2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2019.02.06.

Pénzügyi termékkel jött ki a magyar blockchain startup

Szerző:

Kategóriák:

A kriptopénz fedezetű hitelmegoldást fejlesztő hazai blockchain startup, az INLOCK új pénzügyi termékkel rukkolt elő. A héten debütált a Superposition. A csapat megoldása a CESA (Central European Startup Awards) díjátadón a legjobb blockchain startup díját vehette át, illetve a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala különdíjával is jutalmazták.

“Ezt a terméket azért hoztuk létre, mert ismerjük azt az alap dilemmát, amellyel a traderek nap mint nap szembesülnek a medvepiacon: hogyan lehetne megőrizni az aktuális értéket, de közben megmaradni egy másik változó értékű pozícióban is.”

– mondta el Csabai Csaba, az INLOCK vezetője.

INLOCK – a blockchain alapú magyar fintech startup

Az INLOCK csapat célja, hogy olyan innovatív pénzügyi termékeket hozzon létre, amelyek a hagyományos banki termékek funkcióit vegyítik a blockchain technológia és a kriptoeszközök adta dinamizmussal és lehetőségekkel.

Az innovatív megoldásokon keresztül az INLOCK lehetővé teszi, hogy a jelenleg főleg csak spekulatív célokra használt eszközosztály olyan mindennapos célokra is alkalmas legyen, mint a peer to peer hitelezés, a közösségi finanszírozás vagy az opciós swap ügyletek.

Így működik a Superposition

A projekt a tavalyi év végével zárta a nyílt tőkebevonást, azóta a csapat megnyitotta az INLOCK platformot a Tokenmarket funkcióval, ahol a felhasználók képesek adni-venni az ILK tokent, a platform saját fizetőeszközét.

Az INLOCK platformján Superposition kötésével a beküldött BTC/ETH/LTC átváltásra kerül egy ún. stablecoinra (USDC), amelyet zárolva kap meg az ügyfél – ez garantálja a kötéskori értéket. Az ügyfél kap továbbá ugyanilyen értékben ILK tokent is, amellyel szabadon rendelkezhet.

Az ILK token árfolyamát a platformon lehet nyomon követni és a megfelelő pillanatban eladni, ezzel realizálva az árfolyamnyereséget. Ha pedig az ügyfél úgy dönt, bármikor kikérheti a nyitáskori értéket. Ekkor az ILK tokenek visszakerülnek a platformhoz, és az USDC fedezet visszaváltásra kerül a nyitáskor befizetett kriptovalutára.

“A Superposition kötéskor keletkező USDC értékkel egyébként további terveink is vannak, hogy a futamidő alatt se heverjen parlagon. A készülő P2P hitel megoldásban az ügyfeleink ezt az USDC értéket kihelyezhetik hitelként is – a Superposition szerződés keretei között!”

– emelte ki Csabai Csaba.

Jön a kriptopénz fedezetű P2P hiteltermék is

A kriptopénz egy rendkívül volatilis eszközosztály, amely akár órák leforgása alatt kétszámjegyű százalékos változásokat is képes produkálni. Ezért ezek tulajdonosai – különösen ha nagyon alacsony az árfolyam – kétszer is meggondolják, hogy likvidálják-e eszközeiket.

Ilyen esetben rendkívül hasznos, ha azt zálogba lehet tenni és cserébe hagyományos pénzt kap a tulajdonos – mindezt magas túlbiztosítás mellett – figyelembe véve az eszközosztály magas volatilitását. Az átmeneti likviditási gond rendeződése után, a kölcsön visszafizetésével az ügyfél visszakapja a kriptoeszközeitEzzel a megoldással gyakorlatilag bármikor hozzáférhet a kriptopénz vásárlóerejéhez anélkül, hogy ténylegesen el kellene adnia.

A kriptopiaci igényeknek megfelelően a következő termék, amire a csapat fókuszál a P2P alapon nyugvó stablecoinban folyósított hitel.

Háttérinfók a kriptofedezetű P2P hiteltermékről

Az INLOCK platformon támogatott stablecoin portfólióba csak olyan eszköz kerülhet be, ami auditált letétkezeléssel és banki háttérrel biztosított, így – ellentétben a hagyományos kriptopénzekkel – az árfolyamuk fixen kötött egy tetszőleges nemzeti valutához.

Mivel a kriptopénz egy azonnal likvidálható eszköz, így ideális az ilyen típusú hitelek fedezetéül. Ha csökken a fedezetként tárolt kriptopénz árfolyama a rendszer automatikusan elvégzi a kontraktus zárást, annak érdekében, hogy a hitelt biztosító mindig biztonságban tudja befektetését.

Kép forrása: INLOCK

Címkék:
blank
blank