BankTechShow

Csabai Csaba: DeFi, avagy létezik-e élet a kikényszerített bizalmon túl?

Szerző: | 2020. 03. 24. | Blockchain, Fintech startupok, Magyar fintech startupok, Összes hír

Állandóság a változó körülmények között – legtöbbünknek valószínűleg nem ez jut eszébe a blockchain technológiáról. Mégis egyre többen választanak a technológia által életre hívott virtuális valutát fizetőeszközként, befektetésként és banki szolgáltatások kiváltására. Csabai Csaba, az INLOCK.io közösségi kölcsönplatform vezetőjének írása.

INLOCK.IO – Közösségi kölcsönplatform

A 2017-ben alapított INLOCK.io célja, hogy peer-to-peer alapon működő, a banki szolgáltatások alternatíváját kínáló platformot működtessen azon ügyfélkörnek, akik kriptoeszközeiket fedezetként használva szeretnének kölcsönt nyújtani, illetve felvenni.

A platform kizárólagosan olyan un. stablecoin alapú kölcsönök közvetítésére szakosodott, amelyek a dollár értékéhez vannak kötve és a mögöttes fedezet rendszeresen auditált. Így elérhetővé téve a kriptopénzek növekedési potenciáljából való részesedést azon ügyfeleknek is, akik nem kívánják megtakarításaikat jelentős volatilitású és magas kockázatú virtuális fizetőeszközökben tartani.

A közvetített kölcsönök átlagos loan to value értéke 66%, mely semmilyen körülmény között sem haladhatja meg a 92%-ot. Ezzel garantálva, hogy a kölcsönt nyújtó minden körülmény között visszakapja kihelyezett vagyonát.

Kézivezérelt folyamatok a technológia vezérelt pénzügyi rendszerben

A körülöttünk létező világ az állandóság és a stabilitás illúzióját keltheti bennünk – ám ez koránt sincs így. Miközben a technológia fejlődése exponenciálisan gyorsul, addig a tradicionális gazdasági folyamatok nagy része kézileg vezérelt maradt.

Annak hamis illúziójával fekszünk és kelünk, hogy a pénzügyi rendszer önműködő, a valóságban ennek az ellentéte igaz: gondos kezek működtetik a banki és kártyatársasági rendszereket, dolgozzák fel a compliance rendszerek riasztásait vagy éppen számolják ki a biztosítások kockázatait.

Miközben a prudens működésre törekvő tradicionális pénzügyi szolgáltatók szélmalomharcot vívnak a technológia villámgyors fejlődésével, aközben versenyképesnek kell maradniuk a fintech szolgáltatókkal szemben is. Hiszen ők gond nélkül tudnak a minél tökéletesebb ügyfélélményre koncentrálni, mialatt a pénzkezeléshez kapcsolódó folyamatokban a tradicionális banki szereplőkre támaszkodnak.

Ez a verseny szülte kényszer csak még több feladatot és felelősséget ró a gondos kezekre.

Blockchain, okosszerződések, titkosítás a kézivezérelt folyamatok helyett

Éppen ez a kézivezéreltség az, amit a kriptoeszközök hatékonyan kiiktattak. A blockchain, az okos szerződések, a titkosítás: mind azt a célt szolgálják, hogy külső tényezők ne befolyásolhassák a rendszert.

A technológia és a pénzügyek hatékony szimbiózisán alapuló evolúció következő lépése a DeFi, azaz a decentralizált pénzügyek, ahol a felhasználó már olyan komplex banki szolgáltatásokat vehet igénybe mint a közösségi kölcsönzés, biztosítás vagy az azonnali fizetés.

Az adott DeFi megoldás képes garantálni, hogy a szolgáltatás igénybevételéhez nem kell megbízni sem köztes szereplőben, sem pedig az ügyletben érintett másik félben. Sőt lényegében ismerni sem kell azt, mégis

technológiai szinten garantált a művelet kimenetele – legyen az akár egy biztosítási káresemény kifizetése vagy a kölcsönadott vagyontárgy visszafizetése a kamatokkal együtt.

Emberi beavatkozás nélküli pénzügyi szolgáltatások

Az autonóm módon működő biztosítási vagy fedezetkezelő rendszerek nem függenek az emberi kezek gondoskodásától, banki folyamatoktól, illetve a szabályozástól vagy éppen annak hiányában keletkező jogi és pénzügyi kiskapuktól.

Az emberi beavatkozás nélkül működő pénzügyi rendszerek ma már nem csak elképzelések vagy illúziók. A teljesen decentralizált, csak okos szerződéses formában létező pénzügyi szolgáltatásokban zárolt fedezetek összege nemrégiben lépte át az 1 milliárd dollárt, míg a technológia alapját képező ökoszisztéma piaci kapitalizációja mára a negyed billió dollárt is meghaladta.

Az INLOCK.io támogatásával készült tartalom.

Címlapfotó forrása: pixabay.com

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

CSABAI CSABA

10+ éves nagybanki vezetői tapasztalattal a hátam mögött döntöttem úgy, hogy inkább az alternatív pénzügyek világában próbálok felépíteni valami igazán újszerű dolgot. 2014 óta magával ragadott a blokklánc technológia és a kriptopénzeknek nevezett valami, amiről mára mindenki tudja, hogy valójában ugyan nem pénzek, mindazonáltal tökéletes építőkövei tudnak lenni az alternatív pénzügyi megoldásoknak. Három éve dolgozunk az INLOCK platformon, ami mára az egyik legsikeresebb közösségi kölcsön platform, ahol az ügyfelek napi szinten kamatoztatják megtakarításaikat, vagy éppen vesznek fel rövidtávú kölcsönt túlbiztosított fedezetre néhány pillanat alatt.
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!