BankTechShow

2022 beárnyékolta a blockchain technológia jövőjét a pénzügyi szektorban

Szerző: | 2023. 01. 03. | Blockchain, Összes hír

Tavaly számos nagy horderejű blokklánc-kísérlet fulladt kudarcba a pénzügyi szektorban, amelyek miatt lassulhat a technológia terjedése – írja a Financial Times.

A legnagyobb baklövést az Ausztrál Értéktőzsde követte el, amely 2022 novemberében felhagyott a hét éve bejelentett tervvel, a részvényelszámolás blokklánc alapú platformra helyezésével. A tőzsde 250 millió ausztrál dollárt (168 millió USA dollárt) bukott, és bocsánatot kért, miután elismerte, hogy a projektet újra kell kezdeni a nulláról.

Európai Beruházási Bank: Jelenleg nincs sok előnye a blockchain kísérleteknek

A biztosítási, banki és szállítmányozási területeken is összeomlottak blockchain-kezdeményezések a nehézkes műveletek megreformálása során. Még a technológia hívei is arra figyelmeztetnek, hogy az alkalmazóknak fel kell készülniük a többszöri meghibásodásokra.

2022 júliusában a 15 biztosítóból (pl.: Generali, Allianz, Aegon) és viszontbiztosítóból álló B3i konzorcium beszüntette tevékenységét miután fizetésképtelenné vált. A projekt célja az volt, hogy csökkentse a kárrendezés költségeit a kárrendezés hatékonyságának növelésén keresztül a blockchain technológia segítségével.

Egy másik, 12 bankból álló blokklánc konzorcium, a We.trade, amely a kereskedelmi ügyletek finanszírozására összpontosított, szintén fizetésképtelenné vált tavaly nyáron. A projektben részt vett többek között a Deutsche Bank, Erste Group, KBC, UniCredit Bank, HSBC, Santander, Société Générale.

Legutóbb, november végén a Maersk és az IBM jelentette be, hogy leállítja a TradeLenst, a szállítmányozási ágazat ellátási láncon alapuló blokklánc-megoldását, mondván, hogy az

„nem érte el a munka folytatásához és a pénzügyi elvárások teljesítéséhez szükséges életképességi szintet”.

Még azok az összefogások is, amelyek a legmesszebb jutottak a blokklánc technológia terén, óvatosak a benne rejlő potenciállal kapcsolatban.

Tavaly novemberben az Európai Beruházási Bank az elosztott főkönyvi technológia segítségével kibocsátotta második digitális kötvényét. A technológia használata potenciálisan elősegítheti a dokumentációval és a fizetésekkel kapcsolatos problémák egyszerűsítését, de Xavier Leroy, az Európai Beruházási Bank vezető tisztviselője szerint az előnyök eddig korlátozottak.

„Tekintettel arra, hogy a kezdeti szakaszban vagyunk, jelenleg nincs sok előnye. Ez leginkább a jövőbeli lehetőségekről szól”

– idézte a Financial Times.

Erste Csoport blockchain platform we.trade

Az Erste is csatlakozott a we.trade blockchain platformhoz | 2018.10.02.

A CaixaBank, az Erste Csoport és a UBS is beszálltak a belföldi és a nemzetközi kereskedelmi ügyletek fizetési megbízásait blockchain alapokra helyező platformba. A banki partnerek között ott találhatók Európa legnagyobb bankjai, a Deutsche Bank, az HSBC, a KBC, a Rabobank, a Santander, az UniCredit, vagy a Societe Generale.

A világ legnagyobb bankjai továbbra is elkötelezettek

A fenti kudarcok ellenére néhány bank továbbra is elkötelezett a blokklánc technológia mellett.

„Negatív hangulat uralkodik a kriptovalutákkal kapcsolatban, legutóbb az FTX csődje miatt”

– mondta Mathew McDermott, a Goldman Sachs digitális eszközökért felelős globális vezetője.

„Ennek semmi köze a mögöttes technológiához.”

A Goldman Sachs és riválisai, például a JPMorgan – és más pénzintézetek – továbbra is nyitottak a blokklánc-technológia iránt, hivatkozva annak hatékonyságnövelő és költségmegtakarítási potenciáljára. A JPMorgan nevéhez fűződő Onyx digitális eszköz platform, amely bankokat és pénzügyi intézményeket köt össze, naponta közel 1 milliárd dollárnyi eszközhöz kapcsolódó kifizetéseket kezel valutában és kötvényben.

Röviden az Onyx-ről

A JPMorgan 2016-ban indította el Quorum néven vállalati belső “enterprise” blockchain platformját, melyet 2019-ben a Microsofttal együttműködésben továbbfejlesztett, és így alkalmassá tette arra, hogy külső cégek, pl. partnerei is csatlakozzanak a hálózathoz.

A JPMorgan blockchain hálózatán jelenleg mintegy 400 bank bankközi tranzakciói futnak.

2020 őszén indult a JPMorgan blockchain innovációs divíziója, a külön brand alatt futó Onyx.

Az Onyx egy blockchain ökoszisztémát épít, kutatásai között kiemelt helyet foglal el olyan infrastruktúrák létrehozása, illetve alkalmazási lehetőségek feltárása, melyekkel a Bank az ügyfelei számára teremt értéket. Ilyen például a játékipar részére a blockchain és más fizetési technológiák elérésének biztosítása.

További részletek itt: Építkeznek a bankok a metaverzumban. A JPMorgan a Decentralandbe költözött, 2022.02.23.

Fenntarthatósági aggályok

A részvényesekkel szembeni felelősség és a szabályozás is akadályozhatja a bankokat abban, hogy olyan típusú blokkláncokat használjanak, amelyek pl. tokenekre épülnek. Ezek a blokkláncok általában nagy mennyiségű energiát használnak (a „proof of work” során), miközben a részvényesek és a szabályozók arra ösztönzik a vállalatokat, hogy környezetbarátabb projektekbe fektessenek.

blokklanc erteklancok fenntarthatosag

A blokklánc ellentmondásos hatásai Földünk jövőjére | 2019.02.13.

Blokklánc algoritmusokkal és platformokkal kapcsolatban a fenntarthatóságot többféleképpen is értelmezhetjük. Jelen cikkünkben a blokklánc és fenntarthatóság témakört elemezzük két viszonylag különböző mégis a fenntarthatósághoz kapcsolódó megközelítésből.
[Financial Times: „Case for blockchain in financial services dented by failures„, 2022.12.30.] | Címlapfotó forrása: stock.adobe.com  
BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!