SimpleTrends
SimpleTrends

Itt a Mercedes pay+! Beköltözött a biometrikus fizetés az autóba

Szerző: | 2023. 03. 08. | Elektronikus fizetés, Mobiltárca, Összes hír

FinTechShow-7.0

Eddig is léteztek autóba épített fizetési megoldások, ám a fizetési tranzakciók hitelesítése csak a PIN kód multimédia eszközön történő megadásával, vagy mobilalkalmazás segítségével tudott megtörténni. A Mercedes-Benz most új szintre emeli az autóból történő fizetések ügyfélélményét. Új digitális fizetési szolgáltatása a Mercedes pay+ külön eszköz igénye nélkül, az autóba épített ujjlenyomat érzékelő segítségével lehetővé teszi a fizetések egyetlen érintéssel, biometrikus úton történő hitelesítését.

A Juniper Research 2021-es tanulmánya szerint az autóba épített fizetési megoldásokon keresztül indított fizetési tranzakciók globális forgalma 2026-ra meghaladja a 4,7 milliárd dollárt. 2021-ben ez a forgalom mindössze 87 millió dollár volt.

A kutató cég meglátása szerint ezt a rendkívüli növekedést a bővülő iparági együttműködések fogják katalizálni, amelyek célja az autókba épített digitális piacterek közötti széttagoltság csökkentése.

Ilyen kezdeményezés a napokban indult Mercedes pay+ szolgáltatás is a Mercedes-Benz és a Visa együttműködésében.

A Mercedes-Benz a világ első autógyártója, amely a Visa Delegated Authentication és Visa Cloud Token Framework technológiáját használja a biztonságos natív autós fizetés érdekében.

"Szupertárcák, digitális valuták, AFR 2.0"

2023. április 20-án jön a PayTechShow 4.0, ahol a fizetési iparág kiemelt szereplői górcső alá veszik az aktuális elektronikus fizetési trendeket, a legújabb paytech megoldásokat és a szabályozói iránymutatásokat.

További részletek itt: PayTechShow 4.0

A Mercedes pay fizetési platform

A Mercedes pay szolgáltatást 2018-ban vezette be a cég, ami mára több mint 40 piacon érhető el. A platform számos fizetési folyamatot támogat, lehetővé teszi a Mercedes-Benz e-kereskedelmi termékek és szolgáltatások fizetését a Mercedes me áruházban, a Mercedes me alkalmazásban és az MBUX multimédia rendszeren keresztül – közvetlenül az autóból is.

A fizetési funkció használatához a járművezetőknek Mercedes me felhasználói fiókot kell regisztrálniuk és abban a fizetési adatokat rögzíteni.

Ezt követően számos hasznos szolgáltatáshoz használhatják fizetési profiljukat. Ilyen például a parkolás fizetése, amely során az autóban található MBUX rendszer, vagy a Mercedes me alkalmazás segítségével az ügyfelek elindíthatják és leállíthatják az utcai parkolást és kényelmesen fizethetnek is. A parkolás befejezése után az autóba épített multimédia rendszer megjeleníti a tényleges parkolási díjat.

A Mercedes me felhasználóknak a benzinkút pénztáránál sem kell sorban állniuk. A jármű feltöltése után azonnal visszaülhetnek a vezetőülésbe, ellenőrizhetik a tankolás tényleges költségét és a QR-kód beolvasásával engedélyezhetik a fizetést. Ezt követően a tankolási díjat levonják az ügyfél fizetési kártyájáról, amelyet korábban a Mercedes me profiljában regisztrált.

Mercedes pay+: fizetés egyetlen érintéssel

2023 márciusa óta a Mercedes-Benz azon németországi ügyfelei számára, akik Visa hitel- vagy betéti kártyával rendelkeznek, elérhetővé vált az ún. natív autós fizetés, ami a kétfaktoros hitelesítést zökkenőmentes fizetési élménnyé változtatja az ujjlenyomat segítségével történő biometrikus azonosítással, így az ügyfeleknek többé nem kell PIN kódot megadniuk, vagy QR-kódot beolvasniuk okostelefonjukkal a fizetés hitelesítéséhez.

Az ügyfeleknek mindössze annyi teendőjük van, hogy a Visa kártyájukat regisztrálják a Mercedes me felhasználói fiókban és aktiválják a Mercedes pay+ szolgáltatást a járműben lévő MBUX multimédia rendszeren keresztül.

Az első ujjlenyomat-érzékelővel kapható Mercedes-Benz modellek az EQS és EQE sorozat, a Mercedes-Benz S-Class és C-osztály, valamint az új GLC.

A Mercedes-Benz az első autógyártó a világon, amely integrálja a Visa Delegated Authentication és Cloud Token Framework technológiáját, hogy lehetővé tegye a natív autós fizetéseket. A Visa Cloud Tokenek további biztonsági réteget nyújtanak azáltal, hogy az adatok titkosításával és biztonságos tárolásával segítenek megvédeni az érzékeny fizetési információkat.

Az autógyártó a Mercedes pay+ fizetést más európai piacokon is tervezi bevezetni, valamint további kártyarendszerekkel is integrálni kívánja a biometikus azonosításra épülő szolgáltatását.

„A Mercedes-Benz szoftvervezérelt vállalattá válik, amely zökkenőmentes digitális élményt nyújt az ügyfeleknek. Digitális szolgáltatásainknak intuitívnak, kényelmesnek és biztonságosnak kell lenniük. Ezért fejlesztettük a Mercedes pay+-t, mint egy modern és biztonságos fizetési megoldást. Ezáltal egy teljesen új, továbbfejlesztett ügyfélélményt hozunk létre. A natív e-kereskedelmi szolgáltatás autóban történő elérhetővé tétele révén ismét úttörők vagyunk és egy ígéretes fejlesztés kezdetén állunk”

– nyilatkozta Franz Reiner, a Mercedes-Benz Mobility vezérigazgatója a szolgáltatás bejelentésekor.

Az autós fizetési szolgáltatás versenyelőnyt adhat az autógyártóknak

A Mercedes-Benz Mobility megbízásából a Kantar piackutató intézet 2022-ben készítette el először a “Global Trends in Automotive & Financial Services” piaci tanulmányt, amelynek célja, hogy rendszeresen vizsgálja az ügyfelek mobilitási szolgáltatókkal szembeni elvárásait a pénzügyi termékekkel és a vásárlási folyamatokkal kapcsolatban, valamint a pénzügyi szolgáltatások autóvásárlásra gyakorolt hatását.

Ezen tanulmány egyik megállapítása szerint az autós fizetés legnagyobb előnye az ügyfelek számára, hogy egyszerűbbé és kényelmesebbé teszi a mindennapi életet.

A kutatásban résztvevő felhasználók emellett az autóban történő fizetést a gyártó kulcsfontosságú versenyelőnyének tartják a többi szolgáltatóval szemben.

GRÁNIT Bank - Mastercard - Év Bankja - 2022

A Visa bemutatta a fizetési terminálok jövőjét. Minden eszközből lehet fizetési terminál | 2022.01.21.

A Visa nemrégiben bejelentette új felhőalapú fizetéselfogadási platformját, a Visa Acceptance Cloudot (VAC), amely forradalmasítani fogja a vállalkozások számára az ügyfelektől érkező fizetések elfogadási módját.

[Mercedes-Benz] | Fotó: World premiere of Mercedes pay+: Mercedes-Benz Mobility turns the car into a payment device | Forrás: Mercedes-Benz

BankTechShow | A jövő digitális bankja
BankTechShow 1.0 | A jövő digital bankja

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

EGRI SZILVIA

A bankszektorban nevelkedett. Miután felépített egy-két “kártyavárat” (értsd: kártya üzletágat), szakmai életének egyik legizgalmasabb kalandjában vett részt: egy zöldmezős banképítésben. Töretlenül hisz abban, hogy lehet szerethető digitális pénzügyi szolgáltatásokat fejleszteni és abban, hogy a digitális térben a digitális “Én”-hez igazodó szolgáltatások és ügyfélutak lehetnek a nyerők. Lelkesedését és kreatív énjét 2017 tavasza óta a bankszektoron kívül mobilizálja. #femtech, #hunfemtech

FINTECHSHOW 7.0

fintech fintechshow
Terítéken a legújabb fintech innovációk.

SimpleTrends konferencia

Simpletrends
Legújabb trendek az e-commerce, m-commerce, fintech, marketing és logiksztika témákban.

BANKTECHSHOW 1.0

banktech banktechshow
Megoldások a láthatatlan bankoláshoz.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!