CIB Google Pay

CIB Google Pay

Bevezették az arcfelismeréssel történő fizetést. A Sberbank ügyfelei már használhatják

írta | 2021.03.15. | Digitális pénzügyek, Hírzúzda, Összes hír

fizetes arcfelismeres pay-with-a glance

GIRO Fizetési kérelem

A Sberbank ügyfelei Oroszországban bankkártya helyett arcfelismerésre épülő új megoldással fizethetnek. Ehhez mindössze az önkiszolgáló pultban elhelyezett kamerába kell nézniük. Oroszország legnagyobb kiskereskedelmi áruházláncának több mint 50 boltjában vezették be minap a megoldást.

A Sberbank ügyfeleinek először regisztrálniuk kell a szolgáltatásra (pay with a glance) a mobilbanki alkalmazásban és ugyanitt állíthatják be, hogy melyik fizetési kártyájuk terhére történjenek meg a fizetési tranzakciók.

Az új fizetési megoldás Oroszország legnagyobb kiskereskedelmi áruházláncának, az X5 Retail Group, a Sberbank és a Visa összefogásában valósult meg.

A mobiltárcák harcával, a nemzetközi fizetési trendekkel és a jövő nyerteseivel részletesen is foglalkozunk május végén a PayTechShow-n. Újabb részletek itt.

6 000 önkiszolgáló kasszába telepítenék az új fizetési megoldást

Az arcfelismerésre épülő elektronikus fizetési megoldást eddig 52 boltban vezették be, de március végére már 150 boltban lesz elérhető. A fizetési megoldást kizárólag az önkiszolgáló kasszáknál lehet használni.

Az X5 kiskereskedelmi áruházláncban összesen 6 000 önkiszolgáló kassza üzemel, amiből jelenleg 350-et láttak el ezzel a fizetési megoldással. A cél, hogy a meglévő és az új telepítésű önkiszolgáló kasszákban is elérhető legyen az arcfelismerésre épülő elektronikus fizetés  – olvasható az X5 közleményében.

“A tesztelési időszakban a megoldás kiválóan teljesített és felkészültünk arra, hogy a teljes áruházláncban bevezessük. A biometrikus azonosításra épülő fizetési megoldások egyre általánosabbá válnak és hamarosan Oroszországszerte milliók számára válik elérhetővé”

– mondta el az X5 Retail Group vezérigazgatója, Igor Shekhterman.

A Forbes beszámolója szerint 2021 végére 3 000 boltban kerülhet sor a “pay with a glance” bevezetésére.

Így működik az új elektronikus fizetési megoldás

Az arcfelismerésre épülő elektronikus fizetéshez nincs szükség se – kézben tartott – bankkártyára, vagy okostelefonra. A teljes fizetési folyamat ugyanolyan gyorsan valósul meg, mint a bankkártyás fizetés. Miután a vásárlók az árukat beszkennelték az önkiszolgáló kasszánál, a “Pillantással fizetek” (Pay with a Glance) opciót is választhatják. Ezt követően a vásárlónak a COVID-19 miatt kötelezően viselendő maszkot le kell húznia az arcáról és bele kell néznie a kamerába.

A teljes fizetési folyamat csupán pár másodpercig tart.

A fizetési megoldás az X5 innovációs labor technológiájára és a VisionLabs megoldására épül. Az önkiszolgáló kasszákban nagy érzékelésű 3D-s kamerát helyeztek el, ami lehetővé teszi a gyors arcfelismerést. A nagy felbontású kamera magas szintű biztonságot nyújt és kiszűri a csalásokat.

A biometrikus adatok nem képként, vagy grafikus módon kerülnek eltárolásra, hanem titkosított kódként, hogy így védjék a felhasználók személyes adatait. Ha a rendszert feltörnék, akkor a hekkerek csupán a titkosított kódokat látnák és nem a felhasználókról készített fotókat.

Hamarosan nyugdíjazzák a PIN-kódot

A digitális pénztárcák térnyerésével felértékelődött a biometrikus azonosítás szerepe is a csalások megakadályozásában, a személyes adatok védelmében. A Forbes szerint

2023-ra világszerte várhatóan 1,3 milliárd ember tartja majd a digitális pénztárcáját a telefonjában.

A világ legnagyobb mobiltárca szolgáltatói, az Alipay és a WeChat Pay is már biometrikus azonosításon alapuló fizetési megoldásokat kínálnak. Az arcfelismerésre alapozott fizetés az Egyesült Államok egyes részein is már elérhető, köztük Pasadenában (Ca. Ca.), ahol tavaly augusztusban mintegy 25 kiskereskedelmi üzlet és étterem vette át a PopID technológiáját.

A Samsung és a Mastercard ebben a hónapban bejelentették, hogy olyan fizetési kártyán dolgoznak, ami beépített ujjlenyomat-olvasóval rendelkezik és kompatibilis a jelenlegi kártyaelfogadó terminálokkal.

A tervek szerint a PIN-kódokat teljesen leselejtezik, és a hitelesítést úgy érjük el, hogy a hüvelykujjunkat a kártyába ágyazott chipre helyezzük.

További részletek a legújabb fizetési megoldásokról, a hazai elektronikus fizetési térképről 2021. május 26-án a PayTechShow online konferencián.

Címlapfotó: X5 Retail Group, Media Bank

Itt követhetsz minket:

BUPA

BUPA
Tudósítás

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit

GOOGLE PAY A CIB BANKNÁL

CIB Bank, Google Pay
Fizessen egyszerűen és biztonságosan a Google Pay használatával!

WEBINÁRIUM: FIZETÉSI KÉRELEM

GIRO, Fizetési Kérelem, webinárium
2021. december 14-én a GIRO Zrt. és a FinTechZone közös webináriumán górcső alá vesszük a fizetési kérelem terjedését segítő új eszközöket.

BUPA: PÉNZÜGYI ASSZISZTENS

BUPA
Ismerd meg vállalkozásod teljes értékű pénzügyi asszisztensét, a BUPA-t.

KIBERBIZTONSÁG

clico paloalto networks it-biztonsag
A FinTechShow résztvevőinek díjmentes fenyegetettségi felmérést ajánlott fel a Palo Alto Networks.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI TÉRKÉP

“elektronikus fizetesi terkep
Betekintést adunk az elektronikus fizetési piac átalakulásába, az új fizetési megoldások világába.

HUNFINTECH 20/20

“HUNFINTECH FINTECH BOOK
A Magyar FinTech Book: A 20 legígéretesebb magyar fintech.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!

Azonnali Fizetési Megoldások

“simplepay azonnali fizetési kiadvanyok
Új lehetőségek az elektronikus fizetésben. Azonnali fizetési megoldások kereskedőknek, bankoknak, technikai aggregátoroknak.