BankTechShow

Bemutatták a FinTechShow-n, milyen hatása lesz a digitális jegybankpénz 2.0-nak a kereskedelmi bankokra

Szerző: | 2021. 10. 15. | Banki és fintech hírek, FinTechShow, Nemzetközi digitális bankolás, Összes hír

Kiváltja-e a digitális jegybankpénz a hagyományos bankjegyeket? A digitális jegybankpénz lesz-e a pénz Ubere, a filmipar Netflixe? Mi a digitális pénz 1.0 és a digitális pénz 2.0? Ronit Ghose, a Citi globális FinTech csapatának vezetője a digitális jegybankpénz térnyerése mellett érvelt a FinTechShow-n.

Mi a digitális pénz 1.0 és a digitális pénz 2.0?

A digitális pénz első generációja az e-money. Az e-money a jelenlegi bankrendszerhez kötött, folyószámla alapú fizetési eszköz; tulajdonképpen a fiat pénz digitális formája.

A digitális pénz következő generációja, a bitcoin, digitális központi jegybankpénz  (CBDC), stable coin-ok már nem folyószámlához kötött, hanem tokenizált, programozható, okos pénz. A digitális pénz 2.0 – a programozhatóságnak, tokenizáltságnak köszönhetően – megoldja a digitális pénzek “eredetének, többszörözhetőségének” problematikáját azzal, hogy a pénz eredetét is meg tudja mutatni, igazolni. Ennek köszönhetően ugyanolyan hiteles, megbízható fizetési eszköz lehet, mint a bankjegy.

Nem lesz egyetlen domináns pénzforma

A jövőben sokféle digitális pénz formátum létezik majd egymás mellett. Az első generációs digitális pénz éppúgy elérhető fizetési eszköz marad, mint a digitális jegybankpénz, a különféle kriptovaluták, stable coin-k.

A digitális jegybankpénz előbb vagy utóbb megjelenik és egyre több ország, kormány vezeti majd be. Ennek oka részben a kripto eszközöktől részben pedig a bigtech térhódítástól való félelem.

A kormányok, jegybankok és a kereskedelmi bankok jórésze azt vallja, hogy a blockchain-t, a kripto-t meg kell ismerni, kialakítani egy kontrollált, szabályozott, központosított környezetet, melyben alkalmazni, használni lehet.

A digitális pénz 2.0 hatásai túlmutatnak a fizetési szegmensen

A digitális jegybankpénz – különösen a fejlődő országokban – a fogyasztók, a lakosság számára nagyobb biztonságot jelenthet. A lakossági megtakarítások központi digitális jegybankpénzben tartása biztonságot ad a betéteseknek, ezért várhatóan a kereskedelmi bankokból jelentősebb készletek vándorolnak át a központi bankba. Ily módon a digitális jegybankpénz a kereskedelmi bankok számára fajlagosan költségesebbé teheti a finanszírozási tartalék (funding base) megtartását, sőt akár sérülékenyebb is lehet a tartalékképzés a digitális jegybankpénz által generált verseny miatt.

A digitális jegybankpénz kibocsátásával a jegybank szerepe lényeges nagyobb lesz; a lakosság mindennapi fizetései mellett a megtakarításaik, a vagyonuk kezelése is feladattá, ezáltal felelősséggé válik, ezért

a digitális jegybankpénz birtoklásához, elosztásához, forgalmazásához kapcsolódóan a jegybankok várhatóan új szabályozásokat, feltételeket, korlátozásokat (például az egy személy által birtokolható központi digitális jegybankpénz maximalizálása) határoznak meg.

A digitális jegybankpénz forgalmazását logikusan a kereskedelmi bankok és a szabályozás alatt – engedéllyel – működő fizetési szolgáltatók végzik majd. Ez a lépés a pénzügyi rendszer biztonságának megtartását segíti, ugyanakkor – különösen a lakossági – pénzügyi szolgáltatások koncentrációját eredményezheti a big tech cégek javára azáltal, hogy a fogyasztók valamely bigtech vállalkozás tárcáját használnák inkább, mint a bankjuk mobilbanki megoldását.

A digitális jegybankpénz bevezetését a kormányok, jegybankok oldaláról többek között a bigtech hatalmának visszaszorítása hajtja, mégis, köszönhetően a bigtech ügyfélkapcsolati erejének akár az ő malmukra is hajthatja a vizet.

– emelte ki Ronit Ghose.

A digitális pénz várhatóan azon országokban kerül elsőként bevezetésre, ahol a kormányok a leginkább elkötelezettek a bigtech cégek befolyásának csökkentése, a pénzügyektől való távoltartása irányába. Ugyanakkor, a racionalitás, a bigtech és platformcégek termékfejlesztési,- szolgáltatási képessége a CBDC egyik elosztási csatornájává teheti őket.

A decentralizált kriptopénzek terjedése várhatóan azon országokban, ahol a fizetési infrastruktúra jó, a fogyasztók elégedettek, nem befolyásolja majd lényegesen a fizetési rendszereket, a fizetési szokásokat.

A fejlett fizetési infrastruktúrájú országokban, így pl. az USA-ban, vagy akár Európában is befektetési eszközként tekintenek a decentralizált kriptopénzekre a felhasználók és valójában pénzügyi szektor is. Hatása azon országokban lesz inkább érezhető, ahol a helyi fizetési infrastruktúra nem működik kielégítően.

Európában terjed az azonnali fizetés, az átutalás költsége alacsony. Ezzel szemben pl. Dél-Amerikában, Afrikában több országban, ahol magas az infláció, volatilis a pénzügyi rendszer, a fogyasztók a kriptohoz fordultak. A kriptovalutákra nem annyira befektetési lehetőségként néznek, mint a mindennapi pénzmozgásban kvázi B tervként használják.

A digitális pénz 2.0 határokon belül lényegesen nagyobb gazdasági, társadalmi hatással bír, mint nemzetközi színtéren. Befolyásolja az országok belső gazdaságpolitikáját, annak megvalósulását, a gazdasági folyamatokat. Ennek oka alapvetően, hogy

a digitális pénz – mint programozható, okos pénz – rugalmasabb gazdaságpolitikai eszköz. Nem csak gyorsabb reakciót tesz lehetővé, hanem a beágyazható programoknak, kódoknak köszönhetően, a pénz felhasználása is célozhatóvá válik, pl. a segélyek esetében lehetőség van arra, hogy azt csak élelmiszerre, ruhára költhessék a címzettek.

A kormányok, politikusok oldaláról a digitális pénz jegybankpénzként történő alkalmazásának előnyei egyértelműek, emiatt a kormányok érdeklődése is gyorsan nő. A lakosságnak, a felhasználónak a megnövekedett biztonság mellett viszont gondolnia kell a privacy kérdésére is.

A decentralizált kriptovaluta = social media money

Az elmúlt években igen jelentős tőke áramlott a területre, így érthető, hogy a kereskedelmi bankok, központi bankok, a szabályozó rendkívül óvatosan lépegetnek ebben a térben. Szinte minden jegybank valamilyen formában foglalkozik a digitális jegybankpénzzel, a digitális pénz 2.0 lehetőségeivel, kihívásaival. Van bank, ahol csak munkacsoport, projektcsoport létezik még, de pl. Kínában élő felhasználói pilotok is zajlanak.

Az  internetes keresések vizsgálatából egyértelműen látszik, hogy a piac érdeklődése átmeneti, másfél éves hullámvölgyet követően visszatért a 2018-as csúcsra, és hogy a jegybankok kommunikációja is megváltozott; sokkal több pozitív megszólalást hallhatunk.

A digitális jegybankpénz felforgathatja a mindennapi pénzügyeket

A digitális jegybankpénz bevezetése következtében a lakosságnak választási lehetősége lesz, hogy a jelenlegi kereskedelmi bankjánál tartja a pénzét, megtakarításait, innen fizeti a számláit, vagy mindezt átviszi a jegybankba, ahol akár olcsóbban is kezelheti pénzügyeit.

Becslések szerint globálisan 70 trillió USD mozdulhat meg a digitális jegybankpénz elterjedésének hatására és kerülhet át kereskedelmi bankoktól jegybankokba.

A FinTechShow 5.0 több mint 50 előadása megtekinthető november végéig a FinTechShow online videókonferencia platformján. Akik lemaradtak a FinTechShowról, azok számára is biztosítjuk a hozzáférést az Online jegy utólagos megvásárlásával. Az Online jegyigényt a hello@fintechgroup.hu e-mail címen jelezhetik az érdeklődők.

Címlapfotó: Moose Photos fotója a Pexels oldaláról

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!