2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024.05.22.

Digitális állampolgárok lehetünk. Elstartolt a DÁP mobilapp!

Szerző:

Kategóriák:

A Nemzeti Digitális Állampolgárság Programja (DÁP) újraértelmezheti az állam és a polgárok közötti digitális kapcsolatot. Már letölthető a DÁP mobilalkalmazás, ami a Digitális Állampolgárság Programhoz való csatlakozás nulladik lépése.

A Kormány 2022-ben elfogadta a Nemzeti Digitális Állampolgárság Programot, ami várhatóan jelentősen egyszerűsíti az állampolgár és a kormányzat különböző szervei közötti kommunikációt.

A DÁP mobilalkalmazás egyik vállalása, hogy egy-egy életeseményhez (pl.: gyerekszületés, ingatlan adás-vétel) kötődő adminisztrációs feladatokat csoportosítja, így nem szükséges külön rendszereket használni.

,,Mi azt látjuk, hogy az életesemény-központú működés lesz a jövője a magyar állami ügyintézésnek. Ehhez szükséges a különböző állami szerveket nekünk informatikailag összekötni, hogy komplex szolgáltatásokat tudjunk nyújtani.”

– mondta Szép Kristóf, az Idomsoft Zrt. terméktanácsadója a PayTechShow színpadán.

Fotón: Szép Kristóf, az Idomsoft Zrt. terméktanácsadója 2024. április 16-án a PayTechShow-n (forrás: FinTech Group, készítette: Kovács Dávid)

Itt a nulladik lépés: töltsd le a mobilapplikációt!

A Digitális Állampolgárság Program (DÁP) tesztüzeme idén ősszel kezdődik, de addig is május 18-tól elérhető és letölthető a mobilapplikáció az App Store és a Google Play áruházakból, május 21-től pedig elkezdhetjük a csatlakozási folyamatot is.

Minden 14. életévét betöltött, személyigazolvánnyal rendelkező állampolgár számára lehetőség lesz a DÁP mobilalkalmazás felhasználójává válni. Az applikáció használatához természetesen egy megfelelő okostelefon elengedhetetlen.

A DÁP hivatalos weboldala szerint az applikáció letöltése után azonosítás céljából személyesen kell befáradni egy kormányablakba, ahova érvényes személyazonosító igazolványt és internettel rendelkező mobiltelefont kell vinni (értelemszerűen azt, amire a DÁP mobilalkalmazás le lett töltve).

2024. szeptembertől a DÁP mobilalkalmazással aktiválható a digitális állampolgárság, és ezután kipróbálhatók a legújabb funkciók.

Mit várhatunk idővel a DÁP mobilalkalmazástól?

  1. 2024 őszétől az állami szolgáltatások és az okmányok fokozatosan a mobiltelefonra költöznek és a tervek szerint 2026-ra a legfontosabb közigazgatást érintő ügyek digitalizálva lesznek.
  2. A tervek szerint a DÁP applikációban kezdetben egy QR-kód alapú igazolási megoldást alakítanak ki, amivel például egy rendőri igazoltatásnál az állampolgár azonosítani tudja magát.
  3. Hasonlóan fontos funkció lesz az alkalmazásban a gépjárművek vagy egyéb személyes adatok listázhatósága, ami szükség szerint könnyen továbbítható lesz akár könyvelőnek, akár családtagnak.
  4. A DÁP mobilalkalmazáson belül azoknak a magánszemélyeknek, akik regisztrálnak egy minősített aláírást is biztosítanak majd.
  5. A DÁP alkalmazásban egy gombnyomással lehet majd igényelni digitális erkölcsi bizonyítványt, amit akár egy munkanapon belül kiállíthatnak az igénylőnek – ez lesz Magyarország első digitális okmánya.

Címlapfotó forrása: dap.gov.hu

Címkék:
blank
blank