPMorgan budget

A gigantikus fejlesztési terv megvalósulása az elnök-vezérigazgató várakozása szerint a bank üzemeltetési, működési költségeiben jelentős megtakarítást eredményezhet. Jamie Dimon a fejlesztések megvalósulását követően éves szinten az IT infrastruktúra üzemeltetési, fenntartási költségeinek 15-20%-os megtakarítását ígéri és további 1,5 milliárd dollár megtakarítást 3 éves távlatban a szoftverek hatékonyságáának javulása és egyéb költségek csökkentése révén.

Jamie Dimon fő üzenete a befektetők felé, hogy

nem a rövidtávú költségmegtakarítás számszerűsítésére kell helyezni a hangsúlyt, hanem a bank vezető helyének megtartására, a piaci részesedésének, árbevételének növelésére és az ehhez vezető út megtalálására (az erős technológiai versenyben).

[Bloomberg]  | Címlapfotó: Steve Jurvetson, CC BY 2.0 

A FinTechZone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, a FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
fintechgroup.hu

HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH
PayTechShow 4.0

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Németh Monika

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru

PAYTECHSHOW 2023

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
2023-ban is jön a PayTechShow, ahol bemutatjuk az aktuális elektronikus fizetési trendeket, a legújabb paytech megoldásokat és a szabályozói iránymutatásokat.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!