2024. október 15.
FinTechShow
Terítéken a legújabb digitális pénzügyi szolgáltatások és megoldások

EARLY BIRD JEGYEK    2024. ÁPRILIS 30-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow
Megoldások a jövő digitális bankjához

EARLY BIRD JEGYEK    2024. ÁPRILIS 30-IG! 

2023.01.03.

2022 beárnyékolta a blockchain technológia jövőjét a pénzügyi szektorban

Szerző:

Kategóriák:

Tavaly számos nagy horderejű blokklánc-kísérlet fulladt kudarcba a pénzügyi szektorban, amelyek miatt lassulhat a technológia terjedése – írja a Financial Times.

A legnagyobb baklövést az Ausztrál Értéktőzsde követte el, amely 2022 novemberében felhagyott a hét éve bejelentett tervvel, a részvényelszámolás blokklánc alapú platformra helyezésével. A tőzsde 250 millió ausztrál dollárt (168 millió USA dollárt) bukott, és bocsánatot kért, miután elismerte, hogy a projektet újra kell kezdeni a nulláról.

Európai Beruházási Bank: Jelenleg nincs sok előnye a blockchain kísérleteknek

A biztosítási, banki és szállítmányozási területeken is összeomlottak blockchain-kezdeményezések a nehézkes műveletek megreformálása során. Még a technológia hívei is arra figyelmeztetnek, hogy az alkalmazóknak fel kell készülniük a többszöri meghibásodásokra.

2022 júliusában a 15 biztosítóból (pl.: Generali, Allianz, Aegon) és viszontbiztosítóból álló B3i konzorcium beszüntette tevékenységét miután fizetésképtelenné vált. A projekt célja az volt, hogy csökkentse a kárrendezés költségeit a kárrendezés hatékonyságának növelésén keresztül a blockchain technológia segítségével.

Egy másik, 12 bankból álló blokklánc konzorcium, a We.trade, amely a kereskedelmi ügyletek finanszírozására összpontosított, szintén fizetésképtelenné vált tavaly nyáron. A projektben részt vett többek között a Deutsche Bank, Erste Group, KBC, UniCredit Bank, HSBC, Santander, Société Générale.

Legutóbb, november végén a Maersk és az IBM jelentette be, hogy leállítja a TradeLenst, a szállítmányozási ágazat ellátási láncon alapuló blokklánc-megoldását, mondván, hogy az

„nem érte el a munka folytatásához és a pénzügyi elvárások teljesítéséhez szükséges életképességi szintet”.

Még azok az összefogások is, amelyek a legmesszebb jutottak a blokklánc technológia terén, óvatosak a benne rejlő potenciállal kapcsolatban.

Tavaly novemberben az Európai Beruházási Bank az elosztott főkönyvi technológia segítségével kibocsátotta második digitális kötvényét. A technológia használata potenciálisan elősegítheti a dokumentációval és a fizetésekkel kapcsolatos problémák egyszerűsítését, de Xavier Leroy, az Európai Beruházási Bank vezető tisztviselője szerint az előnyök eddig korlátozottak.

„Tekintettel arra, hogy a kezdeti szakaszban vagyunk, jelenleg nincs sok előnye. Ez leginkább a jövőbeli lehetőségekről szól”

– idézte a Financial Times.

Erste Csoport blockchain platform we.trade

Az Erste is csatlakozott a we.trade blockchain platformhoz | 2018.10.02.

A CaixaBank, az Erste Csoport és a UBS is beszálltak a belföldi és a nemzetközi kereskedelmi ügyletek fizetési megbízásait blockchain alapokra helyező platformba. A banki partnerek között ott találhatók Európa legnagyobb bankjai, a Deutsche Bank, az HSBC, a KBC, a Rabobank, a Santander, az UniCredit, vagy a Societe Generale.

A világ legnagyobb bankjai továbbra is elkötelezettek

A fenti kudarcok ellenére néhány bank továbbra is elkötelezett a blokklánc technológia mellett.

„Negatív hangulat uralkodik a kriptovalutákkal kapcsolatban, legutóbb az FTX csődje miatt”

– mondta Mathew McDermott, a Goldman Sachs digitális eszközökért felelős globális vezetője.

“Ennek semmi köze a mögöttes technológiához.”

A Goldman Sachs és riválisai, például a JPMorgan – és más pénzintézetek – továbbra is nyitottak a blokklánc-technológia iránt, hivatkozva annak hatékonyságnövelő és költségmegtakarítási potenciáljára. A JPMorgan nevéhez fűződő Onyx digitális eszköz platform, amely bankokat és pénzügyi intézményeket köt össze, naponta közel 1 milliárd dollárnyi eszközhöz kapcsolódó kifizetéseket kezel valutában és kötvényben.

Röviden az Onyx-ről

A JPMorgan 2016-ban indította el Quorum néven vállalati belső “enterprise” blockchain platformját, melyet 2019-ben a Microsofttal együttműködésben továbbfejlesztett, és így alkalmassá tette arra, hogy külső cégek, pl. partnerei is csatlakozzanak a hálózathoz.

A JPMorgan blockchain hálózatán jelenleg mintegy 400 bank bankközi tranzakciói futnak.

2020 őszén indult a JPMorgan blockchain innovációs divíziója, a külön brand alatt futó Onyx.

Az Onyx egy blockchain ökoszisztémát épít, kutatásai között kiemelt helyet foglal el olyan infrastruktúrák létrehozása, illetve alkalmazási lehetőségek feltárása, melyekkel a Bank az ügyfelei számára teremt értéket. Ilyen például a játékipar részére a blockchain és más fizetési technológiák elérésének biztosítása.

További részletek itt: Építkeznek a bankok a metaverzumban. A JPMorgan a Decentralandbe költözött, 2022.02.23.

Fenntarthatósági aggályok

A részvényesekkel szembeni felelősség és a szabályozás is akadályozhatja a bankokat abban, hogy olyan típusú blokkláncokat használjanak, amelyek pl. tokenekre épülnek. Ezek a blokkláncok általában nagy mennyiségű energiát használnak (a „proof of work” során), miközben a részvényesek és a szabályozók arra ösztönzik a vállalatokat, hogy környezetbarátabb projektekbe fektessenek.

blokklanc erteklancok fenntarthatosag

A blokklánc ellentmondásos hatásai Földünk jövőjére | 2019.02.13.

Blokklánc algoritmusokkal és platformokkal kapcsolatban a fenntarthatóságot többféleképpen is értelmezhetjük. Jelen cikkünkben a blokklánc és fenntarthatóság témakört elemezzük két viszonylag különböző mégis a fenntarthatósághoz kapcsolódó megközelítésből.
[Financial Times: “Case for blockchain in financial services dented by failures“, 2022.12.30.] | Címlapfotó forrása: stock.adobe.com  
Címkék: