2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2019.01.15.

Amazon felhővel építhetsz blockchain hálózatot

Szerző:

Kategóriák:

„Coming-out” az Amazontól. 2017-ben még nem, 2018-ban már a blockchain volt a téma az Amazon éves fejlesztői konferenciáján. A „re:Invent”-en két új szolgáltatással rukkoltak elő, amelyekkel egyszerűen és gyorsan építhetünk blockchain hálózatot.

Amazon Web Services – az Amazon üdvöskéje

Ha az Amazon nevet halljuk, akkor elsőre az e-kereskedelemi óriás juthat eszünkbe, miközben eredményének 55%-át már az Amazon Web Services (AWS) hozta 2018. második negyedévében. Az Amazon 2006-ban indította el a szolgáltatást azzal a céllal, hogy vállalkozások részére IT infrastruktúra szolgáltatást nyújtson a weben keresztül.

A felhő alapú informatikai szolgáltatások – divatos nevén „cloud computing” – mára egy külön iparággá nőtte ki magát, ahol az AWS 34%-os piaci részesedésével őrzi első helyét a Microsoft Azure (14%) és a Google Cloud előtt.

Cloud computing

Számítástechnikai erőforrások interneten keresztüli megosztásán alapuló szolgáltatás. Gyors hozzáférést biztosít többek között szerverekhez, tárhelyekhez, adatbázisokhoz és alkalmazás szolgáltatásokhoz.

Lehetővé teszi magas kezdeti beruházási költség nélkül IT infrastruktúra, illetve alkalmazások építését, rugalmas skálázását és ezáltal méretgazdaságos, hatékony üzemeltetését. A szolgáltatások tipikusan „pay-as-you-go” árazási modellben vehetők igénybe, azaz csak a felhasznált szolgáltatásért kell fizetni.

3 fő típusa – a felhőn keresztüli szolgáltatásnyújtás terjedelmétől függően:

  • infrastruktúra szolgáltatás, röviden IAAS (Infrastructure-as-a-Service),
  • platform szolgáltatás, röviden PAAS (Platform-as-a-Service),
  • a szoftver szolgáltatás, röviden SAAS (Software-as-a-Service).

Felhő alapú informatikai szolgáltatásokat ma már egyre több bank is igénybe vesz.

Itthon az MNB külön ajánlást adott ki, amelynek célja, hogy a pénzügyi szervezetek számára gyakorlati útmutatást adjon a felhőszolgáltatások igénybevételéből eredő kockázatok kezeléséhez, a jogszabályi előírások betartásához és meghatározza a szolgáltatások igénybevételéhez kapcsolódó szerződések elvárt minimumkövetelményeit.

A kezdet: Amazon „Sablonok” saját blockchain hálózat építéséhez

2018 tavaszán az AWS katalógusában is megjelent az első szolgáltatás – az Amazon Blockchain Templates -, amelynek segítségével Ethereum és Hyperledger Fabric keretrendszerre épülő blockchain hálózat építhető fel egyszerűen és gyorsan.

„Nem azért építünk egy adott technológiát, mert azt gondoljuk róla, hogy „cool”. Akkor építjük, ha azt látjuk, hogy problémát oldunk meg vele az ügyfelek számára.”

nyilatkozta az AWS vezérigazgatója, Andy Jassy.

blank

A szolgáltatást azoknak ajánlja az Amazon, akik saját maguk szeretnének blockchain hálózatot menedzselni, céljuk a hálózat felépítéséhez szükséges erőforrás és idő megtakarítása, hogy a hálózatra épülő alkalmazás fejlesztésére fókuszálhassanak.

A novemberi re:Invent 2018 rendezvényen debütált két új szolgáltatás két különböző ügyféligényre biztosít egy-egy megoldást ún. „menedzselt szolgáltatás” formájában:

  • az egyik esetben a cél egy centralizált főkönyvi adatbázis felépítése és menedzselése, ahol a különféle alkalmazás adatokat és az adatokban bekövetkező változásokat egy központi szereplő, egyfajta bizalmi „hatóságként” kezeli.
  • A másik esetben a felhasználók egy decentralizált blockchain hálózatot hoznak létre, melyen keresztül tranzakciókat végeznek, szerződéseket kezelnek.

Centralizált főkönyvi adatbázis: Amazon QLDB

Az Amazon Quantum Ledger Database egy olyan felhőben menedzselt adatbázis szolgáltatás, amely az adatok, illetve az adatokban bekövetkező változásokat tartalmazó tranzakciós logok transzparens kezelését biztosítja.

A QLDB segítségével az adatokban bekövetkező változások megmásíthatatlanok és visszavonhatatlanok, az adatbázis teljes története visszakereshető és elemezhető. Az adatok hitelességét kriptográfiai eljárással védik.

blank

Decentralizált tranzakció és szerződés menedzsment: Amazon Managed Blockchain

A Managed Blockchain egy olyan, az Amazon által hosztolt szolgáltatás, amelynek segítségével Hperledger Fabric (illetve hamarosan Ethereum) keretrendszerre épülő blockchain hálózat alakítható ki praktikusan néhány kattintással. Tehetjük mindezt anélkül, hogy komoly hardver beruházásba fognánk, szoftvereket konfigurálnánk, illetve különféle hálózati és biztonsági rendszerelemeket paramétereznénk. 

blank

A hálózatban résztvevők egy ún. „voting” („szavazó”) API használatával tudnak dönteni új tagok felvételéről, illetve meglévő résztvevők hálózatból történő eltávolításáról. A hálózat tevékenységének „naplójáról” másolat készíthető az Amazon Quantum Ledger adatbázisba.

Az elosztott főkönyvi technológia, a blockchain aktuális kérdéseivel, a hazai projektekkel és az üzleti esetekkel külön is foglalkozunk majd 2019.04.25-énFinTechShow-n.

Címkék:
blank
blank