2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2021.03.12.

Így kínálhat hitelkártyát és személyi kölcsönt a Revolut

Szerző:

Kategóriák:

Egyre több EU-s tagállamban érhetők el a Revolut banki szolgáltatásai. Hitelkártyát, személyi kölcsönt kínál a társaság a banki engedélye birtokában. A napokban 10 újabb országban vezette be banki szolgáltatásait a Revolut, ám Magyarország nincs a listán. Igaz, 2020. március óta rendelkezik MNB engedéllyel is a Revolut Bank UAB, de a hitelnyújtáson még dolgoznia kell.

Tíz újabb országban, Bulgáriában, Horvátországban, Cipruson, Észtországban, Görögországban, Lettországban, Máltán, Romániában, Szlovákiában és Szlovéniában is megjelent a Revolut Bank Litvánia és Lengyelország után.

A felhasználók nem válnak automatikusan a Revolut Bank ügyfelévé, ehhez egy pár perces folyamat végrehajtására van szükségük. Azok, akik frissítik az alkalmazást és végigcsinálják a folyamatot, máris élvezhetik a 100.000 eurós betétbiztosítás előnyeit – írta meg korábban Nik Storonsky, a Revolut társalapítója.

Ezért nyújthat hitelt a Revolut (Bank UAB)

A Revolut 2018 decembere óta rendelkezik banki szolgáltatások nyújtására alkalmas speciális engedéllyel. Ennek az engedélynek a birtokában a Litvániában bejegyezett Revolut Bank UAB univerzális banki szolgáltatásokat nyújthat, de befektetési szolgáltatásokat, befektetési és nyugdíjalapok kezelését és más hasonló tevékenységeket csak korlátozott keretek között végezhet.

Az előbbi megkötéseken túl a Revolut Bank UAB ugyanúgy viselkedhet, mint egy bank; gyűjthet betétet, nyújthat hitelt (többek között jelzáloghitelt is), pénzügyi lízinget, fizetési szolgáltatásokat, utazási csekket, pénzügyi garanciát, készpénz kezelést, pénzváltást, valamint végezhet hitelminősítést és kibocsáthat elektronikus pénzt is.

Litvánia 2017. január 1-től biztosít lehetőséget ennek a speciális banki engedélynek a megszerzésére, amelynek lényege, hogy alacsonyabb belépési küszöb mellett szerezhető meg a banki szolgáltatások nyújtásához szükséges engedély, mint az EU többi tagállamában. Bankot alapítani drága mulatság és legalább 5 millió euró tőkére van hozzá szükség.

Ugyanakkor a speciális banki engedélyhez, ami lényegében alkalmas univerzális banki szolgáltatások nyújtására, “csupán” 1 millió euróra van szükség és 6-12 hónap alatt megszerezhető.

Ez a speciális banki engedély „passportálható” az EU tagállamaiba, ami azt jelenti, ha a helyi szabályozás nem szigorúbb, akkor külön eljárás nélkül és/vagy egyszerűsített eljárás keretében nyújthat banki szolgáltatásokat más országban is.

Begyújtotta a rakétákat a Revolut

Litvániában a felhasználók 2020. május óta igényelhetnek hitelkártyát és személyi kölcsönt is. A hitelkártya esetén a felhasználók a havi bérük kétszereséig, de legfeljebb 6 000 euróig (kb. 2,2 millió forintnak megfelelő összegig) költekezhetnek a Revolut Bank kontójára. Abban az esetben, ha a felhasználónak további hitelre lenne szüksége, akkor személyi kölcsönt is ajánlanak a felhasználónak. A személyi kölcsön „teteje” 15 000 euró (kb. 5,5 millió forintnak megfelelő összeg) jelenleg Litvániában.

A honlapon található információk alapján a hitelkártyát a Revolut mobilalkalmazásból lehet igényelni és pár percen belül megkapja a hitelminősítés eredményét a felhasználó.

Lengyelországban 2020. decembere óta érhetők el a Revolut banki szolgáltatásai, első körben a hitelkártya és a személyi kölcsön. Igaz, a Revolut mostani bejelentése nem tartalmazza, hogy a tíz újabb országban milyen banki szolgáltatások lesznek elérhetők, de a litván és a lengyel tapasztalatok alapján azt tippeljük, a hitelkártyával és a személyi kölcsönnel indulnak majd.

Mikor nyújthat hitelt a Revolut Bank Magyarországon?

Ahhoz, hogy Magyarországon is nyújthassa banki szolgáltatásait a Revolut Bank (forintban betétet gyűjthessen és hitelt nyújthasson), legalább a fióktelep formájában működő hitelintézet alapítási engedély megszerzése szükséges. A hazai engedélyezési eljárás alapján az a feltételezésünk, hogy

a Revolut Bank UAB akár már 2022-től is nyújthatná banki szolgáltatásait Magyarországon.

A Magyar Nemzeti Bank piacfelügyeleti nyilvántartásában egyébként 2020. március óta szerepel a Revolut Bank UAB, amely Magyarországon engedélyt szerzett határon átnyúló, betétgyűjtésre vonatkozó banki szolgáltatásra.

Címlapfotó: Revolut Blog

Címkék:
blank