2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2020.03.24.

Csabai Csaba: DeFi, avagy létezik-e élet a kikényszerített bizalmon túl?

Szerző:

Kategóriák:

Állandóság a változó körülmények között – legtöbbünknek valószínűleg nem ez jut eszébe a blockchain technológiáról. Mégis egyre többen választanak a technológia által életre hívott virtuális valutát fizetőeszközként, befektetésként és banki szolgáltatások kiváltására. Csabai Csaba, az INLOCK.io közösségi kölcsönplatform vezetőjének írása.

INLOCK.IO – Közösségi kölcsönplatform

A 2017-ben alapított INLOCK.io célja, hogy peer-to-peer alapon működő, a banki szolgáltatások alternatíváját kínáló platformot működtessen azon ügyfélkörnek, akik kriptoeszközeiket fedezetként használva szeretnének kölcsönt nyújtani, illetve felvenni.

A platform kizárólagosan olyan un. stablecoin alapú kölcsönök közvetítésére szakosodott, amelyek a dollár értékéhez vannak kötve és a mögöttes fedezet rendszeresen auditált. Így elérhetővé téve a kriptopénzek növekedési potenciáljából való részesedést azon ügyfeleknek is, akik nem kívánják megtakarításaikat jelentős volatilitású és magas kockázatú virtuális fizetőeszközökben tartani.

A közvetített kölcsönök átlagos loan to value értéke 66%, mely semmilyen körülmény között sem haladhatja meg a 92%-ot. Ezzel garantálva, hogy a kölcsönt nyújtó minden körülmény között visszakapja kihelyezett vagyonát.

Kézivezérelt folyamatok a technológia vezérelt pénzügyi rendszerben

A körülöttünk létező világ az állandóság és a stabilitás illúzióját keltheti bennünk – ám ez koránt sincs így. Miközben a technológia fejlődése exponenciálisan gyorsul, addig a tradicionális gazdasági folyamatok nagy része kézileg vezérelt maradt.

Annak hamis illúziójával fekszünk és kelünk, hogy a pénzügyi rendszer önműködő, a valóságban ennek az ellentéte igaz: gondos kezek működtetik a banki és kártyatársasági rendszereket, dolgozzák fel a compliance rendszerek riasztásait vagy éppen számolják ki a biztosítások kockázatait.

Miközben a prudens működésre törekvő tradicionális pénzügyi szolgáltatók szélmalomharcot vívnak a technológia villámgyors fejlődésével, aközben versenyképesnek kell maradniuk a fintech szolgáltatókkal szemben is. Hiszen ők gond nélkül tudnak a minél tökéletesebb ügyfélélményre koncentrálni, mialatt a pénzkezeléshez kapcsolódó folyamatokban a tradicionális banki szereplőkre támaszkodnak.

Ez a verseny szülte kényszer csak még több feladatot és felelősséget ró a gondos kezekre.

Blockchain, okosszerződések, titkosítás a kézivezérelt folyamatok helyett

Éppen ez a kézivezéreltség az, amit a kriptoeszközök hatékonyan kiiktattak. A blockchain, az okos szerződések, a titkosítás: mind azt a célt szolgálják, hogy külső tényezők ne befolyásolhassák a rendszert.

A technológia és a pénzügyek hatékony szimbiózisán alapuló evolúció következő lépése a DeFi, azaz a decentralizált pénzügyek, ahol a felhasználó már olyan komplex banki szolgáltatásokat vehet igénybe mint a közösségi kölcsönzés, biztosítás vagy az azonnali fizetés.

Az adott DeFi megoldás képes garantálni, hogy a szolgáltatás igénybevételéhez nem kell megbízni sem köztes szereplőben, sem pedig az ügyletben érintett másik félben. Sőt lényegében ismerni sem kell azt, mégis

technológiai szinten garantált a művelet kimenetele – legyen az akár egy biztosítási káresemény kifizetése vagy a kölcsönadott vagyontárgy visszafizetése a kamatokkal együtt.

Emberi beavatkozás nélküli pénzügyi szolgáltatások

Az autonóm módon működő biztosítási vagy fedezetkezelő rendszerek nem függenek az emberi kezek gondoskodásától, banki folyamatoktól, illetve a szabályozástól vagy éppen annak hiányában keletkező jogi és pénzügyi kiskapuktól.

Az emberi beavatkozás nélkül működő pénzügyi rendszerek ma már nem csak elképzelések vagy illúziók. A teljesen decentralizált, csak okos szerződéses formában létező pénzügyi szolgáltatásokban zárolt fedezetek összege nemrégiben lépte át az 1 milliárd dollárt, míg a technológia alapját képező ökoszisztéma piaci kapitalizációja mára a negyed billió dollárt is meghaladta.

Az INLOCK.io támogatásával készült tartalom.

Címlapfotó forrása: pixabay.com

Címkék: